Hoříci keř na filmovom festivale v New Yorku!

30.9.2013|Iveta Kollárová|
Hoříci keř na filmovom festivale v New Yorku!

New York Film Festival v priebehu 17 dní ponúkne množstvo svetových premiér a predstaví aj víťazov z festivalov v Cannes, Benátkach, či Berlína

Festival otvárala snímka režiséra Paula Greengrassa Kapitán Phillips: Prepadnutie lode. Premietania sa zúčastnil aj Tom Hanks, ktorý stvárnil hlavnú postavu kapitána Phillipsa. Film natočený podľa skutočných udalostí sa zameriava na únos americkej nákladnej lode štyrmi somálskymi pirátmi v roku 2009. Do úloh pirátov režisér Greengrass obsadil nehercov, Barkhada Abdiho, Faysala Ahmeda, Barkhada Abdirahmana a Maheta M. Aliho, ktorí podali výnimočný výkon.

Svoje zastúpenie na festivale bude mať aj Česko-Slovensko. Svoju premiéru na severoamerickej pôde bude mať aj 3-dielna snímka poľskej režisérky Agniezsky Holland Hoříci Keř z produkcie HBO. Na festivale sa osobne zúčastnia a  na otázky budú odpovedať už spomínaná režisérka filmu Agniezska Holland a predstaviteľka jednej z hlavných postáv Táňa Pauhofová. Film, ktorý mapuje udalosti roku 1968 a čin Jana Palacha, odpremierujú v piatok 4. a v stredu 9. októbra vo Walter Reade Theater.

Na festivale sa predstavia filmy ako Inside Llewyn Davis od bratov - režisérov Joela a Ethana Coenovcov, The Immigrant od Jamesa Graya, Child of God od herca a režiséra Jamesa FrancaŽivot Adéle od Abdellatifa Kechiche, The Invisible Woman režiséra a herca Ralpha Fiennesa. Režisér Alexander Payne predstaví svoj film Nebraska,  Jim Jarmusch s  Tildou Swinton predstavia film Only Lovers Left Alive. J.C. ChandorRobert Redfort odpremierujú film Všetko je stratené, v novom filme režisérky Catherine Breillat Abuse of Weakness sa predstaví Isabelle HuppertBen Stiller, Kristen WiigSean Penn predstavia vo svetovej premiére film Tajný život Waltera Mittyho.

Záverečným filmom festivalu bude snímka Her od režiséra Spika Jonza s Joaquinom PhoenixomAmy Adams a Rooney Mara v hlavných úlohých. Film sleduje osamelého spisovateľa ako sa postupne zamiluje do operačného systému (hlas Scarlett Johansson), čo vedie k romantickým a existenčným komplikáciám. New York Film Festival prebieha od 27. septembra do 13. októbra.

 

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články