Šesť nových filmov od dnes v kinách – Wonka, Traja mušketieri: Milady, Caravaggiov tieň, no bude aj Láska nebeská

14.12.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Druhý decembrový týždeň prinesie do kín šesť nových filmov, a keďže sa nám blížia tie Vianoce, v obnovenej premiére nás čaká obľúbená vianočná klasika, ktorá sa na veľkých plátnach objaví po 20. rokoch od svojej premiéry. 

Prehľad nových filmov na predvianočný týždeň začneme talianskou historickoku drámou od režiséra a scenáristu Michela Placida, Caravaggiov tieň (L’ombra di caravaggio). Taliansko, rok 1600. Michelangelo Merisi – známy skôr ako Caravaggio – je geniálny umelec, ktorý sa odmieta podriadiť prísnym pravidlám Tridentského koncilu, upravujúceho zobrazovanie sakrálnych námetov. Keď sa pápež Pavol V. dozvie, že Caravaggio používa pre svoje sakrálne obrazy ako modely prostitútky, zlodejov a tulákov, poverí tajného vatikánskeho agenta, aby vykonal dôkladné vyšetrovanie. Agent má rozhodnúť, či bude maliarovi udelená milosť, o ktorú požiadal, keď bol odsúdený na trest smrti za to, že zabil v súboji jedného zo svojich sokov v láske. „Tieň“ začína v utajení vyšetrovať maliara, ktorý svojim životom i umením fascinuje, znepokojuje, rozvracia... a má v rukách nad osudom génia absolútnu moc.

Michele Placido – scenárista, režisér aj herec tohto filmu – prichádza po päťdesiatich rokoch kariéry a štyroch rokoch práce na tomto projekte so svojim štrnástym filmom. Film zobrazuje zložitý a dobrodružný život Michelangela Merisiho alias Caravaggia a odhaľuje jeho zložité vnútorné rozpory a hlboké temné muky. Spurný a nepokojný, zbožný a poburujúci, nezávislý a neustále prekračujúci spoločenské hranice Caravaggio, ako ho Placido zobrazuje, je prekliaty umelec s absolútnym talentom, ale predovšetkým rocková hviezda v čase, keď ešte žiadne neboli, rebel bez príčiny, ktorý musí čeliť znepokojujúcim dôsledkom svojho bezohľadného života – so všetkými svojimi ženami a vnútornými démonmi – v ktorom vedľa seba stojí genialita a neskrotnosť. Placido nám tak Caravaggia predstavuje ako nadčasovú postavu, úplne fascinujúcu a univerzálnu ikonu. V hlavných úlohách Riccardo Scamarcio, Louis Garrel, Isabelle Huppert, Micaela Ramazzotti, Vinicio Marchioni, Lolita Chammah, Gianfranco Gallo, Gianluca Gobbi, Duccio Camerini, či samotný režisér filmu Michele Placido.

Po náročnej dráme odľahčíme dobrodružnou, rodinnou snímkou, ktorá nám vyrozpráva príbeh vzniku jedného z najslávnejších výrobcov čokolád a ešte si k tomu aj zaspievame. Režisér Paul King natočil hravý film Wonka. Keď nádejný Willy Wonka dorazí do sveta výroby čokolády, nemá nič iné ako pár mincí vo vrecku a klobúk plný snov – jedným z nich je otvoriť si vlastný obchod s čokoládou. Jeho sny ale prekazí Čokoládový kartel a ziskuchtivá pani Drhná. No vďaka jeho dôvtipu, talentu a nových kamarátov sa Willy vydáva na veľké čokoládové dobrodružstvo a zistí, že kým väčšina ľudí uprednostní chamtivosť pred dobrom, všade sa nájde svetielko nádeje - stačí len použiť svoju fantáziu! V hlavných úlohách Timothée Chalamet, Olivia Colman, Hugh Grant, Sally Hawkins, Rowan Atkinson, Keegan-Michael Key, Matt Lucas, Jim Carter, Paterson Joseph, Mathew Baynton, Natasha Rothwell, Rufus Jones, či Justin Edwards. Snímka sa premieta výhradne so slovenským dabingom, a my, ktorí máme radi originálne znenie si na české titulky budeme musieť zájsť do IMAXu. 

Rok po prvej časti sa do kín dostáva druhá časť dvojdielnej filmovej adaptácie románu Alexandra Dumasa. Režisér Martin Bourboulon natočil francúzsku výpravnú, historickú drámu Traja mušketieri: Milady (Les trois mousquetaires: Milady). Constance je unesená pred D'Artagnanovými očami. Pri šialenej snahe zachrániť ju, je mladý mušketier nútený spojiť svoje sily so záhadnou Milady de Winter. No keď je vyhlásená vojna a Athos, Porthos a Aramis sa už pridali na front, strašné tajomstvo z minulosti naruší všetky staré spojenectvá. Keďže kráľ sa dostáva čoraz viac pod kontrolu kardinála Richelieua, D'Artagnan a mušketieri sú poslednými baštami pred chaosom. Osud ich však vtiahne do sprisahania a postaví ich pred strašnú voľbu: budú musieť obetovať tých, ktorých milujú, aby dokončili svoju misiu? Vo filme si zahrali Eva Green, Vincent Cassel, Vicky Krieps, Lyna Khoudri, Louis Garrel, Jacob Fortune-Lloyd, François Civil, Romain Duris, Pio Marmaï, Ralph Amoussou, Ivan Franěk, Marc Barbé, Camille Rutherford, Patrick Mille, či Thibault Vinçon.

Nemecká kinematografia bude mať tento týždeň zastúpenie drámou od režiséra Hansa Steinbichlera s názvom Celý život (Ein ganzes leben), ktorá je adaptáciou rovnomennej knihy od Roberta Seethalera. Andreas vyrastá na začiatku 20. storočia s násilníckym strýkom na farme v alpskom údolí. Zažíva detstvo plné krutosti a tvrdej práce, ale vo veku 18 rokov nájde odvahu opustiť svojho utláčateľa. Hoci ho strýko čiastočne zmrzačil, vyrástol z neho silný muž a našiel si prácu ako lesník. Pracuje na stavbe horskej lanovky a napokon má dosť peňazí na to, aby si kúpil dom vysoko nad údolím. Čoskoro spozná niečo, čo nikdy predtým nezažil, lásku. Marie sa stane svetlom jeho života, ale sen o šťastnej spoločnej budúcnosti sa, žiaľ, čoskoro rozplynie. Zúfalý Andreas narukuje do nemeckého Wehrmachtu a tvárou v tvár smrti na východnom fronte myslí len na Marie. Nakoniec prežije šialenstvo druhej svetovej vojny a vráti sa do svojho údolia, ktoré sa však zmenilo na nepoznanie. Cíti sa ako v inom svete, pretože z malebnej krajiny sa stalo lyžiarske stredisko plné turistov. Napriek všetkým útrapám, ktorými prešiel, je vďačný za krásne chvíle svojho života. S Máriou v srdci prijíma Andreas čas, ktorý mu zostáva, s pokojom.

“Celý život je podobenstvom o ústredných polarizujúcich témach našich životov: láske a smrti. Tieto témy nastavujú zrkadlo našej nepokojnej, sebazničujúcej výkonnostnej spoločnosti. Andreas Egger nikdy nebol v pokušení veriť v Boha, smrť ho nedesila. Nepamätal si, odkiaľ prišiel, a nakoniec ani nevedel, kam ide. Ale miloval. A vytušil, kam môže láska viesť. Cesta hlavného hrdinu Andreasa Eggera bola pre mňa existenciálnou skúsenosťou, o ktorú by som sa teraz rád podelil s divákmi na celom svete. Život je film na celý život…” prezrádza režisér Hans Steinbichler o svojom filme a jeho téme. V hlavných úlohách Thomas Schubert, Robert Stadlober, Julia Franz Richter, Andreas Lust, August Zirner, či Stefan Gorski. 

Pre deti je od dnes v kinách pripravená ruská animovaná rozprávka od tvorcov Natalia Berezovaya, Artem Naumov a Vasily Bedoshvili Máša a medveď 2 – Dvojitá zábava. Zapnite si bezpečnostné pásy, divoká cesta sa začína! Máša sa vydáva z lesa na návštevu mesta a potom späť domov. Prvou zastávkou je svadba: keď dorazí, všade ju prenasledujú problémy. Máša spôsobí nemalý rozruch, keď sa pohráva so svadobným závojom, preteká na vozíku s tortou a naháňa holuby. Po svadbe nás čaká podmanivé a hrejivé vianočné dobrodružstvo, ktorého stredobodom je dvanásť mesiacov. Máša a jej nový kamarát Mesiac Január robia všetko pre to, aby v srdciach dospelých zaiskrili vianočné kúzlo a zachránili pritom sviatky. Pripravte sa na nečakané zvraty a vzrušujúce momenty v tomto sviatočnom rodinnom dobrodružstve Máša a medveď 2 – Dvojitá zábava!

Máša a medveď je ruský kreslený seriál, ktorý sa teší obrovskej popularite na celom svete. Jeho prvá epizóda vyšla v roku 2009, odvtedy bol preložený do 25 jazykov a vysielaný vo viac ako 100 krajinách. Máša a medveď: Mášine pesničky bola hudobná celovečerná epizóda animovaného kresleného seriálu, ktorá mala v domácich kinách veľký úspech. Máša a medveď 2 – Dvojitá zábava je druhým celovečerným animovaným filmom s obľúbenými postavičkami, ktorý zabaví celú rodinu veľkolepým príbehom a 3D animáciou. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

Dokumentom druhého decembrového týždňa je snímka od tvorkýň Jany Durajovej a Leny Kušnierikovej, Pozor, padá SNG! Kafkovský proces rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie trval viac ako desať rokov. Príliš dlho sa zdalo, že svetlo na konci tunela a dokončenie stavby ostane v nedohľadne. Celé tie roky riaditeľka galérie Alexandra spolu so svojím otcom, architektom rekonštrukcie a kolegyňami a kolegami bojovali za to, aby sa slovenskej spoločnosti splnil sen o modernej kultúrnej inštitúcii. Šialená horská dráha plná politických úskalí, meškajúcich povolení a bojov so stavebníkmi priviedla Alexandru viackrát k pochybnosti, či jej úsilie má vôbec zmysel.

No a pre vyznávačov nostalgie a veľkých návratov, od režiséra Richarda Curtisa prichádza v obnovenej premiére kultový vianočný hit – Láska nebeská, ktorý sa do kín vracia po 20 rokoch. Vianoce v Anglicku. Ale zopár týždňov pred ich príchodom sa už vonku dejú nezvyčajné veci. Niektorí sa zamilujú, potom sa rozídu, iní sú zase beznádejne osamotení a stále niekoho hľadajú. Tento film je príbehom ôsmich ľudí, ktorí počúvajú hlas svojho srdca. Hlavnou postavou príbehu je novozvolený premiér, ktorý nevie dať najavo to, čo cíti voči svojej novej asistentke Natalie. Jeho strašia sestra Karen zase pomaly prichádza na to, že jej manžel Harry flirtuje s pracovníčkou jeho kancelárie Miou...

Jamie je zase spisovateľ, ktorý opustí svoju partnerku po tom, čo ju pristihol pri nevere a odcestuje do Francúzska, kde chce napísať román, ale začne si tam s portugalsky hovoriacou slúžkou Aureliou... a to je len začiatok... v hlavných úlohách britská herecká elita: Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman, Rowan Atkinson, Bill Nighy, Martin Freeman, Chiwetel Ejiofor, Andrew Lincoln, Keira Knightley, Gregor Fisher, Kris Marshall, Joanna Page, Martine McCutcheon, či Thomas Brodie-Sangster.

  Foto © Continental/Filmtopia/CinemArt/FilmEurope/Vertigo/Magicbox/FilmExpand

Súvisiace články