Filmové premiéry v slovenských kinách na 52. týždeň (24.12. – 31.12.)

24.12.2015|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 52. týždeň (24.12. – 31.12.)

Dočkali sme sa. Vianoce prišli aj tento rok a my si tieto sviatky pohody konečne môžeme naplno užiť v kruhu najbližších. Komu sa ale nebude chcieť sedieť doma a vyjedať koláčiky, a keďže ponuka televíznych programov „prekvapivo“ neponúka nič nové, môže vybehnúť napríklad aj do kina. Ponuka premierovaných filmov nie je veľká, no napriek tomu sa tri filmové novinky určite oplatí vidieť.

Začneme filmom, ktorému budeme závidieť najmä ten sneh. Do kín prichádza česká komédia od herca a režiséra Vojtěcha Koteka, Padesátka. Čo sa stane na horách, ostane na horách, a dole nech si robia, čo chcú. Naozajstným korením Krkonoš sú miestni horali, ktorí tu žijú odhliadnuc od sezóny. Lyžiarka s jednou nohou, rolbár, ktorý na Troch kráľov nepije, legendárny lovec žien ozdobený neplodnosťou, barman so záľubou vo veštení. A tiež Pavka, najstarší žijúci člen tradičnej bežkárskej rodiny Bulánu. Predsa jeho otec zlomil behom päťdesiatky paličky a aj tak dobehol jedenásty, a svojho syna nechal Pavka porodiť na Sněžce v nadmorskej výške, aby sa rýchlejšie okysličoval. Lenže práve syn Jura mu robí starosti. Miesto bežkovania totiž naháňa úplne iné päťdesiatky. Ja závislý na zvádzaní zrelých žien, ktorým vyháňa mráz z duší. Na závod, ktorý Jura asi zase nedokončí, prichádza so svojou matkou Jan Hilský a okrem skvelého času má aj jede osobný cieľ. Za jeho splnením sa vydáva „hore“ – do zasneženého sveta horských chát. Spustí tam lavínu udalostí a spomienok a v neposlednom rade sa naučí, ako sa preflusáva hmla. V hlavných úlohách sa predstavia Ondřej Pavelka, Marek Taclík, Jakub Prachař, Jiří Mádl, Vojtěch Kotek, Vilma Cibulková, Tereza Voříšková, Oldřich Kaiser, Jiří Schmitzer, Hana Vagnerová, Jaromír Dulava, Kryštof Hádek, či Matěj Ruppert.

K filmu pripájame aj jeho Trailer

Druhý film, Králi hôr (Brothers of the Wind) od režisérov Gerarda Olivaresa a Otmara Penkera, nám predstaví krásu a silu prírody a lásku vo svojej najčistejšej podobe. V orlom hniezde sa narodia dve mláďatá. Časom jedno z nich zosilnie a prirodzene vytlačí svojho slabšieho brata z hniezda von. Mladý orol je odsúdený na smrť. Niekedy sa podobné veci stávajú aj ľuďom. Malý Lukas žije so svojim otcom, ktorý trpí stratou svojej ženy a s jej odchodom sa nedokáže vyrovnať. Svoju bolesť prenáša na Lukasa. Chlapec nesie bremeno smrti mamy na svojich pleciach a jeho krehká detská duša trpí. Útechu a radosť hľadá v horách a na kopcoch okolo domu kde žije. Tu ho osud spojí s opusteným orlím mláďaťom, ktoré bojuje o život. Dá mu meno Abel a potajomky sa o neho stará. Nájde lásku, ktorá mu doma chýba a priateľstvo s nádherným a silným tvorom. Raz však príde deň kedy sa budú musieť ich cesty rozísť. Brothers of the Wind je silným príbehom o láske a nádeji na pozadí nádhernej ale krutej prírody. Na filme sa podieľali Otmar Penker a Gerald Salmina, ktorí sú svetovo uznávaní tvorcovia filmov (réžia a kamera) v oblasti prírody, voľne žijúcich zvierat a extrémnych športov. Vo filme si zahrali Jean Reno, Tobias Moretti, Manuel Camacho, či Eva Kuen.

Určite nevynechajte aj Trailer k tomuto impozantnému filmu

Posledný film, ktorý vstupuje dnes do kín poteší najmä najmenších. Režisér Chuck Powers predstaví svoju animovanú snímku Žabiak Ribit. Ribit je žabiak s vážnou krízou identity. Na rozdiel od ostatných žiab neznáša poskakovanie a má silný odpor ku vode. A vďaka tomu sa cíti úplne stratený. A pretože musí nájsť iný zmysel svojho života, vydáva sa spolu so svojím najlepším priateľom, lietajúcou veveričkou, na cestu za pravým miestom na tomto svete. Film sa premieta v slovenskom znení a počuť budeme Juraja Kemku, Luciu Hurajovú, Zora Laurinca, René Jankovičovú, Gabrielu Dzúrikovú, Štefana Skrúcaného, Romana Pomajba, či  Petru Polnišovú.

K filmu pripájame aj Trailer

Žabiak Ribit

A priatelia, Šťastné a Veselé! :)

  Foto © Depositphotos/BontonFilm/MagicBox

Súvisiace články