Pripravované filmy v slovenských kinách

19.4.2008|Slavomír Sochor|
Pripravované filmy v slovenských kinách

Trháky - možno áno, možno nie. Niektorí kinári či distribútori si polroka pred uvedením  snímky občas myslia, že určitý film naplní kasy v kinách až tak, že by dokonca kasa praskla. No nie je to vždy tak.  Film síce skončí na prvom mieste v rebríčku návštevnosti, ale aj tak nepriniesol pre kinára (či distribútora) veľké tržby. Pokúsime sa vám v článku priblížiť nie to, čo majú veľké hollywoodske štúdiá v pláne premiér na päť či desať rokov dopredu, ale to, aké „predpokladané trháky“ do slovenských kín pripravujú slovenskí distribútori. V prvých riadkoch článkov vám predstavíme pripravované filmy a potom ďalej uvedieme svoj názor na to, čo možno úspešne premietnu slovenské kiná. A na záver predslovu taká malá pravduobsahujúca veta ohľadne slovenskej distribúcie: „Čím väčšia sprostosť, tým viac tržby“ !  :-)

Trochu komédie nikoho nezabije
Komédie sú filmy, ktoré každoročne zapĺňajú programy kín. Nie všetky  ale prinesú pre kino zisk. Minulý rok prišli do slovenských kín filmy ako Knocked Up či Superbad. Tie ale niektorým kinám výrazne pomohli v návštevnosti . Tento rok sa chystá na slovenské plátna napríklad filmy Step Brothers, You Don´t Mess with the Zohan, What Happens in Vegas...,  I Know What Boys Like, Forgetting Sarah Marshall či Love Guru. To sú filmy,  pri ktorých si dokáže človek oddýchnuť už len kvôli tomu, lebo pri nich nemusí zapnúť myslenie na plné obrátky a môže pri nich kľudne zobkať popcorn. Iné sú ale komédie Leatherheads, Wild Child, Mamma Mia!, NowhereLand, v ktorých sa už rozoberajú aj ako také rozpadajúco-spájajúce sa rodinné či priateľské vzťahy. Čo myslíte, ktoré komédie si ľudia vyberú? Podľa mňa si diváci vyberú tie, na myseľ jednoduchšie filmy a pre oddych priamo určené.

Strach a chvenie... či nadšenie?
V rebríčku návštevnosti rozdeľujeme filmy, ktoré sa nachádzajú v prvej desiatke a potom od desiatky hore. K týmto „vyššie“ položeným filmom patrí aj žáner „HORROR“. Človeka prekvapí, keď nájde horor v prvej desiatke. V tomto roku sa v TOP 10 umiestnil napríklad film 30 Days of Night alebo SAW III či HALLOWEEN. Je ale známe, že tento žáner má svojich „fandov“ a tí si film nenechajú ujsť. Momentálne sú do slovenskej distribúcie  očakávané tieto horory: All the Boys Love Mandy Lane, The Mist, El Orfanto.

Nové animované filmy
Na aké filmy by sa tešili nielen diváci, ale aj kinári, keď nie na animáky. Tieto filmy sa dajú nazvať okupovačmi „TOP 3 from RESULTS of FILMS“.  Od začiatku roka diváci mohli zhliadnuť v kinách animáky Alvin and the Chipmunks, z časti Enchanted, či rôznofarebný pozdrav z Pyrenejského polostrova – Winx Club: The Secret of the Lost Kingdom. Viac filmov ale iba uvidia. Do konca roka budú uvedené animované filmy Dr. Seuss´ Horton Hears a Who, Lissy und der Wilde Keiser, KungFu Panda, Dragon Hunters, Fly Me to the my Moon, Wall-e, Space Chimps, Star Wars: The Clone Wars, Madagascar 2. Tieto filmy hádam ani nie je treba  rozdeľovať na úspešné a neúspešné.

Dobrodružné potešenie
Ďalší úspešný žáner je aj „adventure“. Do kín každoročne chodí pár dobrých dobrodružných trhákov. Minulý rok kiná zachvátil Harry Potter and Order of the Phoenix Pirates of the Caribbean: At World´s End. Tento rok sa dá povedať, že sa adventúry ešte napozeráme.
Iron Man, Speed Racer, Indiana Jones 4, Happening, Wanted, Narnia: Princ Caspian, John Hancock, Nim´s Island, Incredible Hulk, X-Files Sequel, The Dark Knight, Mummy: Tomb of the Dragon, Hellboy 2, Quantum of Solace, Death Race, Harry Potter and the Half-Blood Princ. Podľa môjho názoru sa budú chcieť diváci pozrieť na pokračovania svojich obľúbených filmov ako Harry Potter, Mummy či Happening (je to vlastne ďalší film M.N. Shyamalana), ale Indiana Jones alebo X-Files sú už opozerané.

České (roz)trhnutie
Minulý rok po 4 mesiacoch českej premiéry k nám prišiel svěrákovský titul plný láskavého humoru Vratné láhve, potom komediálna dráma Alice Nellis Tajnosti a ešte tiež úspešné filmy Obsluhoval jsem anglického krále alebo Roming. Najväčšou chybou premietania českých filmov na Slovensku je neskoré odpremiérovanie. V čase slovenskej premiéry v Česku väčšinou film výjde už aj na DVD. V roku 2008 zabodoval zatiaľ film GYMPL, ktorý na Slovensku nemal úspech jedine u učiteľov. To je za nami, a čo do slovenských kín ešte len príde, to je tu: Ztracená dovolená, Svatba na bitevním poli, Chyťte doktora, Na vlastní nebezpečí, Nejkrásnejší hádanka, O rodičích a dětech, Občan Havel, Taková normální rodinka, Bobule, U mě dobrý, František je děvkař, Tobruk, Česká RAPublika, Venkovský učitel, Karamazovi, Nestyda. Ty vole ! J Diváci sa radi vrátia i k pôvodným českým režisérom, ale nové diela nových režisérov určite tiež zabodujú.

U mě dobrý (2008)

Dokumenty (a tri bodky...)
Pokiaľ hovoríme o žánri „dokument“ máme sa na čo tešiť aj zo slovenskej produkcie - Zlatá šedesáta Posledná maringotka určite potešia hlavne klubových divákov...

O slovenských filmoch sa viac dočítate v mojom minulom článku na stránkach Movie Manie: Pripravované slovenské filmy 2008-2012.

Pokiaľ sa chcete infomovať o uvedení ostatných filmov, píšte mi na môj e-mail: slavo.sochor@gmail.com

Zdroj:  MovieMania.sk

Súvisiace články