Medzi piatimi novinkami v kinách máme filmy Asteroid City, Nič v zlom, On sa bojí, či Také to leto

22.6.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Štvrtý júlový týždeň prinesie do kín päť nových filmov. Trochu tej štýlovej divnosti prinesú režiséri Wes Anderson a Ari Aster, Jennifer Lawrence nám predvedie svoje komediálne (a flirtovacie) zručnosti, leto strávime objavovaním seba a vnútorných démonov a čaká nás aj nórsky horor s prvkami klasického severského krimi.

Film mal svetovú premiéru na MFF Cannes 2023 v Hlavnej súťaži a na červený koberec priniesol jednu z najväčších delegácii podporujúcu svoj film. V dnešný premiérový deň prichádza do slovenských kín, nový film režiséra Wesa Andersona Asteroid City, ktorý sa odohráva vo fiktívnom americkom púštnom meste v roku 1955.

Asteroid City by bolo úplne nezaujímavým miestom na mape, keby ho pred rokmi nezasiahol meteorit, ktorý doň vyhĺbil dieru. Neďaleko vzniklo bizarné mestečko, kde sa pravidelne stretávajú výnimoční mladí ľudia a ich rodičia, aby si porovnali sily, zabavili sa a uistili, že vo svojej genialite nie sú sami. Odtrhnutie od každodennej reality oceňuje pomerne čerstvý vdovec so štyrmi výnimočnými deťmi a svokrom, ktorý si na neho ešte nezvykol. Podobne aj filmová hviezda Midge Campbellová, ktorej geniálna dcéra má väčšie sebavedomie ako ona sama. Aj ostatní účastníci sú svojím spôsobom veľmi jedineční a do púšte prišli s nadšením a túžbou po dobrodružstve. Práve takéto stretnutie by stačilo na to, aby si Asteroid City zaslúžilo zvýšenú pozornosť. Mesto sa dostane na titulky novín po celom svete vďaka “blízkemu stretnutiu tretieho druhu”, ktoré sa uskutoční počas podujatia. A kým sa podarí zistiť, čo sa vlastne stalo, musia tu všetci zostať a nevedomky nadviazať vzťahy rôzneho druhu.

 V Asteroid City sa stretlo nevídané herecké obsadenie. Podľa Bryana Cranstona je dôvod takejto koncentrácie hviezd jednoduchý: “Keď vám zavolá Wes Anderson, nepýtate sa, čo máte hrať. Jednoducho poviete áno a potom urobíte všetko, o čo vás požiada,” hovorí jeden z mnohých výnimočných hercov vo filme. Okrem Bryana si vo filme zahrali Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Hope Davis, Stephen Park, Rupert Friend, Maya Hawke, Steve Carell, Matt Dillon, Hong Chau, Willem Dafoe, Margot Robbie, Tony Revolori, Jake Ryan, či Jeff Goldblum. 

Jennifer Lawrence produkuje a hrá hlavnú úlohu vo filme Nič v zlom (No Hard Feelings), komédii tak trochu na hrane, pri ktorej sa nahlas nasmejete, od režiséra Gena Stupnitskeho (Dobrí chlapci) a spoluscenáristu filmu Mrcha učiteľka.

Vo chvíli, kedy Maddie hrozí, že príde o rodičovský dom, objaví veľmi zvláštny inzerát: bohatí helikoptéroví rodičia hľadajú niekoho na "rande" s ich introvertným 19-ročným synom Percym, kým odíde na výšku. Na svoje veľké prekvapenie Maddie čoskoro zistí, že čudácky Percy vôbec nie je ľahký oriešok. Po boku Jennifer si vo filme zahrali aj Andrew Barth Feldman, Natalie Morales, Ebon Moss-Bachrach, Matthew Broderick, Laura Benanti, Scott MacArthur, Danielia Maximillian, či Kyle Mooney. 

Klubovou snímkou týždňa je dráma od kanadského režiséra Denisa Côtého, Také to leto (Un été comme ca). Tri ženy sa rozhodnú stráviť dovolenku vo vidieckom dome, ktorý sa využíva na liečebné účely. Tu trávia dni a noci, aby preskúmali svoje sexuálne problémy a pokúsili sa skrotiť svojich vnútorných démonov.

Tri hypersexuálne ženy strávia 26 dní v tichom dome pri jazere. Léonie (vážna), Eugénie (impulzívna) a Gaëlle alias Gejša (koketná). Všetky tri sú tu dobrovoľne. Dohliada na ne sociálny pracovník a nie veľmi dôverný terapeut. Motto domu je ""hypersexualita nie je choroba"". Cieľom tohto experimentu nie je liečiť, ale skôr umožniť úprimné skúmanie rôznych skúseností, foriem a extrémov túžby. Všetko sa odohráva v poloobnaženej a úplne obnaženej polohe, slovne aj fyzicky, vo fantázii aj v realite. Skutočnosť, že pracovníci projektu sú síce nedotknutí, ale aspoň trochu dojatí, nie je prekvapujúca a zodpovedá pocitom divákov. Na rozdiel od iných predstaviteľov súčasnej kinematografie sa Denisovi Côtéovi po hitoch ako Antológia mesta duchov alebo Curling darí vytvárať dynamické filmové priestory (kulisy, prostredia, konštelácie), v ktorých možno zážitky (psychické, fyzické, intelektuálne) vnímať ako hru, a práve preto ich možno využiť na sledovanie reality. V hlavných úlohách Larissa Corriveau, William Desjardins, Karl-Patrice Dupuis, Violaine Estérez, Laure Giappiconi, Samir Guesmi, Aude Mathieu, Anne Ratte-Polle, či Hinde Rabbaj.

Nórska režisérka Kjersti Helen Rasmussen natočila hororový thriller Nočná mora (Marerittet). Mladý pár sa nasťahuje do nového bytu, aby začali spoločný život a čakali na svoje nenarodené dieťa. Rekonštrukcia bytu však neprebieha hladko: dievča má zvláštne vidiny, v okolí sa deje nespočetné množstvo čudných vecí, v ich byte sa odohrávajú nevysvetliteľné udalosti. Tehotnú ženu trápia aj nočné mory, ktoré sa čoraz viac prelínajú s realitou. Démon objavujúci sa v snoch je pre ženu čoraz väčšou hrozbou a nočné mory pokračujú aj po jej prebudení. 

Nočná mora nadväzuje na najlepšie tradície škandinávskych kriminálnych filmov. Film bol inšpirovaný ranými majstrovskými dielami Romana Polanského ako sú Hnus, Rosemary má dieťatko a Nájomník. Film mal svetovú premiéru na jednom z najprestížnejších hororových festivalov Fantastic Fest v Austine a európsku premiéru na rovnako prestížnom tematickom medzinárodnom filmovom festivale v Katalánsku, Sitges. V hlavných úlohách Eili Harboe, Herman Tømmeraas, Dennis Storhøi, Siri Black Ndiaye, či Peter Førde.

„Z jeho najtemnejších obáv sa stáva najväčšie dobrodružstvo.“ Režisér Ari Aster natočil novinku, mysterióznu, hororovú dramédiu On sa bojí (Beau Is Afraid). Beau sa bojí – života, sveta a najmä svojej mamy. Na ceste na rodinnú návštevu je vtiahnutý do nečakanej špirály absurdných udalostí, ktoré si nedokázal predstaviť ani v tých najtemnejších snoch. Na šialenej púti plnej humoru, desov a dobrodružstva sa tak musí samotársky podivín vyrovnať so svojimi strachmi a konečne vziať život do vlastných rúk.

Filmový vizionár Ari Aster (Desivé dedičstvo, Slnovrat) spojil sily s hereckým chameleónom Joaquinom Phoenixom (Joker) a prichádza s mimoriadne pohlcujúcim filmovým zážitkom búrajúcim bariéry žánrov aj diváckych očakávaní. Okrem Joaquina si vo filme zahrali aj Michael Gandolfini, Parker Posey, Amy Ryan, Zoe Lister Jones, Richard Kind, Nathan Lane, či Kylie Rogers. 

  Foto © Depositphotos/Itafilm/FilmEurope/CinemArt/Vertigo/Filmtopia

Súvisiace články