Astro Boy

15.12.2009|Alojz Migrifič|
Astro Boy Východ ovplyvňuje Západ. Aj napriek úplnej izolovanosti a vybudovaniu si vlastnej kultúry, Východ v posledných rokov ovplyvnil a ovplyvňuje kinematografiu Západu. Potvrdila to nielen snaha amerických distribučných spoločností získať akvizíciu Ghibli Studios, ale i najčerstvejší filmový počin inšpirovaný krajinou vychádzajúceho slnka, Astro Boy. Osamu Tezuka, otec Astroboya, položil v šesťdesiatich rokoch základy legendy, ktorá sa pevne zakorení vo východnej popkultúry a prenikne i na Západ. Začiatky boli ťažké, no čiernobiely seriál o chlapcovi-kyborgovi sa prebojoval takmer do všetkých mediálnych platforiem: televízia, film, manga (japonský komiks), konzolové hry apod. A teraz nastal správna chvíľa, aby sa Osamuov potomok pretĺkol cez veľkú mláku do krajiny zapadajúceho slnka odkiaľ zaútočí na celý svet.

Patologická hollywoodska obsesia zremakovať všetko ne-americké a speňažiť to sa opäť hlási o slovo aj v prípade Astroboya. Štúdia, ktoré animovali celovečerný film americkej popkultúrnej ikony osemdesiatych rokov, Ninja Korytnačky, sa pustili i do japonského klenotu. Filozofickú otázku, čo z celého seriálu, z celej mytológie Astroboya, ktorá nie je malá, preniesť do jeho západnej inkarnácie. Na odpoveď sa dlho nečakalo a je veľmi pragmatická. Začne sa od počiatku. A tak americký remake vychádza z úvodnej synopsi seriálu. Zároveň i šikovné pripravenie pôdy pre potenciálne pokračovanie a vykvitnutie popkultúrneho lotosu i na Americkej pôde.

Astro Boy (2009)

Filmový Astroboy začína presne tam, kde začínal aj v šesťdesiatich rokoch...ako obyčajné školopovinné dieťa so zaneprázdneným rodičom. Jimmy zdedil po otcovi nadpriemernú inteligenciu, v škole exceluje, jeho priateľom je servilný robot, má všetko na čo si zmyslí okrem jednej veci. Rodičovskej pozornosti. Jeho otec pracuje pre vládu v high-tech laboratóriách a vyvíja najmodernejšie technológie na podporu mieru. Prevažne bojové roboty. A o tie nie je v Metro City núdza. Mestečko, v ktorom vykonávajú roboty tie najneperspektívnejšie ľudské činnosti, pripomína takmer utópiu. Ilúzia dokonalej metropole, ale netrvá dlho. Metro City je vystavené na levitujúcom kuse zeme (s horou pripomínajúcu ikonickú Mt.Fuji) . Odizolovalo sa od starej Zeme, ktorá sa zatiaľ skrúca v environmentálnej agónii...pomaly hynie pod tonami šrotu z robotov.

Metro City žije na úkor matičky Zeme a svoj odpad skladuje na jej povrchu. No ľudstvo je nebezpečný druh a okrem neekonomického a neohľaduplného života má jednu veľkú slabosť...túžbu po moci. Tá v kombinácii s vysokou politickou mocou utvára smrteľnú kombináciu. A podobný osud stihne i dokonalé Metro City krátko potom, čo vedci vyextrahujú pozitívnu a negatívnu energiu.

Astro Boy (2009)

Objav porovnateľný s objavom doktora Oppenheimera. No aké miesto zastáva v tomto socio-evniro-politickom príbehu malý chlapec? Vďaka nebezpečnému experimentovaniu príde nešťastnou náhodou o život. Obrovská rana pre jeho otca, ktorý si uvedomil, čo bolo v jeho živote najcennejšie, až keď o to prišiel. V hlbokom zármutku a so zatienenou mysľou stvoril kyborgský klon vlastného syna. No úspech tohto experimentu je porovnateľný s vyššie uvedeným. Otec nenašiel skutočné city pre artificiálnu bytosť. Okrem toho sa stane chlapec cieľom útokov vlády, prahnúcej po jeho pozitívnej energii. Vláda prahnúca po krvi malých detí, skutočný Moloch. A zápletka je na svete.

V súčasnosti patria medzi dominanty animovaných filmov štúdia Pixar a DreamWorks. A svoje miesto si držia zaslúžene. Astroboy sa síce prirútil nadsvetelnou rýchlosťou, no zabúda na isté pravidlá. Explicitné moralizovanie nenapomáha ani príbehu a ani zmiešaním dojmom, ktoré iniciuje. Posolstvo je jasné od expozície filmu a nenecháva žiadny priestor pre diváka. Nepoukazuje na spojitosti, iba poučuje. Práve do očí bijúce moralizovanie a melodráma s ním spojená devalvujú celú snímku. Jadro problému nespočíva ani tak v poučovaní, ale spôsobom a formou, ako k nemu dochádza...neustálou recykláciou notoricky známych posolstiev- notoricky známych ideálov, mýtov modernej spoločnosti. Snahou o utópiu, ktorú ľudstvo nikdy nedosiahne.

Astro Boy (2009)

Všadeprítomná infantilnosť oslabuje zvyšné väzby, ktoré mali šancu ešte udržať film v neutrálnych vodách. Bohužiaľ, kvalitnej predlohy sa dostalo kvalitného sprznenia. Celý príbeh má architektúru rodinného filmu, no prílišné časté detinské gagy mu podrážajú nohy. Celému Astroboyovi spravili tvorcovia americký facelifting, podriadili ho paradigme západných animovaných filmov, čo je priamo rana do slabín. Zachovalo sa niekoľko stopových prvkov východného vplyvu (hlavne z oblasti seriálov), no nenápadná interkulturalita z Astroboy dobrý ani zaujímavý film nespraví. Bohužiaľ, snímka neobstojí ani ako detský film, nakoľko hlavný protagonista zahynie ešte v úvodných minútach.
VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Palace Pictures

Odporúčané články