Do kín prichádza šesť nových filmov – Aftersun, Insidious 5, Život pre samoukov, či Hrdina nikoho

6.7.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Leto máme v plnom prúde, počasie neponecháva nič na náhodu a pekné slnečné dni nás vyťahujú do prírody, k vode, či na osvieženie v podobe drinku. Nezabúdajme však aj na kiná, ktoré ostávajú aktívne aj v lete a ponúkajú okrem príjemného schladenia v prítmí kinosál, aj kvalitnú filmovú zábavu. Prvý zo štyroch júlových týždňov otvárame so šiestimi novými filmami v kinách. Budeme sa báť, oprášime spomienky na minulosť, budeme sa snažiť vylepšiť našu budúcnosť, či zachrániť oceány.

Prvý film v prehľade prináša herec Patrick Wilson, ktorý si za svoj režijný debut zvolil horor Insidious: Červené dvere (Insidious: The Red Door). Kultová hororová séria z dielne Jasona Bluma a Jamesa Wana pokračuje piatym filmom Insidious: Červené dvere. Staré známe tváre vstupujú do záverečnej kapitoly desivej ságy o rodine Lambertovcov, aby sa raz a navždy zbavili svojich démonov. Josh a čerstvý vysokoškolák Dalton musia tentokrát vojsť do nadprirodzenej dimenzie omnoho hlbšie než doposiaľ, aby čelili temnej minulosti svojej rodiny a novým hrôzostrašným nástrahám, ktoré na nich číhajú za červenými dverami. V hlavných úlohách Patrick Wilson, Rose Byrne, Ty Simpins, Lin Shaye, Barbara Hershey, Spencer Locke, Caitlin Gerard, Joseph Bishara, či Hiam Abbass. 

Francúzska filmová scéna bude mať v kinách zastúpenie komédiou od Alaina Guiraudieho, Hrdina nikoho (Viens je t’emméne). Správa o teroristickom útoku vo francúzskom Clermont-Ferrand zastihne Isadoru a Médérica v posteli. Médéric, sympatický, nenápadný muž okolo tridsiatky, je do staršej vydatej sexuálnej pracovníčky Isadory bezhlavo zaľúbený. Útok ich vzťah v hoteli de France náhle ukončí. V meste vládne zmätok, počas ktorého sa objavuje Sélim. Mladý bezdomovec arabského pôvodu dostane od Médérica peniaze a prístrešie. Ten však začne mať podozrenie, že Sélim mohol byť do útoku zapletený a zavolá políciu. Medzitým sa objaví Isadorin manžel a jeho žiarlivosť začína roztáčať živý, miestami búrlivý kolotoč postáv. 

Film Alaina Guiraudieho je sčasti vážny, sčasti satirický a vtipný, pričom hovorí o nemožnej láske, paranoji spoločnosti a susedskej solidarite. Nenútene sa tu otvárajú aj témy ako obraz tela, vek, náboženstvo a sexuálna orientácia. Čím viac jednotlivcov vstupuje do hry, tým nepredvídateľnejším a prekvapivejším sa stáva dej. A hoci príbeh niekedy pôsobí až absurdne, k svojim nezvyčajným postavám sa správa láskyplne. V hlavných úlohách Jean-Charles Clichet, Noémie Lvovsky, Ilies Kadri, Michel Masiero, Doria Tillier, Renaud Rutten, Philippe Fretun, či Patrick Ligardes.  

Z krajiny Down Under prichádza do našich kín rodinný film, eko dráma Tajomstvo modrej zátoky (Blueback). Mladá Abby žije v malom meste na austrálskom pobreží. Spolu s mamou sa chodia potápať a Abby objavuje krásu a rozmanitosť podmorského sveta a jeho obyvateľov. Pri jednom výlete pod hladinou mora sa spriatelí s nádhernou veľkou modrou rybou, ktorá sa ocitne v ohrození kvôli prudkému nárastu komerčného rybolovu v jej malom domovskom zálive. Abby neváha a spolu s mamou, dlhoročnou aktivistkou v boji za ochranu oceánov a divokej prírody, sa odvážne postavia proti bezohľadným developerom, ktorých plány môžu zničiť domov modrej ryby. Vo filme si zahrali Mia Wasikowska, Albert Mwangi, Ariel Donoghue, Radha Mitchell, Clarence Ryan, Eric Bana, Erik Thomson, James Martin, Eddie Baroo, či Ilsa Fogg. 

Od režisérky Jitky Rudolfovej si budem môcť pozrieť českú komédiu Život pre samoukov. Začať odznova môžete kedykoľvek. „Nový život, noví muži, tak prečo si pripadám ako stará krava?“ tak znie anotácia knižnej predlohy filmu a večná otázka hlavnej hrdinky Kláry. Jej manžel sa s ňou rozíde počas slávnostnej večere v deň 15. výročia svadby a kúpi si silnú, nablýskanú motorku. Klára si na oplátku kúpi nový bicykel a presťahuje sa k svojej mame. Tá je excentrická, bezprostredná, dalo by sa povedať, že až bláznivá, ale neodpustí si typické rodičovské reči. 

Navyše, Klára akosi prestáva rozumieť svojej dospievajúcej dcéra, ktorá začne rozprávať takmer výlučne po anglicky. A aby toho nebolo málo, Kláru si vezme „pod svoje krídla“ úspešná influencerka a „trénerka šťastia“, ktorá ju vedie k tomu, aby mala rada samu seba. K tomu patrí aj randenie s novými mužmi, čo zase so sebou prináša katastrofálne zážitky, plné trapasov. Ešte donedávna mala Klára svoj život celkom dobre naplánovaný, ale s tým je teraz koniec... v hlavných úlohách Jana Plodková, Zuzana Kronerová, Jaroslav Plesl, Barbora Seidlová, David Švehlík, Václav Neužil, Lukáš Příkazký, Simona Babčáková a ďalší. 

Dokumentom na týždeň je snímka od režisérky Pauly Maľárovej, Územie fantázie. Príbeh vojny, v ktorej nikto skutočne neumiera. Film sleduje podobu vojny v čase dlhotrvajúceho mieru. Na pozadí hromadných akcií, ktoré primárne slúžia ako nevyhnutná pripomienka historických udalostí, ale vyznievajú skôr ako bizarné oslavy vojny, sa hráme s divákom pomyselnú hru na tichú poštu, kde sa pojem vojny mení variáciami naprieč generáciami. Vojna ako stála expozícia v múzeu našej spoločnosti.

Klubovou lahôdkou v kinách je režijný debut Charlotte Wells, Aftersun. Niekedy v deväťdesiatych rokoch, kdesi v tureckom prímorskom rezorte trávi dovolenku rozvedený mladý otec Calum spolu s jeho jedenásťročnou dcérou Sophiou. Pohodové vystupovanie otca, ktorý nepokazí žiadnu zábavu a baví sa tým, že ho okolie považuje skôr za staršieho brata Sophie, však zastiera znepokojivý závoj melanchólie. Debut Charlotte Wellsovej, ktorý patril k najpríjemnejším prekvapeniam minuloročného festivalu v Cannes, v bočnej sekcii Týždeň kritikov, má nádych spomienky z detstva a nepotrebuje okázalé gestá k vystihnutiu neopísateľných intenzívnych životných pocitov. V hlavných úlohách otca a dcéry excelujú Paul Mescal, ktorý si za svoj výkon vyslúžil nomináciu na Oscara 2023 a Francesca Corio. 

  Foto © ForumFilm/Bonton/Itafilm/ASFK/Filmtopia/FilmExpanded

Súvisiace články