Prehľad filmov na december 2023 – Perinbaba a dva svety, Wonka, Traja mušketieri: Milady, Aquaman 2, či Aspoň jeden gól

3.12.2023|Ivet Kollárová|

Posledný mesiac v roku 2023 prinesie do kín 15 nových filmov, jeden vianočný film uvidíme v obnovenej premiére pri príležitosti jeho 20. výročia uvedenia do kín a keď sa nájde vhodné kino, budeme si môcť na veľkom plátne vychutnať aj seriál od Larsa von Triera, Kráľovstvo Exodus. Tretia, záverečná, séria kultového televízneho seriálu Kráľovstvo je zmes hororu, satiry a melodrámy odohrávajúca sa v obrovskom labyrinte kodanskej nemocnice, v ktorej sa môže stať čokoľvek. Premiéra u nás je naplánovaná na 14. decembra.

Mesiac december ponúkne štyri filmové týždne a s tým prvým vstúpime do sveta filmov štyrmi novými filmami. V kinách sa dočkáme pokračovania slovenskej rozprávky od Juraja Jakubiska, Perinbaba a dva svety, ktorá sa do kín dostáva po 38 rokoch od premiéry originálu. Bude aj nórska hororová komédia Šťastné a krvavé od režiséra Magnusa Martensa o americkej rodine, ktorá netuší, že zapadnúť medzi svojráznych škandinávskych vidiečanov bude jej najmenší problém.

Adaptáciou týždňa bude mysteriózny thriller od režiséra Neila Burgera s názvom Dcéra divočiny o žene, ktorej idylický život zmení jej násilný otec, ktorý ušiel z väzenia a ide si po ňu. Všetky jej tajomstvá sú odhalené a ona sa bude musieť postaviť svojej zložitej minulosti. Vo filme uvidíme Daisy Ridley, Garreta Hedlunda, či Bena Mendelsohna. A dokumentom prvého decembrového týždňa je portrét významnej slovenskej filmovej, televíznej a divadelnej herečka Emílie Vášáryovej od režiséra Martina Šulíka v snímke s názvom Emília

Druhý decembrový týždeň prinesie do kín najviac nových filmov. K šiestim novinkám sa pridá jedna v obnovenej premiére. Na veľkom plátne si budeme môcť opäť vychutnať obľúbený vianočný hit Láska nebeská od Richarda Curtisa. Vo filme uvidíme herecké ikony Liama Neesona, Colina Firtha, Huga Granta, Lauru Linney, Emmu Thompson, Alana Rickmana a veľa iných. 

Riccardo Scamarcio, Isabelle Huppert a Louis Garrel sú protagonistami netrpezlivo očakávanej historickej drámy scenáristu a režiséra Michela Placida, Caravaggiov tieň. Snímka zobrazuje, ako preslávený renesančný maliar vzdoruje Vatikánu, ktorý ho podrobil vyšetrovaniu. Po roku do kín prichádza druhá časť dvojdielnej francúzskej filmovej adaptácie románu Alexandra Dumasa, v réžii Martina Bourboulona s názvom Traja mušketieri: Milady. V hlavných úlohách francúzska herecká elita ako Eva Green, Vincent Cassel, Louis Garrel, François Civil, Romain Duris, Pio Marmaï, Lyna Khoudri, či Vicky Krieps.

Hudobným, rodinným a dobrodružným filmom na záver roka bude prequel k príbehu o obľúbenom a trochu extravagantnom výrobcovi čokolády, o ktorý sa postaral režisér Paul King a nazval ho jednoducho Wonka. V úlohe Willyho Wonku uvidíme talentovaného Timothéeho Chalameta. Po jeho boku si vo filme zahrali aj Olivia Colman, Sally Hawkins, Rowan Atkinson, Keegan-Michael Key, Matt Lucas, či Hugh Grant v úlohe pracovitého Oompa-Loompu. V kinách uvidíme aj drámu Celý život od nemeckého režiséra Hansa Steinbichlera, ktorý natočil kroniku 20. storočia a alpského údolia z pohľadu jedného človeka. 

Pre deti bude v druhý decembrový týždeň pripravená ruská animovaná rozprávka Máša a medveď 2 – Dvojitá zábava od tvorcov Natalia Berezovaya, Artem Naumov a Vasily Bedoshvili. A čaká nás aj ďalší dokument mesiaca, o ktorý sa postarala dvojica tvorkýň Jana Durajová a Lena Kušnieriková s názvom Pozor, padá SNG! o procese rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie.

Tretí decembrový týždeň budeme mať v kinách štyri nové filmy. Hollywoodskym ťahákom týždňa a mesiaca je novinka od štúdii DC a Warner Bros., pokračovanie k originálu z roku 2018, o ktoré sa opäť postaral režisér James Wan s názvom Aquaman a stratené kráľovstvo. Aquaman si v boji proti nepriateľovi Black Mantovi vyberá za spojenca svojho brata Orma, bývalého kráľa Atlantídy. V hlavných úlohách Jason Momoa, Patrick Wilson, Yahya Abdul-Mateen II., Nicole Kidman, či Ben Affleck. Pre fanúšikov animovaných filmov bude pripravený rodinný dobrodružný film Vtáci sťahováci od režiséra Benjamina Rennera. Štúdio Illumination predstavuje ďalších hrdinov, ktorých si zamilujete. Prináša vzrušujúci let do neznáma v príbehu o kačacej rodine, ktorá zatúži po nevídanom dobrodružstve. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

V česko-slovenskej koprodukcii príde pred Vianocami do kín romantická komédia od režiséra Tomáša Dianišku, Lieta v tom. Čo všetko sa môže stať, keď sa zapletiete do jedného „nevinného“ klamstva? Hlavný hrdina Lukáš nemá o ženy vôbec núdzu, lenže problémom je, že máloktorá sa zaujíma o vesmír a kozmonautiku, hobby, ktoré je jeho životnou vášňou. Avšak aby potešil chorú mamu, presvedčí tehotnú susedu a bývalú striptérku, aby predstierala, že je jeho nastávajúcou a budúcou matkou jeho dieťaťa. Vo filme uvidíme Kryštofa Hádeka, Kristínu Svarinskú, Taťjanu Medveckú, Annu Polívkovú, či Mareka Geišberga. 

Do kín mieri aj poľská snímka, ktorá vznikla technikou animovanej maľby, Sedliaci od režisérskeho dua DK a Hugh Welchmanovci. Po celosvetovom úspechu filmu S láskou Vincent sa tentoraz režisérska dvojica bratov Welchmanovcov zamerala na jedno z najvýznamnejších diel poľskej literatúry, na Sedliakov. Román, za ktorý jeho autor W. S. Reymont získal Nobelovu cenu. Ústrednou postavou príbehu je krásna Jagna, chudobné dievča, do ktorého sa zamiluje starý a bohatý sedliak Boryna. Jagna však stojí pred rozhodnutím, či je pre ňu dôležitejší spokojný život, alebo láska k Antekovi, synovi sedliaka Borynu. 

No a posledný decembrový týždeň, ako aj posledný týždeň roku 2023 príde do kín len jedna novinka. Túto športovú komédiu natočil režisér Taika Waititi a film Aspoň jeden gól vychádza zo skutočného príbehu neslávne známeho futbalového tímu Americkej Samoy, ktorý v roku 2001 legendárne prehral zápas v kvalifikácii na majstrovstvá sveta s Austráliou 31:0. No a čo sa asi dialo po tomto výprasku nám ukáže Taikiho vízia. V hlavných úlohách Michael Fassbender, Will Arnett, Elisabeth Moss, Oscar Kightley, Kaimana, či iní, no a menšiu úlohu si strihol aj sám Taika. 

  Foto © Depositphotos/Magicbox/ContinentalFilm/CinemArt

Súvisiace články