Do kín prichádzajú štyri nové filmy – Paríž, 13. obvod, Vyšehrad Fylm, či Čo sme komu všetci urobili

19.5.2022|Ivet Kollárová|

V dnešný premiérový deň privítame v kinách štyri nové filmy európskej produkcie a to dva českej a dva francúzskej produkcie. 

Na plátna kín sa opäť vracia projekt Vyšehrad od tvorcov Martina Koppa a Jakuba Štáfeka tentokrát s názvom Vyšehrad Fylm. Lavi ide z jedného problému do druhého: jeho život plný divokých večierkov, rýchlych áut, ľahko odetých žien a milovaného futbalu sa zvrtne priam neuveriteľne. V svadobný deň zistí, že je otcom... Neprísť o svoju čerstvú manželku, postarať sa o syna, o ktorom ani netušil, uskutočniť prestup snov z TJ Vyšehrad vyššie – toto všetko sa od Laviho očakáva. Lavi sa nevzdáva, je síce stále ten istý „bývalý sparťanský“ hráč, tak trochu magor a šialenec, ale má na to!!! Neukočírovateľnému Lavimu (Jakub Štáfek) pomáha aj super schopný agent Jarda (Jakub Prachař) a nekonečnú podporu má vo svojej „duty free“ priateľke– manželke Lucii (Šárka Vaculíková). Okrem spomínaných si vo filme zahrali aj Jaroslav Plesl, Ivana Chýlková, David Novotný, Jiří Dvořák, či Veronika Khek Kubarová. Hereckú úlohu vo filme dostali aj Tomáš Rosický, Patrik Berger, Vladimír Šmicer, Jan Koller, Tomáš Řepka, Jan Kadlec, Roman Bednář, Ondřej Pavelec či Jakub Voráček. 

Režisér Petr Zahrádka natočil romantickú komédiu Ženy a život. Eliška je dobré dievča. Možno až príliš. Chýbajú jej ostré lakte a premáha ju slepá viera. O to akčnejšia je však jej voľnomyšlienkárska, všetkého schopná sestra Ilona. Obe slečny sa spoločne vrhnú do budovania rodinného podniku, fungujúceho tak trochu „od steny k stene“, rovnako ako Eliškin vzťah so samoľúbym populárnym športovcom. „Má s tebou ten chlapec vôbec vážne úmysly? Po tridsiatke sa hľadá ženích dosť ťažko...“ upozorňuje Elišku jej pragmatická mamička. Je teda potrebné si ujasniť, či chodí len Eliška s Petrom alebo aj Petr s Eliškou... Prípadne toho ženícha splašiť inde. To všetko za účasti rodiny a priateľov, pretože problém jedného je problémom všetkých. A tak bojuje Eliška o Petra, Richard o Elišku, Klára o Richarda a mamička s oteckom o blaho všetkých. Niekedy pomôže náhoda, niekedy pár faciek a niekedy jednoducho len stačí prestať riešiť vzťahové problémy s osobou, ktorá s vami vzťah vlastne vôbec nemá. V hlavných úlohách Petr Buchta, Eva Burešová, Eva Decastelo, Veronika Freimanová, Jakub Kohák, Aneta Krejčíková, Olga Lounová, Jiří Lábus, Barbora Mottlová, či Jaromír Nosek. 

Z Česka do Francúzska. Režisér Philippe de Chauveron prichádza s ďalším dielom v sérii o rodinke Verneuilovcov s názvom Čo sme komu všetci urobili? (Qu’est-Ce Gu’on A Tous Fait Au Bon Dieu?). Claude a Marie Verneuilovci sú späť. A samozrejme, s ich rozšírenou rodinou sa stretávajú s celým radom nových problémov. Skutočne veľké a početné problémy. 

Claude a Marie Verneuilovci v prvom filme vydali svoju štvrtú dcéru a v druhom úspešne udržali všetky svoje dcéry a ich rodiny vo Francúzsku. A práve keď sa im podarilo presvedčiť ich, aby neodchádzali, nečakali, že všetci skončia v ich malebnom Chinone, viac-menej vždy na krku. Dcéry a ich rodiny sa im chcú odvďačiť za ich starostlivosť a využívajú skutočnosť, že Claude a Marie oslavujú štyridsať rokov spoločného života. Začnú pre nich pripravovať veľkú oslavu v ich rodinnom dome, a pretože to musí byť veľká oslava, pozvú do Francúzska aj ich rodičov. Claude a Marie budú musieť pod svojou strechou privítať rodičov svojich zaťov Rachida, Davida, Chao a Charlesa. Toto “rodinné” stretnutie sľubuje, že bude veľmi bohaté na udalosti. Stačí, že tieto rodiny pochádzajú z celého sveta a rozhodne ich nespája rovnaká viera. Nechajte sa prekvapiť a predovšetkým pobaviť.

Slovo Christiana Claviera o filme: “Philippovi de Chauveronovi úplne dôverujem, je to vynikajúci režisér, ktorý vždy perfektne napísal a natočil moju úlohu. Takže keď mi povedal, že o mne uvažuje pre svoj ďalší film, hneď som vedel, že idem do toho. A hoci sa myšlienka tretieho dobrodružstva mohla niekomu zdať bláznivá, Philippe veľmi dobre vedel, ako rozvíjať túto sériu. Príchod všetkých svokrovcov vlastne umožnil zachovať sviežosť prvého filmu, keďže teraz nahradili svojich synov a Claudových zaťov.” V hlavných úlohách Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan, Medi Sadoun, Frédéric Chau, Noom Diawara, Frédérique Bel, Emilie Caen, Elodie Fontan, Alice David, Pascal N'Zonzi, Salimata Kamate, Jochen Hägele, Tatiana Rojo. Film sa premieta s českým dabingom.

Do oficiálne kinodistribúcie prichádza dnes aj klubová snímka, ktorá mala svetovú premiéru na MFF Cannes 2021 v réžii auteura Jacquesa Audiarda, Paríž, 13. obvod (Les Olympiades). Tri mladé ženy a jeden muž. Ich životy sa na chvíľu pretnú v štvrti Les Olympiades, v parížskom 13. obvode. Výrečná a drzá Émilie pracuje v callcentre a privyrába si prenájmom voľnej izby. Nadviaže intímny vzťah so svojím novým atraktívnym nájomníkom menom Camille. Toho ale priťahuje nedobytná Nora, ktorá zase trávi noci videohovormi s cam girl Amber. Dynamicky natočená čiernobiela snímka Jacquesa Audiarda citlivo a s porozumením sleduje krátke obdobie v živote súčasných tridsiatnikov, ktorí sa vyhýbajú záväzkom a samotu zaháňajú večierky, povrchné známosti a náhodný sex. Alebo aj oni túžia po láske a vzájomnom porozumení? V hlavných úlohách Noémie Merlant, Stephen Manas, Geneviève Doang, Lumina Wang, Jehnny Beth, Makita Samba, Pol White, Lucie Zhang, či Line Phé. 

  Foto © Magicbox/ASFK/CinemArt/ContinentalFilm

Súvisiace články