Oscar 2016..kto si odnesie najcennejšiu filmovú trofej?

28.2.2016|Ivet Kollárová|
Oscar 2016..kto si odnesie najcennejšiu filmovú trofej?

Oscar, filmová cena Americkej akadémie filmového umenia a vedy. Prvý krát sa začala udeľovať v roku 1929, odvtedy sa udelilo 2 947 sošiek. Už dnes, v nedeľu 28. februára sa uskutoční už 88. ročník udeľovania tejto prestížnej filmovej ceny, ktorá oceňuje najlepšie herecké výkony a výkony filmových tvorcov, producentov, či technických umelcov zodpovedných za audiovizuálne efekty, výpravu, make-up, kostýmy, či hudbu.

Za začiatok novej oscarovskej sezóny môžeme kľudne označiť začiatok roka, resp. prvý filmový festival, ktorý zohráva pri výbere potenciálnych kandidátov značnú úlohu, je ním filmový festival Sundance, ktorý sa koná vždy koncom januára. Sundance nám dalo Malú Miss Sunshine, Whiplash, Chlapčenstvo, ktoré sa hneď po uvedení stali obľúbencami u kritikov, divákov a najmä, zaujali Akademikov. Z minuloročného Sundance sa nám do oscarovských nominácií dostal film Brooklyn.

Ako pribúdali filmové festivaly, pribúdali aj noví potenciálni kandidáti na Oscara. Minuloročný Berlinale predstavil film 45 Years, z májového Cannes prišli filmy ako Mad Max: Zbesilá cesta, Carol, V hlave, Sicario, či dokument Amy. Ako tradične, najviac potenciálnych kandidátov predstavili jesenné filmové festivaly Benátky, Toronto, Telluride, či newyorský filmový festival a festival AFI. Na týchto festivaloch sa postupne svetu predstavili filmy Sledovačka, Dánske dievča, Marťan, Trumbo, Izba, Steve Jobs, Anomalisa, Stávka na neistotu, či Most špiónov. Po svojich premiérach na festivaloch filmy okamžite zaujali kritikov a divákov. Mnohé sa vystriedali na viacerých festivaloch a mali kopu času na svoju dokonalú prezentáciu. Jediný film, ktorý nebol premierovaný na žiadnom festivale, a bojuje o Oscara za najlepší film, je film Revenant Zmŕtvychvstanie.

Pred samotným udeľovaním cien Oscar sa pozrime, aké šance na úspech majú spomínané filmy.

Najlepší film:

Od roku 2009 majú Akademici možnosť nominovať na najlepší film hneď desať snímok. Toto privilégium doteraz nikdy nevyužili naplno a aj tento rok o Oscara bojuje „len“ osem snímok, a to Revenant Zmŕtvychvstanie, Stávka na neistotu, Marťan, Brooklyn, Izba, Sledovačka, Mad Max: Zbesilá cestaMost špiónov.

Najväčšia šanca na výhru sa dáva snímke Revenant Zmŕtvychvstanie od režiséra Alejandra Gonzáleza Iñarritu. Film, napriek tomu, že sa neprezentoval divákom, či kritikom na žiadnom festivale (ako jediný z nominovaných na najlepší film), si po svojej premiére v decembri minulého roka vydobyl výhradné postavenie v oscarovskej sezóne s podtitulom horúci kandidát na zisk Oscara za najlepší film. A napriek chladnejším kritikám, oproti iným nominovaným filmom, ako Sledovačka, či Stávka na neistotu, si svoje postavenie udržal aj po sériách udeľovaní Zlatých glóbusovBAFTA. Jeho režisér Iñarritu zvíťazil na udeľovaní cien režisérov DGA. Je jedným z blockbusterov kategórie a získal úctyhodných 12 nominácii. Proti nemu môže hrať fakt, že nezískal nomináciu za scenár a v histórií Oscarov sa 18 rokov nestalo, že by víťazná snímka nemala nomináciu aj v tejto kategórií. Ďalší fakt, režisér Alejandro G. Iñarritu zvíťazil v kategóriách najlepší režisér a film na Oscaroch minulý rok (s filmom Birdman), a história nepamätá situáciu, kedy sa jeden režisér tešil dva roky po sebe z výhry v rovnakých dvoch kategóriách. Ak by sa aj filmu Revenant nepodarilo získať cenu pre najlepší film, skoro zo stopercentnou istotou sa dá povedať, že zvíťazí v kategórií najlepšia kamera, práca Emmanuela Lubezkeho je impozantná, ale najmä v kategórií najlepší herec v hlavnej úlohe, kde sa na svojho prvého Oscara teší herec Leonardo DiCaprio.

Film Revenant Zmŕtvychvstanie môže kľudne zaskočiť jeden z filmov Sledovačka, Stávka na neistotu, či Mad Max: Zbesilá cesta. Film Sledovačka režiséra Toma McCarthyho začal nenápadne. Premiéru mal na festivale v Benátkach, kde sa po skončení premietania dočkal standing ovations. Film prináša príbeh novinárov jedného bostonského denníka, ktorí verejnosti odkryli niekoľko rokov trvajúce vyšetrovanie detského zneužívania bostonskej katolíckej arcidiecézy. Film získal niekoľko ocenení, zvíťazil u kritikov v LA, New Yorku, či Londýne, odniesol si cenu SAG, získal uznania scenáristov za originál scenár, ktorý pravdepodobne vyhrá aj na Oscaroch, zvíťazil na nezávislých cenách Spirit Awards. Akademici film poctili 6 nomináciami. Za film môže hovoriť jeho silná téma a jej bravúrne spracovanie. Jeho hlavní predstavitelia, naozajstní novinári, ktorí zverejnili tento škandál, predstavujú novodobých hrdinov, ktorí pomohli zachrániť životy niekoľkým ďalším obetiam zneužívania, a nie len v meste Boston. Za výhru môže byť aj excelentné herecké obsadenie: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Lieve Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci, či Brian d´Arcy James. Proti môže byť fakt, že sa jedná o nezávislý film natočený menej známym hercom, režisérom a scenáristom Tomom McCarthym.

 

Ďalšou hrozbou pre film Revenant Zmŕtvychvstanie je snímka Stávka na neistotu od režiséra Adama McKaya. Ďalšia snímka s úžasným hereckým obsadením, Christian Bale, Ryan Gosling, Steve Carell, Tracy Letts, Hamish Linklater, Jeremy Strong, Melissa Leo, či Brad Pitt, začala svoju púť na americkom filmovom festivale AFI Fest. Hneď na začiatku zaujala svojou témou, keďže sa dotýka každého, kto má čo dočinenia s bankami a rôznymi finančnými inštitúciami. Film zachytáva začiatok a pozadie ekonomickej krízy, ktorá zasiahla svet v roku 2005. Všetko začalo prasknutím hypotekárnej bubliny, ktorú nafúkli americké banky, a  ľudia neznalí pomerov. Film získal niekoľko ocenení, najmä za adaptovaný scenár, ktorého víťazstvo sa očakáva aj na Oscaroch. Odniesol si cenu producentov PGA a za herecké obsadenie zvíťazil u niekoľkých asociácii kritikov. Je to nenápadný kandidát, získal 5 nominácií, a Akademikov môže zaujať práve jeho téma, ktorá sa určite dotkla aj ich samotných, a silné herecké obsadenie, ktoré podalo excelentný výkon. Niektorým môže prekážať spracovanie filmu, ktoré miestami pripomína dokument, či nezvyčajné naratorské vsuvky, ktoré sa snažia vysvetliť niekoľko zložitých fráz z bankovníctva, či ekonomiky, či prekvapivo vtipný podtón filmu. No rovnako tak, práve toto môže pôsobiť pozitívne v šanciach na výhru.

Asi posledným silným kandidátom, ktorý by mohol získať cenu za najlepší film a čiernym koňom kategórie je film Mad Max: Zbesilá cesta režiséra Georgea Millera. Táto výpravná, post-apokaliptycká sci-fi snímka získala od Akademikov 10 nominácií a určite bude bodovať najmä v technických kategóriách, v ktorých mu bude rivalom práve snímke Revenant Zmŕtvychvstanie. Medzi týmito snímkami sa rozhodne, ktorá získa najviac cien večera. Film Šialený Max nás tešil už od roku 1979, kedy režisér Miller prišiel s prvým filmom a otvoril dvere austrálskej novej vlne filmu. Jeho zobrazenie post-apokaliptyckého sveta ovplyvnilo mnoho ďalších sci-fi snímok a z filmu sa stal kultový hit. Hneď po oznámení natáčania štvrtého pokračovania filmu, Zbesilá cesta sa z filmu stal jeden z najočakávanejších filmov roka. A oprávnene. Film otváral filmový festival v Cannes, po jeho uvedení do kín v prvom otváracom víkende zarobil viac ako 45 miliónov dolárov a stal sa ďalším z blockbusterov uchádzajúci sa o Oscara za najlepší film. Čo hovorí za film Mad Max: Zbesilá cesta? Dalo by sa povedať, že všetko, je spojením komerčného úspechu s perfekcionalistickým filmovým umením. Od réžie a kamery, cez akčné scény a efekty, po herecké výkony a hudbu. Všetko veľké a bravúrne zvládnuté. Je ale otázne, či práve veľkosť a okázalosť filmu neuškodia, či nie je pre Akademikov až príliš sci-fi. Predsa len, okrem výhry filmu Pán prsteňov: Návrat kráľa v roku 2003, nevyhral žiadny iný fantasy, či sci-fi film Oscara za najlepší film.

Ostatné štyri filmy, Marťan, Brooklyn, IzbaMost špiónov, majú len veľmi malú šancu na úspech v kategórii najlepší film a víťazstvo, ktoréhokoľvek z nich by bolo veľkým prekvapením. Ak by mal ale niekto z tejto štvorice filmov vyhrať, najväčšie šance by som dávala práve dvom nezávislým snímkam, BrooklynIzba. Obidve sú knižné adaptácie a spracúvajú témy z reálneho života. Hlavnými prvkami filmov sú láska, oddanosť a obeta. Film Brooklyn sa zaoberá emigráciou dievčiny z malého írskeho mestečka, do veľkého sveta, kde si chce splniť svoj veľký americký sen. No láska na oboch brehoch kontinentov jej výrazne skomplikuje jej situáciu. Film Izba ukazuje silu najmä materinskej lásky a snahu prežiť a dostať sa z  niekoľkoročného núteného väznenia. Tento film má ale silného kandidáta na víťazstvo v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe, kde si pre svojho prvého Oscara, pri svojej prvej nominácii kráča Brie Larson, ktorá doteraz vyhrala na každom jednom udeľovaní cien, vrátane Zlatých glóbusov, či BAFTA.

Konečné zhrnutie kategórie najlepší film: do zoznamu filmov sa dostalo osem kandidátov, no počas celej oscarovskej sezóny sa skloňovali najmä tri filmy, Revenant Zmŕtvychvstanie, Stávka na neistotu a Sledovačka. Po všetkých pre aj proti a osobných preferenciách, dávam hlas filmu Sledovačka ako víťazovi Oscara za najlepší film.

Ako sú na tom ostatné hlavné kategórie?

Najlepší herec a herečka v hlavných úlohách:

Tieto kategórie majú jasných favoritov, a bolo by veľkým prekvapením, keby jeden z nich nevyhral. Predpokladaní víťazi: Leonardo DiCaprio za film Revenant Zmŕtvychvstanie a Brie Larson za film Izba.

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe:

Nominovaní sú Christian Bale (Stávka na neistotu), Mark Rylance (Most špiónov), Mark Ruffalo (Sledovačka), Tom Hardy (Revenant Zmŕtvychvstanie) a Sylvester Stallone (Creed). Bale a Ruffalo podali znamenitý výkon vo svojich filmoch. Ale je veľmi ťažko vyzdvihnúť výkon jednotlivca vo filmoch, ktoré stoja na celom hereckom obsadení. Veteránom kategórie je Stallone, ktorý za úlohu Rockyho Balbou, ktorá mu vyniesla najväčšiu slávu, získal svoju druhú nomináciu na Oscara po 39 rokoch! Sly rovnakú kategóriu vyhral na Zlatých glóbusoch a určite predstavuje silného kandidáta na víťazstvo, aj za doterajšiu nezanedbateľnú kariéru. Mark Rylance zvíťazil na udeľovaní cien BAFTA a jeho výkon vo filme zaujme najmä hĺbkou ľudskosti v postave, ktorá si to možno ani nezaslúži. A čiernym koňom ostáva Tom Hardy za nadľudsky neľudskú postavu lovca kožušín. Súboj by som zúžila na Stalloneho a Rylanca. Predpokladaný víťaz: Sylvester Stallone

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe:

Nominované sú Rooney Mara (Carol), Kate Winslet (Steve Jobs), Alicia Vikander (Dánske dievča), Jennifer Jason Leigh (Osem hrozných), Rachel McAdams (Sledovačka). Súboj v tejto kategórii sa už na začiatku oscarovskej sezóny zúžil na dve herečky, Kate Winslet a Aliciu Vikander. Winslet vyhrala na dvoch dôležitých udeľovaniach, Zlaté glóbusyBAFTA. Treba ale povedať, že na obidvoch stála proti Vikander vo filme Ex Machina. Alicia Vikander má oveľa silnejšiu pozíciu práve výkonom vo filme Dánske dievča, ktorý viac, ako na pleciach Eddieho Redmayna, stojí na tých jej. Výkon Kate Winslet vo filme Steve Jobs je úctyhodný, o svoju pozíciu za silným mužským lídrom musí bojovať a darí sa jej to svojou bezchybnosťou. Alicia má oveľa jednoduchšiu pozíciu vo filme Dánske dievča. Jej pozícia je silná od začiatku, a naopak musí dávať pozor, aby film neprerástla. Na nováčika  a tzv. „It girl“ výkon hodný ceny. Jennifer Jason Leigh je vo filme dobrá, napriek tomu by som povedala, že si zaslúžila nomináciu viacej za film Anomalisa. Rooney Mara ako Therese Belivet ohromuje svojím talentom a nevinnosťou, otázka je, či jej výkon patrí do kategórie vedľajšej úlohy. A Rachel McAdams vo filme Sledovačka dopĺňa úžasné herecké obsadenie a ako jediná žena v tíme je nezabudnuteľná. Predpokladaný víťaz: Alicia Vikander (alebo remíza s Kate Winslet :))

Najlepší režisér:

Nominovaní sú Alejandro González Iñarritu (Revenant Zmŕtvychvstanie), George Miller (Mad Max: Zbesilá cesta), Adam McKay (Stávka na neistotu), Tom McCarthy (Sledovačka) a Lenny Abrahamson (Izba). Pri tejto kategórii je cesta rovnaká ako pri kategórii najlepší film. Tu by som sa pýtala, podarí sa Iñarritovi dva roky po sebe vyhrať dve najprestížnejšie kategórie na Oscaroch? Alebo budú víťazi kategórie najlepší režiséra a snímka opäť rozdielni? Za Iñarritu hrá jeho výhra na cenách režisérov DGA a jeho majstrovská réžia v ťažkých podmienkach. Miller sa síce vybral na prebádaný chodníček, ale celý jeho film pôsobí ako úplne nová skúsenosť, ktorá ohúrila masy. McKay stavil na ekonomickú krízu, McCarthy na nepoučiteľnosť cirkvi a obaja viedli úžasné zoskupenie hercov. A neodpisovala by som ani čierneho koňa kategórie, Lennyho Abrahamsona, ktorý s filmom Izba predviedol svoj cit a zmysel pre detail, dramatickosť a jemnú prácu s hercami. Tak či onak, určenie víťaza, aj keď by sa na prvý pohľad zdalo, nie je jednoduché, kategória je to viac ako zamotaná. Predpokladaný víťaz: Alejandro González Iñarritu

88. ročník udeľovania cien Oscar sa uskutoční v noci z nedele na pondelok nášho času v hollywoodskom Dolby Theatre v Hollywood & Highland Center. Moderátorom večera bude komik Chris Rock. Prenos z udeľovania cien bude naživo vysielaný do viac ako 225 krajín sveta. A kto by v noci nemohol spať, u nás prenos z LA vysielajú stanice Doma, ČT2, rakúske ORF Eins, či nemecké ProSieben.

Zdroj:  MovieMania Foto © Depositphotos/archív

Súvisiace články