Prehľad filmov na február 2024 - Chudiatko, Duna 2, Madame Web, Zimné prázdniny, Argylle, Blažine lekcie,či Bob Marley: One Love

29.1.2024|Ivet Kollárová|

Nový mesiac prináša so sebou nové výzvy. Jednou takou malou, filmovou je vzhliadnutie nových filmov, ktoré so sebou prináša ďalší mesiac nového roku 2024. A pretože je tento rok priestupný, užijeme si plných päť filmových týždňov, na ktoré máme pripravených 29 nových filmov, medzi nimi sú dvaja veľkí favoriti na zisk Oscara, najmä v hereckých kategóriách (Chudiatko a Zimné prázdniny) a plus nás čaká jeden film v obnovenej premiére, a síce Duna, ktorý nás navnadí na jeho druhú časť a mesiac ukončíme symbolicky 29. dňom. V oscarovskej sezóne nás vo februári čakajú napríklad ceny BAFTA, SAG, nezávislé ceny Spirit, či DGA a PGA. A bližšie sa pozrieme aj na novú festivalovú sezónu, a to konkrétne prvým festivalom Veľkej trojky, Medzinárodným filmovým festivalom Berlinale, ktorý sa bude konať od 15. do 25. februára.  

Prvý z piatich filmových, februárových týždňov otvorí v kinách šiestimi novými filmami, päť je európskej produkcie a jeden je z USA. A začneme hneď slovenským filmom od debutujúceho režiséra Rudolfa Biermanna a jeho politickým thrillerom s názvom Vojna policajtov, ktorý sa odohráva počas obdobia mečiarizmu v košickom podsvetí 90-tych rokov. Film vznikol na námet knihy Hnev Vtedy na východe a podľa scenára novinára a spisovateľa Arpáda Soltésza. Animovanou snímkou týždňa je novinka od tvorcov filmu Ratatouille, v réžii dvojice Jima Capobianca a Pierre-Luca Granjona, Vynálezca, v ktorej sa ponoríme do sveta nekonečne zvedavého vynálezcu a umelca Leonarda da Vinciho. 

Čerstvo po prehliadke SCANDI mieri do oficiálnej kino-distribúcie dánska snímka od režiséra Billeho Augusta, Bozk o mladom mužovi, ktorý sa zapletie do siete sľubov, lží a morálnych záväzkov. Príbeh sleduje Antona, ktorý sa túži stať dôstojníkom kavalérie. Počas výcviku prikáže svojej čate, aby pomohla istému barónovi. To ho privedie k stretnutiu s jeho dcérou Editou, ktorá sa stala obeťou vážnej nehody. Z USA dostaneme do kín drámu Millerovo dievča od režisérky Jade Halley Bartlett. Talentovaná mladá spisovateľka sa vydáva na tvorivú odyseu, keď jej profesor zadá projekt, ktorý ich oboch zamotá do čoraz zložitejšej siete. V hlavných úlohách Martin Freeman a Jenna Ortega.

Talianska kinematografia bude mať tento týždeň zastúpenie strhujúcou historickou drámou nakrútená podľa skutočnej  udalosti s názvom Pápežov zákon od ikony talianskej kinematografie, režiséra Marca Bellocchia. V roku 1858 bol na základe pápežovho zákona zo židovskej rodiny unesený šesťročný chlapec. Film na pozadí príbehu jednej rozdelenej rodiny rozpráva i o búrlivom období zjednocovania Talianska, kedy sa postavenie cirkvi a jej moc otriasajú v základoch. Dokumentom na týždeň je snímka od režisérky Faustine Cros, Život ako každý iný, ktorá prostredníctvom rodinných archívov i scén z dnešných dní rekonštruuje portrét svojej matky, ženy, ktorá celý život bojovala s materstvom.

Druhý februárový týždeň budeme mať v kinách 7 filmov - šesť noviniek a jeden v obnovenej premiére. A začneme veľkolepo, jedným z top filmov sezóny, víťaz Zlatého levaMFF Benátky 2023, ktorý získal 11 nominácii na Oscara, a ktorý natočil režisér gréckej divnej vlny, Yorgos Lanthimos a dal mu názov Chudiatko. Príbeh, tzv. óda na posilnenie postavenia žien, ktorá hravo satirizuje spoločenské a rodové normy, lásku a sexualitu, rozpráva neuveriteľný príbeh o fantastickom vývoji Belly Baxter, mladej ženy, ktorú oživil geniálny a neortodoxný vedec Dr. Godwin Baxter. V hlavnej úlohe vynikajúca Emma Stone, po jej boku si zahrali aj Willem Dafoe, Mark Ruffalo, Ramy Youssef, Margaret Qualley, či Jerrod Carmichael.

Do kín prichádza aj akčný špionážny thriller od režiséra úspešnej série Kingsman Matthewa Vaughan s názvom Argylle: Tajný agent, ktorý sa postará o riadnu dávku zábavy. Spisovateľka románov o tajnom agentovi sa ocitne v nebezpečenstve, po tom čo sa dej jej novej knihy náramne podobá na plány skutočného zločineckého syndikátu. Na pomoc jej prichádza “špión, ktorý ,,kope,, za dobrých”. V hlavných úlohách Bryce Dallas Howard, Henry Cavill, Sam Rockwell, John Cena, či Samuel L. Jackson. Z fínska dostaneme čiernu komédiu o tom, ako sa vyrovnať so svojimi strachmi, v réžii Hafsteinna Gunnara Sigurðssona, Lietanie pre začiatočníkov

Film získal Veľkú cenu – Krištáľový glóbus v Hlavnej súťaži MFF Karlovy Vary 2023 a druhý februárový týždeň prichádza do našich kín. Bulharský režisér Stephan Komandarev natočil Blažine lekcie. 70-ročná Blaga, nedávno ovdovená učiteľka na dôchodku, sa stane obeťou telefonického podvodu a príde o svoje celoživotné úspory. Bez nádeje na ich vrátenie, však lákavou, no podozrivou ponukou práce, vezme veci do vlastných rúk. Opäť film čerstvo po prehliadke SCANDI. Do oficiálnej kino-distribúcie prichádza fínska dráma Štyria malí dospelí od režisérky Selmy Vilhunen. Helsinki patria milencom! Pár v strednom veku, ktorý je tesne pred rozchodom, sa rozhodne otvoriť svoj vzťah a vstúpiť do komplikovaného sveta polyamorie. To, čo nasleduje, je fascinujúca kombinácia vtipných, dojímavých a až príliš ľudských pocitov. 

Animovanou snímkou týždňa je nové zábavné a roztomilé spracovanie jedného z najznámejších príbehov všetkých čias! Brazílski tvorcovia Alois Di Leo, Sergio Machado a René Veilleux natočili film Noemova archa. A v obnovenej premiére dostaneme späť do kín a len na obmedzený čas prvú časť výpravného filmu Duna, vrátane exkluzívneho obsahu z druhej časti. O réžiu sa postaral Denis Villeneuve a vo filme si zahrali Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Josh Brolin, Javier Bardem, Stellan Skarsgård, Zendaya, Dave Bautista, či David Dastmalchian. 

Tretí februárový týždeň prinesie do kín päť nových filmov. Ťahákom bude akčný originál film o jednej z tajomných marvelovských hrdiniek vo filme režisérky S.J. Clarkson, Madame Web. Spin-off k populárnym príbehom o Spider-Manovi, predstavuje záchranárku Cassie, ktorá po smrteľnej nehode nielenže znovu ožije, ale tiež získa nadprirodzené schopnosti. Teraz musí čeliť záhadnému Ezekielovi Simsovi, ktorý je na stope svojím najnovším obetiam v snahe zmeniť budúcnosť. V hlavných úlohách Dakota Johnson, Sydney Sweeney, Tahar Rahim, Emma Roberts, či Adam Scott. 

Sme vo vesmíre sami? Čo ak sú medzi nami mimozemšťania? Režisér Rudolf Havlík posiela hrdinov malej moravskej dediny na pátranie po záhade vo svojej novej komédii Franta mimozemšťan. Z Francúzska k nám do kín príde dobrodružná rodinná komédia Mačka a pes: Bláznivé dobrodružstvo od režiséra Reema Khericiho. Vo filme sa dve nesúrodé dvojice musia spoločne vydať na dobrodružnú cestu plnú šialených príhod a zábavy. 

Životopisnou snímkou na týždeň je hudobná dráma o živote jednej z najväčších hudobných ikon 20. storočia Boba Marleyho v snímke Bob Marley: One Love od režiséra Reinalda Marcusa Greena. Film oslavuje muža, ktorý miloval slobodu, Jamajku a predovšetkým hudbu reggae. V hlavných úlohách Kingsley Ben-Adir, James Norton, Lashana Lynch, či Michael Gandolfini. Dokumentom týždňa je snímka priamo z prehliadky SCANDI Piesne zeme od režisérky Margreth Olin, ktorá sprevádza divákov po nórskej krajine hôr, ľadovcov a fjordov pod vedením svojho 84-ročného otca Jørgena. 

Sedem nových filmov uvidíme v kinách vo štvrtý februárový týždeň. Jedným z nich je oscarovský kandidát a favorit v kategóriách herec v hlavnej a herečka vo vedľajšej úlohe, komediálna dráma Zimné prázdniny v réžii Alexandra Payna, ktorý natočil výnimočný film o zrode nečakaného priateľstva. Traja ľudia, ktorí by za normálnych okolností vedľa seba nevydržali ani minútu, musia spolu stráviť celé vianočné sviatky. Niekedy však stačí, aby sa lepšie spoznali, a zrodí sa niečo výnimočné. V hlavných úlohách Paul Giamatti, Da’Vine Joy Randolph, či Dominic Sessa.

Režisér Will Gluck natočil drzú romantickú komédiu Miluje ma, nemiluje ma. Dvaja bývalí spolužiaci, Bea a Ben, ktorí sa na strednej škole neznášali, sa po rokoch opäť stretnú na svadbe ich spoločnej kamarátky a musia predstierať, že sú milenci. V hlavných úlohách Sydney Sweeney a Glen Powell. V česko-slovenskom filme Tancuj, Matylda prináša režisér Petr Slavík príbeh úspešného právnika a jeho syna, ktorých mama a stará mama trpí Alzheimerovou chorobou. Nová situácia im prevráti život hore nohami a všetci traja si budú musieť nájsť cestu k sebe navzájom a možno aj každý z nich k sebe samému.

Španielska kinematografia bude mať vo štvrtý februárový týždeň zastúpenie odvážnou komediálnou drámou od režisérky Patricie Ortega s názvom MamaCruz. Láskavý, vtipný a očarujúci príbeh o tom, že človek môže dozrieť v každom veku. Film o hľadaní telesnej a duševnej slobody. Do oficiálnej kino-distribúcie vstupuje aj nemecká snímka režiséra Christiana Petzolda, Ohnivá obloha. Štyria mladí ľudia v dovolenkovom dome pri Baltskom mori experimentujú s láskou. Avšak keď prepukne požiar v blízkych lesoch a obloha sčervená, emócie a vzťahy dostávajú nový rozmer. Film získal Veľkú cenu poroty na MFF Berlinale 2023. 

Dokumentom týždňa je snímka Svet podľa môjho tatka od režisérky Marty Kovářovej a rozpráva o jej otcovi brnianskom samorastovi, materiálovom fyzikovi a vášnivom kutilovi RNDr. Jiřím Svobodovi, CSc., DSc., ktorý má nápad ako zachrániť planétu. A pre milovníkov anime, príde do kín nový film zo série Demon Slayer s názvom Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba – To the Hashira, o ktorý sa postaral režisér Haruo Sotozaki. Film v sebe spája dve epizódy tohto populárneho japonského anime seriálu. Uvidíme tak záver súboja medzi Tanjirom a Hantengom (Muzanová štvorka), ako aj Nezukov triumf nad slnkom, či Hashira tréning. 

Posledný piaty februárový týždeň si pre nás pripravil päť nových filmov a ťahákom týždňa je pokračovanie epickej ságy rodu Atreidesovcov, Duna: Časť druhá v réžii Denisa Villeneuva. Paul Atreides sa spojí s Chani a Fremenmi, aby sa pomstil sprisahancom, ktorí zničili jeho rodinu, a snaží sa zabrániť hroznej budúcnosti, ktorú môže predpovedať iba on. V hlavných úlohách Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Javier Bardem, či nové tváre Austin Butler, Florence Pugh, či Léa Seydoux. 

V kinách budeme mať aj českú komédiu Matka na úteku od režisérky Hany Hendrychovej. Aj tá najlepšia matka niekedy potrebuje pauzu! Film o rodine, láske a priateľstve a možno tak trochu aj o vás! Legendárny režisér Wim Wenders sa triumfálne vracia s poetickým filmom o hľadaní krásy v zdanlivých maličkostiach s názvom Dokonalé dni. Harmonický život čističa toaliet Hirajama sa začne meniť po sérii nečakaných stretnutí, ktoré odhaľujú jeho minulosť.  Predstaviteľ hlavnej úlohy Kôji Yakusho získal na MFF Cannes 2023 cenu za najlepší mužský herecký výkon. 

Prehliadka SCANDI prináša do oficiálnej kino-distribúcie ďalší zo severských filmov. Dánsky režisér s iránskymi koreňmi, narodený v českom meste Brno, Fenar Ahmad natočil akčný thriller Darkland – Návrat. Hrdinom filmu je Zaid, ktorého po siedmich rokoch prepustia z väzenia výmenou za tajnú prácu pre políciu a možnosť vidieť svojho sedemročného syna, ktorý sa mu počas tohto obdobia odcudzil. Zaid sa zúfalo snaží zladiť svoj život tajného spolupracovníka polície v násilníckom gangu so svojím osobným životom. Posledným filmom v prehľade na mesiac február je francúzsky, zvierací dokument od režiséra Guillaumeho Maidatchevskeho, Kina a Juk o dvoch polárnych líškach a ich živote k krajine plnej snehu. Narátorom príbehu je belgicko-francúzska herečka Virginie Efira.

  Foto © Depositphotos/VertigoDistribution/ContinentalFilm/CinemArt/ASFK

Súvisiace články