Šesť nových snímok od dnes v našich kinách, bude Šarlatán, Démon zatratenia, či Johanka z Arku

20.8.2020|Ivet Kollárová|

S ohliadnutím sa na predchádzajúce týždne môžeme skonštatovať, že tento týždeň sa s novými filmami v našich kinách priam roztrhlo vrece. Dnes do kín mieri šesť nových snímok (no dobre päť a jedna zreštaurovaná), na svoje si prídu milovníci hororu, historických drám, českých komédii, či staro-nových slovenských filmov. Ťahákom týždňa je strhujúca životopisná dráma inšpirovaná skutočným príbehom výnimočného muža obdareného liečiteľskými schopnosťami od režisérky Agnieszky Holland s názvom Šarlatán, ktorý mal svetovú premiéru na MFF Berlinale 2020, kde zároveň súťažil o Zlatého medveďa.

Príbeh je inšpirovaný skutočnými osudmi liečiteľa Jana Mikoláška, na ktorého sa v priebehu niekoľkých desaťročí obracali s prosbou o pomoc státisíce ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev vrátane najvýznamnejších osobností politického a kultúrneho života. Mikolášek je človek bez odborného lekárskeho vzdelania, ale s nevšedným a nevysvetliteľným nadaním diagnostikovať a pomocou byliniek liečiť choroby, s ktorými si ani doktori nevedia rady. Jeho mimoriadne schopnosti sú však vykúpené bojom s vlastnými démonmi. Liečiteľstvo je jeho vnútornou spásou a ochranou pred sebou samým…

Najnovší film uznávanej poľskej režisérky Agnieszky Holland Šarlatán odráža odveký boj dobra a zla, lásky a nenávisti, viery a zrady. To všetko v jednom človeku na pozadí dobových udalostí. V hlavnej roli Jana Mikoláška sa predstaví Ivan Trojan, ktorého mladšiu verziu stvárnil jeho syn Josef Trojan.  „Myslím si, že je to najlepší scenár, aký kedy Marek Epstein napísal. Zároveň to bolo to najnáročnejšie, čo som kedy točil. vysvetlil držiteľ šiestich Českých levov Ivan Trojan. Mikoláškovho asistenta, ale zároveň tiež životného partnera, si zahral slovenský herec Juraj Loj.

„Mikolášek liečil podľa svojich slov viac ako päť miliónov pacientov, ľudia u neho denne stáli fronty. Zároveň sa ale nemohol zmieriť s tým, kým je. Okrem jeho boja so silným egom je zaujímavé aj emotívne jadro príbehu, tiež veľmi vášnivé a bolestné…“ dodala držiteľka mnohých festivalových cien, a troch nominácií na Oscara, režisérka Agnieszka Holland. Okrem Trojanovcov a Loja si vo filme zahrali aj Joachim Paul Assböck, Jan Vlasák, Martin Myšička, Claudia Vašeková, Jana Kvantiková, Miroslav Hanus, Václav Kopta, Jaroslava Pokorná, Jiří Černý, či Jana Olhová.

Deti tento týždeň poteší animovaný rodinný film od režiséra Brenta Dawesa, Hurá do džungle (Jungle Beat). Jedno kľudné ráno sa zvieratká v africkej džungli zobudia, no netušia, že sa im život obráti hore nohami. Najlepší kamaráti, opičiak Munki a slonica Trunk zistia, že z ničoho nič získali schopnosť rozprávať ľudskou rečou. Veľmi rýchlo odhalia príčinu tohto zázraku: V džungli pristál mimozemšťan! So sebou si priniesol prekladové zariadenie, vďaka ktorému zvieratká môžu rozprávať. 

Malý fialový návštevník menom Fneep bol vyslaný svojim otcom, krutým dobyvateľom vesmíru, obsadiť planétu Zem! Avšak Fneep je skôr rozkošné nemehlo, ktoré rozhodne nemá talent na dobíjanie nových svetov. Cnie sa mu po domove, so svojou vesmírnou loďou havaroval a teraz nutne potrebuje pomoc. Munki, Trunk a ich zvierací priatelia sa rozhodnú spojiť sily, aby malému dobyvateľovi pomohli dostať sa späť na materskú loď. Na ich spoločnej ceste zažijú veľa zábavy a Fneep zistí, že priateľstvo môže byť najväčšou silou vo vesmíre. V slovenskom znení účinkujú: MUNKI – Roman Pomajbo, FNEEP – Štefan Richtárech, TRUNK – Andrea Kiráľová, ROCKY – René Jankovič, HUMPH – Igor Krempaský, GROGON – Pavol Topoľský a ďalší.

Francúzsky režisér Bruno Dumont prináša do našich kín historickú drámu ovenčenú Zvláštnou cenou poroty v sekcii Istý pohľad z MFF Cannes 2019, Johanka z Arku (Jeanne). Rok 1429. Zúri storočná vojna. Johanka, ktorá má vojenské a duchovné poslanie, oslobodí Orléans a znova dosadí následníka trónu na francúzsky trón. Potom odchádza bojovať do Paríža, kde utrpí prvú porážku. Burgunďania ju uväznia v Compiègne a vydajú Angličanom. Vtedy predstúpi pred cirkevný súd v meste Rouen. Proces vedie Pierre Cauchon, ktorý sa usiluje zbaviť ju všetkej dôveryhodnosti. Johanka ostáva verná svojmu poslaniu a odmieta sa priznať k čarodejníctvu, z ktorého ju obviňujú. Nakoniec ju odsúdia na upálenie na hranici za kacírstvo. V hlavných úlohách Lise Leplat Prudhomme, Annick Lavieville, Justine Herbez, Benoît Robail, Alain Desjacques, či Fabrice Luchini. 

Od dnes si do kín môžeme ísť pozrieť aj českú komédiu v réžii Jiřího Diarmaida Nováka, Šťastie je krásna vec. Výhra balíka peňazí v lotérii človeku rozhodne zmení život. Otázka je ako. Čenda s Janou to nemajú v živote jednoduché. Obaja sú nezamestnaní, Čenda má dlhy všade, kam sa pozrie, a najčastejšou návštevou u nich doma je exekútor. Toto všetko ale zmení farárom požehnaný tiket do lotérie. Rozprávková výhra 176 miliónov korún im otvára dvere do veľkého sveta neobmedzených možností, ale aj k hromade nových kamarátov, ktorí by si radi z výhry odkrojili poriadny kus. A hoci sa to niektorým podarí a vzťah dvojice sa naruší, nakoniec predsa len zistia, že najväčšou výhrou v živote je láska. Nová česká komédia Šťastie je krásna vec je plná situačného humoru a vypointovaných dialógov. V hlavných úlohách Petra Hřebíčková, Karel Zíma, Jan Dolanský, Marek Taclík, Ondřej Pavelka, Jiří Ployhar, Zdeněk Godla, Tomáš Jeřábek, Eva Leinweberová, Petr Vaněk, Markéta Hrubešová, Leoš Noha, David Novotný a ďalší.

Pre milovníkov hororov je na tento týždeň pripravený film od bratskej režisérskej dvojice Brett Pierce a Drew T. Pierce, Démon zatratenia (The Wretched). Dostane sa ti pod kožu. Z lesa sa medzi ľudí priplazilo starobylé zlo, čerstvé kvety v záhonoch vädnú a umierajú, namiesto dieťaťa nájde matka v postieľke niekoľko zviazaných suchých vetiev. Tisíc rokov stará čarodejnica vyliezla zo svojej skrýše v koreňoch stromu a má hlad. Ťažko ju spoznáte, môže totiž žiť v koži niekoho iného. A živí sa výhradne deťmi.

Vzdorovitého tínedžera Bena pošle mama na prázdniny do malého mesta k jeho otcovi. Ben si nájde brigádu, nudí sa, a tak má čas pozorovať dianie okolo seba. Všimne si menšieho chlapca zo susedstva a neujde mu ani, keď tento chlapec zrazu zmizne a nikto ho nehľadá. Všimne si, že úplne čerstvé kvety v okolí záhadne zoschnú a neujde mu, že mama malého chlapca sa správa veľmi zvláštne. Ešte zvláštnejšie je, že chlapcov otec sa tvári, ako keby nikdy žiadneho syna nemal. Vyzerá to tak, že Ben je jediný, kto si chlapca od susedov pamätá, preto sa rozhodne prísť celej veci na koreň. To však ešte netuší, do čoho sa púšťa – tisícročná čarodejnica, mýtický démon zabudnutia a zatratenia, je totiž strašný protivník.

Horor Démon zatratenia kraľoval od začiatku mája do polovice júna 2020 v rebríčku víkendovej návštevnosti kín v USA. V čase karantény sa z filmu stal fenomén amerických autokín. V hlavných úlohách John-Paul Howard, Piper Curda, Jamison Jones, Azie Tesfai, Zarah Mahler, Kevin Bigley, Gabriela Quezada Bloomgarden, či Richard Ellis. 

Posledný film predposledného augustového týždňa mal na Slovensku premiéru v roku 1994. Do digitálnej podoby ho reštauroval Slovenský filmový ústav a mi si na veľkých plátnach môžeme opäť vychutnať film režiséra Štefana Semjana, Na krásnom modrom Dunaji. Súdobá crazy komédia o troch bohémskych kamarátoch, ktorých vzrušenie z dobrodružstiev na hranici zákona, neviazaná zábava, sexuálna sloboda, radosť z maličkostí a žiadne obavy pred budúcnosťou privedú k spolupráci na krádeži slávneho obrazu Andyho Warhola. Vo filme si zahrali Juraj Johanides, Maroš Kramár, Vladimír Hajdu, Silvia Šuvadová, Marián Labuda, Andrej Hryc, či Ľubomír Paulovič. 

  Foto © Magicbox/ContinentalFilm/CinemArt/FilmEurope/ASFK/Bonton

Súvisiace články