Filmové premiéry v slovenských kinách na 13. týždeň (31.03.-07.04.2016)

31.3.2016|Ivet Kollárová|
Filmové premiéry v slovenských kinách na 13. týždeň (31.03.-07.04.2016)

Mesiac marec sa s nami rozlúči pekne ako sa sluší a patrí na filmového maniaka, a zároveň ponúka určitý warm-up pred mesiacom apríl, ktorý ponúka riadnu dávku nových filmov. Dnes do našich kín prichádza až osem filmových noviniek, medzi ktorými uvidíme aj slovenský film natočený podľa románu Karola Balleka, nemeckú snímku, ktorá prinesie Hitlera, ktorý sa prebudil do dnešného Berlína, a na Oscara nominovanú, animovanú stop-motion snímku o krehkosti ľudskej duše.

A začnime hneď z ostra, filmom V pivnici (Im Keller) vplyvného rakúskeho režiséra Ulricha Seidla. Táto provokatívna filmová esej je štylizovaným náhľadom do privátnej sféry niekoľkých Rakúšanov, ktorí sa vo vnútri starostlivo udržiavaných pivníc venujú svojim bizarným potrebám, koníčkom, vášňam a obsesiám. V precízne komponovaných symetrických záberoch sa tu stretávajú lacné mužské fóriky a drahý nábytok, dychovka a operné árie, biče a bábiky, sexualita a sadizmus, nacistické relikvie a fitness. Vo svojich typických „živých obrazoch“ Seidl skúma „podzemné“ rakúske duše. V dokumente svoje príbytky otvorili Fritz Langan, Alfreda Klebinger, Manfred Ellinger, Inge Ellinger, Josef Ochs, či Alessa Duchek.

K snímke pripájame aj Trailer

Do kín dnes mieri aj slovenská snímka režiséra Ondreja Šulaja, Agáva. Do malého juhoslovenského mesta prichádza vážený staviteľ Hampl so svojou mladou manželkou Naďou. Jej pozornosť zaujme rovnako mladý učiteľ Daniel Orešanský, na ktorom nedávna účasť v 2. svetovej vojne zanechala jazvy. Naďa je spočiatku rozhodnutá nepodľahnúť Danielovej charizme, no horúce leto a božská vôňa rozkvitajúcej agávy všade navôkol jej rozhodnutie komplikujú. Keď agáva po tridsiatich rokoch konečne zakvitne, Nadino úsilie je načisto zmarené. Agáva je hraný film na námety druhej kapitoly románu Agáty slovenského spisovateľa Ladislava Balleka. Ide o ľúbostný príbeh nešťastnej lásky odohrávajúci sa v prelomovom období tesne po druhej svetovej vojne. Za dverami sa už nenápadne hlási Víťazný február, ktorý vymazal z dejín takmer celú jednu vrstvu slovenskej inteligencie. Zdanlivo jednoduchý príbeh lásky, vo vnútri však silná psychologická štúdia rôznych charakterov. V Agáve sa hrdinovia zhrýzajú a trýznia, ale všetko je to dlho utajené v ich najhlbšom vnútri. Keď sa však vyplaví na povrch ich krutosť či vášeň, je to ako výbuch sopky. Práve vďaka prítomnosti týchto dvoch motívov bude film atraktívny nielen pre divákov obľubujúcich romantické príbehy, ale aj pre nadšencov artovej distribúcie a náročnejšieho rozprávania. V hlavných úlohách uvidíme Milana Kňažka, Katarínu Šafaříkovú, Mareka Geišberga, Milana Lasicu, Dianu Mórovú, Attilu Mokosa, Pavla Šimuna, Évu Bandor, Branislava Deáka, Zuzanu Porubjakovú, Ivanu Kuxovú, Martina Nahálka, Zuzanu Konečnú, Lukáša Latináka, Zuzanu Šebovú, Máriu Breinerovú-Mačákovú, Rebeku Polákovú, Róberta Jakaba, Juraja Kemku, Mira Nogu, Vlada Zboroňa, či Janu Kovalčíkovú.

A nevynecháme ani Trailer

Poznáte to, ste doma, v kúpeľni a spievate si čo hrdlo dá a mnohí si určite pomyslia, ako úžasne znie ich hlas. S kamarátmi chodíte na karaoke večeri, kde vás všetci chvália ako skvelo spievate. Je to ale skutočne pravda? Čo ak je realita úplne niekde inde. Francúzsky režisér Xavier Giannoli prináša do kín snímku Marguerite o žene, ktorá svoje „kúpeľňové“ spievanie povýšila skutočne na profesionálnu úroveň, aj napriek tomu, že spievať vôbec nevie. Paríž, dvadsiate roky. Marguerite Dumont je bohatá žena, milovníčka hudby a opery. Už celé roky pravidelne spieva pre svojich hostí. Spieva hrozne falošne, ale nikto jej nikdy nepovedal pravdu. Všetko sa skomplikuje, keď sa rozhodne zaspievať pred skutočným publikom, v parížskej Opere. Príbeh je voľne inšpirovaný skutočným príbehom Američanky Florence Foster Jenkins. Film sa natáčal aj v Prahe, a pokiaľ na neho pôjdete, čo rozhodne urobte, kľudne sa riaďte nezáväzným mottom filmu: Zakryte si svoje uši a otvorte svoje srdce. Zaujímavosťou je, že máme dve snímky o tejto nevšednej speváčke. Anglický režisér Stephen Frears (Philomena, The Queen) natočil biografickú snímku o Florence, s názvom Božská Florence, v ktorej si hlavnú úlohu zahrala Meryl Streep. Snímku rovnako uvidíme aj v našich kinách, konkrétne koncom augusta. Vo filme Marguerite si zahrali Catherine Frot, André Marcon, Michel Fau, Christa Theret, Denis Mpunga, Sylvain Dieuaide, Aubert Fenoy, či Astrid Whettnall.

Určite si pozrite aj Trailer k filmu

Veľmi zaujímavú snímku, Už je tu zas (Er ist wieder da) ponúkne nemecký režisér David Wnendt. Predstavte si čo keby Hitler v roku 1945 nespáchal samovraždu, ale len zaspal? A čo keby sa zobudil v 21. storočí? Ako by sa asi tváril a našiel by v našom svete spojenca? Dostal by sa zase do politiky? Ale samozrejme áno! Román Už je tu zas spisovateľa Timura Vermese kraľuje nemeckým rebríčkom bestsellerov, doteraz sa predalo cez milión výtlačkov. Teraz sa táto horká satira dočkala i filmového spracovania. Skoro sedemdesiat rokov po neslávnom odchode sa Adolf Hitler prekvapene prebudí v dnešnom Berlíne. A prvá bilancia jeho novej situácie nie je radostná. Vojna skončila a to porážkou, jeho politická strana neexistuje a chýba mu jeho milovaná Eva Braunová. Hitler „svoje“ mesto ledva spoznáva. Berlín je plný cudzincov a v Nemecku miesto neho vládne žena, akási Angela Merkelová. Po prvotnom a úplne pochopiteľnom šoku, sa Hitler rýchlo rozkuká a naviaže kontakt s niektorými obyvateľmi dnešného Berlína. Hitler začne novú kariéru v pre neho neznámom svete vďaka televízii. Síce nie ako vodca národa, ale ako komik. A to vďaka tomu, že ho považujú za bezchybného imitátora samého seba. Pretože svoje názory rozhodne nemení, sú jeho vystúpenia politicky veľmi nekorektné. Postupne sa stáva nie len televíznou hviezdou s vlastnou show, ale jeho vystúpenia na verejnosti získavajú veľkú sledovanosť aj vďaka internetu. Na svojich cestách po Nemecku sa stretáva s mnohými ľuďmi a niektorých z nich jeho názory na dnešnú situáciu nešokujú. Skôr naopak. Führer začína mať iné ambície, než len byť zábavným kritikom. Jeho ambície boli predsa vždy omnoho vyššie. V hlavných úlohách Oliver Masucci, Fabian Busch, Christoph Maria Herbst, Katja Riemann, Franziska Wulf, Lars Rudolph, Michael Kessler, či Daniel Aminati.

Ponúkame aj Trailer

Režisér a scenárista Charlie Kaufman sa rád hrabe ľuďom v hlavách. Robí to s vytrvalosťou sebe vlastnou a tieto operácie končia väčšinou ako nezabudnuteľný divácky zážitok. Tvorca, ktorého osobitý rukopis vidieť vo filmoch ako Adaptácia, Večný svit nepoškvrnenej mysle, alebo V koži Johna Malkovicha, sa vrátil k svojej obľúbenej téme aj v snímke Anomalisa. Tentokrát ale všetkých prekvapil, Anomalisa je totiž jeho prvým animovaným filmom, ktorý natočil spoločne s uznávaným animátorom Dukom Johnsonom. Michael Stone sa veľmi úspešne živí ako životný motivátor, teda ako človek, ktorý aj tomu najväčšiemu smoliarovi vysvetlí, ako žiť, aby sa mal čo najlepšie a bol v živote šťastný, úspešný a spokojný. Michael vie poradiť ostatným, ale nie sám sebe. Netuší, čo si má počať. Práve pricestoval do Cincinnati, kde má pozitívne motivovať účastníkov kongresu pre pracovníkov zákazníckych liniek. Ubytuje sa v hoteli, ktorý je rovnaký ako ostatné hotely, ktorými za tie roky prešiel, absolvuje sériu náučných rituálov a dosť možno, že by svoju dočasnú krízu identity zahnal chľastom a spánkom, keby nestretol Lisu Hesselmanovú, veľmi plachú obchodnú manažérku, ktorá je jeho veľkým fanúšikom. Lisa vráti Michaelovi chuť do života, predovšetkým preto, že je iná, vymyká sa z uniformy ostatných ľudí. Paradoxom je, že práve táto neschopnosť zapadnúť Lisu najviac trápi. Chcela by to zmeniť, ale hrozí akútne nebezpečie, že keď prestane byť anomálnou Lisou, teda Anomalisou, môže stratiť aj Michaela. Svoje hlasy postavám prepožičali David Thewlis, Jennifer Jason Leigh a Tom Noonan. Snímka získala nomináciu na Oscara v kategórií najlepší animovaný film.

Pripájame aj Trailer k filmu

Svoju snímku Turné (Tournée) od dnes slovenskému divákovi predstaví aj francúzsky herec a režisér Mathieu Almaric. Nostalgická tragikomédia o turné americkej kabaretnej skupiny New Burlesque po Francúzsku, na ktorom sa romantické predstavy stretávajú s realitou. Bývalý parížsky producent Joachim za sebou nechal celý doterajší život, aby v Amerike začal odznovu. Po čase sa do Francúzska vracia s burlesknou show, v ktorej vystupujú nie celkom najmladšie a najštíhlejšie tanečnice, ktorým Joachim poplietol hlavu romantickými predstavami o turné po svojej domovine. Napriek tomu, že skupinu čakajú  lacné motely a nedostatok peňazí, entuziazmus kyprých showgirls u publika boduje. Sen o vyvrcholení turné v Paríži ale narazí na Joachimovu minulosť plnú nezahojených rán. V hlavných úlohách Mathieu Amalric, Anne Benoit, Antoine Gouy, Aurélia Petit, Andre S. Labarthe, Pierre Grimlat.

Aj tu ponúkame Trailer

Film Lekcia (Urok) od dvojice tvorcov Kristina Grozevová a Petar Valchanov ponúka úspornú drámu o učiteľke z malého mestečka v Bulharsku, ktorú pomaly ale nezadržateľne ťahajú do priepasti zničujúce dlhy. Margita Gosheva stvárňuje ženu, ktorej príbeh zúfalo sa vymaniť z dlhov obsahuje prvky thrilleru. Jej hrdinka je schopná všetkého a dostáva sa do extrémnych situácii. Okrem Gosheve vo filme uvidíme aj Ivana Barneva, Stefana Denolyubova, Ivanku Bratoevovu, Poli Angelovovu, Kirila Bakalova, Ivana Savova, či Mihaila Boevskeho.

Trailer k filmu

Posledný film, ktorý ide dnes do našich kín je americká komédia od režiséra Seana Andersa, Ocko je doma (Daddy´s Home). Kto vyhrá neoficiálny titul hlavy rodiny, ktorej vlastný otec je lotor a ten nevlastný ašpiruje na cenu pre „Otecka roka“? Sára kedysi urobila tradičnú chybu. Vzala si zlého chlapca Dustyho, ktorý býval zábavný a sexy, ale len do chvíle, než sa stal otcom. Ako otec totiž zúfalo nefungoval. Aj preto ho neskôr vymenila za Brada, ktorého vždy zdobila zodpovednosť a serióznosť, ktorú si ale jej deti bohužiaľ pletú s nudnosťou. Brad by sa kľudne rozkrájal, keby ho brali ako otca, ale ono to skrátka nejako nejde. A naviac sa objaví Dusty, ktorý je stále tou testosteronovou mašinou chŕliacou nápady, a rozhodne chce Brada zadupať do zeme. Brad si hneď uvedomí, že so slušnosťou a zodpovednosťou by v tomto nerovnom boji nemal šancu obstáť, a tak sa do Dustyho pustí jeho vlastnými zbraňami, ktoré však zúfale neovláda. Aj preto sa z nenápadného strkania stane riadna vojna, do ktorej sa nechcene zapletú aj tí, o ktorých tu ide v prvom rade, teda o Sáru a obe deti. V hlavných úlohách Will Ferrell, Mark Wahlberg, Linda Cardellini, Thomas Haden Church, Bobby Cannavale, Owen Vaccaro, či Scarlett Estevez.

Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Depositphotos/FilmEurope/CinemArt/ASFK/ContinentalFilm

Súvisiace články