Na Berlinale 2016 zvíťazila dokumentárna snímka o utečeneckej kríze, Fuocoammare

23.2.2016|Ivet Kollárová|
Na Berlinale 2016 zvíťazila dokumentárna snímka o utečeneckej kríze, Fuocoammare

Sobotný večer sa v Berlíne niesol v znamení záverečného ceremoniálu 66. ročníka medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Večerom sprevádzala, ako už tradične nemecká herečka, komička a moderátorka Anke Engelke. Na ceremoniáli sa zúčastnil aj riaditeľ festivalu Dieter Kosslick, ktorý vyslal do sveta správu o alarmujúcom náraste počtu migrantov, ktorí stále prúdia do Európy. Festival Berlinale sa tento rok zameral práve na túto situáciu a počas celého jeho trvania upozorňoval na problémy spojené s priveľkým množstvom utečencov, ktorí hľadajú útočisko práve v Európe.

Gianfranco Rosi - Richard Hübner©Berlinale 2016

No záverečný ceremoniál MFF Berlinale bol najmä o oslave filmového umenia, ktoré vznikalo po celom svete a dostalo možnosť prezentácie práve na tomto prestížnom festivale. Snímky rozprávali rôznorodé príbehy, dotýkali sa tém ako rodová rovnosť, utečenci, sexualita, sociálna exklúzia, a nazerali na skutočné životy ľudí, ktoré chytili mnohých za srdcia. Medzinárodná porota v zložení Meryl Streep ako predsedkyňa, nemecký herec Lars Eidinger, britský filmový kritik Nick James, francúzska fotografka Brigitte Lacombe, britský herec Clive Owen, talianska herečka Alba Rohrwacher a poľská režisérka Malgorzata Szumowska, nemali pri výbere víťazného filmu ľahkú úlohu. V súťažnej sekcii súťažilo 18 filmov z 20 krajín.

Nakoniec sa porota rozhodla, že Zlatého medveďa za najlepší film získa dokumentárna snímka o najaktuálnejšej téme súčasnosti, Fuocoammare (Fire at Sea) talianskeho režiséra Gianfranca Rosiho o malom talianskom ostrovčeku Lampedusa, ktorý zasiahla utečenecká kríza najviac, keďže leží v strede Stredozemného mora a je prvou stanicou, kde sa vyloďujú mnohí utečenci. Situáciu na ostrove sledujeme z pohľadu malého chlapca, ktorý je svedkom ako sa jeho domov nedobrovoľne stáva útočiskom migrantov a pohrebiskom tých, ktorí cestu za „slobodou“ neprežili. Režisér Rosi je festivalovému svetu dobre známy. Pred troma rokmi si z MFF Benátky odniesol hlavnú cenu za svoj, taktiež dokumentárny film Sacro GRA o ľuďoch, ktorí žijú na okraji najväčšej talianskej diaľnici.

Danis Tanović - Richard Hübner©Berlinale 2016

Film Fuocoammare si z festivalu Berlinale 2016 odniesol celkove štyri ceny, keď zvíťazil aj u nezávislej poroty a získal tzv. cenu ekumenickej poroty, filmovú cenu Amnesty International a cenu denníka Berliner Morgenpost. Strieborného medveďa a Veľkú cenu poroty si opäť po troch rokoch prevzal bosniansky režisér Danis Tanović so snímkou Smrt u Sarajevu. Snímka sa odohráva v známom Hoteli Europe, pri stom výročí atentátu na Franza Ferdinanda, ktorý má začať novú mierovú etapu v krajine, no zároveň poodhaľuje mozaiku príbehov odohrávajúcich sa za múrmi hotela, spor medzi personálom, či váženými hosťami hotela, ktorý sa stáva miestom nádeje, ale aj násilia a smrti. Okrem ceny poroty si film Smrt u Sarajevu odniesol aj cenu FIPRESCI od medzinárodných kritikov.

Strieborného medveďa za réžiu si odniesla francúzska režisérka Mia Hansen-Løve za svoj film L´avenir (Things to Come), ktorý s jemnosťou a citom rozpráva príbeh ženy v staršom veku, ktorá sa snaží nájsť podstatu svojho života. Reálnosť príbehu dotvára skvelý výkon herečky Isabelle Huppert. Cenu za scenár získal poľský režisér Tomasz Wasilewski za film Zjednoczone stany miłości (United States of Love), ktorý sa sústredí na životy štyroch žien v Poľsku začiatkom 90. rokov a ich boj proti stereotypnej a predsudkami pozliepanej spoločnosti, ktorá neraz dovedie jednotlivca na pokraj duševného zdravia.

Na Berlinale 2016 sa premietali aj dve snímky v slovenskej koprodukcii. V sekcii Panorama mal debut film českých režisérov Petra Kazdu a Tomáša Weinreba, Já, Olga Hepnarová, ktorý rozpráva príbeh mladej ženy, z ktorej sa pod tlakom spoločnosti a nestáleho duševného zdravia stala masová vrahyňa, a ktorá sa zároveň stala poslednou ženou verejne popravenou v Československu. V rámci sekcie Generation 14plus venovanej snímkam pre a o mládeži, mal premiéru film Ani ve snu! režiséra Petra Oukropeca, ktorá rozpráva o nepochopenej teenagerke, ktorá bojuje proti neopätovanej láske a nepochopeniu zo strany kamarátov, a častejšie sa uchyluje do svojho sveta fantázie, ktorý je na míle vzdialený jej nevydarenej realite. Filmom sa nepodarilo vyhrať žiadnu cenu.

Zato česká snímka Nikdy nejsme sami od režiséra Petra Václava získala cenu čitateľov denníka Tagesspiegel. Po Cannes, kde pred dvoma rokmi predstavil svoj úspešný film Cesta ven, si svoju úspešnú premiéru zaknihoval aj na MFF Berlinale 2016. Dráma Nikdy nejsme sami rozpráva o súčasnej dobe a ľuďoch, ktorí sa často stávajú obeťami svojich neuvážených činov.  

66. ročník Medzinárodného filmového festivalu Berlinale prebiehal od 11. do 21. februára 2016.

Tu je prehľad všetkých víťazov:

Zlatý medveď za najlepší film

Fuocoammare – Gianfranco Rosi

Strieborný medveď a Veľká cena poroty

Smrt u Sarajevu – Danis Tanović

Strieborný medveď a cena Alfreda Bauera za film, ktorý prináša nové perspektívy

Hele Sa Hiwagang Hapis (A Lullaby to the Sorrowful Mystery) – Lav Diaz

Strieborný medveď za najlepšieho režiséra/režisérku

Mia Hansen- Løve – L´avenir

Strieborný medveď za najlepšiu herečku

Trine Dyrholm – Kollektivet (réžia Thomas Vinterberg)

Strieborný medveď za najlepšieho herca

Majd Mastoura – Inhebbek Hedi (réžia Mohamed Ben Attia)

Strieborný medveď za najlepší scenár

Tomasz Wasilewski – Zjednoczone stany miłości

Strieborný medveď za výnimočný umelecký prínos

Mark Lee Ping-Bing za kameru vo filme Chang Jiang Tu (Crosscurrent od režiséra Yang Chao)

Najlepší prvý film

Inhebbek Hedi – Mohamed Ben Attia

Zlatý medveď za najlepší krátky film

Balade de um Batráquio – Leonor Teles

Strieborný medveď a Cena poroty za krátky film

A Man Returned – Mahdi Fleifel

Zdroj:  berlinale.de Foto © Internationale Filmfestspiele Berlin/Berlinale

Súvisiace články

Prehľad filmov na máj 2024

Prehľad filmov na máj 2024

Pred nami je mesiac máj, mesiac lásky a my tu máme pre vás opäť prehľad filmov, ktoré uvidíme v slovenských kinách. Kaskadér Jeho...