Perverzná filozofia ideológie Slavoja Žižeka prichádza do slovenských kín

15.1.2014|-ts-|
Perverzná filozofia ideológie Slavoja Žižeka prichádza do slovenských kín

Bratislava 15. 1. 2014 - Mediálna spoločnosť FILM EUROPE prináša do kín unikátny britský dokument Perverzný sprievodca ideológiou. V hlavnej úlohe tohto výnimočného dokumentu vystupuje popredný slovinský filozof Slavoj Žižek, réžiserkou snímku je britská dokumentarista Sophie Fiennes. Dokument mal svetovú premiéru na filmovom festivale v Toronte a s úspechom bol uvedený aj na Londýnskom filmovom festivale. Ide o jedinečný dokument v ktorom nechýbajú úvahy o filme, hudbe, spoločnosti či  polemické pohľady na svet ideológií. Dokumentu Perverzný sprievodca ideológiou predchádzal úspešný dokument autorskej dvojice Žižek – Fiennes  s názvom Perverzný sprievodca filmom. Dokumentárna snímka Perverzný sprievodca ideológiou uvádza KINO FIM EUROPE  od 16. 1. 2014.

Britská režisérka Sophie Fiennes sa už druhýkrát, po úspešnom dokumente Perverzný sprievodca filmom (2006), pustila do spolupráce so slovinským filozofom, sociológom a kulturológom Slavojom Žižekom. Vzniklo ďalšie mimoriadne dielo, ktoré divákom prináša pozoruhodný pohľad na spoločnosť, umenie a zachytáva autentický pohľad slovinského filozofa na dejiny ideológií. Nechýba osobitý prejav Slavoja Žižeka, ktorý dodáva dokumentu  nielen filmársku, ale najmä obsahovú jedinečnosť, autenticitu a vyvoláva diskusiu na mnohé dnes zásadné témy spoločnosti. Slavoj Žižek prednáša na viacerých svetových univerzitách  vo Švajčiarsku, Veľkej Británii a v USA. Vydal niekoľko kníh a esejí a v roku 1990 kandidoval  v prvých postkomunistických voľbách na úrad prezidenta.

„Žižek, je najnebezpečnejší filozof súčasnosti. Takýto headline čítate, keď otvoríte editorský komentár k jeho knihám. Možno práve preto, je ale jedným z najčítanejších. V Nemecku, Británii, Kanade, USA nemáte problém odmerať regál s jeho knihami troma dlhými krokmi. Úžasné je, že ide o Slovinca, ktorý možno definoval - napriek svojej dynamickej povesti - v dobrom svoju malú krajinu pre zahraničie na desaťročia. Žižek, svoj radikálny marxizmus podľa mňa ale trošku hrá. Aby mal dobrú odstreľovaciu pozíciu pre radikálne komentáre k skutočným problémom dnešnej euro atlantickej civilizácie. Robí to uveriteľne filmovo zábavne, ale aj profesorsky inštruktívne. V perverznom sprievodcovi nerieši iba abecedu politickej ideológie, ale ideológiu komplet, či už v reklame, náboženstve, alebo rodinných mýtoch.

Ak sa chcete zabaviť a zobudiť, choďte na Žižeka,“ k premiérovej dokumentárnej snímke uviedol Ivan Hronec, prezident Film Europe Media Company.

Mediálna spoločnosť má unikátnu knižnicu európskych filmov, ktoré distribuuje na území Slovenska a Českej republiky. Orientuje sa  na nákup  významných  európskych filmov, ale aj  zásadných dokumentov, ktoré vo filmovom priestore zaznamenávajú širšiu reflexiu a diskusiu. Práve do tohto radu polemických dokumentov sa radí aj britská snímka Perverzný sprievodca ideológiou.

Perverzný sprievodca ideológiou v Kine Film Europe (január 2014):

16.01.2014 štvrtok 19.00 h
17.01.2014 piatok 19.00 h
18.01.2014 sobota 19.00 h
19.01.2014 nedeľa 19.00 h
24.01.2014 piatok 19.00 h

 

Zdroj:  Film Europe Foto © archív

Súvisiace články