Päť noviniek od dnes v kinách – Vražedná jazda, #annaismissing, Bocian Riško 2, či Sledovaní

24.8.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

V dnešný premiérový deň prichádza do našich kín päť nových filmov, štyri európskej a jeden americkej produkcie.

Maďarsko-americký režisér Nimród Antal, v spolupráci s producentmi filmov Non-Stop a Muž vo vlaku, natočil akčný thriller Vražedná jazda (Retribution). Matt Turner s tvárou Liama Neesona je úspešný americký bankár, ktorý buduje svoju kariéru v Berlíne a snaží sa zladiť náročnú prácu s rodinným životom. Veľmi sa mu to však nedarí. No práve dnes sľúbil manželke, že aspoň odvezie deti do školy. Počas cesty autom po rannom Berlíne mu zazvoní telefón a záhadný neznámy mu oznámi, že pod jeho sedadlom je bomba, ktorá vybuchne hneď, ako sa niekto pokúsi vystúpiť z auta. Ak rýchlo nevykoná požadované úlohy, on aj jeho deti vyletia do vzduchu. Ako dôkaz mu volajúci predvedie niekoľko výbuchov, ktorých obeťami sa stanú nevinní ľudia.

Uväznený vo svojom aute a v plnej rýchlosti sa Matt vydáva na zbesilú jazdu mestom, počas ktorej musí plniť čoraz šialenejšie a nebezpečnejšie pokyny. Čoskoro má navyše v pätách políciu. Sám proti všetkým, proti času a proti tikajúcej bombe sa snaží zachrániť svoje deti a zistiť, kto s ním rozohral túto smrtiacu hru. Jediná cesta k vykúpeniu a odplate je tá na plný plyn... okrem Neesona si vo filme zahrali aj Jack Champion, Embeth Davidtz, Arian Moayed, Matthew Modine, Noma Dumezweni, Lilly Aspell, či Jerry Kwarteng.

V česko-slovenskej spolupráci vznikol film v réžii Pavla Soukupa #annaismissing. Anna, influencerka známa svojím provokatívnym obsahom, sa na sieťach tajomne odmlčí. Keď pätnásťročná Nina nájde fotku polonahej Anny v mobile svojho otca, rozhodne sa ju vypátrať. Sled ďalších udalostí zmení život ako Nine tak jej rodine. Thriller #annaismissing je voľným filmovým pokračovaním úspešného seriálu #martyisdead oceneného International Emmy Award 2020. V hlavných úlohách Alexandra Vostrejžová, Viktorie Vítová, Marek Němec, Barbora Bočková, Magdalena Čečo, Petra Bučková, či Vlastina Svátková. 

Pre najmenších je od dnes v kinách pripravený animovaný film od tvorcov Benjamina Quabecka a Metteho Tangeho, Bocian Riško 2 (Richard the Stork 2), ktorý vznikol v nemecko-belgicko-nórskej koprodukcii. Malý vrabčiak Riško stále žije so svojou rodinkou bocianov, ktorá ho vychovala. Tak ako každý rok sa chystajú prezimovať pri Veľkom jazere v severnej Afrike, a Riško sa teší, že tento rok po prvýkrát povedie celý bocianí kŕdeľ práve on. Lenže rada starších mu to nedovolí, čo odvážneho vrabčiaka nahnevá a rozhodne sa letieť na vlastnú päsť. Dostane sa do ďalekého púštneho mesta, kde stretne vrabčicu Samiu a jej kamarátov, ktorých drží v zajatí chamtivý páv Zamano. Jediný spôsob, ako ich môže zachrániť, je vyriešiť hádanku a nájsť Veľký Klenot, ktorý už Zamano a jeho služobníci veľmi dlho hľadajú. V hlavných úlohách v slovenskom znení: Michal Kaprálik, Dominika Žiaranová, Miloslav Kráľ, Ivo Gogál, Peter Sklár a iní. 

Dnes do kín prichádza aj ukrajinská snímka od režiséra Olesa Sanina, historická dráma Dovbuš (Dovbush). Na začiatku 18. storočia znamená cudzia nadvláda pre karpatských Huculov temné časy. Dvaja bratia Dovbušovci sa stanú opričníkmi - horskými zbojníkmi. Z oboch bratov sa však stanú nepriatelia - jednému ide len o peniaze, druhý - Oleksa - bojuje za svoj ľud. Karpatmi otriasa vlna povstaní. Šľachta využíva svoju vojenskú silu, aby sa pokúsila Dovbuša zabiť a zničiť jeho legendu. Dovbuš ich však preľstí. Zúfalí páni vymyslia rafinovaný plán a zaútočia na Achillovu pätu neporaziteľného zbojníka - jeho lásku k Maričke, jeho láske z detstva. Kto bude vrahom, ktorý zaútočí na Opriška, ktorého k nesmiernej sile a odvahe inšpirovali ľudové povesti? Zničí zradný plán lordov hrdinu skôr, ako stihne doviesť svoj ľud k slobode? V hlavných úlohách Sergey Strelnikov, Agata Buzek, Daria Plakhtii, či Roman Yasinovskiy. 

Fanúšikov severského filmu poteší švédsky horor od režiséra Johannesa Perssona, Sledovaní (Feed). Skupina kamarátov je pozvaná do luxusného kempu na malom ostrove, kde majú pracovať pod vedením známeho influencera. Legenda hovorí, že v jazere obklopujúcom ostrov straší starodávna čarodejnica, čo sa zdá byť pre mladých ľudí skvelou príležitosťou, ako sa presadiť na sociálnych sieťach. Hoci vierohodnosť príbehu mnohí spochybňujú, spočiatku bezstarostná dovolenka čoskoro naberie desivý spád a všetko nasvedčuje tomu, že legenda môže byť pravdivá. V hlavných úlohách Vincent Grahl, Sofia Kappel, Annica Liljeblad a iní. 

  Foto © Bonton/Forum Film/Vertigo Distribution/Magicbox

Súvisiace články