Captain America: Občianska vojna

5.5.2016|Martin Kubeš|
Captain America: Občianska vojna

Je to tu! Tretia fáza filmového vesmíru spoločnosti Marvel práve začala. A rovno v úvode môžem prezradiť, že lepší začiatok si fanúšikovia ani nemohli priať, pretože Captain America: Občianska vojna je zásahom do čierneho. Už od oznámenia filmu boli očakávania fanúšikov obrovské, keďže ide o adaptáciu jedného z najlepších komiksových príbehov Marvelu. Je pravdou, že ak niekto očakáva verný prepis komiksu do filmovej podoby, musí si nechať zájsť chuť, rozpredané filmové práva a množstvo postáv vyskytujúcich sa v predlohe by nebolo možné v uspokojivej forme preniesť na filmové plátno. Znalcom komiksu odporúčam jediné, berte slávnu predlohu skôr ako inšpiráciu, v opačnom prípade Vás môže v kine čakať studená sprcha. Marvel však i napriek tomu divákom opäť servíruje vynikajúci blockbuster a konkurenčnému DC s Warner Bros. jasne dáva najavo, kto momentálne udáva smer v komiksových adaptáciách.

Film dejovo nadväzuje na minuloročnú tímovku Avengers: Vek Ultrona, takže sa stretávame so Steveom Rogersom, ktorý je aktuálne vodcom Avengers v obmenenom zložení. Pri úvodnej akčnej sekvencii však nie všetko vyjde podľa plánu a dôjde k incidentu, ktorý neskôr odštartuje konflikt medzi Steveom Rogersom a Tony Starkom. Vlády rôznych krajín začnú reagovať na činy Avengers, ktoré sú síce záslužné, no takmer pri každej misii dochádza k obrovským škodám, či už materiálnym alebo na ľudských životoch. Dochádza k rozhodnutiu, že Avengers už naďalej nemôžu fungovať ako slobodná organizácia a budú sa musieť riadiť rozkazmi od vlády, v opačnom prípade ich čaká nútený odchod do dôchodku. Práve v tomto momente dochádza k rozdeleniu členov Avengers na dve skupiny, pričom prvú vedie Steve Rogers, ktorý s návrhom nesúhlasí a chce aby Avengers boli i naďalej slobodnou organizáciu. Opačnú stranu barikády zase zastáva Tony Stark, ktorý súhlasí s vládnym dohľadom a považuje ho za racionálny krok, keďže svedomie mu nedovoľuje inak. Dôležitým prvkom celého príbehu je návrat Buckyho – Zimného vojaka, vďaka ktorému sa konflikt medzi oboma vodcami ešte viac vyostrí. Musím pochváliť, že i napriek odklonu od komiksovej predlohy si filmová adaptácia zachovala dôležité prvky. Vôbec nie je jasne rozlíšené, ktorá strana je tá zlá, respektíve sa mýli. Taktiež sa neupustilo ani od toho, že odlišné presvedčenia dokážu proti sebe postaviť aj dovtedy nerozlučných priateľov. Samozrejme, filmová adaptácia neoplýva osudovosťou, ktorá sa nachádza v komikse, no Marvel si ju pravdepodobne ponecháva na neskôr.

Recenzia filmu Captain America: Občianska vojna

Azda každej marvelovke bolo doposiaľ vyčítané, že sa vyhýba temnejšiemu spracovaniu. Tomu je koniec. Príbeh Občianskej vojny temnejší určite je a dokonca i omnoho osobnejší, než tomu bolo doposiaľ zvykom. Temnejšie spracovanie tvorcovia dávkujú rozumne, netreba sa obávať zufalého napodobňovania konkurencie. I napriek menšej zmene je divákom naservírovaná marvelovka, ktorú miluje niekoľko miliónov ľudí po celom svete. Iba sa do budúcna otvorili dvierka pre ďalšie filmy, ktoré budú temnejší podtón potrebovať. Oceňujem, že v Občianskej vojne nie je až tak dôležitý nejaký zákon o vládnej kontrole, no kladie sa omnoho väčší význam na motiváciu oboch strán, či jednotlivých postáv. Najlepšie na tom všetkom je, že pohnútky každej postavy dávajú zmysel a fungujú, o čom sa napríklad takému Batman v Superman: Úsvit spravodlivosti môže iba snívať.

Už od začiatku bolo zrejmé, že tretí diel Captaina America bude skôr tímovkou, než sólovým filmom. K starým známym postavám sa navyše pridávajú nováčikovia v podobe Black Panthera a Spider-Mana. Bratom Russo patrí pochvala za to, že dokázali dať každej jednej postave priestor a ani jedna v konečnom dôsledku nepôsobí zbytočne. Aj skromné, no jasné a výstižné predstavenie nováčikov sa podarilo, takže i ľudia doteraz netušiaci o existencii nejakého Black Panthera nebudú musieť iba nechápavo sledovať neznámeho chlapíka v čiernom kostýme. Keď už som pri nových postavách, obe sú vynikajúce, či už obsadením alebo stvárnením. Obaja hrdinovia si scény, v ktorých sa vyskytujú kradnú pre seba a skutočne neexistuje dôvod, prečo si ich neobľúbiť hneď od prvého momentu. Peter Parker, respektíve Spider-Man je správne urozprávaný a Black Panther je drsný a vzbudzuje rešpekt. Som veľmi zvedavý na ich sólové filmy a verím, že po vzhliadnutí Captain America: Občianska vojna nebudem sám. Zvyšné postavy sú presné také, ako si ich pamätáte z predošlých filmov. Kto si obľúbil Tonyho Starka a jeho Iron Mana, bude na jeho strane aj v tomto filme. A to platí aj pre ostatných hrdinov.

Obsadenie je výborné, no charizma sálajúca z Roberta Downey Jr. a Chrisa Evansa jasne prebíja ostatných. Vzhľadom k tomu, že práve okolo postáv, ktoré stvárňujú sa točí celý príbeh, je to iba dobre. Aj zvyšní herci sa však svojich úloh zhostili so cťou, no jedna výhrada by sa predsa len našla. Sebastian Stan mi tentokrát v úlohe Buckyho prišiel toporný, ako keby nevie, čo s danou postavou robiť, vo filme Zimný vojak bol presvedčivejší.

Koktejl, ktorý sa podaril namiešať režisérom a scenáristom našťastie nemá hluché a nudné miesta, od začiatku sa deje niečo zaujímavé. Či už akcia, alebo dialógy, ani jedna zložka nezaostáva. Akčná zložka je jedným slovom výborná. Nechýba rozmanitosť, jednotlivé sekvencie sú prehľadné a našťastie sa nekonajú žiadne zbesilé a nelogické strihy. Dialógom bola venovaná rovnaká pozornosť, vďaka čomu si divák nemusí klopať na čelo a s nemým úžasom sledovať hlúpe rozhovory bez logiky. Pre filmy od Marvelu je charakteristický aj humor, ktorý samozrejme nechýba. Umiestnenie humorných pasáží je bezproblémové, odľahčenie vážnejšieho tónu prichádza v správnych momentoch. Napriek takmer 150 minútovej dĺžke film ubehne rýchlo, ani sa nenazdáte a budete sledovať záverečnú, správne osudovú bitku. Finále patrí medzi najlepšie momenty, je výborne vymyslené a vygradované. Takto to má vyzerať, páni a dámy od DC!

Aby som len nechválil, pri soundtracku sa musím pozastaviť. Chýbali mi silné momenty, výrazne motívy, nepostrehol som nič pamätihodné, čo je veľká škoda, v tomto ohľade by si film určite zaslúžil niečo viac. Ide o jedinú slabinu, ktorá však našťastie nenarúša celkový zážitok.

Recenzia filmu Captain America: Občianska vojna

Marvel to opäť dokázal. Dáva zabudnúť na menšie zakopnutie menom Avengers: Vek Ultrona a konkurenciu predbiehajú o obrovský krok. Captain America: Občianska vojna je vynikajúca komiksová adaptácia, v ktorej nechýbajú výborné momenty, kopec skvelých nápadov, osudovosť, vážnejšie poňatie príbehu a hrdinovia, ktorým budete fandiť každú sekundu. Bratom Russo patrí uznanie, že bez problémov dokázali kvalitou nadviazať na Captain America: Zimný vojak. Opäť priniesli ďalší vynikajúci film a navyše venovali dostatok priestoru toľkým postávam. Takto má vyzerať perfektný komiksový blockbuster, ktorý upúta pozornosť hneď v úvode a nepustí, až kým si nepozriete potitulkovú scénu. Teraz zostáva iba jediné, a to dúfať, že šikovné súrodenecké duo prinesie rovnako vynikajúci film aj nabudúce. Úloha to určite nebude jednoduchá, od Avengers: Infinity War sa čakajú veľké veci a niektorí hrdinovia sa ich konca pravdepodobne nedožijú. O tom však až o niekoľko rokov, teraz neváhajte a navštívte kino, Captain America: Občianska vojna je totiž doterajší vrchol filmového univerza Marvelu a žiaden priaznivec komiksov či kvalitných filmov by pri tejto udalosti nemal chýbať. Ja si už čoskoro pôjdem dať reprízu, stále bude na čo pozerať...

P.S. V záverečných titulkoch sú umiestnené dve scény, takže po prvej netreba odchádzať.

VERDIKT MOVIE MANIA:
Zdroj:  MovieMania.sk Foto © Saturn Entertainment

Súvisiace články