Do kín prichádzajú nové snímky Pinocchio, After: Sľub a Mulan

3.9.2020|Ivet Kollárová|

V netypickom prvom filmovom septembrovom týždni privítame v kinách tri nové snímky, hoci jedna má premiéru naplánovanú až na piatok 4. septembra. Dôvodom tohto posunu sú štúdia Disney a ich odvážny krok zaradiť na svoj stream Disney+ hranú novinku Mulan, ktorej pôvodný dátum premiéry bol už v marci. No ale keďže u nás tento stream dostupný zatiaľ nie je, týka sa to prevažne USA, či Kanady, v našich podmienkach uvidíme film na veľkom plátne.

Poďme ale postupne. Režisér Roger Kumble natočil pokračovanie romantického filmu After: Bozk, tentokrát s názvom After: Sľub (After We Collided). Osudová láska Tessy a Hardina prejde divokým vývojom i zradou a čaká ju naozajstná skúška ohňom. Po nečakanom odhalení už ich život a vzťah nebude nikdy taký ako predtým. Fenomenálne prijatie knižnej série After sa prenieslo aj na veľké plátna a po úspešnom filme After: Bozk prichádza do kín pokračovanie s názvom After: Sľub. Na scenári tentokrát pracovala priamo autorka knižných predlôh Anna Toddová, čo fanúšikom sľubuje väčšiu vernosť knihám. After: Sľub tiež prináša odvážnejší príbeh plný vášne a sexuálneho napätia.

Slušné dievča Tessa a tajomný rebel Hardin prepadli vzájomnej osudovej láske. Na ničom inom nezáleží a ani jeden z nich nemá čo stratiť. Až na to, že môžu stratiť jeden druhého, teda vlastne úplne všetko. A práve takéto nebezpečenstvo hrozí vo chvíli, keď sa Tessa dozvie o stávke, ktorá ich vzťahu predchádzala, a o jednom Hardinovom škaredom tajomstve z minulosti. Hardin býval krutý a nespútaný, často dievčatá využíval a potom ich odkopol. Teraz je to on, kto by mohol skončiť so zlomeným srdcom. Urobil obrovskú chybu, pre ktorú sa môže láska jeho života skončiť. Dokáže prekonať tiene minulosti a vybojovať svoju lásku späť? Nebude to jednoduché. Silná vášeň a divoký vzťah totiž Tessu zmenili – už nie je tým nevinným dievčaťom. Stále je zamilovaná, ale zároveň je aj silnejšia a dospelejšia. Určite sa nechce utápať v slzách. Nový chlapec, ktorý sa v jej živote objavil, je navyše pozorný a dobrý. S ním by jej srdce mohlo konečne nájsť pokoj. Je ale pokoj to, po čom skutočne túži? Nevyhrajú napokon elektrizujúce dotyky, nenásytné bozky a horúca túžba, ktorú dokáže vzbudiť iba nebezpečný Hardin Scott?

Prvá časť s názvom After: Bozk zaznamenala v slovenských kinách podobný divácky úspech ako úvodný diel ságy Twilight. Filmy zo série After vznikajú podľa rovnomenných knižných bestsellerov. Prvé príbehy pod hlavičkou After písala Anna Toddová na voľne prístupnú internetovú platformu Wattpad, kde sa stali obrovským hitom a získali si miliardu prečítaní. Úspech, aký autorka nečakala ani v najtajnejších snoch, vyústil do vydania série kníh a následne aj do natáčania celovečerných filmov. V hlavných úlohách Josephine Langford, Hero Fiennes Tiffin, Louise Lombard, Dylan Sprouse, Candice King, Charlie Weber, Max Ragone, Selma Blair, Samuel Larsen, či Dylan Arnold. 

Taliansky režisér Matteo Garrone mal so svojou novou verziou klasickej rozprávky Pinocchio svetovú premiéru na tohtoročnom MFF Berlinale. Film, ktorého premiéra bola rovnako poposúvaná, prichádza dnes do našej oficiálnej kinodistribúcie. Rezbár Geppetto vychováva oživenú bábku Pinocchia ako vlastného syna. Pinocchio však nie je úplne najvzornejší chlapec a nechá sa ľahko zviesť k darebáctvam, vďaka ktorým prežíva veľké množstvo rôznych dobrodružstiev. Jedného dňa je podvedený, unesený a naháňajú ho banditi naprieč svetom plným neuveriteľných netvorov – z brucha obrej ryby sa cez zem hračiek dostane až na pole zázrakov. Podarí sa Pinocchiovi uniknúť a splniť svoj sen stať sa skutočným chlapcom? V hlavných úlohách Federico Ielapi, Roberto Benigni, Rocco Papaleo, Massimo Ceccherini, Marine Vacth, Gigi Proietti, Alida Baldari Calabria, Massimiliano Gallo, Gianfranco Gallo, Teco Celio, Guillaume Delaunay, Domenico Centamore, či Marcello Fonte. Film sa u nás premieta so slovenským dabingom.

Režisérka Niki Caro nám konečne predstaví svoju hranú verziu animovaného Disney originálu Mulan. Keď cisár Číny vydá nariadenie, že jeden muž z rodiny musí slúžiť v cisárskej armáde na obranu krajiny pred útočníkmi zo severu, Hua Mulan, najstaršia dcéra váženého bojovníka, zaujme miesto svojho nemocného otca. V prestrojení za muža prekonáva Hua Jun nástrahy na každom kroku svojej cesty a učí sa využívať svojej vnútornej sily a prijať svoj skutočný potenciál. Táto epická cesta z nej nielen urobí váženého bojovníka, ale vyslúži si aj rešpekt celého národa… a tiež aj hrdého otca. Mulan prináša slávne medzinárodné obsadenie, ktoré zahrnuje: Yifei Liu v roli Mulan; Donnie Yena v roli veliteľa Tunga; Jasona Scotta Leea ako Böri Khana; Yosona Ana ako Cheng Honghui;  a tiež Gong Li jako Xianniang a Jet Li ako cisára. V kinách uvidíme originál anglickú verziu, ako aj verziu so slovenským dabingom. 

Bonusový film
Od dnes v kinách aj reštaurovaná verzia českej tragikomédie Samotári

Tragikomédia o siedmich mladých ľuďoch vo veľkom meste na konci deväťdesiatych rokov, ktorí sa ocitajú v kaleidoskope absurdných situácií. Kultový film Davida Ondříčka a Petra Zelenku v obnovenej premiére po 20 rokoch od jeho vzniku a v digitálne reštaurovanej verzii.

Sedem mladých ľudí prežíva počas niekoľkých dní udalosti, ktoré radikálne ovplyvnia ich budúci život. Rozhlasový moderátor malého pražského rádia Petr sa rozchádza so svojou dlhoročnou priateľkou Hankou. Tú chce získať pre seba neurotický doktor Ondřej, ktorý ju už celé roky prenasleduje svojou dotieravou pozornosťou. Ondřejova manželka Lenka si však odmieta pripustiť, že by otec ich detí mohol zradiť ich úhľadný malomeštiacky život. Do osudov oboch dvojíc zasiahnu aj krehká macedónska barmanka Vesna hľadajúca v Čechách strateného otca, cynický manipulátor Robert a oddaný milovník marihuany Jakub. Kontrast k osudom osamelých mladých ľudí, ktorí sa viac či menej úspešne pokúšajú vyznať sa sami v sebe, tvoria Hankini usadlí rodičia a skupinka japonských turistov túžiacich poznať „typickú“ českú rodinu…

Príbehy samotárov uprostred davu, ktorí si pripadajú bezmocne vláčení zlomyseľným osudom v svojich ekonomicky pohodlných životoch, rozprávajú autori v tragikomickej polohe. V hlavných úlohách Jitka Schneiderová (Hanka), Saša Rašilov (Petr), Jiří Macháček (Jakub), Ivan Trojan (Ondřej), Labina Mitevska (Vesna), Mikuláš Křen (Robert), Dana Sedláková (Lenka), Hana Maciuchová, František Němec (Hankini rodičia), Tatiana Vilhelmová (prostitútka), Zdeněk Suchý (dealer), Jan P. Muchow (gitarista skupiny Fake Dead).

  Foto © Continental Film/Bontonfilm/CinemArt

Súvisiace články