V dnešný premiérový deň prichádza do kín šesť nových filmov – Iniana Jones 5, UFO Švédsko, či dva dokumenty od Pavla Barabáša

29.6.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Pred tým ako privítame letné, dovolenkové, prázdninové mesiace júl-august, sa s mesiacom jún v kinách rozlúčime so šiestimi novými filmami. Highlightom týždňa je piata časť príbehu s legendárnym Indiana Jonesom v snímke s názvom Indiana Jones a volanie osudu (Indiana Jones and the Dial of Destiny). Harrison Ford sa vracia do úlohy legendárneho hrdinu Indiana Jonesa – archeológa v tejto očakávanej záverečnej časti kultovej série – veľkolepom a dravom filmovom dobrodružstve. V hlavných úlohách sa spolu s Fordom predstavia Pheobe Waller-Bridge, Antonio Banderas, John Rhys-Davies, Toby Jones, Boyd Holbrook, Ethann Isidore, či Mads Mikkelsen. 

Film sa u nás bude premietať aj so slovenským dabingom: Peter Rúfus, Miroslava Partlová, Stano Král, Peter Rúfus, Erik Koníček, Petra Vajdová, Jozef Švoňavský, Roman Pomajbo, Pavol Plevčík, Miloslav Kráľ, Peter Kočiš, Michal Domonkoš, Miroslav Trnavský, Helena Geregová, Dušan Szabó, Tomáš Vravník, či Elena Podzámska.

Film režíruje James Mangold (“Ford proti Ferrari”, “Logan”), scenár napísali Jez Butterworth & John-Henry Butterworth a David Koepp a James Mangold na základe postáv vytvorených Georgeom Lucasom a Philipom Kaufmanom,  výkonnými producentmi sú Steven Spielberg a George Lucas. Hudbu k filmu opäť zložil John Williams, ktorý je autorom hudby ku každému dobrodružstvu Indyho od pôvodného filmu “Dobyvateľov stratenej archy” z roku 1981.

Pre deti je posledný júnový, filmový týždeň pripravený animovaný film od tvorcov Kirk DeMicco a Faryn Pearl, Krakenteena Ruby (Ruby Gillman, Teenage Kraken). Toto leto sa vďaka štúdiu DreamWorks Animation ponoríme do divokého a búrlivého života veľmi plachej tínedžerky na bežnej strednej škole. S hrôzou zisťuje, že je priamym členom bájnej rodiny morských krakenov, že jej osud leží v hlbinách oceánu a že ju čakajú dobrodružstvá, o akých sa jej ani nesnívalo. Ale keď máte šestnásť rokov ako Ruby Gillmanová, rozhodne nechcete vyčnievať, chcete nenápadne splynúť s ostatnými spolužiakmi. To sa však celkom nedarí, a to nielen preto, že Ruby je srdcom krakenka. 

Bohužiaľ, vyniká aj v matematike a jej príliš starostlivá mama jej zakazuje chodiť po škole s ostatnými deťmi na pláž. Hlavne preto, že začne porušovať matkine pravidlá, sa Ruby dozvie, že je priamym potomkom rodu krakenov a má zdediť trón mocnej kráľovnej siedmich morí. Hlavnou úlohou krakena je chrániť oceány pred mocnými a zákernými morskými pannami a tento boj o moc trvá odjakživa. Teraz však nadobudol nový rozmer. Najobľúbenejšie dievča v škole, Chelsea, je v skutočnosti morská panna. Ak má táto plachá tínedžerka ochrániť seba a svoje okolie, bude musieť rýchlo objaviť schopnosti, ktoré robia krakena krakenom. V slovenskom znení: Natália Kóšová, Andrea Karnasová, Filip Tůma, Kamila Magálová, Miroslava Belancová, Ivan Vojtek, Gregor Hološka, Dominika Žiaranová, či David Hartl.

Severskou snímkou týždňa je švédska dobrodružná sci-fi UFO Švédsko (UFO Sweden) od Victora Danella. Veriť je jedna vec. Vedieť je niečo úplne iné. Rebelujúce dospievajúce dievča umiestnené v pestúnskej starostlivosti má podozrenie, že jej otec nie je mŕtvy, ale bol unesený. Je odhodlaná zistiť pravdu s pomocou Asociácie UFO.

Príbeh o dospievajúcej rebelke umiestnenej do pestúnskej starostlivosti, ktorá má podozrenie, že jej otec nie je mŕtvy, ale unieslo ho UFO. Za pomoci združenia UFO Švédsko je odhodlaná zistiť pravdu. Príbeh sa odohráva v 90. rokoch 20. storočia v malom švédskom meste. Producentská spoločnosť Crazy Pictures sa inšpirovala združením "UFO Sweden", ktoré vo Švédsku spravuje najväčší UFO archív na svete - Archív pre nevysvetliteľné javy. Film vizuálne pripomína slávny snímok E.T. (1982) a tématicky je blízky filmom Interstellar (2014) či Kontakt (1997). V hlavných úlohách Inez Dahl Torhaug, Jesper Barkselius, Eva Melander, Sara Shirpey, Oscar Töringe, Håkan Ehn, Joakim Sällquist, Christoffer Nordenrot, Mathias Lithner, či Isabelle Kyed. 

Z Česka uvidíme v kinách novinku od režiséra Jeremyho Tichého, komediálnu drámu Cool Girl! Tri mladé hrdinky, tri veľké sny a jedna súťaž, ktorá ich môže všetky splniť. Klaviristka Anet, atlétka Marta a tanečnica Tina stoja na štartovej čiare dospelých životov. Majú sny, túžby a nádeje, ale aj rodinné a milostné problémy. Každá z trojice dievčat sa prihlási do súťaže Cool Girl s nádejou, že víťazstvo by mohlo pomôcť nasmerovať ich život správnym smerom. Postupne však zisťujú, že na to, aby si človek uvedomil svoju hodnotu, treba predovšetkým veriť v seba samého. V hlavných úlohách Anna Šulcová, Dominique Alagia, Kristal Shine, Veronika Bellová, Kateřina Brožová, Filip Blažek, Sabina Laurinová, Jakub Jíra, či Marek Dobeš. 

A v réžii Pavla Barabáša uvidíme v kinách dva dokumenty: Veľký kaňon a Horský vodca.

Veľký kaňon 
Pavol Barabáš sa vo svojom najnovšom filme plaví s priateľmi tri týždne perejami rieky Colorado. 460 km bez možnosti úniku, bez signálu, bez kontaktu s civilizovaným svetom, aby splnili sen muža, ktorý v členoch výpravy prebudil vášeň pre splavovanie veľkých riek.

Veľký kaňon je spomienkou režiséra na Jožka Černého, vodáka, ktorý si zamiloval perejnatú slovinskú rieku Soču. Priviedol k nej tisíce ľudí. V tábore často rozprával o veľkých riekach, ktoré by chcel vidieť, ako napríklad Brahmaputra. Nakoniec vymyslel expedíciu do Nepálu na týždňový splav himalájskej Karnali. Ani on nečakal, čo všetko dokážu jej obrovské divoké pereje. Jeho veľkým snom však bola iná rieka – Colorado. Bohužiaľ sa jej splavu nedožil.

O pár rokov neskôr sa partia, v ktorej boli i jeho dvaja synovia, rozhodla zrealizovať jeho sen. Bol tu ale jeden háčik – museli vyhrať v lotérii! Kvôli ochrane národného parku Grand Canyon sa na rieku púšťa len jedna expedícia denne a oficiálne povolenia sú vypredané na najbližších 25 rokov. Existuje však možnosť vyhrať v lotérii, ktorú losuje národný park. Po mnohoročných pokusoch sa im to podarilo. Po splnení všetkých náročných predpisov sa konečne nalodili a podplávali most Navajo. Bolo ich 15. Mali tri klasické rafty s pádlami a dva zásobovacie rafty ovládané drevenými veslami.

Čakalo ich 460 kilometrov v perejách rieky Colorado. Tri týždne plavby bez možnosti úniku, bez signálu, bez dát, bez kontaktu s civilizovaným svetom. Mohli sa spoliehať len na seba a na priateľov v raftoch.

Po troch nádherných týždňoch výprava naplnila krásny sen Jožka Černého a odišla z Grand Canyonu so silnými dojmami a túžbou vrátiť sa tam.

„To čaro je v  prírode, v partii, ale úplne najväčšie kúzlo je v tom, že sa odpojíš od toho bežného života, ktorý vedieme. Si mimo toho cirkusu, ktorý si si sám pre seba vytvoril, mimo toho kolotoča a zároveň s ľuďmi, s ktorými je ti dobre, v peknej prírode. Je to toľko pekných vecí súčasne, že to nemôže skončiť zle,“ hovorí v úvode filmu Robert Kazík. Vo filme sa objavia Pavol Černý, Peter Černý, Miroslav Dušek, Robert Kazík, Peter Valušiak a ďalší.

Horský vodca 
Už 150 rokov uplynulo od založenia organizovaného vodcovstva vo Vysokých Tatrách. Táto dávna tradícia zostala nezmenená a horskí vodcovia sú stále súčasťou čarovného sveta tatranských štítov. Pomáhajú splniť sny a túžby tým, pre ktorých by boli najvyššie končiare nedostupné. Ale za týmto remeslom sa neskrýva len sloboda, romantika a dobrodružstvo…

Film Horský vodca nás zavedie do nezvyčajných exteriérov Vysokých Tatier a ukáže nám náročné povolanie horských vodcov. Priblíži nám nielen dobrodružnú, ale aj menej známu stránku tohto starého horského remesla. Už 150 rokov sprevádzajú tatranskí vodcovia ľudí na štíty za každého počasia – slnka, búrky, dažďa alebo víchrice. Ich práca vyzerá romanticky, ale je to skutočne tak?

Režisér o svojom filme: „Natočiť film v domácom prostredí je oveľa ťažšie ako napríklad v amazonskom pralese. Obzvlášť keď sa snažíte zachytiť miesto také známe pre Slovákov ako Vysoké Tatry a zároveň špecifické remeslo a komunitu horských vodcov. Väčšina z nich sú introverti, pretože aby ste mohli vodiť v horách, musíte byť silnou osobnosťou a autoritou, ktorá sa musí spoľahnúť len na seba pri vykonávaní svojej nebezpečnej práce.

Horskí vodcovia sú pre mnohých kontroverzní – niektorí ich zatracujú, iní obdivujú a ďalší si ich nevedia vynachváliť. Je to náročné remeslo, ktoré nie je pre každého. Aj dnes prechádzajú starostlivo vybraní kandidáti náročným niekoľkoročným výcvikom a nie všetci uspejú. Toto povolanie vyžaduje nielen nadpriemerné fyzické a psychické schopnosti, ale najmä špecifickú osobnosť.

Film nie je profilom jedného človeka, ale skôr pohľadom na povolanie horských vodcov ako také a ich poslanie. Ukazuje aj jeho menej známu stránku a problémy. V roku 2023 si organizované vodcovstvo v Tatrách pripomenie 150 rokov od svojho vzniku. Preto si myslím, že toto tradičné remeslo si zaslúžilo byť zachytené vo filme.“ Vo filme sa objavia Ján Kořínek, Jaroslav Michalko, Pavel Rajtar, Denisa Šulcová, Marek Trávniček. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/FilmEurope/ASFK/ContinentalFilm

Súvisiace články