V dnešný premiérový deň prichádzajú do kín filmy Strašidelný dom a Svet včerajška

27.7.2023|Ivet Kollárová|

Záver mesiaca júl prinesie do kín len dva nové filmy, takže bude dostatok času na dohnanie starších titulov ako Oppenheimer, Barbie, či Mission: Impossible Odplata – Prvá časť, prípadne skvelý menší klubový film Aftersun.

Americký režisér Justin Simien natočil reboot filmu z roku 2003, komediálnu fantasy drámu Strašidelný dom (Haunted Mansion). Film Strašidelný dom je inšpirovaný klasickou populárnou atrakciou v zábavnom parku Disneyland a rozpráva duchársky príbeh o žene a jej synovi, ktorí si na pomoc privolajú rôznorodú skupinu takzvaných duchovných expertov, aby im pomohli zbaviť ich dom nadprirodzených nájomníkov. 

Hlavnou postavou filmu je ovdovelá lekárka z New Yorku Gabbie s deväťročným synom Travisom, ktorý má problémy s nadväzovaním priateľstiev, pričom obaja dúfajú, že začnú nový život v New Orleans, kde kedysi žila Gabbina matka. Nasťahujú sa do nezvyčajne cenovo dostupného domu, ktorý stojí len kúsok za mestom, aby zistili, že toto miesto je oveľa viac, ako si mysleli. Strašidelný dom totiž obýva divoká a strašidelná skupina duchov. Zúfalo hľadajú pomoc, a tak sa obrátia na kňaza, otca Kenta, ktorý sa špecializuje na exorcizmus, ten na oplátku zapojí rôznych “odborníkov”, aby zbavili sídlo nechcených hostí. Každý z nich prichádza do tohto domu z iného dôvodu, netušiac, že ktokoľvek vstúpi, nebude môcť odísť bez toho, aby sa s ním navždy spojil jeden z jeho duchov. V hlavných úlohách Rosario Dawson, Jamie Lee Curtis, Winona Ryder, Jared Leto, Owen Wilson, Danny DeVito, Dan Levy, Lakeith Stanfield, Tiffany Haddish, Dan Levy, či Chase W. Dillon. Film sa v kinách premieta aj so slovenským dabingom.

Klubovú scénu v kinách posilní francúzsky film od režiséra Diastèmeho s názvom Svet včerajška (Le Monde d’hier). Tri dni na zmenu chodu dejín. Morálny príbeh a politický thriller: niekoľko dní pred koncom svojho mandátu musí prezidentka urobiť zásadné rozhodnutie, ktoré môže zmeniť osud Francúzska.

Francúzska prezidentka Elisabeth de Raincy sa rozhodla stiahnuť z politického života. Tri dni pred prvým kolom prezidentských volieb sa od svojho generálneho tajomníka Francka L'Herbiera dozvie, že škandál zo zahraničia pošpiní imidž jej určeného nástupcu a prinesie víťazstvo krajne pravicovému kandidátovi. Majú tri dni na to, aby zmenili chod dejín. „Ak padne Francúzsko, padne aj Európa,” varuje generálny tajomník, všetkými masťami mazaný prezidentkin poradca. Režisér Diastème kladie vo filme mnoho aktuálnych otázok, najmä „čo sa stane, keď sú štátne tajomstvá aj osobnými”. V hlavných úlohách Léa Drucker, Denis Podalydès, Alban Lenoir, Benjamin Biolay, Jacques Weber, Thierry Godard, Emma de Caunes, či Jochen Hägele. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/Film Europe

Súvisiace články