Prehľad filmov na august 2023 – Hovor so mnou!, Nevinný, Gran Turismo, Blue Beetle, Hviezdy napoludnie, Equalizer 3, Meg 2

1.8.2023|Ivet Kollárová|

Leto máme v plnom prúde a napriek tomu, že počasie láka najmä k vode, netreba zabúdať ani na kiná, ktoré vstávajú z popola a užívajú si priazeň ľudí. Mesiacom august prichádza do kín 23 nových filmov, ktoré pre nás pripravili filmoví distribútori. A hoci nás nečaká žiadny obdobný “súboj“ ako mega-úspešný Barbenheimer, do kín predsa len dorazia zaujímavé filmy, ktoré ponúknu ako odľahčenú zábavu, vypäté emócie, či trochu toho hlbšieho zamyslenia. Hollywoodskymi ťahákmi sú filmy ako Gran Turismo, výborné nové, animované spracovanie Ninja korytnačiek od producenta a scenáristu Setha Rogena, DC film Blue Beetle, horor V zajtí zla, či Equalizer 3.

Klubová scéna bude mať v kinách zastúpenie filmami ako Nevinný, Diamantový plášť, Zázračný aparát, či Hviezdy napoludnie. V plnom prúde sú aj letné kiná, ktoré ponúkajú rozmanitý program nových, či starších titulov. Z festivalového kútika nás koncom mesiaca čaká zahájenie 80. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Benátky, ktorý tento rok prináša exkluzívnu Hlavnú súťaž s filmami od známych režisérov ako David Fincher, Pablo Larrain, Ryusuke Hamaguchi, Yorgos Lanthimos, Ava DuVernay, Sofia Coppola, Agnieszka Holland, Bradley Cooper, Bertrand Bonnello. A režiséri ako Wes Anderson, Richard Linklater, Quentin Dupiex, či iní premietnu svoje filmy mimo súťaž.

V mesiaci august si užijeme celých päť filmových týždňov. Hneď ten prvý týždeň príde do kín najviac filmov a tešiť sa môžeme na šesť noviniek. A začneme klubovou scénou, režisérka Natalia López natočila v mexicko-argentínskej koprodukcii drámu Diamantový plášť. Na mexickom vidieku spojí osud tri ženy, prípad nezvestnej osoby ich zavedie na cestu bolesti a vykúpenia. Na vyváženie dostaneme do kín komédiu o manželskom páre, ktorý sa snaží stať sa súčasťou rodičovskej skupiny v novej škole ich 12-ročnej dcéry vo filme od dánskej režisérky Papriky Steen, Otcovia a matky. Počas obľúbeného školského kempovania sa musia rýchlo zorientovať v hierarchii a rivalite ostatných rodičov. Čo všetko budú ochotní urobiť pre svoje dieťa?

Herec Seth Rogen produkoval, napísal a aj prepožičal hlas jednej z postáv v najnovšom spracovaní životov mladých ninja korytnačiek. Vo filme od tvorcov Jeff Rowe a Kyler Spears Ninja korytnačky: Mutantský chaos nasleduje inovatívna animácia kroky filmu Spider-Man: Paralelné svety a jeho pokračovanie. Po dlhých rokoch, kedy sa korytnačí súrodenci ukrývali pred ľudským svetom sa rozhodli získať si srdcia Newyorčanov a vďaka svojim hrdinským činom sa stať normálnymi tínedžermi. Ich nová kamarátka April O’Neilová im pomáha bojovať proti tajomnému zločineckému syndikátu, ale čoskoro im to prerastie cez hlavu, keď sa na nich vtrhne armáda mutantov. O hudbu vo filme sa postarali Trent Reznor a Atticus Ross. V anglickom origináli by sme počuli hlasy od Giancarla Esposita, Rose Byrne, Jackieho Chana, Paula Rudda, Johna Cenu, Maye Rudolph, či Ice Cuba. Do našich kín príde film so slovenským dabingom.

V kinách budeme mať aj romantickú komédiu Nikdy nehovor nikdy. Filmová novinka od producentov kino-hitu Všetko alebo nič a režiséra Braňa Mišíka je dôkazom toho, že všetko zlé môže byť aj na niečo dobré. V hlavných úlohách Tereza Kostková, Tomáš Maštalír, Lenka Krobotová, či Marek Majeský. Na plátna kín sa vracia aj jeden z najväčších žralokov aký kedy existoval na planéte Zem. Režisér Ben Wheatley natočil spoločne s Jasonom Stathamom v hlavnej úlohe akčný film Meg 2: Návrat do hlbín. A prvý augustový týždeň sa budeme báť na nezávislom hororovom filme od dvojice Danny a Michael Philippou, Hovor so mnou! Film sleduje skupinu ľudí, ktorá nájde mumifikovanú ruku, ktorá dokáže spojiť svet duchov s tým reálnym. 

Druhý augustový týždeň prinesie do kín len tri novinky, avšak budú stáť naozaj za to! Francúzka kinematografia bude mať zastúpenie novinkou od herca a režiséra Louisa Garrela s názvom Nevinný. V komediálnom thrilleri, ktorý je inšpirovaný jeho vlastným životom sa postava Abela bude snažiť prekaziť svadbu svojej matky s mužom, ktorý je vo väzení. Avšak, po zoznámení s ním Abel zisťuje nové skutočnosti, ktoré ho možno prinútia zmeniť názor. Okrem Garrela si vo filme zahrali aj Roschdy Zem, Noémie Merlant, či Anouk Grinberg.

Akčným hollywoodskym filmom na týždeň je film od režiséra Neilla Blomkampa, Gran Turismo. Film, ktorý je inšpirovaný skutočným príbehom, sleduje mladého teenagera Janna, ktorý sa vďaka kultovej hre dostane do súťaže o možnosť závodiť na skutočnom okruhu. V hlavných úlohách uvidíme Orlanda Blooma, Davida Harboura, Djimona Hounsou, Geri Halliwell Horner, či nováčika Archieho Madekweho. Hororom týždňa je film V zajatí zla od režiséra Samuela Bodina, v ktorom sa osemročný Peter bude musieť vysporiadať so zvláštnymi úkazmi a desivými rodinnými tajomstvami, ktoré sú ukryté hlboko v minulosti. V hlavných úlohách Lizzy Caplan, Antony Starr, Cleopatra Coleman, či mladíček Woody Norman.

V treťom augustovom týždni dostaneme do kín päť nových filmov. Hollywoodskym ťahákom je film štúdii DC a Warner Bros., Blue Beetle od režiséra Angela Manuela Sota, ktorý nám na plátna kín prinesie super-hrdinu, ktorý vznikne spojením teenagera Jaimeho a historickej relikvie skarabea. Režisér Josh Greenbaum natočil dobrodružnú, komediálnu snímku Psia jazda, v ktorej sa opustený psík spojí s bandou túlavých psíkov, aby sa pomstil svojmu nie veľmi milému pánovi. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, no v tom anglickom by sme počuli Jamieho Foxxa, Willa Ferrela, Sofiu Vergaru, Josha Gada, Willa Forteho, či Islu Fisher.

Z chladného severu prídu do kín dva filmy. Adaptácia rovnomennej knihy, dráma od režiséra Elfara Adalsteinsa, Letné svetlo a potom príde noc. Hlboké a hravé majstrovské dielo, ktoré skúma sny a túžby obyčajných ľudí vo vidieckom meste a otvára otázky o živote, smrti a láske. Dokument týždňa, snímka od dvojice tvorcov Axel Danielson a Maximilien Van Aertryck, Zázračný aparát, ktorý mapuje vývoj médií v posledných 150 rokoch. Film produkuje švédsky režisér Ruben Östlund. Pútavý a provokatívny film prináša množstvo otázok, napríklad ako ďaleko sme schopní zájsť pre najviac „lajkov“ a vzhliadnutí.

Po viac ako polročnej odmlke sa na scénu vracia český provokatér Kamil Bartošek, známy ako Kazma. Internetový fenomén, ktorého videá majú milióny pozretí a vyvolávajú kontroverzné reakcie, uvedie do kín celovečerný film Onemanshow: The Movie, ktorý natočil spoločne s Andym Fehuom.

Päť nových filmov príde do kín aj vo štvrtom augustovom týždni. Režisér Nimród Antal natočil akčnú snímku Vražedná jazda, v ktorej bankárovi Mattovi Turnerovi a jeho deťom pôjde o život, keď mu anonym oznámi, že sa v jeho aute nachádza bomba, ktorá vybuchne v momente, keď zastaví a niekto sa z auta pokúsi vystúpiť. V hlavnej úlohe nestarnúci Liam Neeson. Český režisér Pavel Soukup natočil thriller #annaismissing o influencerke, ktorá sa náhle odmlčí zo sociálnych sietí. 

Pre najmenších bude v kinách pripravené pokračovanie, rozprávka od dua Benjamin Quabeck a Mette Tange v nemecko-belgicko-nórskej koproduckii Bocian Riško 2. Malý vrabčiak Riško je pripravený viesť celý kŕdeľ bocianov do teplých krajín, avšak rada starších mu to nedovolí. Film sa premieta so slovenským dabingom. Do kín príde aj historická dráma od Olesa Sanina Dovbuš. A užijeme si aj švédsky horor Sledovaní od Johannesa Perssona o skupine kamarátov, ktorí prichádzajú do luxusného kempu na malom ostrove, kde podľa legendy straší starodávna čarodejnica. 

Mesiac august ukončíme piatym filmovým týždňom a štyrmi novými filmami v kinách. Hollywoodskym filmom je akčná snímka od režiséra Antoineho Fuqua, ktorý si treťou časťou uzavrel filmovú sériu Equalizer. Na plátna kín prichádza akčný thriller Equalizer 3: Posledná kapitola a nové životné smerovanie bývalého člena elitnej špeciálnej jednotky Roberta McCalla v podaní Denzela Washingtona. Okrem neho si vo filme zahrali aj Dakota Fanning, David Denman, Eugenio Mastandrea, Gia Scodellaro, či Remo Girone.

Nemecký režisér Florian Sigl natočil dobrodružnú, hudobnú fantasy Čarovná flauta o 17-ročnom Timovi, ktorý na Mozartovej internátnej škole objaví tajný portál, ktorý vedie do sveta Mozartovej Čarovnej flauty. Český režisér Dan Svátek natočil voľné pokračovanie filmu Úsmevy smutných mužov s názvom Dve slová ako kľúč, ktorý vychádza s rovnomennej knihy Josefa Formánka. Film osudy rôznych ľudí na niekoľkých kontinentoch, ktoré sa postupne prelínajú a nakoniec sa spoja do jedného príbehu. V hlavných úlohách David Švehlík, Ivan Franěk, Jana Nagyová, Jaroslav Dušek, či Daniel Olbrychski a Pierre Richard.

Koniec mesiaca august ozvláštni v kinách klubová snímka vo francúzsko-americkej koprodukcii od režisérky Claire Denis s názvom Hviezdy napoludnie. Mladá americká novinárka je nútená zostať v súčasnej Nikarague, kde sa zamiluje do záhadného Angličana, ktorý sa zdá byť jej najväčšou šancou na to, ako sa dostať preč. Čoskoro si však uvedomí, že môže byť ešte vo väčšom nebezpečenstve ako ona. Film je adaptáciou románu Denisa Johnsona. V hlavných úlohách Margaret Qualley, Joe Alwyn, John C. Reilly, či Benny Safdie. Film získal na MFF Cannes 2022 cenu Grand Prix.

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články