Vojna policajtov, Pápežov zákon, Millerovo dievča, či Bozk medzi šiestimi novými filmami v kinách

1.2.2024|Ivet Kollárová|

Mesiac február otvoríme v kinách so šiestimi novými snímkami – päť európskej produkcie a jedna je z USA. A začnime na domácej pôde, do kín prichádza akčný politický thriller Vojna policajtov od renomovaného producenta Rudolfa Biermanna, ktorý film natočil ako svoj režijný debut na základe námetu knihy Hnev Vtedy na východe a podľa scenára novinára a spisovateľa Arpáda Soltésza. Jeho kniha, na základe ktorej vznikol film Sviňa, rezonovala aj pred štyrmi rokmi nielen na knižnom trhu, ale aj v kinosálach kde pritiahla skoro 400-tisíc divákov a stal sa najúspešnejším filmom modernej histórie Slovenska.

Dej nového príbehu Vojna policajtov sa odohráva počas temného obdobia mečiarizmu v košickom podsvetí 90-tych rokov. Diváci tak budú mať opäť možnosť nahliadnuť do reality nášho života, o ktorej možno ani len netušili alebo radšej tušiť nechceli. Hlavnú postavu otrlého policajného vyšetrovateľa hrá známy a populárny slovenský herec Alexander Bárta. Jeho kapitán Miki Miko sa zručne pohybuje na hrane zákona v divokom prostredí východoslovenského podsvetia, kde si v krehkej symbióze nažívajú lokálne mafiánskej gangy kryté tajnými dohodami so SIS, podnikatelia a miestna polícia, štedro odmeňovaná za privieranie očí pred zločinmi.

Dávid proti Goliášovi – asi tak by sa dal opísať boj, ktorý povedie kapitán Miky Miko, samotársky policajný operatívec. Prostredie Mika vyformovalo tak, aby nikomu neveril. Ale keď mu je pridelený systému “neposlušný” partner Igor Molnár (Juraj Loj), zistí, že sú si v mnohom podobní. Sú súčasťou mechanizmu, ktorý chcú zmeniť, pretože ich viac nebaví chytať zločincov, ktorí budú na druhý deň prepustení – aj s usvedčujúcimi dôkazmi. Reakcia ohrozeného systému však na seba nenechá dlho čakať a spustí sa sled udalostí, ktorý sa na polceste končí tragédiou. Ako to bude na ďalšej ceste, to uvidia diváci až na veľkom plátne. Hovorí sa ale, že pomsta je najlepšia motivácia, hoci niekedy prehra môže znamenať istú smrť. V hlavných úlohách Alexander Bárta, Juraj Loj, Róbert Jakab, Patrik Vrbovský, Jakub Štáfek, Marián Mitaš, Jakub Rybárik, či Ady Hajdu. 

Deťúrence, a určite aj ich dospelí sprievod si v kinách užijú animovaný, rodinný film od tvorcov Jima Capobianca a Pierra-Luca Granjona, dobrodružnú stop-motion s názvom Vynálezca (The Inventor). Nová rodinná rozprávka od scenáristu filmu Ratatouille je tu! Ponorte sa do sveta nekonečne zvedavého vynálezcu a umelca Leonarda da Vinci (Ivan Romančík). Ten prichádza na kráľovský dvor experimentovať, stavať lietajúce stroje, obrnené vozidlá a ďalšie fantastické vynálezy. Nášho superhrdinu čaká nielen napínavé dobrodružstvo, ale aj osudové stretnutie s odvážnou princeznou Margaritou, s ktorou hľadá odpoveď na tú najdôležitejšiu životnú otázku. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Ivana Romančíka, Michala Hallona, Miroslavu Belancovú, Romana Ferienčíka, Kristínu Turjanovú, Petra Sklára, Martina Hronského, Jakuba Ružičku, Dušana Cinkotu, Petra Kollárika, Štefana Richtárecha, Michala Blaha, Ivana Laca, Petru Lángovú, Tomáša Hallona, či Andreja Kováča. 

Do oficiálnej kino-distribúcie prichádza historická dráma od dánskeho režiséra Billeho Augusta, Bozk (Kysset). Píše sa rok 1913 a v Európe sa šíria zvesti o vojne. Anton je mladý muž, ktorý túži očistiť meno svojej rodiny od hanby, ktorú spôsobil jeho otec, keď ich opustil. Teraz sa chce presadiť a stať sa dôstojníkom jazdectva. Počas vojenského cvičenia pomáha starnúcemu šľachticovi, ktorý ho pozve do svojho sídla. Tam sa zoznámi s jeho dcérou Edith, ktorá je v dôsledku smrteľnej nehody pripútaná na invalidný vozík. Antona prijmú do rodiny, čo mu dáva nádej na dobrú budúcnosť, ale čím bližšie je k Edith, tým viac sa obáva, že ju sklame a zraní. Z tohto dôvodu čoskoro stratí odvahu úprimne vyjadriť svoje city. Film Bozk je o mladom mužovi, ktorý sa zapletie do siete sľubov, lží a morálnych záväzkov. V hlavných úlohách David Dencik, Mads Bjørn, Mathias Bøgelund, Henrik Blauner Clausen, Kurt Dreyer, Jytte Kvinesdal, Lars Mikkelsen, či Esben Smed. 

Talianska kinematografia bude mať prvý februárový týždeň zastúpenie strhujúcou historickou drámou nakrútenou podľa skutočných udalostí s názvom Pápežov zákon (Rapito). Píše sa druhá polovica devätnásteho storočia a rozbúreným Talianskom zmietajú revolucionárske zmeny. Jednej noci vtrhne do domu židovskej rodiny Mortarovcov pápežská garda s rozkazom zmocniť sa šesťročného Edgarda. Chlapec bol totiž údajne tajne pokrstený a podľa zákona tak teraz patrí katolíckej cirkvi. Na pozadí mnohoročného boja o zjednotenie Talianska, keď sa postavenie cirkvi a jej moc otriasajú v základoch, bojuje Edgardova rodina za spravodlivosť a vrátenie uneseného syna. Pápež je však silným súperom. Matador talianskej kinematografie, režisér Marco Bellocchio natočil napínavý príbeh podľa skutočnej udalosti, ktorá vzbudila rozruch po celom vtedajšom svete. V hlavných úlohách Barbara Ronchi, Fabrizio Gifuni, Filippo Timi, Fausto Russo Alesi, Corrado Invernizzi, Leonardo Maltese, Paolo Pierobon, Marco Golinucci, Alessandro Fiorucci, Alessandro Scafati, Enea Sala, Samuele Teneggi, Mattia Napoli, či Leonardo Bianconi. 

Jedinou snímkou z USA produkcie je tento týždeň dráma od režisérky Jade Halley Bartlett, Millerovo dievča (Miller’s Girl). Talentovaná mladá spisovateľka sa vydáva na tvorivú odyseu, keď jej profesor zadá projekt, ktorý ich oboch zamotá do čoraz zložitejšej siete. Keď sa hranice rozmazávajú a ich životy sa prelínajú, profesor a študentka sa musia konfrontovať so svojimi najtemnejšími ja, pričom sa snažia zachovať svoj individuálny zmysel pre život a veci, ktoré sú im najdrahšie. V hlavných úlohách Martin Freeman, Jenna Ortega, Bashir Salahuddin, Gideon Adlon, Dagmara Dominczyk, Christine Adams, André Wilkerson, či Ray Fawley. 

Dokumentom týždňa je snímka od francúzskej režisérky Faustine Cros s názvom Život ako každý iný (Une vie comme une autre), ktorá prostredníctvom rodinných archívov i scén z dnešných dní rekonštruuje portrét svojej matky, ženy, ktorá celý život bojovala s materstvom. V jej detstve Faustinin otec zvečnil v rodinných filmoch najkrajšie okamihy ich rodinného života, zatiaľ čo ťažkosti matky ostali iba v úzadí. Dnes sa režisérka k týmto archívom vracia, aby vyrozprávala iný príbeh: príbeh ženy, ktorej úloha matky postupne berie slobodu. 

  Foto © FilmEurope/ASFK/ContinentalFilm/CinemArt/Magicbox/FilmExpanded

Súvisiace články