Do kín prichádzajú filmy DogMan, Ako mať sex, Prianie a ďalšie dva nové filmy

30.11.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Koniec mesiaca november sa s nami rozlúči s piatimi novými filmami. Do kín prichádza víťaz z MFF Cannes 2023 v sekcii Istý pohľad, dramédia Ako mať sex, ale aj film inšpirovaný skutočnosťou, ktorý mal premiéru v Hlavnej súťaži MFF Benátky 2023, thriller DogMan.

Pre fanúšikov disneyoviek je pripravený rodinný dobrodružný film od tvorcov Chrisa Bucka a Fawn Veerasunthorn s názvom Prianie (Wish). Nový hudobný, animovaný film štúdia Walt Disney Animation pozýva divákov do čarovného kráľovstva Rosas, kde Asha, bystré a idealistické dievča, vysloví také silné želanie, že ho vypočuje vesmírna sila – malá guľa neobmedzenej energie zvaná Hviezda. Asha a Hviezda sa spoločne postavia hrozivému nepriateľovi – vládcovi Rosasu, kráľovi Magnificovi, aby zachránili svoj ľud a dokázali, že keď sa vôľa jedného odvážneho človeka spojí s kúzlom hviezd, môžu sa diať zázračné veci.

Asha je bystrá dievča, ktorá si váži a miluje svoju rodinu a ľudí z ostrova Rosas na ktorom sa narodila a na ktorom žije. Verí v dobro a robí v živote to, čo je pre  jej milovaný Rosas správne a zároveň sníva o tom, aby sa všetky priania splnili. Pre sedemnásťročnú dievča ako je Asha sú priania všetkým  a v skutočnosti sú základom aj kráľovstva ostrova Rosas. Rosas je miesto, kde sa sny môžu doslova a do písmena splniť. Rosasu vládne silný kráľ Magnificio, ktorý vie plniť priania a želania ľudí. A tak ľudia z celého sveta cestujú na ostrov, aby odovzdali svoje želania a priania kráľovi Magnificiovi, ktorý sľubuje, že ich sny a priania budú u neho v bezpečí, nemusia sa ničoho obávať a on im tieto priania jedného dňa splní. Kráľ Magnificio však nie je až taký dobrák a vie si užívať svoju úlohu pri plnení želaní, ale vychutnáva si aj kontrolu nad ľuďmi, ktorú prostredníctvom svojho daru má. On sám rozhoduje o tom, komu sa želanie splní a komu nie. Až Asha zistí, že všetky želania, ktoré sú príliš veľké, ambiciózne alebo ohrozujú záujmy Magnifica, nebudú splnené. To znamená, že v Rosase je naozaj veľká časť ľudí, ktorí sa nikdy nedočkajú splnenia svojich snov, a najsmutnejšie je, že ani nevedia, o čo prichádzajú. Keď sa Asha dozvie túto krutú pravdu o Magnificovi a prianiach, nemôže len tak sedieť a nič nerobiť a začne konať za spravodlivú vec. Film sa u nás premieta v slovenskom znení: Dominika Richterová, Lukáš Pišta, Lukáš Adamec, Michal Hudák, Jozef Benedik, Lukáš Hartl, Soňa Norisová, Radka Kopriva, Dárius Koči, Sara Polyaková, Martina Kapráliková a iní...

Dnes do našej oficiálnej kino-distribúcie prichádza dramatický thriller DogMan. Vizionár Luc Besson sa po troch rokoch vracia k režírovaniu. Prichádza s antihrdinom na jeho ceste za odplatou a vykúpením. Ako chlapca ho zatvárali do koterca ku psom. Teraz ako dospelý má zvláštny dar. Ženie ho túžba po pomste a potrestaní bezprávia. Nemá žiadne zábrany. Jeho zbraňou je oddanosť jeho psov. V hlavných úlohách Caleb Landry Jones, Christopher Denham, Marisa Berenson, Clemens Schick, Michael Garza, Jojo T. Gibbs, Avant Strangel, James Payton, či Charles Gray.

Hororom posledného, piateho novembrového týždňa je snímka od dua Eren Celeboglu a Ari Costa s názvom Schovaní, neschovaní (All Fun and Games). Skupina tínedžerov zo Salemu objaví prekliaty nôž, ktorý vzbudí démona, ktorý ich núti hrať príšerné a smrtiace verzie detských hier, v ktorých nemôžu byť víťazi, iba preživší. V hlavných úlohách Asa Butterfield, Annabeth Gish, Natalia Dyer, Laurel Marsden Marsden, Benjamin Evan Ainsworth, Summer H. Howell, Kolton Stewart, či Shylo Molina.

Rakúsky režisér Dieter Berner natočil životopisnú, historickú drámu Alma a Oskar, ktorá vznikla v rakúsko-nemecko-švajčiarsko-českej koprodukcii. Oskar Kokoschka je jedným z najväčších expresionistických maliarov svojej doby, Alma Mahlerová je nádejná skladateľka. Ich vášnivý milostný vzťah v oboch prebudí nepoznanú túžbu spojenú s umením a posadnutosťou.

Viedeň, rok 1912. Skladateľke Alme Mahler leží pri celá viedenská elita. Ona sama však nenávidí jej konvencie. Po smrti svojho manžela, skladateľa Gustava Mahlera, stretáva mladého talentovaného maliara Oskara Kokoschku. Jeho provokatívny, expresionistický štýl maľby vyvoláva vo vtedajšej rakúskej meštianskej spoločnosti škandál. To vzbudí Almin záujem, rada sa obklopuje geniálnymi mužmi a požiada Oskara, aby ju portrétoval. Už pri prvom stretnutí v ateliéri pocítia k sebe nebezpečnú príťažlivosť, prepadnú jej a podľahnú nespútanej vášni. Zatiaľ čo Oskar sa do Almy bezhlavo zamiluje, Alma je skôr ohromená jeho talentom. Niekoľko rokov ich vášnivého vzťahu je najšťastnejším obdobím Oskarovho života. Hoci sa mu búrlivý vzťah s Almou stane takmer osudným, práve vďaka nemu vytvorí Nevestu vetra, jeden zo svojich najslávnejších obrazov.

Režisér Dieter Berner dodáva: “Sme svedkami života ženy, ktorá sa neskôr preslávila zbieraním mužských trofejí. Zároveň sledujeme príbeh muža, ktorý je posadnutý túžbou vytvoriť nielen umelecké diela, ale aj svoj život, ktorý zdieľa so ženou, ktorú hlboko obdivuje.” V hlavných úlohách Emily Cox, Valentin Postlmayr, Tatiana Pauhofová, Anton von Lucke, Wilfried Hochholdinger, Virginia Hartmann, Gerald Votava.

Britská režisérka Molly Manning Walker natočila dramédiu, ktorá je rovnako inšpirovaná skutočnými udalosťami a jej zážitkami s názvom Ako mať sex (How to Have Sex). Tri britské tínedžerky idú na prázdniny a dúfajú, že zažijú najlepšie leto svojho života - naplno sa vrhajú do divokého nočného života. Skvelý, neónmi prežiarený debut kameramanky a režisérky Molly Manning Walker o trojici britských tínedžerov na divokej, alkoholom poháňanej prázdninovej jazde zožal v Cannes obrovský úspech. Vtipný, premýšľavý, ale aj zdrvujúci pohľad na zložitosť ženského priateľstva a tínedžerskej sexuality. V hlavných úlohách Mia McKenna-Bruce, Shaun Thomas, Lara Peake, Enva Lewis, Samuel Bottomley, Laura Ambler, Anna Antoniades, či Daisy Jelley. 

  Foto © CinemArt/FilmEurope/Magicbox/ContinentalFilm

Súvisiace články