Filmový festival Sundance 2015 – sekcie NEXT, Premieres a Documentary Premieres

27.1.2015|Ivet Kollárová|
Filmový festival Sundance 2015 – sekcie NEXT, Premieres a Documentary Premieres

Najväčší sviatok nezávislého filmu v Amerike aktuálne prebieha v Park City, meste Utah. Vo štvrtok 22. januára tam svoje brány otvoril nový ročník filmového festivalu Sundance 2015. Charakterom rozmanitý festival a otvorený všetkým filmovým tvorcom. Ako po mnohé roky, aj tento ročník nám predstaví nováčikov, ktorí svoj talent a svojskí pohľad na svet predstavia vo svojich prvotinách. No potešia aj stálice filmového neba, ktoré nezaprú nezávislú dušu a predstavia snímky inšpirované dnešným svetom a s pátosom im vlastným.

Festival počas 11 dní predstaví okolo 200 filmov, hraných, dokumentárnych, krátkych, pre deti o deťoch, domácich, či cudzojazyčných. Projekcie filmov sú rozdelené do 14 sekcií, z ktorých súťažné sú U.S. Dramatic, U.S. Documentaries, World Dramatic, World Documentaries. Ostatné filmové novinky sa predstavia v sekciách NEXT, Shorts, New Frontier, Nidnight, Spotlight, Premieres, Documentary Premieres, Sundance Kids, či Sundance Collection.

V minulosti festival Sundance svetu predstavil množstvo pamätných snímkou. Len minulý rok tu mali premiéru dva filmy, Whiplash a Chlapčenstvo, ktoré teraz bojujú o cenu americkej Akadémie. V nesúťažných sekciách NEXT a Premieres sa pozrieme na snímky, ktoré by mohli nasledovať úspech týchto dvoch filmov, a ktoré majú šancu získať srdcia ako kritikov, tak aj divákov. Jedným očkom nazrieme aj do sekcie Documentary Premieres na aktuálne zaujímavé dokumenty zo sveta.

Filmový festival Sundance 2015 prebieha od 22. januára do 1. februára v Park City, Utah. V druhej časti nazrieme na to najzaujímavejšie, čo ponúkajú nesúťažné sekcie:

Sekcia NEXT

Sekcia ponúkne čistú, neotesanú prácu filmových tvorcov, okorenenú inovatívnym prístupom vyrozprávania príbehu. Desať prezentovaných snímok nám predstaví začiatok novej vlny americkej kinematografie.

Začneme pozoruhodnou snímkou režiséra Josha Mondena, James White. Snímka zachytáva hlboký vzťah medzi matkou a synom. Odkrýva citlivé miesta a zdôrazňuje ľudskú zraniteľnosť. James White je mladý, dvadsaťročný chalan, ktorý sa neustále zmieta v problémoch. Žije v New Yorku a oddáva sa bohémskemu životnému štýlu. No keď sa jeho matke, ktorá bojuje so zákernou chorobou, zhorší zdravotný stav, je nútený sa správať zodpovednejšie. S tlakom, ktorý sa na neho zosypal, musí James nájsť posledné zvyšky síl, inak hrozí jeho úplné zlyhanie. V hlavných úlohách sa predstavia Christopher Abbott, Cynthia Nixon, Scott “Kid Cudi“ Mescudi, Mackenzie Leigh, David Call, či Ron Livingston.

Snímka Entertainment režiséra Ricka Alversona rozpráva príbeh komedianta, ktorý cestuje naprieč kalifornskou púšťou, vystupuje v treťotriednych predstaveniach ako turistická atrakcia, s márnymi pokusmi o stretnutie so svojou odcudzenou dcérou. Cez deň sa poneviera neľútostnou krajinou a večer  hľadá útechu vo svojich vystúpeniach. Povzbudený vidinou lukratívnej ponuky z Hollywoodu a možnosťou oživiť svoj vzťah s dcérou, prechádza namáhavou cestou nezmyselných stretnutí, ktoré môžu zmeniť jeho ponurý život. V hlavných úlohách sa predstavia Gregg Turkington, John C. Reilly, Tye Sheridan, Michael Cera, Amy Seimetz, či Lotte Verbeek.

So svojím piatym filmom sa do Utahu vracia režisér Sebastian Silva. Tento krát predstaví sociálnu drámu Nasty Baby. Freddy, umelec z Brooklynu, túži po dieťati. So svojím partnerom Mo nahovoria svoju najlepšiu kamarátku Polly, aby im s dieťatkom pomohla. Trojica sa dostáva pod tlak, nie len kvôli Freddyho umeleckej výstave a komplikáciam s umelým oplodnením, ale aj neustálym obťažovaním ich chorým susedom, ktorý sa volá Bishop. Sériou kopiacich sa nešťastných incidentov, musí trojica Freddy, Mo a Polly čeliť tvrdej realite, s ktorou sa vo svojich bohémskych  pohodlných životoch doteraz nestretla. Film kriticky sleduje bezprostredný egocentrizmus moderného, bohémskeho života. V hlavných úlohách sa predstavia Sebastian Silva, Kristen Wiig, Tunde Adebimpe, Alia Shawkat, Mark Margolis, či Reg E. Cathey.

Režisér Sean Baker prináša film plný humoru, srdečnosti, energie a štýlu. Film Tangerine, moderný vianočný príbeh priamo z ulíc L.A, búra očakávania a prináša skutočnú filmovú lahôdku. V malom mestečku Tinseltown slávia vianočný večer a Sin-Dee, veľmi podnikavé dievča, sa po 28 dňoch dostalo von z väzenia. Nanešťastie pre ňu, dopočula sa, že ju jej priateľ podvádzal. Spoločne so svojou kamarátkou Alexandrou sa vydávajú na misiu, aby zistili, či je táto správa pravdivá. Na ceste za hľadaním pravdy sa stretávajú s rôznymi subkultúrami, ktoré žijú v Los Angeles, vrátane arménskej rodiny, ktorá sa taktiež musí vyrovnať s následkami nevery. V hlavných úlohách sa predstavia Kitana Kiki Rodriguez, Mya Taylor, Karren Karagulian, Mickey O´Hagan, Alla Tumanian, James Ransone.

A najlepšie nakoniec. Režisér Matt Sobel prichádza do Utahu so svojím debutovým filmom, Take Me to the River, v ktorom vytvoril svet plný tajomstiev, nepochopenia a podtextu. Ryder, trochu naivný teenager, cestuje so svojimi rodičmi, Donom a Cindy z Kalifornie až do Nebrasky na rodinné stretnutie. Po príchode Molly, deväťročná sesternica zavedie Rydera do stodoly, aby mu ukázala vtáčie hniezdo. To, čo sa stalo za dverami stodoly nielenže uvrhne Rydera do podozrenia, ale odhalí aj staré rodinné tajomstvo. Ryder a jeho rodičia túto situáciu nezvládajú, napriek tomu sa Cindy snaží ostať pozitívna. Nakoniec je to Ryder, ktorý musí odhaliť celú pravdu sám. Táto unikátna rodinná dráma, vyrozprávaná z pohľadu postáv, prináša diskutabilné činy a záhadné správanie postáv. Diváci, podobne ako Ryder, musia prísť k vlastným záverom, čo je pravda, a čo je fikcia. V tomto dojemnom portréte utrápenej rodiny, režisér Sobel dokazuje, že v snahe prežiť je niekedy lepšie, nevedieť skutočnú pravdu a nikdy nebyť konfrontovaný s následkami jej odhalenia. V hlavných úlohách sa predstavia Logan Miller, Robin Weigert, Josh Hamilton, Richard Schiff, Ursula Parker, či Azura Skye.

Tajný favorit sekcie: film The Strongest Man režiséra Kennyho Richesa. Príjemne zvláštny, originálny a hrejivý s inteligentným humorom prináša príbeh Kubánca Beefa, ktorý verí, že je najsilnejším mužom na svete. Nechce deti, no chce svojim vnúčatám rozprávať o svojom živote ako najsilnejší muž na svete. Jeho najlepším priateľom je jednoduchý Kórejčan, Conan. Conan ho núti zamyslieť sa nad vecami, nad ktorými Beef normálne nerozmýšľa, ako fakt, že radšej myslí v španielčine ako v angličtine. Illy, adoptívna dcéra bohatého zberateľa umenia, zase privedie Beefa do úzkostí. Situácia sa nezlepší ani vo chvíli, keď Beefovi ukradnú jeho vzácny zlatý BMX bicykel a on zistí, že môže získať, ale aj stratiť oveľa viac ako si myslel. V hlavných úlohách sa predstavia Robert Lorie, Paul Chamberlain, Ashly Burch, Patrick Fugit, Lisa Banes.

Sekcia Premieres

Táto sekcia prinesie 18 svetových premiér najočakávanejších filmov roka.

A začneme filmom, v ktorom sa objaví sám spoluzakladateľ festivalu Sundance, Robert Redford. Spoločne s ďalšou filmovou ikonou, Nickom Noltem sa predstavia vo filme režiséra Kena Kwapisa, A Walk in the Woods. Keď sa starší cestovateľ rozhodne prejsť zhruba 2 100 míľ dlhú cestu Apalačskými vrchmi, spoločne so svojím starým spolužiakom zo strednej školy, čoskoro zistí, že na niektoré cesty je lepšie sa nevydať. Chytľavý a humorný príbeh dokazuje, že aj napriek úžasným výhľadom a Apalačskou divočinou, je to práve nespútaný a uvoľnený človek, ktorý môže byť rovnako impozantný. V hlavných úlohách sa predstavia Robert Redford, Nick Nolte, Emma Thompson, Mary Steenburgen, Nick Offerman, Kristen Schaal.

Režisér Charles Stone III predstaví snímku Lila & Eve, odvážny a provokatívny thriller, ktorý poukazuje na spravodlivosť a morálku americkej spoločnosti. Stephon bol náhodne zabitý pri pouličnej streľbe. Jeho matka Lila situáciu nezvláda a upadá do paralyzujúceho smútku. Napriek tomu sa pripojí k skupinke žien, ktoré stratili svoje deti v súvislosti so zločinom na uliciach a tam spozná Eve, ženu, ktorej malá dcérka bola zabitá v rovnakú noc ako Stephon. Lila a Eve sa spriatelia a Lile sa začnú postupne zlepšovať depresívne stavy. Túži po spravodlivosti pre svojho syna a tlačí na úrady, aby zistila pravdu. Tie ale jednajú pomaly a neefektívne. No bude to Eve, ktorá príde s myšlienkou, že spoločne nájdu dílerov, ktorí zastrelili Stephona a samy ich privedú, aby čelili spravodlivosti. V hlavných úlohách sa predstavia Viola Davis, Jennifer Loper, Shea Whigham, Julius Tennon, Chris Chalk, Andre Royo.

Film Mistress America prichádza do Utahu predstaviť režisér Noah Baumbach. Je to jeho tretí film na festivale Sundance. Pred desiatimi rokmi Baumbach vyhral cenu pre najlepšieho režiséra a scenáristu za film The Squid and the Whale. Pred troma rokmi tu predstavil film Frances Ha, v ktorom sa takisto objavila režisérova múza, Greta Gerwig. Tracy, ako nováčik na univerzite v New Yorku, je sklamaná, že nemá žiadne poriadne vysokoškolské skúsenosti, či zážitky z úžasného metropolitného života. Až pokiaľ nestretne svoju nevlastnú sestru Brooke, divokú a plnú zážitkov zo života v najrušnejšom meste na svete. Tracy je tak uchránená od sklamania a omámená šialenými nápadmi svojej nevlastnej sestry Brooke. Nový film režiséra Baumbacha a herečky Grety Gerwig je svieža komédia o stratených snoch, o nepreskúmaných možnostiach a nežiadaných skúsenostiach. V hlavných úlohách sa predstavia Greta GerwigLola Kirke.

Pokračujeme v romantických komédiách, tentoraz so snímkou Sleeping with Other People od režisérky Leslye Headland, ktorá sa postarala aj o film Bachelorette. Lainey a Jake, ktorí si prešli milostným vzťahom na univerzite, sa náhodne stretnú v New Yorku na sedení podpornej skupiny, ktorá pomáha ľuďom závislým od sexu. Samozrejme preskočí iskra, ale keďže v podobnej situácií už boli a ich vzťah nevyšiel, rozhodnú sa ostať kamaráti a vzájomne sa podporovať pri terapií. Otázka znie, naozaj ostanú len pri kamarátskom vzťahu, alebo sa do seba zamilujú, aj napriek faktu, že každý spí s niekým iným? Režisérka Leslye Headland prináša inteligentnú romantickú komédiu o spriaznených dušiach a teórií, či naozaj dokážu byť muži a ženy len kamaráti. V hlavných úlohách sa predstavia Alison Brie, Adam Scott, Amanda Peet, Jason Mantzoukas, Natasha Lyonne, či Jason Sudeikis.

A prejdime od komédií k drámam. Režisér James Ponsoldt prináša citlivú snímku The End of the Tour o päťdňovom interview reportéra Rolling Stone, Davida Lipskeho a spisovateľa Davida Fostera Wallaca. Interview sa konalo v roku 1996, krátko po vydaní publikácie Infinite Jest, ktorá dosiahla nevídaný úspech. Ako dni plynuli, medzi Wallacom a Lipskym sa vytvoril jedinečný vzťah. Rečou tela prezrádzali viac ako rozprávaním. Spoločne sa smiali, objavovali skryté slabosti, no napriek tomu nie je jasné, do akej miery sú ich vyznania pravdivé. Interview nebolo nikdy zverejnené. Všetky nahrávky a poznámky odišli spoločne s Lipskym a dvojica sa už nikdy viac nestretla. Film je natočený na základe spomienok reportéra Lipského, ktoré zverejnil po Wallacovej samovražde v roku 2008. V hlavných úlohách sa predstavia Jason Segel, Jesse Eisenberg, Anna Chlumsky, Joan Cusack, Mamie Gummer, či Mickey Sumner.

Psychologickú drámu, hru mačky s myšou ponúka snímka True Story od režiséra Ruperta Goolda. Spisovateľ magazínu New York Times, Michael Finkel obdŕžal od svojho šéfa znepokojivú správu, že je obvinený z falšovania dôkazov prebiehajúceho vyšetrovania o detských otrokoch v Afrike. Bez práce a zúfalí, Michael odchádza z mesta a upadá do depresie. Jedného dňa sa dopočuje šokujúcu správu, že utečenec, ktorý je obvinený z vraždy svojej rodiny, bol dolapený v Mexiku a vydáva sa za “Michaela Finkela z New York Times“. Zaujatý správou, Michael cestuje za odsúdeným, ktorého pravá identita je Christian Longo, aby s ním urobil rozhovor a očistil svoje meno. Film nechceného priateľstva odhaľuje množstvo „právd“. Po postupnom odkrývaní tajomstiev obidvoch mužov, sa zdá ich podobnosť jasnejšia, no ich motivácie hmlistejšie. Film vznikol na základe Finkelových spomienok. V hlavných úlohách sa predstavia Jonah Hill, James Franco, či Felicity Jones.

Tajný favorit sekcie: film Last Days in the Desert režiséra Rodriga Garcii. Príbeh dvoch komplikovaných a nepochopených postavách histórie: Ježiša Krista a Diabla. Posledné dni pôstu Ježiš Kristus blúdi púšťou a kráča späť do civilizácie. Uprostred drsnej krajiny, unavený s halucináciami, Kristus stretáva Diabla, ktorého vidinou je otestovať a pokúšať unaveného cestovateľa. Hlbokými úvahami o viere a pravde režisér odhodlane vykresľuje postavu Ježiša Krista v inom svetle. So zameraním sa na Kristovu omylnosť a nevinnosť, vytvára fascinujúcu štúdiu postavy a prináša nový rozmer postavy proroka. Kristova najväčšia skúška príde, keď sa na svojich cestách spriatelí s rodinou a bude konfrontovaný so svojím vlastným osudom. Kamery sa ujal vynikajúci Emmanuel Lubezki. Garcia ponúka hĺbavú a provokujúcu snímku. Obsahuje biblické motívy kreatívne zmiešané s bájkami, drámou a duchovným hľadaním, a skúma podstatu osvietenstva a vnímania. V hlavných úlohách sa predstavia Ewan McGregor, Tye Sheridan, Ciarán Hinds, Ayelet Zurer.

Sekcia Documentary Premieres

Sekcia ponúkne 13 dokumentov, ktoré nás presvedčia, že neustále sa zvyšujúci záujem o dokumentárne filmy má opodstatnený charakter.

Drunk Stoned Brilliant Dead: The Story of the National Lampoon režiséra Douglasa Tirola odkrýva pozadie vzniku zábavného a slobodného magazínu National Lampoon. Jeho začiatok sa datuje od roku 1970, kedy sa magazín dostáva do povedomia, postupom rokov popularita magazínu narastá, svojou nekonvenčnosťou búra bariéry a sociálne tabu, prekypuje humorom a satirou, svoju dušu a štýl prenáša na pódia a do filmu, až sa z magazínu stane uznávaná značka, synonymum pre jednu z najväčších hollywoodskych komédií. Amerika prostredníctvom scény National Lampoon objavila hercov ako John Belushi, Bill Murray, Chevy Chase, či Gilda Radner.

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief režiséra Alexa Gibneyho. Film sa zameriava na jedno z najrozšírenejších náboženstiev tejto doby, scientológiu. Film poukazuje na praktiky cirkvi ako prijíma skutočných veriacich, testuje ich skúsenosti a zisťuje, čo všetko sú ochotní urobiť v mene viery, a sleduje dopad tzv. slepej viery na psychológiu človeka.

Kurt Cobain: Montage of Heck režiséra Bretta Morgena. Dokument ponúka vôbec prvý plne autorizovaný portrét jednej z najväčších hviezd rockovej hudby. Režisér Morgen precízne pospájal Cobainov umelecký a hudobný archív s osobnými, pred tým nezverejnenými, domácimi videami a rozhovormi s jeho rodinou a blízkymi priateľmi. Film nás prevedie Kurtovým detstvom v meste Aberdeen vo Washingtone, až po obdobie jeho najväčšej slávy.

The Black Panthers: Vanguard of the Revolution režiséra Stanleyho Nelsona. Dokument ponúka pohľad na vznik jedného z najrevolučnejších hnutí, ktoré zmenilo Ameriku. Príbeh hnutia Black Panthers je často zahalený rúškom tajomstva a veľakrát je interpretovaný nesprávne, často zobrazuje tragické, násilné, či trestné činnosti hnutia. Režisér Nelson vo filme používa archívne zábery ľudí, ktorí boli pri vzniku hnutia: policajti, informátori FBI, novinári, belosi, ktorí podporovali hnutie a členovia Black Panthers, ktorí ostali verní hnutiu a členom, ktorí odišli.

The Hunting Ground režiséra Kirbyho Dicka. Film sa zaoberá citlivou témou znásilnenia na školských internátoch. Jedna z piatich žien sa stane obeťou sexuálneho útoku na internátoch, napriek tomu, len pár z týchto násilných činov sú nahlásené a ešte menej z nich vyústi v potrestanie páchateľa. Tvorcovia filmu zobrazujú výpovede obetí znásilnenia, ale aj odmietavé tvrdenia, že niektoré školské kampusy, internáty, či školy vytvárajú beztrestné prostredie pre páchateľov, činy zakrývajú, racionalizujú, dokonca obviňujú obete sexuálnych útokov. Film zobrazuje aj dve ženy, Andreu Pino a Annie Clark, obete sexuálnych útokov, ktoré sa snažia bojovať za práva obetí, delia sa so svojimi znalosťami a podporujú rastúcu skupinu mladých žien, ktoré už nechcú len ticho trpieť v kúte, aby prehovorili.

Zdroj:  sundance.org Foto © 2000-2015 Sundance Institute

Súvisiace články