Do kín prichádzajú filmy Chudiatko, Argylle: Tajný agent, Blažine lekcie, či v obnovenej premiére Duna prvá časť

8.2.2024|Ivet Kollárová|

Druhý februárový týždeň pre nás filmoví distribútori prichystali šesť nových filmov, jeden v obnovenej premiére a opäť nám medzi novinkami prevláda európska produkcia. 

A dnes máme aj ten špeciálny deň, kedy konečne do našej oficiálnej kino-distribúcie prichádza víťaz Zlatého leva z MFF Benátky 2023 a s 11 nomináciami aj jeden z veľkých oscarovských kandidátov na víťazstvo, a to nie len v technických/kreatívnych kategóriách, od režiséra postmodernistického filmového hnutia s názvom grécka divná vlna, Yorgosa Lanthimosa. Jeho vzrušujúca, prelomová, bizarná, originálna romantická komédia prichádza do našich kín pod názvom Chudiatko (Poor Things)

Film, ktorý mimo iných produkovala aj Emma Stone, prináša neuveriteľný príbeh o fantastickom vývoji Belly Baxter, mladej ženy, ktorú k životu vrátil geniálny a nekonvenčný vedec Dr. Godwin Baxter. Pod Baxterovou ochranou Bella túži po poznaní sveta a ľudí. Hladná po skúsenostiach, ktoré jej chýbajú, utečie s Duncanem Wedderburnem, prefíkaným a zhýralým právnikom, do víru dobrodružstiev naprieč kontinentmi. Bella nepodlieha predsudkom doby a zasadzuje sa za rovnoprávnosť a slobodu.

Vizionársky režisér Yorgos Lanthimos si berie pod drobnohľad tradičný príbeh o Frankensteinovi a stavia ho na hlavu vo svojom doteraz najtemnejšom komediálnom a vizuálne ohromujúcom filmovom diele. Film s hviezdnym obsadením na čele s Emmou Stone je ódou na posilnenie postavenia žien, hravo satirizuje spoločenské a rodové normy, lásku a sexualitu na nezabudnuteľnej ceste jednej ženy za sebapoznaním. Po boku Emmy si vo filme zahrali Willem Dafoe, Mark Ruffalo, Ramy Youssef, Christopher Abbott, Damien Bonnard, Margaret Qualley, Kathryn Hunter, či Jerrod Carmichael. 

Autori špionážnych trilerov by si mali dávať pozor, aby sa ich zápletky nebezpečne nepriblížili realite. Mohli by skončiť tak, že po nich pôjdu skutoční tajní agenti. Režisér Matthew Vaughn, tvorca úspešnej série Kingsman, prichádza s ďalšou akčnou jazdou plnou zvratov, prekvapení a neodolateľného humoru. Do kín prichádza akčná komédia Argylle: Tajný agent (Agrylle)

Spisovateľka Elly Conway sa preslávila sériou románov o tajnom agentovi Argylovi, ktorý ide po stopách Jamesa Bonda a zachraňuje ľudstvo pred šialencami všetkého druhu. Príbeh jej najnovšej knihy opisuje jeho boj s mocným syndikátom, ktorý plánuje ovládnuť svet. Detaily zápletky sa pozoruhodne zhodujú s plánmi, ktoré sa chystá uskutočniť skutočný zločinecký syndikát. Musia sa rozhodnúť, čo s Elly urobia, aby ich náhodou neprezradila. Je to len náhoda, alebo spolupracuje s niekým dobre informovaným? Bude stačiť si ju vypočuť? Alebo ju treba rovno zlikvidovať? Je jasné, že spisovateľkin veľmi pokojný život v idylickom ústraní, kde jej robí spoločnosť len jej kocúr Alfie, sa práve skončil. Ocitla sa v šialenom kolotoči, ktorý nemá šancu zastaviť ani spomaliť. Našťastie sa v jej živote objaví “špión, ktorý ,,kope,, za dobrých” a podobne ako Argyle v jej románoch jej pomáha prežiť. Skutočný život je však často oveľa komplikovanejší ako príbehy v knihách. 

“Argylle vás určite prekvapí,” hovorí o svojom filme Matthew Vaughn. “Diváci, ktorí naň pôjdu do kina, budú mať určité očakávania na základe mojich filmov, ktoré videli. Myslím, že ich určite naplníme, ale môžem im sľúbiť, že ich čaká oveľa viac,” dodáva režisér. Vo filme si zahrali Bryce Dallas Howard, Henry Cavill, John Cena, Samuel L. Jackson, Bryan Cranston, Dua Lipa, Sam Rockwell, Catherine O'Hara, Jing Lusi, Ariana DeBose, či Sofia Boutella.  

V bulharsko-nemeckej koprodukcii do oficiálnej kino-distribúcie prichádza dráma od režiséra Stephana Komandereva, Blažine lekcie (Urotcite na Blaga). 70-ročná Blaga, nedávno ovdovená učiteľka na dôchodku, sa stane obeťou telefonického podvodu. Je okradnutá o celoživotné úspory a nemá peniaze na hrob svojho zosnulého manžela. Život sa jej obráti hore nohami, keď si uvedomí, že neexistuje spôsob, ako získať svoje peniaze späť, až kým nedostane lákavú, no podozrivú ponuku na prácu. Vezme veci do vlastných rúk i za cenu toho, že by mohla prísť o svoju najcennejšiu vlastnosť: pevné morálne zásady. 

Stephan Komandarev vo svojich posledných dielach systematicky kritizuje neblahú sociálnu situáciu v postkomunistickom Bulharsku. V sugestívnej dráme s bravúrnym hereckým výkonom Eli Skorčevy v úlohe Blagy sa tentoraz zameral na generáciu seniorov. Zraniteľnú skupinu, ktorej politici tak často v prejavoch sľubujú právo na dôstojný život, hoci realita nemôže byť od sľubov vzdialenejšia. 

Film mal svetovú premiéru v Hlavnej súťaži na MFF Karlove Vary 2023 a získal tam Veľkú cenu – Krištáľový glóbus pre najlepší film. V hlavných úlohách Eli Skorcheva, Gerasim Georgiev, Rozalia Abgarian, Stefan Denolyubov, Ivan Barnev, Ivaylo Hristov, Stoyan Doychev, či Assen Blatechki. 

Islandský režisér Hafsteinn Gunnar Sigurðsson natočil čiernu komédiu o tom, ako sa vyrovnať so svojimi strachmi s názvom Lietanie pre začiatočníkov (Northern Comfort). Banda bojazlivých cestujúcich sa chystá zúčastniť špičkového terapeutického výcviku, ktorý im pomôže prekonať fóbiu z lietania. Poslednou výzvou kurzu je absolvovanie spiatočného letu na krátku vzdialenosť. Nesúrodá skupina – nekompetentný sprievodca, upätá developerka, rozhádaný párik influencerov, a úspešný spisovateľ, ktorý je v skutočnosti veteránom špeciálnych jednotiek, musí čeliť svojim najhorším strachom. Z krátkeho letu na Island sa stane nočná mora a pomyslenie na návrat neznesiteľnou predstavou. Do toho všetkého prichádza snehová búrka, a skupina sa musí ukryť v luxusnom wellness hoteli v ponurej mesačnej krajine Islandu. Atmosféra hustne a predstava ďalšieho letu už nie je ani zďaleka to najhoršie, čoho sa účastníci kurzu desia. Dokážu sa konečne zbaviť všetkého, čo ich ťaží, aby mohli konečne odletieť? V hlavných úlohách Lydia Leonard, Timothy Spall, Ella Rumpf, Rob Delaney, Svandis Dora Einarsdottir, Emun Elliott, Sverrir Gudnason, Björn Hlynur Haraldsson, Cain Aiden, či Nick Balkeley. 

Fínska režisérka Selma Vilhunen natočila drámu Štyria malí dospelí (Neljä pientä aikuista). Miluj a nechaj milovať. Helsinki patria milencom! Pár v strednom veku, ktorý je tesne pred rozchodom, sa rozhodne otvoriť svoj vzťah a vstúpiť do komplikovaného sveta polyamorie. To, čo nasleduje, je fascinujúca kombinácia vtipných, dojímavých a až príliš ľudských pocitov. 

Zdá sa, že polyamoria sa dnes spája výlučne s alternatívnym životným štýlom generácie Z. Ale možno sa aj niektorí z nás, ktorí sme toho v milostnom živote veľa prežili, cítime vo svojich túžbach príliš obmedzovaní monogamnými vzťahmi. Juulia je úspešnou poslankyňou parlamentu a žije v zdanlivo dokonalom manželstve so svojím manželom Matiasom, kňazom. Keď však Juulia zistí, že Matias má už rok pomer s Enni, zrúti sa. Aby zachránila svoje manželstvo, zapojí Enni do svojho života a všetci začnú žiť spolu v polyamornom vzťahu. Keď Juulia prijme nové pravidlá, zamiluje sa do mladého Misca, ktorý sa zdá byť zo štvorice najzrelší. Všetci štyria sa milujú, ale nech sa snažia akokoľvek, nedokážu sa zbaviť svojich problémov. Ide o dojímavý a ľudský portrét štyroch dospelých s bolesťami dospievania. V hlavných úlohách Alma Pöysti, Vilhelm Blomgren, Eero Milonoff, Oona Airola, Pietu Wikström, Altamimi Wahab, či Joni Sailamaa. 

Pre najmenších je tento týždeň pripravený animovaný, rodinný film Noemova archa (Noah’s Ark) od tvorcov Alois Di Leo, Sergio Machado a René Veilleux. Zábavné a roztomilé spracovanie jedného z najznámejších príbehov všetkých čias! Dve myši: Vini, charizmatický básnik s trémou, a Tito, talentovaný a šarmantný gitarista, sa prešmyknú na bájnu Noemovu archu, kam smú nastúpiť len jeden samec a jedna samica z každého druhu. Podarí sa dvom muzikantom prežiť 40 dní a 40 nocí na lodi, kde napätie medzi mäsožravcami a bylinožravcami stúpa každým dňom? V slovenskom znení David Hartl, Peter Makranský, Martin Kaprálik, František Kovár, Lenka Lašová, či Lukáš Dóza. 

Vráť sa na začiatok epickej ságy opäť na veľkom plátne! Obnovená premiéra prvej časti výpravného filmu Duna od režiséra Denisa Villeneuva, vrátane exkluzívneho obsahu z druhej časti, sa vracia späť do kín len na obmedzený čas! 

Paul Atreides je mladý muž s výnimočným darom, ktorému bol predurčený osud, akému nemôže celkom porozumieť. Musí sa dostať na najnebezpečnejšiu planétu vesmíru, aby zaistil bezpečnú budúcnosť pre svoju rodinu a svoj ľud. Práve tam je možné nájsť vzácnu komoditu – korenie, ktoré dokáže odomknúť plný potenciál človeka. Paul a jeho rod však nie sú jedinými, kto si robí na planétu a jej zásoby nárok. Črtá sa konflikt, v ktorom prežijú len tí, čo dokážu čeliť svojmu strachu. V hlavných úlohách Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Josh Brolin, Javier Bardem, Stellan Skarsgård, Zendaya, Dave Bautista, David Dastmalchian, Charlotte Rampling, či Chen Chang.

  Foto © CinemArt/ASFK/FilmEurope/ContinentalFilm/Filmtopia

Súvisiace články