Prehľad filmov na január 2024 – Ferrari, Club Zero, Chlapec a volavka, Nočné kúpanie, Bastard, či Sestry z dymovej sauny

1.1.2024|Ivet Kollárová|

Vitajte v novom filmovom roku 2024. Rok, ktorý sa bude snažiť nadviazať na veľmi úspešný rok 2023, ktorý pozdvihol filmový biznis po náročných obdobiach, či berieme do úvahy ešte pozostatky covidového obdobia, či tohtoročný hollywoodsky štrajk scenáristov a hercov. Rozuzlenie toho najlepšieho nás ešte čaká, a síce práve prebiehajúcou, veľmi napínavou oscarovskou sezónou, ktorá vyvrcholí 10. marca udeľovaním cien Oscar. Medzi najväčších favoritov sezóny patria filmy, ktoré sa už svojím marketingom zapísali do filmovej histó(é)rie, Barbie a Oppenheimer, k nim sa pridávajú želiezka ako Vrahovia mesiaca kvetov, Maestro, Poor Things, Anatómia pádu, Minulé životy, May December, či potenciálny čierny kôň The Zone of Interest. 

Avšak, ak sa pozrieme do blízkej budúcnosti, aj tento rok nás čaká nejeden filmový hit, ktorý bude nie len do kín priťahovať masy, ale aj vytvárať nezabudnuteľné filmové spomienky. Tešiť sa môžeme napríklad na filmy ako Duna: Druhá časť, Challengers, Furiosa: Mad Max sága, Lovec Kraven, Joker 2, Gladiator 2, Deadpool 3, či klubové snímky ako Poor Things (tohto-sezónna oscarovská nádej, ktorá do našich kín príde až začiatkom februára), Mickey 17, Chiméra, Perfect days, The Bikeriders, Saint Omer, Starý dub, či Deti tých druhých.

Prvý mesiac v roku 2024 otvoríme v kinách šestnástimi novými filmami. Do toho nás koncom mesiaca čaká to najlepšie zo severského filmu v rámci prehliadky SCANDI. Prvý zo štyroch januárových filmových týždňov prinesie päť nových filmov, medzi nimi športovú, historickú, životopisnú drámu Ferrari režiséra Michaela Manna, ktorá zatiaľ prekvapivo chýba v širšom oscarovskom povedomí. Snímka sleduje ťažké obdobie Enza, jeho manželky a jeho automobilového impéria, ktoré sa ocitá v kríze, z ktorej ho majú vytiahnuť preteky naprieč Talianskom. V hlavných úlohách Adam Driver, Penélope Cruz, Patrick Dempsey, Shailene Woodley, či Sarah Gadon.

Hororovou snímkou týždňa je Nočné kúpanie od režiséra Bryca McGuireho. Film, ktorý keď uvidíte, prehodnotíte lásku k bazénom. Kto by nechcel bývať v dome s bazénom? Typický sen strednej triedy sa však môže lusknutím prsta zmeniť na nočnú moru. Stačí jedno romantické, nočné kúpanie. Úvodnú dvojicu stvárnili Kerry Condon a Wyatt Russell. Na opačnej strane žánrového spektra budeme mať romantickú dramédiu od režiséra Woodyho Allena s názvom Zásah šťastím, ktorá rozpráva o tom, akú dôležitú úlohu v našich životoch zohrávajú náhoda a šťastie. V hlavných úlohách Lou de Laâge, Valérie Lemercier, Melvil Poupaud, či Niels Schneider. 

Pre najmenších bude prvý týždeň pripravený animovaný film od scenáristov Toy Story a režiséra Jérémieho Degrusona, Nerozlučná dvojka. Film sleduje dobrodružstvá Dona a DJ Doggy Doga, ktorých cesty sa skrížia v Central Parku a proti všetkým predpokladom sa spoja, aby prežili super dobrodružstvo v New Yorku. Talianska kinematografia bude mať zastúpenie snímkou od režiséra Paola Genoveseho s názvom Prvý deň môjho života. Záhadný muž dáva štyrom cudzincom na pokraji samovraždy šancu zistiť, aké by to na svete bolo bez nich. V hlavných úlohách Toni Servillo, Valerio Mastandrea, Margherita Buy, či Sara Serraiocco.

Druhý januárový týždeň prinesie do kín tri nové snímky. Klubovou lahôdkou je snímka Club Zero od rakúskej režisérky Jessicy Hausner, dráma z prostredia prestížnej internátnej školy. Medzi novou učiteľkou a piatimi študentami sa vytvorí silné puto, ktoré postupne naberá nebezpečný smer. Provokatívny príbeh o zničujúcej sile autority a jej magnetizujúcej moci v období krehkého dospievania. Hlavnú úlohu magnetizujúcej učiteľky brilantne stvárnila Mia Wasikowska. 

Slovenská režisérka Zuzana Marianková natočila film Jedeme na teambuilding. Čo sa stane na teambuildingu, zostane na teambuildingu. Nová bláznivá komédia od tvorcov filmu Známi neznámi. V hlavných úlohách Jakub Prachař, Petra Polnišová, Vojta Kotek, či Anna Polívková. Francúzskou snímkou týždňa bude romantická dramédia Pán Blake k vašim službám! od režiséra Gillesa Legardiniera. Anglický herec John Malkovich nám predvedie svoju francúzštinu v úlohe britského podnikateľa, ktorý prichádza na francúzske panstvo, aby si pripomenul minulosť, avšak zhodou náhod sa z neho stane komorník domácej madam Beauvillier a oživí tak svoju prítomnosť. Po jeho boku si zahrali aj Fanny Ardant, či Émilie Dequenne.

Tri nové filmy budeme mať aj v tretí januárový týždeň. Uvidíme dva dokumenty. Prvý od estónskej režisérky Anny Hints, ocenený cenou za réžiu na festivale Sundance, s názvom Sestry z dymovej sauny. Fascinujúca pocta dymovej saune – miestu pretkanému tradíciami; oslava ženskej spolupatričnosti, a svojbytný očistný rituál. Druhý od slovenského režiséra Jaroslava Vojteka s názvom Tretí koniec palice, ktorý ponúka štyri príbehy z rómskych osád na Spiši. Film o nádeji, veľkých snoch a malých víťazstvách.

A uvidíme aj dlho-očakávaný nový, a možno aj posledný film od majstra animácie a spoluzakladateľa štúdii Ghibli, Hayao Miyazakiho, fantazijnú snímku Chlapec a volavka. Film rozpráva príbeh o dospievajúcom chlapcovi Mahitovi, ktorý sa na ceste za poznaním spriatelí s hovoriacou volavkou a objaví magický svet za múrmi opustenej veže. 

A posledný štvrtý januárový, filmový týždeň príde do kín päť nových filmov a prehliadku severského filmu SCANDI. Ďalšou českou komédiou na mesiac je snímka od režiséra Jiřího Vejdělku, Aristokratka vo vare. Prvotný záujem návštevníkov hradu o prekliatie grófky Márie už nie je taký silný ako predtým, čo Márii vôbec neprekáža - aspoň má dosť času na svojho Maxa, šľachtica zo susedného hradu Hvězda. V hlavných úlohách Hynek Čermák, Tatiana Dyková, Eliška Balzerová, Pavel Liška, Vojta Kotek, či Martin Pechlát. 

Ďalším dokumentom mesiaca bude film v réžii Michala Samira s názvom Karlos, ktorý zachytáva neuveriteľný životný príbeh kontroverzného zápasníka MMA Karlosa Vémolu. Uvidíme aj francúzsko-belgickú životopisnú snímku Maliar jej tela od režiséra Martina Provosta. Pierre Bonnard by sa nikdy nestal slávnym maliarom bez svojej záhadnej modelky a partnerky Marthe, ktorej nahé telo sa objavilo na mnohých jeho obrazoch. V hlavných úlohách Cécile De France, Vincent Macaigne, Anouk Gringerg, či Stacy Martin.

Ďalšie dve nové snímky budú aj súčasťou prehliadky SCANDI. Švédski tvorcovia Ossian Melin a Filip Aladdin natočili satirickú fantasy snímku Galéria Boha. Študent umeleckej prípravky dostane od Boha úlohu vytvoriť "dokonalé umelecké dielo" na absolventskú výstavu. Starobylý syndikát komerčných a sponzorovaných umelcov sa jej v tom však snaží zabrániť. Dánsky režisér Nikolaj Arcel natočil historickú drámu Bastard. Film, ktorý je zasadený do polovice 18. storočia rozpráva príbeh o dobývaní dánskych vresovísk, o nespútanej prírode, veľkých snoch a ešte väčších obetách. Je to príbeh o hrdom a nekompromisnom mužovi a o žene, ktorá sa stane jeho spojenkyňou v boji proti zlu, smrti a zatrateniu. V hlavnej úlohe kapitána Ludviga Kahlena vynikajúci Mads Mikkelsen. 

  Foto © Depositphotos/Forum Film

Súvisiace články