Malý veľký muž (1970)

9.10.2017|Jozef Rigo|

Film je postavený na rozprávaní staručkého, 121-ročného Jacka Crabba, ktorý prešiel búrlivými dejinami Divokého západu, bol u niekoľkých kľúčových historických udalostí, vrátane bitky pri Little Big Horn, kde padol slávny generál Custer, a stretol sa s významnými postavami Divokého západu (napr. Divoký Bill Hickok, Buffalo Bill atď.). Ocitol sa uprostred vojny bielych prisťahovalcov a Indiánov, keď neustále prebiehal z jednej strany na druhú, chvíľu bol Indiánom, chvíľu belochom.

Vznik:

Keď sa začal v Amerike presadzovať Nový Hollywood a k slovu sa dostávali filmári ako Francis Ford Coppola, George Lucas alebo William Friedkin a bol s nimi na rovnakej lodi aj syn hodinára a zdravotnej sestry Arthur Penn. V čase, keď sa film pripravoval mal Penn za sebou fantastický úspech s filmom Bonnie a Clyde, ktorý aj cez provokatívnu tému zarobil neuveriteľných 70 miliónov dolárov. Penn sa rozhodne nebál zobrazovať naturalistické násilné scény.

Práva na netradičnú knihu kúpilo štúdio MGM v roku 1964. scenár bol napísaný už v roku 1967, ale na realizáciu mohlo dôjsť práve až s úspechom Bonnie a Clydea. Arthur Penn si pred nakrúcaním robil rozsiahle rešerše, pri ktorých bol šokovaný okolnosťami, ktoré zistil. Búranie mýtu Divokého západu a zobrazovania Indiánov ako primitívnych, sadistických divochov nebola samoúčelná, pretože sa objavil v archívoch, napr. o skutočnom dôvode skalpovania, ktorého sa Indiáni dopúšťali iba na vojakoch, ktorí mučili a masakrovali indiánske ženy a vyrábali si odporné odevné doplnky z ich intímnych partií. Penn vedel, že podobné pravdivé zistenia neprejdú v hollywoodskych snímkach ani jemu.

Úlohu indiánskeho náčelníka Starý chrbát mal hrať pôvodne Marlon Brando, ktorý ju odmietol a tak úloha pripadla skutočnému Indiánovi a aktivistovi za práva Indiánov, ktorý sa narodil v rezervácii Chiefovi Dan Georgeovi. Marlon Brando sa v tomto čase začal zaujímať o práva amerických Indiánov a odmietol prevziať Oscara za Kmotra, lebo nebol spokojný s postavením a zobrazovaním Indiánov vo filmovom priemysle. Spôsobil škandál, ktorý sa dodnes hovorí.

Malý veľký muž má vážnu tému, ale zostáva zábavným filmom s momentkami, ktoré sú príjemné asi ako úder palicou po hlave. Do tej doby nedotknuteľný generál Custer je zobrazený vo filme ako domýšľavý tyran neschopný poslúchať a Bill Hickock ako úzkostlivý neurotik. Masaker vo Washite v roku 1868 si filmoví teoretici prirovnávajú k paralele s smutne slávnym masakrom dediny My-lai počas vojny vo Vietname. Indiánsky kmeň Čejenov, ktorý Jacka adoptuje do svojho kmeňa, je znázornený v láskavých farbách a postava náčelníka je v celom filme najsympatickejšia.

Dustin Hoffman v úlohe Jacka Krabba nemalo chybu. Pre scénu, kde mal 121 rokov si menil hlas hodinovým krikom na plné hlasivky. Arthur Penn má všetko pevne v rukách. Brilantne inscenuje zložité komponované akčné scény s neuveriteľnými kaskadérskymi výkonmi, humorné slovné prestrelky, dojímavé sekvencie. Film mala premiéru v decembri 1970 a v New York Times vyšla priaznivá recenzia vyzdvihujúcu fantastickú kameru a skvele zvládnuté remeslo. Vo filme vyzdvihuje skutočnosť, že sa nakrúcal v Amerike a nie v Španielsku, ako v prípade spaghetti westerny Sergia Leoneho.

Arthur Penn od tej doby nenakrúcal žiadny významný film a na jeho kvality upozornil Americký filmový inštitút v prvom desaťročí 21. storočia. Isté je to, že bez tohto filmu by nikdy nevznikli filmy ako sú Forrest Gump a Podivuhodný príbeh Bejnamina Buttona, ktoré pracujú s formálnym odkazom tohto klasického majstrovského diela.

Zaujímavosti:

  • Dustin Hoffman bol za svoj výkon zapísaný do Guinessovej knihy rekordov za "Najväčšie vekové rozpätie stvárnené filmovým hercom". Jacka Crabba stvárnil od 17 do 121 rokov.
  • Film bol štartom k tomu, že tvorcovia začali pomocou westernu prezentovať svoj liberálnejší názor voči Indiánom.
  • Masaker, ktorý vznikol po napadnutí Custerových (Richard Mulligan) vojsk v indiánskej dedine, nepriamo naráža na masaker počas vojny vo Vietname, konkrétne ide o dedinku My Lai.
  • Snobský herec Bob Hope vypískal, keď pri predávaní cien Akadémie hovoril o Indiánovi Chiefovi Dan Georgeovi, ktorý bol za úlohu Old Lodge Skinsa nominovaný na Oscara, že nie je Američan.
  • "Malý Velký Muž" sa volal Indián, ktorý sa podieľal na zajatí nebezpečného lakotského bojovníka menom Crazy Horse.

Réžia: Arthur Penn, scenár: Kalder Willingham podľa románu Thomasa Bergera, kamera: Harry Stradling jr.,hudba: John Hammond, srih: Dede Allen, hrajú: Dustin Hoffman, Faye Dunawayová, Chief Dan George, Martin Balsam, Richard Mulligan, Jeff Corey, Aimée Eccles, Kelly Jean Peters, Carole Androsky.

Nominácia na Oscara – herec vo vedľajšej úlohe – Chief Dan George, cena FIPRESCI na MMF v Moskve (Arthur Penn).

  Foto © Youtube reprofoto

Súvisiace články