Päť nových filmov prichádza dnes do našich kín - Nie je čas zomrieť, Gunda, či Festival Pána Rifkina

30.9.2021|Ivet Kollárová|

Koniec mesiaca september sa s nami v kinách rozlúči päticou nových filmov a highlightom týždňa, dlho-očakávaným 25. filmom o agentovi Jej Veličenstva, Jamesovi Bondovi. O réžiu filmu Nie je čas zomrieť (No Time To Die) sa postaral Cary Joji Fukunaga. BOND. JAMES BOND. Agent 007, skončil aktívnu službu a užíva si zaslúžený oddych na Jamajke. Pokoj však nemá dlhé trvanie – objaví sa totiž jeho starý priateľ Felix Leiter z CIA a požiada ho o pomoc. Misia na záchranu uneseného vedca sa ukáže byť oveľa zradnejšou, ako spočiatku vyzerala. Bond sa počas nej dostane na stopu nevyzpytateľného zločinca, ktorý disponuje nebezpečnou a veľmi ničivou novou technológiou. Svoju derniéru v úlohe Jamesa Bonda si odkrúti herec Daniel Craig, ktorý s postavou prežil dlhých 14 rokov naprieč 5 filmami. Okrem neho vo filme uvidíme Anu de Armas, Léa Seydoux, Ramiho Maleka, Ralpha Fiennesa, Christopha Waltza, Naomie Harris, Billyho Magnussena, Jeffreyho Wrighta, Bena Whishawa, Lashanu Lynch, Roryho Kinneara, či Davida Dencika.

Režisér a scenárista Rudolf Havlík natočil na Islande v extrémnych podmienkach divokej prírody komornú dobrodružnú drámu Minúta večnosti. Špičkový kardiochirurg Peter je veľmi uzavretý a introvertný muž. Jeho dvadsať jedna ročná dcéra Lucia má vrodenú srdcovú poruchu a Peter sa ju pri plánovanej operácií rozhodne operovať sám. Po nej sa spoločne vydajú na dobrodružnú cestu na Island . Tu majú príležitosť nanovo vybudovať svoj vzťah, pretože Lucia sa s otcom už dlhšie nestýka a stále ju trápi že opustil jej matku. Peter musí počas dobrodružnej cesty prísť na množstvo vecí, ktoré mu unikli, a neustále odpovedať na otázky svojej dcéry. Peter si postupne uvedomuje že by mal veci zmeniť, uvedomí si, že mu Lucia chýba a musel by sa naučiť byť menším egoistom.

Jedného dňa však Lucia náhle skolabuje uprostred divočiny. Peter si nie je istý či niekde urobil chybu.  K tomu sa mu pridáva pocit, že je stratený uprostred nekonečnej divočiny a stráca schopnosť rozoznať realitu od fikcie. Skutočne sa operácia podarila? Skutočne sa s Luciou vydal na ďalekú výpravu ? Prvýkrát v živote sa ocitne v situácií, ktorú nemá pevne pod kontrolou a musí podstúpiť tvrdý súboj so svojim vedomím a svedomím, aby prišiel na to, ako sa ocitol tam kde je.

To prečo si režisér Rudolf Havlík vybral pre natáčanie nespútanú krajinu Islandu vysvetlil takto „Krajina bola treťou hlavnou postavou nášho filmu a museli sme sa vysporiadať s technickými prekážkami, ktoré pri klasickom natáčaní neriešime. Island v sebe spája divokosť a surovosť. Vo vnútrozemí sa nachádzajú lávové polia, gejzíry, vodopády a ľadovce, ale taktiež lúky a pohoria, ktoré majú vďaka klimatickým podmienkam jedinečnú farbu, akú nenájdete nikde na svete.“ V hlavnej úlohe otca a dcéry sa predstavuje Jiří Langmajer a Martina Babišová. 

Od dnes si môžeme v kinách pozrieť aj novinku od režiséra Woodyho Allena, komédiu Festival pána Rifkina (Rifkin’s Festival). Film rozpráva príbeh o americkom manželskom páre, ktorý sa zúčastní Medzinárodného filmového festivalu v San Sebastian. Pár je okúzlený čarom tohto malého mesta na severe Španielska a kúzlom filmového sveta. Na prvý pohľad zamilovaný manželský pár, pod vplyvom pôvabu pobrežia a atmosféry, znovu prežívajú romancu. Avšak, nie tak ako by sme si predstavovali. V hlavných úlohách Elena Anaya, Louis Garrel, Gina Gershon, Sergi López, Wallace Shawn, Christoph Waltz, Michael Garvey, Damian Chapa, či Bobby Slayton.

Ruský režisér Viktor Kosakovskij s porozumením a citom natočil dokumentárny film, ktorý mal premiéru na MFF Berlinale 2020, s názvom Gunda. Film zobrazuje každodenný život niekoľkých zvierat na farme. Hlavnými postavami príbehu sú prasnica GUNDA, dve kravy a jedna jednonohá sliepka. Režisér filmom pripomína, že my ľudia obývame planétu s miliardami rôznych zvierat, o ktorých správaní a prežívaní takmer nič nevieme, alebo vedieť nechceme. Režisér dojímavo rekalibruje náš morálny vesmír a pripomína nám hodnotu života a tajomstvo všetkého vedomia zvierat, vrátane toho nášho vlastného.

GUNDA je hypnotizujúci pohľad na každodenné prežívanie rôznych živočíšnych druhov, ktoré je obvykle a možno aj úmyselne skryté mimo náš pohľad. Film zachytáva neuveriteľným spôsobom zvieracie emócie. Radosť, zvedavosť, hravosť, paniku, zúfalstvo, totálnu porážku a krutý podvod, ktorému nakoniec stoja tvárou v tvár. Tiež potvrdzuje to, že všetky živočíšne druhy, vrátane toho nášho reagujú a vyrovnávajú sa s udalosťami v životoch rovnako. Kossakovsky vytvoril vnútornú meditáciu o existencii, ktorá presahuje bežné bariéry, ktoré oddeľujú druhy. Film NEOBSAHUJE žiadne scény nevhodné pre citlivých divákov.

Posledným filmom v prehľade noviniek na piaty septembrový týždeň je snímka v maďarsko-slovenskej koprodukcii Iná svorka (Külön falka/Wild roots) od režisérky Hajni Kis. Otec a dcéra sa vydali na cestu za poznaním a odpustením. Tibor sa po návrate z väzenia zamestná ako vyhadzovač v nočnom klube. Má finančné problémy, prespáva u svojho brata a pre svoju povahu je v neustálom konflikte s okolím. Svoju divokú dvanásťročnú dcéru Niki nevidel už sedem rokov. Keď Niki, ktorá žije so starými rodičmi, zistí, že otca prepustili z väzenia, vyhľadá ho aj napriek ich zákazu. Toto stretnutie prinúti Tibora čeliť svojej minulosti a hľadať spôsob, ako sa stať svojej dcére ozajstným otcom. Po siedmich rokoch bez kontaktu sa otec a dcéra navzájom spoznávajú, pričom si uvedomujú svoje pevné spojenie a aj to, aké silné môže byť odpustenie. 

Film mal svetovú premiéru na MFF Karlove Vary v súťažnej sekcii Na východ od Západu. V hlavných úlohách Gusztáv Dietz, Zorka Horváth, Kati Andai, Réka Babócsai, Dániel Baki, Sándor Balogh, Éva Bandor, Réka Derzsi, Balázs Galko, či Peter Nadasdi. 

Film Iná svorka sa bude v kinách distribuovať spolu s krátkym predfilmom Milý tati (Love, Dad), ktorý režírovala Diana Cam Van Nguyen. Chcela by som k tebe znova nájsť cestu a porozumieť ti. Keby som bola chlapec, bolo by všetko v poriadku?

Film vykresľuje vzťah dcéry, ktoré si prostredníctvom tohto filmu hľadá cestu spät k svojmu otcovi. Autorka našla listy, ktoré jej pred rokmi písal z väzenia. Listy plné lásky, akú už nikdy potom nezažila. Odpovedá na nich po rokoch – ako dospelá. Po rokoch objavené dopisy Diane pripomenuli ako blízky si kedysi s otcom boli. Pokiaľ ich nerozdelili tradície. Diana otca dodnes vinı́ z rozpadu rodiny, ale týmto filmom sa k nemu snažı́ nájsť cestu naspäť a pochopiť, čo sa v ich vzťahu vlastne stalo.

  Foto © CinemArt/ASFK/ForumFilm/Magicbox/Filmtopia

Súvisiace články