Filmový december v kinách

1.12.2013|Iveta Kollárová|
Filmový december v kinách

Decembrovým ťahákom bude určite druhé pokračovanie Hobbita z očakávanej trilógie od Petera Jacksona s názvom „HOBBIT: SMAUGOVA PUSTATINA“. Na výpravu za strateným pokladom, naprieč Temnohvozdom a v ústrety drakovi Smaugovi sa hobitova družina vydá 12. decembra. Okrem toho sa môžeme tešiť na remake filmu od juhokórejského režiséra Park Chan-wooka z roku 2003. Ujal sa ho Spike Lee a hlavnú postavu vo filme „OLDBOY“ si zahral Josh Brolin. Tento napínavý thriller príde do kín 5. decembra. Na herecké ikony sa môžeme tešiť vo filme „LAST VEGAS“, kde partia 60nikov vyráža do Las Vegas na rozlúčkovú párty jedného z nich. Michael Douglas, Morgan Freeman, Rober De Niro a Kevin Kline k nám dorazia 19. decembra. A herecký výkon roka nám predvedie Robert Redford 12. decembra vo filme „VŠETKO JE STRATENÉ“. Film rozpráva príbeh námorníka, ktorý sa ocitne na svojej lodi sám, uprostred oceánu bojujúci o svoj život. Tu je prehľad decembrových filmových noviniek:

Oldboy – slovenská premiéra 5.12.2013 – Bonton film

Réžia: Spike Lee

Hrajú: Josh Brolin, Samuel L. Jackson, Elizabeth Olsen, Sharlto Copley, ..

V roku 2003 ho natočil juhokórejský režisér Park Chan-wook na motívy populárnej japonskej mangy a vyhral cenu Grand Prix na festivale v Cannes. Teraz jeho kroky nasleduje Spike Lee, ktorý si povolenie pýtal od samotného Chan-wooka. Dostal ho a na svete je remake tohto kultového filmu. Brolin hrá muža, ktorý bol za záhadných okolností unesený a väznený v jednej miestnosti s kamerami po dobu 20. rokov. Za rovnako záhadných okolností a vysvetlenia bol po uplynutí tejto doby zo svojho väzenia prepustený na slobodu. Po prepustení ho prepadne myšlienka, že nájde toho, kto ho uniesol, držal v zajatí a následne prepustil bez akéhokoľvek vysvetlenia. Jediné, čo sa mu podarí zistiť je, že je stále uväznený v sieti konšpirácií a trápenia.

Oldboy

Ľadové kráľovstvo (Frozen) – slovenská premiéra 5.12.2013

Réžia: Chris Buck, Jennifer Lee

Hrajú/postavičky v anglickom origináli nahovorili: Kristen Bell, Josh Gad, Idina Menzel, Alan Tudyk, ..

Ďalší animáč v našich kinách od Disney-ho, ktorý je inšpirovaný dánskym spisovateľom Hansom Christianom Andersenom a jeho rozprávkou Snehová kráľovná. Elsa je snehová kráľovná, ktorá uvrhla svoje kráľovstvo do večnej zimy, ľadu a snehu. Svoju mladšiu sestru, Annu, večnú optimistku, prekliala a vyhnala z kráľovstva. Aby jej srdce neostalo navždy zakliate a chladné, Anna musí putovať zamrznutou krajinou, bojovať proti armáde zamrznutých vojakov a prekonávať strastiplné nástrahy nehostinnej krajiny. Na ceste ju sprevádza horal Kristoffer so svojím sobom Svenom a nešťastný smoliar, snehuliak Olaf.

Dočkáme sa Ježiška? – slovenská premiéra 5.12.2013

Réžia: Lenka Kny

Hrajú: Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Václav Postránecký, Danica Jurčová, Dolores Heredia, Igor Chmela, Pavel Kříž, Aislinn Derbez,..

Po dlhých rokoch na plátne opäť uvidíme obľúbenú českú hereckú dvojicu, manželov Libuši Šafránkovú a Josefa Abrháma. Abrhám v roli Josého, ktorý sa vracia po tridsiatich rokoch z emigrácie v Mexiku do rodnej Prahy. Jeho manželka Dolores verí, že ich dcére, ktorá sa márne snaží otehotnieť, môže pomôcť zázrak, ktorý je ich poslednou nádejou. Verí, že toto želanie by mohlo splniť slávne Pražské Jezuliatko. José má ale z návratu strach, veľmi dobre vie, aké nečakané prekvapenia by mu to mohlo priniesť. Či už v podobe jeho dávneho kamaráta Rudyho, či jeho bývalej lásky Květy a jej veľkej, osobitej rodiny. José sa bude musieť obrniť zmyslom pre originalitu a nadhľadom, aby všetky zamotané situácie zvládol. Našťastie v Prahe, okrem Jezuliatka, je i mnoho iných bytostí, ktoré sú schopné konať zázraky.

Špina (Filth) – slovenská premiéra 5.12.2013

Réžia: Jon S. Baird

Hrajú: James McAvoy, Jamie Bell, Alan Cumming, Imogen Poots, Rupert Friend, Eddie Marsan, Jim Broadbent, ..

Na začiatku treba asi napísať, že film je natočený na motívy rovnomenného románu od Irvina Welsha, ktorý je autorom predlôh k filmom ako Transpotting, Acid House a Extáza. A teraz si môžete domyslieť, o čom film je J Už samotný názov napovedá, že skorumpovaný policajt Bruce (McAvoy), je alkoholik, drogovo závislý, zvrhlý, násilný, nechutný, nekorektný, arogantný a intrigánsky. Kolegov začne poštvávať proti sebe, začne si s ich ženami, prezradí ich tajomstvá. Všetko má ale svoje hranice, Bruce sa postupne začne strácať vo svojich klamstvách. Minulosť ho doháňa, jeho podozrievaví kolegovia a chýbajúca žena, začnú mať výrazný vplyv na jeho duševné zdravie. Dokáže sa udržať v realite a vymaniť sa zo špiny, čo ho obklopuje?

Shun Li a Básnik (Io sono Li) – slovenská premiéra 5.12.2013

Réžia: Andrea Segre

Hrajú: Tao Zhao, Rade Serbedzija, Marco Paolini, Roberto Citran,..

Prvý hraný celovečerný film Andreho Segreho rozpráva intímny príbeh o strete dvoch rozdielnych kultúr, o kritike zastaraných spoločenských hodnôt a konvencií, ktoré dokážu roztrhať krehké putá rodiaceho sa priateľstva dvoch ľudí z rôznych kútov sveta. Číňanka Shun Li pracuje v textilnej továrni na predmestí Ríma, aby zarobila na dokumenty, ktoré umožnia jej osemročnému synovi emigrovať za ňou. Náhle je nútená odcestovať do malého mestečka Chioggia a pracovať tam ako barmanka v krčme. Shun Li sa stretáva s posmešnými poznámkami, s nedôverou a nepohostinnosťou domácich, no stretáva aj Bepiho, miestneho rybára s prezývkou „básnik“. Ich vzťahu však nepraje miestna ani čínska komunita. Serge kombinuje profesionálnych hercov s nehercami a príbeh je zasadený do reálneho prostredia, kde sleduje každodenný život Shun Li a starnúceho Bepiho, ktorí vzájomným porozumením unikajú vlastnej osamelosti.

Všetko je stratené (All is Lost) – slovenská premiéra 12.12.2013

Réžia: J. C. Chandor

Hrajú: Robert Redford

One man show. V tomto filme neuvidíme nič a nikoho iného ako Redforda. Možno trochu, veľmi málo, s privretými očami pripomína film Stroskotanec s Tomom Hanksom, alebo minuloročný hit Pí a jeho život, v ktorých (v určitých scénach) sa vôbec nehovorilo, a bolo len na hercovi, aby dokázal vtiahnuť diváka do deja, upútať svojím hereckým umením a vytvoriť tak nezabudnuteľné dielo. Film sleduje príbeh námorníka, ktorý sa ocitne, po kolízií jeho lode s prepravným kontajnerom, sám, uväznený na mori, bojujúci o holý život. Redford podáva jeden z jeho najlepších výkonov a špekuluje sa, že by z toho mohol byť jeho prvý Oscar v kariére.

Hobbit: Smaugova Pustatina (The Hobbit: The Desolation of Smaug) – slovenská premiéra 12.12.2013

Réžia: Peter Jackson

Hrajú: Martin Freeman, Benedict Cumberbatch, Cate Blanchett, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Luke Evans, Ian McKellen, Andy Serkis, ..

Druhé pokračovanie z očakávanej trilógie od Petera Jacksona má podtitul Smaugova pustatina. Po úspešnom zdolaní vrchov sa Thorin a jeho spoločníci snažia získať pomoc od neznámeho cudzinca. Pred nebezpečným Temnohvozdom, ktorý na nich čaká, budú musieť všetky nástrahy zvládnuť bez ich čarodeja Gandalfa. Po prejdení nebezpečným lesom, na nich čaká Jazerné mesto s ľuďmi, kde nastane čas pre hobita Bilba (Freeman), aby dodržal zmluvu, ktorú má s trpaslíkmi. Pred nimi je posledný úsek cesty, Osamelá hora, kde Bilbo musí vypátrať tajné dvere, ktoré ich dovedú k pokladu, ktorý stráži drak Smaug (Cumberbatch). Kam sa ale podel Gandalf? A čo sa skrýva za jeho tajnou výpravou na juh?

Hobit: Smaugova Pustatina

Frajeri vo Vegas (Last Vegas) – slovenská premiéra 19.12.2013

Réžia: Jon Turteltaub

Hrajú: Michael Douglas, Morgan Freeman, Robert De Niro, Kevin Kline, ..

Legendy uvidíme aj v snímke, s prízvučným názvom, Last Vegas. Partia starých kamarátov sa vydáva na cestu do Vegas, aby tam usporiadali rozlúčku so slobodou jedného z nich, Billyho. Na tom by nebolo nič divné, ak by páni neboli krátko po 60tke. Billy (Douglas), Paddy (De Niro), Archie (Freeman) a Sam (Kline), kamaráti od detstva, na svojom výlete zažijú nie len zábavu, relax, ženy a hazardné hry, no skúškou prejde aj ich dlhoročné priateľstvo. Hm.. Hangover po tridsiatich rokoch? J

Prechádzky s dinosaurami (Walking with Dinosaurus) – slovenská premiéra 19.12.2013

Réžia: Neil Nightingale

Hrajú: Charlie Rowe, Angourie Rice

Tento dokumentárny film po prvý krát v histórií filmu umožní divákom vidieť a cítiť aké to bolo, keď Zemi vládli dinosaury. Aby si diváci naplno vychutnali pohlcujúci zážitok, film je premietaný v 3D, ktoré nás vtiahne do napínavého a epického pravekého sveta. Film je natočený podľa rovnomenného televízneho mini seriálu z roku 1999.

Tajný život Waltera Mittyho (The Secret Life of Walter Mitty) - slovenská premiéra 26.12.21013

Réžia: Ben Stiller

Hrajú: Ben Stiller, Kristen Wiig, Adam Scott, Kathryn Hahn, Sean Penn, ..

Dlho trvalo kým tento film uzrel svetlo sveta. Napokon sa ho ujal, ako režisér aj ako hlavná postava, herec Ben Stiller. Film sleduje príbeh nesmelého, obyčajného a tak trochu nudného photo editora Waltera. Aby si okorenil svoju nudnú existenciu, predstavuje si seba samého vo fantastických, heroických situáciách dobrodružného života. No to pravé dobrodružstvo zažije až vtedy, keď sa vydá až na koniec sveta hľadať stratenú fotku od známeho fotografa, ktorého hrá Sean Penn. Podporovaný jeho kolegyňou Cheryl (Wiig), jeho tajnou láskou, ktorú si predstavuje vždy, keď potrebuje popostrčiť vo svojej ceste.

Drobčekovia (Minuscule - La vallée des fourmis perdues) – slovenská premiéra 26.12.2013

Réžia: Helene Giraud, Thomas Szabo

Lesná čistinka. Kolónie čiernych a červených mravcov. Zvyšky jedla. Táto kombinácia neveští nikdy nič dobrého. Jedného dňa sa tak medzi dvoma kolóniami rozpúta nepriateľstvo. Ale znenazdajky sa objaví odvážna lienka, ktorá sa skamaráti s čiernym mravčekom Mandiblom a pomôže mu zachrániť mravenisko pred nájazdom červených mravčekov na čele s desivým Butorom. Film plný dobrodružstva, priateľstva a fantázie zo sveta tých najmenších.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © archív

Súvisiace články