Gravitácia (Gravity)

8.10.2013|Renáta Mišovičová|
Gravitácia (Gravity)

Muž. Žena. Vesmír. Komorná dráma v nekonečne.

Rutinná vesmírna misia. Vedkyňa NASA a zároveň vesmírna novicka doktorka Ryan Stone (Sandra Bullock) opravuje Hubbleov teleskop. Veliteľ misie Matthew Kowalski (George Clooney) zatiaľ relaxuje „prechádzaním sa“ vo vesmíre a na diaľku zabáva centrum v Houstone opočúvanými historkami zo svojho života. Posádka si vychutnáva úžasný výhľad na Zem, vesmírne ticho a najväčším problémom sa zdá byť fakt, že Ryan, nezvyknutá na beztiažový stav, má problémy udržať v žalúdku obed, resp. Mattova obava, že už nestihne prekonať kolegov rekord v dĺžke vesmírnej „prechádzky“, keďže teraz toľko času nemá a hneď po skončení tejto výpravy odchádza do dôchodku.

Beztiažovú „idylku“ naruší náhly príkaz na okamžité ukončenie misie, keď úlomky zničeného ruského satelitu mieria priamo na americkú posádku a je nutné čo najrýchlejšie opustiť pozíciu. Upozornenie prichádza neskoro a vesmírna havária udiera naplno. Úlomky zasahujú raketoplán, jeden člen posádky je okamžite mŕtvy, osud ďalších je zatiaľ neistý. Ryan podlieha panike po tom, čo prichádza o bezpečnostné istenie a otvorený vesmír ju unáša čoraz ďalej od vraku. Mattova duchaprítomnosť a skúsenosti jej pomáhajú situáciu zvládnuť, len aby sa jej hrôza vystupňovala po zistení, že sú jedinými členmi misie, ktorí prežili, ich raketoplán je pre návrat na Zem nepoužiteľný a spojenie s Houstonom je prerušené...

Režisér Alfonso Cuarón sa po svojom poslednom filme Children of Men (Potomkovia ľudí) nemohol vrátiť vo veľkolepejšom štýle. Jedinečnosť Gravitácie je výsledkom viacerých aspektov. Odohráva sa v atraktívnom prostredí, s ktorým 99% ľudstva nikdy nemalo a nebude mať osobnú skúsenosť a preto vo filmoch vždy zaberá. Cuarón však s týmto priestorom narába inak ako filmoví tvorcovia pred ním. Človeka tu neohrozuje žiadna mimozemská civilizácia, ale samotné nekonečno, prípadne jeho vlastný strach a vnútorní démoni, ktorí ochromujú schopnosti a inštinkt veliaci prežiť.

Gravitácia (Gravity, 2013)

Film ohromuje kvalitou vizuálnych a zvukových efektov, mieru autentickosti už ocenilo viacero odborníkov, medzi inými aj druhý muž na Mesiaci, Buzz Aldrin, ktorého jedinou malou námietkou bolo „nedostatočné množstvo oblakov a možno až príliš jasný výhľad na Zem“. Výnimočná je tiež práca kamery, ktorá plynulo tancuje od detailov k celkom a naopak – napríklad úvodná scéna filmu je dlhá zhruba 13 minút a je natočená v jedinom majstrovskom zábere bez akýchkoľvek strihov.

Prvotnú pozornosť na seba automaticky strháva vizuálna a technická stránka filmu, rozhodne tu ale nejde len o formu bez obsahu. Médiá síce do pozornosti rovnocenne stavajú oboch hercov, no film je predovšetkým príbehom doktorky Stone, ženy, ktorá sa vo vesmíre necíti pohodlne ani v bezproblémových okamihoch (aj keď miluje ticho, ktoré tam vládne), a v situácii, kedy ide o život jej a jej kolegovi (a ticho, ktoré dovtedy bolo balzamom na ubolenú dušu, ju odrazu tisícnásobne viac desí), musí zmobilizovať všetky vnútorné rezervy – aj tie, o ktoré ju zdanlivo pripravila trauma z minulosti, či tie, o ktorých sama netušila, že nimi disponuje. Jej postava prechádza v priebehu filmu značným vývojom a rôznymi psychickými stavmi, od roztrasenej nervozity cez smrteľnú hrôzu, rezignáciu a znovuobjavený pud sebazáchovy. Clooneyho misijný veliteľ jej sekunduje so šarmom a dôstojnosťou a zbytočne sa netlačí do popredia. Napriek tomu, že úloha Kowalskiho mu nebola ponúknutá ako prvému (pôvodne ju mal hrať Robert Downey Jr.), pôsobí, akoby mu bola písaná priamo na telo: Kowalski sa predstavuje ako charizmatický vtipkár s extrémnou schopnosťou sebaovládania. Je si vedomý vlastných kvalít a faktu, že sila jeho osobnosti ovláda okolie bez toho, že by sa musel nejako zvlášť snažiť. Bullock bola, napriek nevyrovnaným hereckým výkonom v minulosti, tiež dobrým výberom. Rozpamätala sa na to, že vie hrať a do roly vložila silu, krehkosť a takú mieru civilnosti, v ktorú by mohla Angelina Jolie (prvotný výber) iba slepo dúfať.

Gravitácia (Gravity, 2013)

Sledovanie Gravitácie sa v Cuarónovom poňatí stáva výnimočným a intenzívnym fyzickým zážitkom, keď vás od prvých sekúnd vtiahne do deja (nielen zásluhou technológie 3D, ktorá bola do filmu zakomponovaná dodatočne a ktorá v tomto prípade nie je len samoúčelným marketingovým ťahom ako u väčšiny filmov, ale predstavuje skutočnú pridanú hodnotu) a nepustí až do konca. A ak Matt vo filme hovorí, že „ten výhľad nič neprekoná“, dá sa s ním len súhlasiť.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  moviemania.sk Foto © archív

Odporúčané články

Som legenda (I am Legend)

Som legenda (I am Legend)

Predstavte si, že na celom svete zúri vírus a vy ste imúnny. Beháte si po Manhattane ako na nejakej lúčke a okolo vás sa mení celá...
Highlighty z Comic-Con 2017

Highlighty z Comic-Con 2017

Jedna z najdôležitejších udalostí modernej pop kultúry, ktorá spája svet fantázie, science fiction a záhad so svetom filmu,...