Do kín mieria filmy Flash, Elementy, Nová hračka, či Smolu nosíš ty, láska

15.6.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Ďalší nový týždeň, ďalšie nové filmy v našich kinách. Tretí júnový týždeň sa ponesie v znamení piatich nových filmov. Highlightom týždňa je príbeh najrýchlejšieho super-hrdinu štúdii DC a Warner Bros. Plus od zajtra (16. júna) štartuje vo východnej metropole Slovenska 29. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest Košice, ktorý bude prebiehať do 23. júna.

Režisér Andy Muschietti, ktorý má na svojom konte zatiaľ len tri celovečerné filmy, vrátane hororu To a To Kapitola 2, prešiel svojím štvrtým dlhometrážnym film k štúdiám DC a natočil jedinečný film o najrýchlejšom človeku na svete, Barrym Allenovi, ktorého poznáme pod názvom Flash (The Flash).

Svety sa zrazia, keď Barry využije svoje superschopnosti na cestovanie späť v čase, aby zmenil udalosti z minulosti. Keď však jeho pokus o záchranu svojej rodiny neúmyselne zmení budúcnosť, Barry uviazne v realite, do ktorej sa vrátil generál Zod, hrozí zničenie sveta a nie sú tu žiadni superhrdinovia, na ktorých by sa mohol obrátiť. Barryho nádejou je veľmi odlišný Batman, ktorý je už na dôchodku, a uväznený Kryptoňan, aj keď nie ten, ktorého hľadá. Aby zachránil svet, v ktorom sa nachádza, a vrátil sa do budúcnosti, ktorú pozná, Barryho jedinou nádejou je pretekať o život. Bude však prinesenie najvyššej obete stačiť na resetovanie vesmíru? V hlavných úlohách Ezra Miller, Sasha Calle, Michael Shannon, Ron Livingston, Maribel Verdú, Kiersey Clemons, Antje Traue, Ben Affleck, či Michael Keaton. Film sa v našich kinách premieta aj so slovenským dabingom. 

Klubovou, európskou snímkou na týždeň je francúzska komédia od anglického režiséra Jamesa Hutha, Nová hračka (Le Nouveau Jouet). Nová hračka je adaptáciou francúzskej komediálnej klasiky Hračka (1976). Vtipná, dojemná a duchaplná rodinná komédia rozpráva príbeh o malom chlapcovi, ktorý v istej chvíli zisťuje, že niektoré veci sa za peniaze kúpiť nedajú.

Sami žije spokojne so svojou ženou Alicou, susedmi a priateľmi na chudobnom mestskom sídlisku. Alice je však v očakávaní a tak Sami, aby uživil rodinu, prijíma - nie práve nadšene - miesto nočného strážnika v luxusnom obchodnom dome. Philippe Etienne je najbohatším obchodníkom Francúzska, zároveň aj chladným a neprístupným mužom od doby, čo jeho žena zomrela. Jediný syn Alexander, dedič celého Etiennovho bohatstva, si z otcovej blízkosti urobil útočisko v osamelom svete rozmaznaného jedináčika. Na Alexandrove narodeniny nechá Etienne otvoriť oddelenie s hračkami len pre neho, aby si vybral čokoľvek, čo si chlapec zaumieni. Alexander si ako svoju novú hračku vyberie nočného strážnika Samiho… v hlavných úlohách Jamel Debbouze, Daniel Auteuil, Simon Faliu, Alice Belaïdi, Anna Cervinka, Aton, Laurent Saint-Gérard, či Gilles Cohen. Film sa premieta aj so slovenským dabingom. 

Pred necelými troma týždňami tento animovaný film zatváral MFF Cannes 2023. V dnešný premiérový deň prichádza do našich kín film štúdii Disney a Pixar Elementy (Elemental). od režiséra Petra Sohna. Tento úplne nový, originálny celovečerný film sa odohráva v meste živlov, kde spolu žijú obyvatelia ohňa, vody, zeme a vzduchu. Príbeh predstavuje Ember drsnú, pohotovú a ohnivú mladú ženu, ktorej priateľstvo so zábavným, roztopašným a prúdivým chlapcom menom Wade spochybňuje jej presvedčenie o svete, v ktorom žijú, a o osobe, ktorou chce byť.  

Režisér filmu Peter Sohn hovorí, že príbeh, ktorý je preňho veľmi osobný, začal kresbou ohňa a vodnej postavy, ktoré spolu komunikujú. Predstavoval si nečakané priateľstvo medzi živlami a vzťah, ktorý určite vyvolá trápnosti, vtipkovanie a vtipné prešľapy. “Začal som vrstviť môj vzťah s manželkou – ja som Kórejčan a ona Američanka, napoly Talianka,” Sohn hovorí. “Spočiatku som tento vzťah pred rodičmi tajil, pretože oni – ako v starej škole chceli, aby som sa oženil s Kórejčankou. Posledné slová mojej starej mamy boli doslova “Vezmi si Kórejčanku!” Rovnako ako Sohn, aj Ember je prisťahovalkyňa druhej generácie – len jej rodičia emigrovali z Ohňovej zeme do Element City, kde sa Ember narodila a vyrastala. “Vydáva sa na cestu pochopenia vlastnej identity. Vrcholom Emberinej cesty – a v mnohom aj jej impulzom – je zábavné a osudové priateľstvo s vodným živlom menom Wade. 

Dej filmu “Elemental” sa odohráva v meste, ktoré spája prvky rôznych prostredí ukazuje, že protiklady sa skutočne priťahujú. “Je to komédia plná srdca,” hovorí producentka Denise Reamová. “Je to príbeh o vzťahoch – medzi ohňom a vodou, medzi rodičmi a ich deťmi a medzi nami všetkými a našimi susedmi, ktorí možno nevyzerajú ako my. Je to sčasti komédia, sčasti rodinná cesta a sčasti stret kultúr.” Podľa Reamovej prišlo do Pixaru viac ako 100 prisťahovalcov prvej alebo druhej generácie,  aby sa s tvorcami filmu porozprávalo o svojich skúsenostiach. “Bolo to fenomenálne,” hovorí Reamová. “Väčšina z nás, nech sme kdekoľvek, pochádza odinakiaľ. Bolo tam toľko emotívnych príbehov o tom, čím si ľudia prešli, aby sem prišli – o ich rodinách a skúsenostiach. Myslím, že sa nedá vysvetliť, aký vplyv má niečo také na náš príbeh. Film sa u nás premieta len v slovenskom znení: Tomáš Hallon, Lenka Lašová, Juraj Predmerský, Jana Valocká, Judita Hansman, Tibor Vokoun, Oliver Boublík, Ivan Romančík, Gabriela Dzuríková, Zuzana Tlučková, Jakub Kroner, Štefan Richtárech, Matej Zrebný, Jaroslav (Jerry) Szabó, Laci Strike a iní...  

Slovenskou snímkou na týždeň je romantická komédia od režiséra Samuela Spišáka, Smolu nosíš ty, láska. Dať prednosť istote a kariére, alebo dobrodružstvu a láske? Na túto otázku nájdete odpoveď v romantickej komédii, inšpirovanej skutočným príbehom, v hlavných úlohách s Michaelou Čobejovou a Ivanom Franěkom.

Hlavná postava päťdesiatnička Monika, má pocit, že v živote dosiahla všetky, pre spoločnosť dôležité méty. Dieťa už má odrastené a ako workoholičke sa jej kariérne veľmi darí. S manželom má však stále spoločného menej a menej a v myšlienkach sa čoraz častejšie vracia do mladosti, kedy sa nebála vybočiť zo zabehnutých koľají a vedela oceniť krásu okamihu.  Monika sa rozhodne objaviť svoje dobrodružné ja a prihlási sa na kurz lezenia, ktorý organizuje Igor. Igor je absolútnym protikladom Moniky – spontánny, až chaotický blázon, celoživotný dobrodruh bez sebareflexie a zmyslu pre zodpovednosť, ktorý sa zmieta v problémoch, za ktoré môže jeho ľahkovážny životný štýl.

Námet podľa producentky napísal osud. „Ten film ku mne prišiel sám, na letnej dovolenke s priateľmi. Pozerala som sa na jeden zamilovaný pár a hovorila som si, že toto je na nakrútenie,“ hovorí  Michaela Čobejová. Snímka, ako ďalej tvrdí, „je o hľadaní samého seba. O Monike, ktorá aj napriek tomu, že je vydatá a má úspešnú kariéru, túži objaviť skutočný zmysel svojho života. Chce si splniť sny, o ktorých ani nevedela že má,“ vysvetľuje. Igor, ktorý v nej prebudí tieto túžby, je horolezec a jaskyniar. „Je to veľký dobrodruh. Žije mimo zákonov civilizácie. Prechádza sa prírodou a zabúda žiť zodpovedne a starať sa aj o iné veci. Až stretnutie s Monikou ho sčasti vráti do reality,“ vysvetľuje český herec Ivan Franěk a jeho filmová partnerka ho dopĺňa: „Je to skrátka krásny a úsmevný príbeh lásky.“

Film je kombináciou romantickej komédie a road movie, ktorý sa odohráva v čarovnom prostredí Tatier, slovenských jaskýň a chorvátskeho ostrova Hvar. V hlavných úlohách Michaela Čobejová, Ivan Franěk, Leona Skleničková, Jakub Štáfek, Ady Hajdu, či Marko Igonda. 

Kto má rád americké akčné snímky, poteší sa novinke od Jesseho V. Johnsona, Americká spravodlivosť (One Ranger). Texaský ranger prenasleduje bankového lupiča cez púšť. Medzitým sa ukáže, že páchateľom je medzinárodný terorista, ktorý plánuje uskutočniť bombový útok v centre Londýna. Po tom, čo je jeho partner zabitý, sa texaský poliš spojí s britským tajným agentom a jeho šéfom, aby spoločnými silami vypátrali teroristu a zabránili bombovému útoku v Londýne.

Americká spravodlivosť prináša to najlepšie zo žánru akčných filmov. Vo filme hrá hlavnú úlohu Thomas Jane (Kat, Útok z hlbín, Tenká červená čiara, Predátor: Evolúcia, Hustá hmla, Hriešne noci) a dvojnásobný nominant na Oscara John Malkovich (S nasadením života, Nebezpečné známosti, Muž so železnou maskou, V koži Johna Malkovicha). Vo filme popri nich hrajú aj Dominique Tipper (Najnadanejšie dievča, Fantastické zvery a ich výskyt), Nick Moran (Zbaľ prachy a vypadni!, Harry Potter a Dary smrti časť 1-2, Mušketier), Patrick Bergin (Noci s nepriateľom, Robin Hood, Vysoká hra patriotov) a Dean Jagger (Hra o tróny).

  Foto © Depositphotos/CinemArt/FilmEurope/ContinentalFilm/VertigoDistribution

Súvisiace články