Filmové premiéry v slovenských kinách na 35. týždeň (01.09.- 08.09.2016)

1.9.2016|Ivet Kollárová|

Dnešným sviatočným dňom sme definitívne odštartovali mesiac september. Filmový divák určite spozornie, pretože letná sezóna, ktorá bola chudobnejšia na filmy končí a začína sezóna jesenná, ktorá do kín prinesie to najlepšie z najlepšieho, čo aktuálne ponúka svetová, či domáca kinematografia. September odštartuje aj rôzne prehliadky filmov, ktoré prichádzajú priamo z medzinárodných festivalov, a ktoré si tak divák môže pozrieť ešte pred ich oficiálnou kinodistribúciou. Dnes do kín prichádza päť nových filmov, ktoré spestria prvý septembrový týždeň.

Začneme bláznivou francúzskou komédiou od režiséra Igora Gotesmana, Bláznivá päťka (FIVE). Päť kamarátov z detstva si užíva život v byte v srdci Paríža - vďaka veľkorysosti jedného z nich, Samuela. Jeho otec mu však náhle zastaví prísun peňazí a Samuel sa v snahe neprezradiť nepríjemnú situáciu svojim priateľom púšťa do riskantných projektov. Šťastie mu veľmi nepraje a nechtiac sa zapletie s miestnou mafiou, poštve proti sebe drogových dílerov, neuspeje vo svete diskoték a dokonca sa stáva hľadaným políciou. Nezostáva mu nič iné, než sa kamarátom priznať a požiadať ich o pomoc. Motto filmu: Jeden za všetkých, všetci za jedného. V hlavných úlohách Pierre Niney, François Civil, Igor Gotesman, Margot Bancilhon, či Idrissa Hanrot.

Trailer

Dnes do kín prichádza aj ukrajinsko-ruská snímka režiséra Sergeya Mokritskiyho, Bitka o Sevastopol (Battle for Sevastopol). Životopisná historická dráma o legendárnej snajperke ZSSR Ljudmile Pavličenkovej, ktorá počas 2. svetovej vojny zabila pri obrane Odesy a Sevastopoľa 309 nepriateľov. Vo filme sú zachytené nielen reálne udalosti, ale aj osobný život Ljudmily: podceňovanie otcom, láska k trom mužom, silný patriotizmus, odvaha, tvrdosť, ale tiež strach a skrytá ženskosť. Tieto charakteristiky hrdinky prispeli tiež k tomu, že sa stala vo svojej dobe veľmi obdivovanou a populárnou. Bola pozvaná i do Bieleho domu, kde sa spriatelila s Eleanorou, manželkou prezidenta Roosvelta. Vystúpila na konferencii a prispela tak k rýchlejšiemu víťazstvu spojencov nad hitlerovským Nemeckom. Vo filme si zahrali Julija Peresiľd, Jevgenij Cyganov, Joan Blackham, Anatoliy Kot, Oleg Vasilkov, Nikita Tarasov, Stanislav Boklan, Natella Abeleva-Taganova, Nikita Jefremov, Valentin Kajsan, Segej Radčenko, Anna Adamovič, Dmitrij Lalenkov, Nikolaj Boklan, Vitalij Lineckij, Alla Sergijko, Vladimir Zadněprovskij, či Zaza Čanturija.

Trailer

Ťahákom týždňa je určite nový fantazijný film režiséra Stevena Spielberga, ktorý si užijú deti aj dospelí, Kamoš Obor (The BFG). Svet je obrovitejší ako si dokážeš predstaviť. Film na plátna kín prináša príbeh z pera Roalda Dahla, ktorý si obľúbili milióny detí a ich rodičov po celom svete. Môže malé dievčatko zvíťaziť nad hroznými, ozrutnými obrami - ľudožrútmi, ktorí šíria strach po celej krajine? Máte pravdu - nemôže. Iba ak... iba ak by jej pomohol dobrý kamarát, rovnako veľký ako oni - Kamoš Obor. Ale nemyslite si, že malá Sophia sa bude nejako veľmi báť! Kamoš Obor je totiž veľmi zábavný spoločník a Sophiu i vás často rozosmeje. No a pretože má rád deti, určite sa stane aj vaším kamarátom. V hlavnej úlohe dievčatka Sophie sa predstaví malý zázrak Ruby Barnhill, kamoša obra si zahral Mark Rylance. Okrem nich sa vo filme predstavia aj Bill Hader, Rebecca Hall, Jemaine Clement, Matt Frewer, Ólafur Darri Ólafsson, Rafe Spall, Penelope Wilton

Trailer

Jeden z najznámejších slovenský dokumentaristov Pavol Barabáš prichádza so svojou novinkou Sloboda pod nákladom, ktorý vzdáva hold vysokohorským nosičom. So stovkou kíl na chrbte sa brodia v snehu, stúpajú lavinóznymi svahmi, odolávajú búrke i víchrici. Ich remeslo nie je len prácou a zárobkom, ale i cestou k vnútornému pokoju. V dokumentárnom filme Sloboda pod nákladom spoznáme najstaršiu generáciu tatranských nosičov, ktorí zásobujú vysokohorské chaty. Dozvieme sa, prečo si zvolili tento spôsob života a ostali poslednými mohykánmi na európskom kontinente. A možno sa zamyslíme aj nad vlastným nákladom, ktorý všetci nosíme.

Trailer

Posledný film, ktorý ide dnes do kín je v česko-slovensko-bulharskej koprodukcii Ani vo sne! českého režiséra Petra Oukropeca. Laura je šikovné, svižné a tvrdohlavé dievča. Túži sa dostať do partie parkouristov a spolu s nimi zdolávať prekážky, ktoré jej poskytuje mestské prostredie. Pri tom ju zaskočí láska, ktorú pocíti k Lukymu a začne žiť dvojitý život: Vo fantazijnom svete komických a romantických vízií jej Luky patrí, v realite ale jej snaha sa s ním zblížiť skončí neúspešne. Vo chvíli, keď sa oba jej svety zvláštnym spôsobom prepoja, sa Laura musí rozhodnúť. Buď bude naďalej romanticky snívať, alebo sa dokáže popasovať so svojím skutočným životom. Film Ani vo sne! sa predstavil na tohtoročnom festivale Berlinale, kde zažil svoju setovú premiéru. Bol vybraný do súťažnej sekcie Generation 14+, ktorá prezentuje to najlepšie zo súčasnej svetovej tvorby pre deti a mládež. Film Ani vo sne! sa odohráva v prostredí parkuristov, mladých ľudí, ktorí sa snažia posúvať hranice fyzických schopností vlastného tela v súčasnom urbánnom a industriálnom svete. Ich životný štýl, schopnosť zdolávať takmer akékoľvek prekážky, im prináša slobodu. Parkúr sa stal pre tínedžerov synonymom nezávislosti. Vizuálne pôsobivé saltá, skoky a premety tvoria kulisu k príbehu partie tínedžerov, v ktorej každý k filozofii tohto životného štýlu pristupuje troch inak. Laura vníma parkúr ako novú životnú cestu, pre Lukyho znamená skôr spôsob, ako na seba upozorniť. Vo filme si zahrali Martina Kavanová, Ivan Martinka, Klára Melíšková, Adam Mišík, Jáchym Novotný, Veronika Pouchová, Toman Rychtera, Barbora Štikarová, Jan Vondráček, či Tomáš Zonyga.

Trailer

  Foto © Depositphotos/MagicBox/ContinentalFilm/Itafilm/ForumFilm/ASFK

Súvisiace články