Od dnes máme v kinách filmy ako Ferrari, Nočné kúpanie, Prvý deň môjho života, či Zásah šťastím

4.1.2024|Ivet Kollárová/moviemania|

Mesiac január otvorí prvý týždeň v kinách s piatimi novými filmami. Hollywoodskym ťahákom týždňa je športová, životopisná dráma od režiséra Michaela Manna, Ferrari.

Je leto 1957 a automobilové impérium bývalého pretekára Enza Ferrari je v kríze. Všetkému čo spolu s manželkou Laurou vybudovali hrozí bankrot. K tomu ich búrlivým manželstvom hlboko otriasla strata ich syna Dina. Enzo musí pozbierať posledné zvyšky svojich síl a pretekárskej vášne, keď sa tím Ferrari púšťa do zradných 1000 míľových pretekov naprieč Talianskom.V hlavných úlohách Adam Driver, Penélope Cruz, Shailene Woodley, Sarah Gadon, Patrick Dempsey, Jack O'Connell, Valentina Bellè, Massi Furlan, Lino Musella, či Andrea Bruschi. 

Hororom na týždeň je snímka od majstrov hororu, spoločnosti Blumhouse a producenta Jamesa Wana, Nočné kúpanie (Night Swim), ktorú režíroval Bryce McGuire. Hrdinami filmu sú Wallerovci, rodina, ktorá sa práve nasťahovala do domu s veľkým bazénom na pokojnom predmestí. Možnosť pravidelne rehabilitovať vo vode bola hlavným dôvodom, prečo si toto miesto vybrali za svoj domov. Otec Ray je bývalý úspešný hráč baseballu, ktorého kariéru prerušila nepríjemná degeneratívna choroba. Ray sa nevzdáva a verí, že pravidelné cvičenie môže viesť k zázračnému vyliečeniu. Jeho manželka Eve a dve dospievajúce deti si takisto bazén na záhrade naplno užívajú. Ale keďže idylka v hororenikdy netrvá dlho, čoskoro vyjde na povrch jeho tajomstvo. Dom, do ktorého sa nasťahovali, má desivú minulosť a Wallerovci sa čoskoro stanú jej súčasťou. Všetko, čoho sa bojíte, sa skrýva pod povrchom a čaká na správnu chvíľu. Čaká na muža, ktorý dostane úžasný nápad ísť si uprostred noci zaplávať. Naposledy v živote!

Pre režiséra Brycea McGuira je voda jeho životnou témou. Fascinuje ho na jednej strane jej životodarnosť a na strane druhej jej schopnosť brať životy. “Pochádzam z Floridy, z polostrova obklopeného oceánom, z podnebia, ktoré vás núti tráviť čo najviac času pri vode. Všetci poznáme niekoho, kto sa tam utopil, boli sme svedkami záplav, počuli sme o útokoch žralokov a aligátorov,” hovorí režisér. Vďaka producentovi Jamesovi Wanovi (tvorca série Mníška a V zajatí démonov) a štúdiu Blumhouse sa diváci presvedčia, že pod povrchom sa môže skrývať oveľa viac. V hlavných úlohách Kerry Condon, Wyatt Russell, Nancy Lenehan, Ben Sinclair, Jodi Long, Eddie Martinez, Gavin Warren, či Amélie Hoeferle. 

Od dnes máme v kinách aj novinku, päťdesiaty a pravdepodobne posledný film režiséra Woodyho Allena, romantickú komediálnu drámu Zásah šťastím (Coup de chance)

Päťdesiaty a pravdepodobne posledný film legendárneho scenáristu a režiséra Woodyho Allena. Romantická komediálna dráma Zásah šťastím rozpráva o tom, akú dôležitú úlohu v našich životoch zohrávajú náhoda a šťastie. Fanny a Jean vyzerajú ako dokonalý pár. Majú všetko, o čom ostatní snívajú. Sú šťastní vo svojom profesionálnom živote, žijú v krásnom byte v nádhernej parížskej štvrti a zdá sa, že sú do seba rovnako zamilovaní ako pri prvom stretnutí. Ale jedno náhodné stretnutie všetko zmení. Keď Fanny stretne Alaina, svojho bývalého kamaráta zo strednej školy, nechtiac prepadne jeho neodolateľnému šarmu. Jej pocit šťastia a pokoja v idylickom manželstve sa naruší. S každým rande sú si Fanny s Alainom bližší a bližší... Rozprávačský mág Woody Allen sa vo svojom novom filme opäť s ľahkosťou a iróniou pousmieva nad ľudskou pochabosťou, bezradnosťou a zložitosťou vzťahov.

Pre deti bude prvý januárový týždeň pripravený animovaný film od režiséra Jérémieho Degrusona, Nerozlučná dvojka (The Inseparables). Keď zhasnú svetlá v starom divadle v Central Parku, všetky bábky skutočne ožijú. Medzi nimi je aj dobromyseľný rytier Don, ktorý je unavený hrať stále dookola blázna. Sníva o tom, že sa stane skutočným hrdinom!                                                                                                                                                                                            

Jedného dňa získa odvahu žiť vlastný život a vydá sa objavovať veľký svet. V parku mu náhodou skríži cestu DJ Doggie Dog, opustený plyšový psík, ktorý sa chce stať raperskou  hviezdou. Skutočnosť, že Doggie je tak trochu ustráchaný, ale to    nemôže byť žiadnou prekážkou.  V Donových očiach určite nie! Pretože každý môže premeniť svoje sny na skutočnosť, ak sa nevzdá. A pred bránami parku čaká na dvoch čerstvých  priateľov oveľa väčšie dobrodružstvo, než o akom kedy snívali! Od autorov Príbehu hračiek prichádza napínavý rodinný príbeh o tom, že priateľstvo je to najväčšie dobrodružstvo v živote a aj tie najmenšie postavičky  môžu zohrať hrdinskú úlohu. Film sa v kinách premieta so slovenským znením: Štefan Richtárech, Ivana Kuxová, Juraj Predmerský, Ján Tréger, Dušan Szabo, či Dárius Koči. 

Klubovou snímkou týždňa je talianska komediálna dráma Prvý deň môjho života (Il primo giorno della mia vita) v réžii Paola Genoveseho. Sedem dní na nový začiatok. Hviezdne obsadený film je podmanivý príbeh o láske a zmysle života od režiséra hitu Úplní cudzinci (2016). Štyria ľudia z rôznych spoločenských vrstiev majú jedno spoločné - stratili nádej, že ešte niekedy budú šťastní. Vo chvíli, keď sa ocitnú na úplnom dne, stretnú tajomného muža, ktorý im ponúkne dohodu: jeden týždeň na to, aby zistili, aký by bol svet bez nich, a dostali tak druhú šancu. Každý z nich sa vydáva na svoju vlastnú intímnu cestu nočným Rímom. Nájdu silu začať odznova napriek tomu, že sa všetko okolo nich rúca? Nájdu nový zmysel života a dokážu si ho opäť zamilovať? V hlavných úlohách Toni Servillo, Valerio Mastandrea, Margherita Buy, Sara Serraiocco, Gabriele Cristini, Vittoria Puccini, Elena Lietti, Lidia Vitale, či Antonio Gerardi. 

  Foto © Depositphotos/Magicbox/FilmEurope/CinemArt/ForumFilm

Súvisiace články