Do kín prichádza päť nových filmov – Psia jazda, Blue Beetle, ONEMANSHOW: The Movie, či Zázračný aparát

17.8.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Druhá polovica mesiaca august štartuje v kinách piatimi novými filmami, ktorým kraľuje novinka od DC a Warner Bros., hrdina s “tvárou“ skarabea Blue Beetle. Klubovou snímkou na týždeň je islandská dráma Letné svetlo a potom príde noc.

Ale najskôr novinka od režiséra Josha Greenbauma, Psia jazda (Strays). Hovorí sa, že pes je najlepší priateľ človeka, ale čo ak s ním človek nehrá práve najčistejšiu hru? V tom prípade je možno čas na sladkú a tak trochu pohryznutú pomstu. Psia jazda je veľmi nekorektnou zábavnou sondou do skutočného života psov.

Reg je mimoriadne roztomilý pes, bohužiaľ, jeho majiteľ Doug si to nemyslí, a tak sa ho snaží zbaviť. Veľakrát už posadil Rega do dodávky, odviezol ho za mesto, hodil mu tenisovú loptičku, a kým sa havko stihol vrátiť späť, utiekol mu. Reg sa však zakaždým vráti, šťastný, že túto "hru" vyhral. Bohužiaľ, to platí len do dňa, keď ho Doug odvezie naozaj ďaleko. Stratený vo veľkomeste Reg narazí na svorku túlavých psov, ktorí na ulici získali oveľa viac životných skúseností ako on. Spoločne sa im podarí naivnému havkovi konečne otvoriť oči. Pochopí, že Doug sa s ním vôbec nehral, ale celý čas sa ho snažil zbaviť. Reg, ktorému sa práve prevrátil život hore nohami, sa rozhodne vrátiť domov a vykonať tú najhroznejšiu možnú pomstu - odhryznúť Dougovi najvzácnejší prívesok. Spolu so svojimi novými psími kamarátmi sa vydáva na neuveriteľnú cestu naprieč Amerikou, kde na odhodlaných štvornohých priateľov čakajú najrôznejšie prekvapenia vrátane sexu-chtivých sadrových trpaslíkov, hladných orlov, halucinogénnych húb, nekompromisných policajných vlčiakov nosiacich sušienky a zábavnej pyrotechniky. Žiadna z prekážok však nie je taká veľká, aby sa nedala obísť alebo preliezť. Koniec koncov, aj jednoduchá kólia Lassie sa dokázala vrátiť a preto by sa mal Doug začať báť.

Vo filmoch s "hovoriacimi" psami štvornohí hrdinovia zvyčajne múdro a citlivo sprostredkúvajú svoj pohľad na svet. Režiséra Josha Greenbauma zaujala myšlienka, že by to mohlo ísť aj opačne. "Čo keby rozprávali ako zvieratá, úplne bez zábran, úprimne a nekorektne? Čo ak je toto správny prístup," uvažoval režisér Greenbaum a nakrútil  Psiu jazdu. Vulgárnu komédiu, aká tu ešte nebola. V hlavných úlohách Will Forte, Josh Gad, Brett Gelman, Rob Riggle, či Jamie Demetriou a psíkom svoje hlasy v anglickom origináli prepožičali Will Ferrell, Sofia Vergara, Isla Fisher, Jamie Foxx, či Randall Park. U nás sa film premieta len so slovenským dabingom: Peter Sklár, Tomáš Maštalír, Henrieta Mičkovicová, Peter Marcin, Juraj Hrčka, Ján Tréger, Dušan Szabó, Marcel Ochránek, či Henrieta Jančišinová.

Islandský režisér Elfar Adalsteins natočil film Letné svetlo a potom príde noc (Sumarljós od svo kemur nóttin). Na malých miestach niekedy život nadobúda väčší význam. Hlboké a hravé majstrovské dielo, ktoré skúma sny a túžby obyčajných ľudí vo vidieckom meste a otvára otázky o živote, smrti a láske. 

Islandský oceňovaný režisér Elfar Adalsteins natočil drámu o riedko osídlenej dedine na Islande, kde všetci jej obyvatelia žijú ďaleko od seba. Práve geografické rozpoloženie je ideálne pre tento druh svojrázneho, milosrdného a súborného filmu o tom, akí odlišní, a predsa podobní, sme my ľudia. Príbeh o vzťahoch, strastiach a radostiach poprepletaných v príbehoch vidiečanov. Podľa rovnomennej knihy slávneho islandského autora Jóna Kalmana Stefánssona. „Narodil som sa a vyrastal som v malej rybárskej dedine na východnom pobreží Islandu, takže som mal pocit, že túto jedinečnú galériu postáv osobne poznám. Úžasný príbehový svet práve ožil v mojej mysli a vedel som, že sa musím pokúsiť získať práva na román, tak majstrovsky napísaný Jónom Kalmanom,“ povedal o knihe režisér filmu. V hlavných úlohách Heida Reed, Ólafur Darri Ólafsson, Svandis Dora Einarsdottir, Sara Dögg Ásgeirsdóttir, Þorsteinn Bachmann, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Kristbjörg Kjeld, či Jóhann Sigurðarson. 

Od dnes máme v kinách ďalšieho DC superhrdinu do zbierky, režisér Angel Manuel Soto natočil film Blue Beetle. Čerstvý absolvent Jaime Reyes (Xolo Maridueña) sa vracia domov plný túžob po svojej budúcnosti, len aby zistil, že jeho domov už nie je taký, ako býval. Keď sa snaží nájsť si svoje miesto vo svete, Jaime sa nečakane ocitne vo vlastníctve prastarej pamiatky mimozemskej biotechnológie: Skarabea. Keď si Scarabeus náhle vyberie Jaimeho za svojho symbiotického hostiteľa, dostane neuveriteľné brnenie schopné mimoriadnych a nepredvídateľných síl, ktoré navždy zmení jeho osud a stane sa superhrdinom BLUE BEETLE. V hlavných úlohách Xolo Maridueña, Susan Sarandon, Harvey Guillén, Elpidia Carrillo, Raoul Max Trujillo, Bruna Marquezine, George Lopez, Damián Alcázar, Adriana Barraza, Belissa Escobedo, či Jorge Jimenez. 

Dokumentom týždňa je snímka Zázračný aparát (And the King Said, What a Fantastic Machine) od tvorcov Axel Danielson a Maximilien Van Aertryck. Zázračný aparát, film ocenený na festivale Sundance, mapuje vývoj médií v posledných 150 rokoch. Fascinujúca koláž videí zachytáva ľudstvo posadnuté obrazom, šikovne prepletá preslávené virálne úryvky z našej kolektívnej vizuálnej pamäte, ktoré prenášajú diváka v čase, priestore a skúsenostiach. Táto audiovizuálna explózia nabáda k zmene pohľadu na seba i svet okolo nás. Pútavý a provokatívny film produkovaný Rubenom Östlundom (Štvorec, Trojuholník smútku) prináša množstvo otázok, napríklad ako ďaleko sme schopní zájsť pre najviac „lajkov“ a vzhliadnutí.

Od českých susedov prichádza do kín projekt Onemanshow: The Movie od Kazma Kazmitcha a Andyho Fehu. Prísne tajný projekt, na ktorom Kamil Bartošek, alias Kazma, a jeho tím pracovali viac ako 4 roky. Kazmova ONEMANSHOW historicky prvýkrát v celovečernom formáte vstupuje do kín. Tento jedinečný film mení zabehnuté pravidlá kinematografie a ako jediný na svete prenáša divákov za hranice filmového plátna do reálneho sveta. Náklady na film sa podľa producentov vyšplhali na 72 miliónov korún a tvorcovia sľubujú jedinečnú šou, akú Slovensko v kinách ešte nevidelo.

ONEMANSHOW: The Movie je Kazmov doteraz najnáročnejší projekt, ktorý si vyžaduje veľké plátno. Jeho slávne „pranky“ a škandály trhali na internete miliónové rekordy v počte pozretí a ohromovali divákov svojou drzosťou. Medzi jeho najznámejšie akcie patrí nabúranie sa do relácie Prostřeno (na Slovensku Bez servítky), nastrčenie falošného Jima Carreyho na galavečer Českých levov alebo infiltrácia na štadión počas finále majstrovstiev sveta v Rusku v kufri jedného z výstavných áut. Teraz prichádza Kazma so svojou legendárnou ONEMANSHOW v celovečernom formáte a podľa vlastných slov sa chystá zbúrať české a slovenské kiná.

  Foto © ContinentalFilm/FilmEurope/Filmtopia/Bonton/CinemArt

Súvisiace články