Tri nové snímky od dnes v našich kinách – Divoch, Podpaľačka a Na ceste

12.5.2022|Ivet Kollárová|

Druhý májový týždeň nám dá priestor na dohnanie starších titulov, okrem Doctora Stranga sa určite oplatí vidieť aj niekoľko klubových titulov ako Malá mama, France, Najhorší človek na svete, či Krížová výprava. Okrem toho sa v Bratislave dá navštíviť aj festival Hory a mesto, ktorý od včera prebieha v kine Lumiére a Amfiteátri v Rači.

V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín len tri nové filmy – dánsky Divoch, iránsky Na ceste a americká Podpaľačka. Režisér Thomas Daneskov natočil existenčnú akčnú komédiu Divoch (Vildmænd). „Skutoční muži” už dávno vyhynuli. Martin v zúfalej snahe vyhnúť sa kríze stredného veku opúšťa svoju rodinu, aby mohol žiť vysoko v nórskych horách. Stáva sa lovcom a zberačom ako jeho predkovia pred tisíckami rokov.

Martin v zúfalej snahe prekonať krízu stredného veku uteká od spoločnosti, aby mohol žiť v lese. Zaobstará si luk a jaskynný outfit, ale pravda je taká, že v prežití nestojí za nič. Jedného dňa stretne Musu, drogového dílera, ktorý je zranený a na úteku. V nádeji, že uniknú mnohým problémom, sa toto excentrické duo vydáva na hektickú jazdu cez fjordy. Prenasleduje ich miestna polícia, rozzúrený Viking, násilníci a v neposlednom rade Martinova rodina. V hlavných úlohách Rasmus Bjerg, Zaki Youssef, Bjørn Sundquist, Sofie Gråbøl, Marco Ilsø, Jonas Bergen Rahmanzadeh, Håkon T. Nielsen, či Rune Temte.  

V šľapajach svojho slávnejšieho otca, režiséra Jafara Panahiho, pokračuje aj jeho syn Panah Panahi, ktorý natočil charakterovú rodinnú drámu Na ceste (Jadde Khaki). Rodinu a krajinu, kde sa narodíme, si nevyberáme...

Na prvý pohľad sa to zdá byť obyčajný rodinný výlet. Mrzutý otec má nohu v sadre, starší syn nešikovne šoféruje, mladší sa neúnavne stará o rozruch a matka sa snaží všetky tie rozdielne energie harmonizovať. Ibaže zdanie klame. Cesta plná smiechu, vtipov a úsmevov naberá znepokojivý smer, o ktorom sa dozvedáme len z drobných náznakov. Režisér Panah Panahi vo svojom debute majstrovsky kombinuje klasickú roadmovie s tichým, ale naliehavým spoločenským posolstvom o krajine, v ktorej sloboda často končí hneď za oknami auta. V intímnom portréte jednej rodiny sa spája humor, naliehavosť, nevtieravá tragika a neobyčajne silné i uveriteľné charaktery. V hlavných úlohách Pantea Panahiha, Hasan Majuni, Rayan Sarlak, Amin Simiar, či Masoud Tosifyan. 

V roku 1984 sme mohli vidieť film s názvom Ohnivé oči. Dnes prichádza do našich kín remake tohto filmu a nová adaptácia jedného z prvých diel spisovateľa Stephena Kinga, Podpaľačka (Firestarter) v réžii Keitha Thomasa. Desaťročná Charlie sa so svojimi rodičmi od narodenia neustále sťahuje z miesta na miesto. Kočovný spôsob života ju neuveriteľne rozrušuje, ale jej rodičia nevedia, ako ju inak ochrániť. Charlie je “iná”. Na zapálenie vecí nepotrebuje zápalky ani zapaľovač, stačí, keď sa rozhodne, že majú horieť. Horšie je, že svoje schopnosti nedokáže úplne ovládať, a keď je rozrušená, môže byť skutočným nebezpečenstvom pre seba aj svoje okolie. Tajná vládna agentúra, ktorá sa špecializuje na vyhľadávanie a kontrolu podobných výnimočných ľudí, ide samozrejme po Charlie, a preto je rodina neustále na úteku. Stačí jeden malý incident, aby sa Charlie dostala do ich hľadáčika, a nie je ľahké sa z neho dostať. Okrem toho sa títo ľudia nehanbia používať násilie, dokonca ani vražda pre nich nie je veľkým problémom. Proti sebe však majú zúfalých rodičov, ktorí sú ochotní obetovať čokoľvek, aby ochránili svoje dieťa, a dievča, ktoré naozaj nechcete rozčúliť, ak nemáte na sebe hasičský oblek. Vo filme si zahrali Zac Efron, Ryan Kiera Armstrong, Kurtwood Smith, Gloria Reuben, Michael Greyeyes, Sydney Lemmon, Tina Jung, či Lanette Ware. 

  Foto © Depositphotos/Film Europe/CinemArt/Filmtopia

Súvisiace články