Dnes do kín prichádza päť nových filmov, medzi nimi Duna: Časť druhá, Dokonalé dni, či Matka na úteku

29.2.2024|Ivet Kollárová|

V tento netypický februárový deň, ktorý prežívame raz za štyri roky, sa môžeme v kinách tešiť na päť nových filmov, s ktorými úspešne uzavrieme filmový február. Opäť sa vrátime do sveta na nehostinnom Arrakise v boji o budúcnosť ľudstva v epickej ságe od spisovateľa Franka Herberta a sci-fi filme režiséra Denisa Villeneuva. Uvidíme českú komédiu, v ktorej si aj matky konečne doprajú pauzu, francúzsky dokument o polárnych líštičkách, poetický japonsko-nemecký film o radostiach zdanlivo všedných dní a dánsky thriller o pomste a vykúpení.

Čakanie je na konci, dnes do oficiálnej kino-distribúcie prichádza akčné, dobrodružné sci-fi Duna: Časť druhá (Dune: Part Two) v réžii Denisa Villeneuva. V druhom pokračovaní epickej ságy sa Paul Atreides spojí s Chani a Fremenmi, aby sa pomstil sprisahancom, ktorí zničili jeho rodinu, a snaží sa zabrániť hroznej budúcnosti, ktorú môže predpovedať iba on. Film sa premieta okrem originál verzie s titulkami, aj so slovenským dabingom. V hlavných úlohách Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Austin Butler, Florence Pugh, Dave Bautista, Christopher Walken, Stephen McKinley Henderson, Léa Seydoux, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Javier Bardem, Tim Blake Nelson, Souheila Yacoub, či Sammy Sheik. V slovenskom znení: Tomáš Hallon, Kamil Mikulčík, Kristína Svarinská, Monika Hilmerová, Dárius Koči, Kamila Magálová, Marián Miezga, či Zuzana Kronerová.

Česká režisérka Hana Hendrychová prichádza do kín s komédiou Matka na úteku (Matka v trapu). Aj tá najlepšia matka niekedy potrebuje pauzu! Hlavná hrdinka Sylvie má lásku, rodinu, manželstvo a dobrú prácu. Je pracovitá a zodpovedná. Sylvie všetko zvládne. Preto sa na ňu ostatní spoliehajú. Ale... Zrazu cíti, že sa jej život rúca pod rukami a ona už to ďalej nevydrží. Má chuť od všetkého utiecť, zobrať si oddychový čas, aby popremýšľala o tom, ako dať veci opäť do poriadku. Ale predovšetkým musí dať do poriadku sama seba. Kam by sa však mohla ukryť? Kde nájde kamarátku, ktorá jej uvarí medovkový čaj, vypočuje ju a nebude sa jej na nič pýtať? Je to šťastná náhoda alebo osud, že Sylvie stretne práve v tejto chvíli Annu? Anna je na prvý pohľad silná žena, ktorú nič nevyvedie z miery. Ale aj ona potrebuje kamarátku. Len o tom ešte nevie... 

A potom je tu Sylviina mama Regina, ktorá má vždy poruke nejakú kritickú poznámku, najmä keď ide o Sylviinho manžela Tomáša. Podľa nej nie je ani vhodným mužom pre Sylviu, ani vhodným otcom pre Sylviine deti. A ako zať je... absolútne neznesiteľný. Že vám to niečo pripomína? „Skorokomédia“ Matka na úteku je o rodine, láske a priateľstve a možno tak trochu aj o vás! V hlavných úlohách Petra Hřebíčková, Lenka Vlasáková, Jaroslav Plesl, Jana Švandová, Marek Němec, Bob Klepl, Martin Pechlát, Elizaveta Maximova, Anastázie Chocholatá a ďalší.

Legendárny režisér Wim Wenders sa triumfálne vracia s poetickým filmom Dokonalé dni (Perfect days) o hľadaní krásy v zdanlivých maličkostiach. Hirajama pracuje ako čistič toaliet v Tokiu. Žije spokojne vo svojej starostlivo zostavenej rutine a voľný čas trávi čítaním kníh, počúvaním starých rockových kaziet, alebo fotením na svoj analógový fotoaparát. Zo životnej harmónie ho vytrhne séria nečakaných stretnutí, ktorá postupne odhaľuje čriepky z jeho minulosti. V hlavných úlohách Yumi Asô, Tokio Emoto, Sayuri Ishikawa, Tomokazu Miura, Arisa Nakano, Min Tanaka, Aoi Yamada, či predstaviteľ hlavnej úlohy Kôji Yakusho, ktorý bol na festivale v Cannes ocenený Zlatou palmou za Najlepší mužský herecký výkon. 

Dánsky režisér s československými koreňmi Fenar Ahmad natočil pokračovanie k originálu z roku 2017, akčný thriller Darkland - Návrat (Underverden II). Hrdinom filmu je Zaid, ktorého po siedmich rokoch prepustia z väzenia výmenou za tajnú prácu pre políciu a možnosť vidieť svojho sedemročného syna, ktorý sa mu počas tohto obdobia odcudzil. Zaid sa zúfalo snaží zladiť svoj život tajného spolupracovníka polície v násilníckom gangu so svojím osobným životom. 

Pred siedmimi rokmi Zaid vyhlásil vojnu kodanskému podsvetiu, aby pomstil svojho mŕtveho brata. Jeho sen o kariére uznávaného kardiológa a šťastnom rodinnom živote sa rozplýva a Zaid vo väzení trpí stratou syna Noaha, s ktorým stratil akýkoľvek kontakt. Keď Zaida osloví policajný agent a ponúkne mu prepustenie výmenou za infiltráciu do kodanského podsvetia, Zaid v tom vidí šancu získať späť zvyšky rodinného života, o ktorý prišiel. Všetko má však svoju cenu a Zaid si uvedomuje, že tým vážne ohrozuje život svojho syna. Keď sa človek stane súčasťou podsvetia, existuje pre neho nejaké východisko?  V hlavných úlohách Dar Salim, Birgitte Hjort Sørensen, Stine Fischer Christensen, Abud Mustafa, Soheil Bavi, Ahmad Ayman, Mohamed Djeziri, či Valdimar Jóhannsson. Film sme mali možnosť vidieť aj v rámci prehliadky SCANDI.

Posledným filmom v prehľade nových filmov na posledný februárový týždeň je zvierací dokument, a tak trochu aj dobrodružná rodinná dráma s názvom Kina a Juk (Kina at Yuk: renards de la banquise), ktorý režíroval Guillaume Maidatchevsky. Narátorom príbehu je v originálnom znení belgicko-francúzska herečka Virginie Efira. U nás sa film premieta so slovenským komentárom, o ktorý sa postarala Táňa Pauhofová. 

Pár polárnych líštičiek Kina a Yuk žije v kraji plnom snehu a majú sa radi. A to tak veľa, že očakávajú narodenia mláďat. Preto sa Yuk snaží priniesť toho Kine čo najviac pod zub. Ale je to stále ťažšie. Vydáva sa preto ďalej a ďalej od brlohu. A potom sa to stane… Prásk!!! A už ho odlomená ľadová kryha odnáša na more, ďaleko od Kiny. Obaja zrazu čelia všetkým možným výzvam, aby znovu našli cestu k sebe a dokázali, že láska dokáže prekonať aj tú najchladnejšiu búrku. Ich príbeh je o odvahe a nezlomnej túžbe byť opäť spolu pred tým, než sa v ich živote objavia malé líšťatá, prinášajúc so sebou novú kapitolu ich polárnej rozprávky.

  Foto © Depositphotos/ContinentalFilm/Magicbox/Filmtopia/Bonton/FilmEurope

Súvisiace články