Filmové novinky na apríl 2016

27.3.2016|Ivet Kollárová|
Filmové novinky na apríl 2016

Štvrtý mesiac v roku býva často označovaný za mesiac bláznov. Určite to má na svedomí najmä 1. apríl, kedy si robíme kanadské žartíky zo všetkých naokolo. No v poslednej dobe sa často stáva, že práve v apríli mávame to najbláznivejšie počasie v roku. Boli sme svedkami krásne teplého, jarného počasia, no rovnako tak nám aj v tento mesiac mrzlo, padal sneh, zúrili búrky, lialo ako z krhly, či fúkal vietor priam orkánových rozmerov. Určite každého napadne, čo robiť v takomto bláznivom počasí. Naša odpoveď: ísť do kina. Mesiac apríl totiž do našich kín prinesie obrovskú úrodu nových filmov. Uvidíme niekoľko pokračovaní, nejaký ten prequel filmu, niekoľko adaptácii, či filmov natočených podľa skutočných udalostí. A konečne do oficiálnej kino distribúcie prichádza aj tohtoročný držiteľ Oscara za najlepší film. Plus sa môžeme tešiť na prehliadku Hory a mesto. To všetko a viac prinesie nevyspytateľný apríl.

Jeho začiatok otvoríme druhým pokračovaním obľúbenej romantickej komédie, Moja tučná grécka svadba 2 z pera hlavnej predstaviteľky Nii Vardalos a režiséra Kirka Jonesa. Po štrnástich rokoch sa tak dozvieme, čo osud pripravil pre Toulu a jej manžela Iana. Rozhodne sa môžete tešiť na ešte väčšie a ešte tučnejšie zážitky. Po Páde Bieleho domu z pred troch rokoch, prišlo na rad aj jedno z obľúbených európskych veľkomiest. Režisér Babak Najafi poslal na záchranu anglickej metropoly opäť drsného Gerarda Butlera, ktorý sa spoločne s Morganom Freemanom, či Aaronom Eckhartom pokúsi zachrániť Londýn v plameňoch.

Londýn v plameňoch

Unikátnym dokumentom Mallory česká režisérka Helena Třeštíková ponúkne pohľad na hlavnú hrdinku, ktorá sa po ťažkých životných peripetiách dokázala vrátiť späť do normálneho života. Režisér Mike Flanagan nám svojou novinkou Somnia: Zlo nikdy nespí prinesie nočné mory do našich snov, ktoré, budeme dúfať, sa nebudú premietať do reality ako vo filme. V hlavnej úlohe chlapča z oscarovského filmu Izba, Jacob Tremblay.

V nórskej snímke, prozaicky nazvanej Nórsky ninja režiséra Thomasa Cappelena Mallinga odsledujeme neskutočný príbeh o skutočnom nórskom politikovi Arne Treholtovi, ktorý ako nórsky ninja chráni svoju krajinu počas špionážnej Studenej vojny. Na odľahčenie si môžete zájsť na podarenú animovanú dvojicu kutilov, ktorí určite potešia malých aj veľkých, ktorí pri svojich 40. narodeninách dostali darček v podobe celovečerného filmu. Režisér Marek Beneš prináša obľúbených kutilov Pat a Mat vo filme.

Pamätáte si na mysteriózny horor Cloverfield: Monštrum z roku 2008? Tak tento raz vám jeho režisér J.J. Abramson ako producent prinesie voľné pokračovanie Ulica Cloverfield 10 režiséra Dana Trachtenbergra, ktoré bude mať z pôvodným filmom pár závažných prepojení. A posledný film prvého aprílového týždňa je čerstvý držiteľ Oscara za najlepší film a scenár, film režiséra Toma McCarthyho, Spotlight. Film podľa skutočných udalostí odkrýva príbeh reportérov amerického denníka The Boston Globe, ktorí odhalili niekoľkoročný škandál zneužívania detí predstaviteľmi miestnej arcidiecézy. V hlavných úlohách zahviezdili Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, či Stanley Tucci.

Ulica Cloverfield 10

Druhý týždeň otvorí nové výpravné spracovanie nadčasového príbehu Rudyarda Kiplinga Kniha džungle inšpirované animovanou disneyovkou o chlapcovi Mauglím, ktorého v džungli vychovala vlčia svorka. Réžie sa ujal Jon Favreau. V anglickom origináli hlasy zvieratám prepožičali Scarlett Johansson ako had Kaa, Idris Elba ako Shere Khan, Bill Murray ako medveď Baloo, Christopher Walken ako opičí Kráľ Louie, či Ben Kingsley ako čierny panter Bagheera. Druhým českým filmom v aprílových novinkách je snímka Teória tigra režiséra Radeka Bajgara o tom, že prílišná ženská starostlivosť, priam výchova chlapa ho môže priviesť až do hrobu, prinajmenšom vedie k rozvodu, či menšej bokovke.

Športový film Orol Eddie od režiséra Dextera Fletchera rozpráva príbeh najslávnejšieho skokana na lyžiach v histórii Veľkej Británie – Michaela Edwardsa, ktorý nepoznal slovo vzdať sa. V úlohe tohto športového fenoména, ktorý si išiel tvrdo za svojím olympijským snom sa predstaví mladík Taron Egerton, ktorému sekunduje Hugh Jackman. A z Británie do Francúzska, režisér Philippe Garrel prináša novú variáciu na tému romantickej vášne, zrodu a smrti vzťahov a podivných ciest túžby vo filme V tieni žien.

Posledné dva filmy týždňa budú československé. Do oficiálnej kino distribúcie sa konečne dostáva aj festivalový hit od režisérskeho dua Petr Kazda a Tomáš Weinreb, Ja, Olga Hepnarová. Film ponúka príbeh mladej, osamelej ženy, z ktorej sa pod ťarchou spoločnosti stala v roku 1973 masová vrahyňa, keď v Prahe požičaným nákladným autom vrazila a zabila osem ľudí. O niečo viac pozitívnejšie, do určitého momentu, pôsobí slovenská snímka Stanko od režiséra Rasťa Boroša. Slovenská roadmovie sa témou dotýka najmä obchodu s mladými dievčatami, no prvoradé vo filme je priateľstvo a univerzálne puto, ktoré sa vytvorí medzi dvoma ľuďmi z okraja spoločnosti.

Já, Olga Hepnarová

Druhú polovicu mesiaca odštartuje highlight týždňa, ak nie mesiaca, akčná, fantasy dráma od režiséra Cedrica Nicolas-Troyana, Lovec: Zimná vojna. Film predstavuje tzv. prequel k filmu Snehulienka a lovec a rozpráva príbeh z doby, keď Snehulienka ešte nebola na svete a o kráľovstvo sa delili dve sestry, ľadová kráľovná Freya, ktorá má schopnosť zmraziť čokoľvek a kohokoľvek, a zlá kráľovná Ravenna. Boj, nie len o vládu a kúzelné zrkadlo, budú musieť zvládnuť lovec Erik a ostaní bojovníci na čele s nebojácnou Sarou. V hlavných úlohách sa predstavia Chris Hemsworth ako lovec, Emily Blunt ako ľadová kráľovná, Charlize Theron ako zlá kráľovná a Jessica Chastain ako bojovníčka Sara.

Svoj režisérsky debut predstaví herec Chris Evans v romantickej dramédii, Noc v New Yorku. Od producentov filmu Nebo nie je výmysel prichádza snímka režisérky Patricie Riggen, Zázraky z neba. Film prináša skutočný príbeh vážne chorého dievčatka, ktoré po páde zo stromu nielenže prežilo, ale sa aj zázračne uzdravilo. Klubovou lahôdkou bude určite film thajského režiséra Apichatponga Weerasethakula, Láska z Khon Kaen. Záhada a mágia obklopujú nemocnicu, v ktorej sa ocitnú vojaci so záhadnou spavou chorobou, ktorá leží v malom mestečku na rieke Mekong v Thajsku priamo na mýtickom starodávnom mieste.

Ani tento týždeň sa nevyhneme francúzskej kinematografii. Prvý je film inšpirovaný skutočnými udalosťami Cena slávy režiséra Xaviera Beauvoisa rozpráva o jednom z najzvláštnejších únosov, ktoré sa kedy udiali – o únose Chaplinovej mŕtvoly vo švajčiarskom meste Vevey. Druhý film je od režisérky Emmanuelle Bercot, ktorá ponúka sociálnu drámu Hlavu hore o tom, aké je to dospievať na hrane zákona a nestrácať nádej. Sudkyňu, ktorá rozhoduje o nenapraviteľnom mladom delikventovi si zahrala Catherine Deneuve.

Hlavu hore

Ďalšia česká snímka predstavuje dokument o prvom českom horolezcovi, ktorý zdolal jednu z najvyšších hôr sveta K2, Radekovi Jarošovi. Film režiséra Davida Čáleka, Cesta hore rozpráva o tvrdohlavosti, o zdolávaní vlastných a obecne ľudských limitov, ale tiež o kompromisoch a cene, ktorá sa platí za mimoriadne osobné výkony. Posledná snímka predposledného aprílového týždňa predstavuje zaujímavý experiment natáčania filmov. Film Hardcore Henry režiséra Ilya Naishullera je ako prvý film na svete komplet natočený z pohľadu prvej osoby. Veľkou inšpiráciou pre film boli najmä počítačové hry/strieľačky, kde hráč je priamo súčasťou deja. Vo filme sa hlavným hrdinom stáva divák.

Posledný aprílový týždeň prinesie päť filmov. Dráma Kolónia režiséra Floriana Gallenbergera je inšpirovaná skutočnými udalosťami odohrávajúcimi sa v kolónii Dignidad v Chille v období Pinochetovho režimu. Dignidad založil a viedol bývalý nacistický lekár Paul Schäfer. V 70-tych rokoch, keď z uzavretej kolónie utieklo niekoľko jej členov, sa ukázalo, že v sekte dochádzalo k mučeniu Pinochetových odporcov a k sexuálnemu zneužívaniu detí. V hlavných úlohách sa predstavia Emma Watson a Daniel Brühl. Režisér filmov ako Pretty Woman, Nevesta na úteku, Denník princeznej, či Valentín, Garry Marshall prichádza s novou komédiou, v ktorej nesmie chýbať Julia Roberts, Deň matiek. Film prináša príbehy rôznych žien/matiek, ktorých osudy sa spoja práve v Deň matiek.

Kolónia

Po 12. rokoch sa na plátna kín vracia česká komédia z cyklu Básnici, tentoraz s názvom Ako básnici čakajú na zázrak od dvorného režiséra Dušana Kleina. Francúzska režisérka Pascale Ferran predstaví svoju novinku, nazývanú aj realistickou rozprávkou, Vtáci a ľudia, ktorá sa zameriava na dvoch ľudí v parížskom letiskovom komplexe, ktorí sa pokúšajú dať zmysel svojej existencii a túžia po oslobodení. Posledným filmom mesiaca je film Boj od režiséra Tobiasa Lindholma, ktorý predstavuje po filmoch Hon a Únos ďalšiu skvele vystavanú osobnú drámu. Veliteľ roty Claus musí pri záchrane svojej jednotky urobiť ťažké rozhodnutie, ktoré závažne ovplyvní jeho a život jeho rodiny.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Depositphotos/archív

Súvisiace články