Šmolkovia: Zabudnutá dedinka

30.3.2017|Martin Kubeš|

Šmolkovia sú u nás veľmi dobre známe postavičky. Môže za to najmä kreslený seriál z osemdesiatych rokov, ktorý si napriek svojmu veku zachováva kvalitatívne prvenstvo spomedzi všetkých dobrodružstiev Šmolkov. V roku 2011 sa do kín dostal animovano-hraný film, kde sa Šmolkovia vybrali do sveta ľudí. Nedopadlo to úplne najhoršie, no nejednalo sa ani o nič hodné zapamätania. V kinách sa však filmu darilo, takže nasledovalo výrazne slabšie pokračovanie, po ktorom sme sa mali dočkať aj tretieho dielu, no našťastie sa od tohto nápadu upustilo. Miesto toho dostávame reštart v podobe plne animovaného filmu Šmolkovia: Zabudnutá dedinka.

Ihneď vám môžem povedať, že nový film kvalitatívne schová oba predošlé do vrecka, a to je jedine dobre. Nenájdete tu nič objavné, avšak veci, ktoré k Šmolkom tak nejako patria film obsahuje. Príbeh síce neohúri, keďže ide v podstate o putovanie z miesta A do miesta B, no táto cesta je zábavná, nemá hluché miesta a ešte k tomu sa na to celé veľmi dobre pozerá. Poďme však pekne postupne.

Fotogaléria Šmolkovia: Zabudnutá dedinka (2017)Zobraziť fotogalériu »

Príbeh sa točí okolo Šmolinky, ktorá vlastne nevie, aké je jej poslanie. Každého Šmolka totiž vystihuje jeho meno. Hundroš je skrátka hundroš, Babroš všetko pokazí, Mudroš všetko vie, Silák má svaly, iba Šmolinka má neurčité meno. Jedného dňa sa skupinka Šmolkov vrátane Šmolinky vyberie do lesíka, aby sa trochu zabavili. Šmolinka sa na chvíľku od skupinky oddelí a uvidí tvora, ktorý sa veľmi podobá na Šmolka. Do toho sa samozrejme zapletie starý známy Gargamel, ktorý už dlhšie hľadá šmoliu dedinku. Vďaka tejto situácii si myslí, že Šmolkovia žijú v zakázanom lese, kde zatiaľ Gargamel nehľadal. Tatko Šmolko však zistí, že skupinka Šmolkov išla do lesíka bez dovolenia, a preto sa nahnevá a udelí skupinke trest v podobe domáceho väzenia. Šmolinka si však celú situáciu berie za vinu, nakoľko nechce, aby kvôli nej Gargamel objavil Šmolkov, alebo im podobných tvorov žijúcich v zakázanom lesíku. Rozhodne sa ujsť a nájsť tvora, ktorého videla, aby ho mohla pred blížiacim sa Gargamelom varovať. K Šmolinke sa pripoja aj Šmolkovia, ktorí sa s ňou boli v lesíku zabávať. V tomto momente začína spomínané putovanie z bodu A (Šmolia dedinka) do bodu B (zakázaný les, v ktorom by mala byť zabudnutá dedinka).

I keď príbehom Šmolkovia: Zabudnutá dedinka neohúria, odsýpa to veľmi dobre. Za 88 minút, ktoré film trvá sa nestihnete nudiť, pretože táto výprava je plná akcie a humoru. Zakázaný lesík je plný rôznych farebných rastlín, divokých riek a rôznych tvorov, vďaka čomu je stále na čo pozerať. To je dobrá správa aj pre rodičov, ktoré budú do kina brať svoje ratolesti. Deti sa budú výborne baviť a rodičia nebudú mať kvôli nude chuť odísť zo sály.

Fotogaléria Šmolkovia: Zabudnutá dedinka (2017)Zobraziť fotogalériu »

Čo sa týka samotnej kvality animácie, tak tá je úplne v poriadku. Nepatrí k absolútnej špičke, no v tomto prípade to ani nie je potrebné. Šmolkovia vyzerajú tak, ako vyzerať majú, Gargamel a jeho kocúr Azrael taktiež, lesík má tu správnu atmosféru, takže v tomto smere možno hlásiť iba spokonosť. Neviem, ako na tom bude 3D verzia, no niektoré akčné scény sú dosť divoké, takže to veľmi neodporúčam, radšej zamierte na 2D prevedenie. Slovenský dabing sa podaril, pričom budete počuť hlasy Zuzky Šebovej, Táne Pauhofovej, Mariána Miezgu, Juraja Kemku, Ľuboša Kostelného, či Petra Marcina. Hoci nie som zástancom slovenského dabingu, tuná naši herci odviedli dobrú prácu.

Šmolkovia: Zabudnutá dedinka je skrátka podarený animovaný film, ktorý aspoň podľa mňa vyžmýkal z daného námetu všetko, čo sa dalo. Film rýchlo uteká, stále sa na plátne niečo deje, vtipy nie sú trápne a postavičky sú sympatické. Ide o dobrú rodinnú zábavu, ktorej sa rodičia vôbec nemusia báť, pričom deti budú spokojné určite. Reštart Šmolkov sa podaril, dáva zabudnúť na predošlé nemastné – neslané filmy a i keď neprináša nič nové, to čo robí, robí dobre. A to je hlavné.

VERDIKT MOVIE MANIA:
  Foto © ItaFilm

Súvisiace články