Krokodíl Dundee (Crocodile Dundee, 1986)

10.4.2007|Jozef Rigo|
Krokodíl Dundee (Crocodile Dundee, 1986)

Chytrý drsniak si bleskovo podmaní New York.

TVORCOVIA :
Paul Hogan /46/ ako Michael „Crocodile“ Dundee; najznámejší austrálsky komik.
Linda Kozlowská /28/ ako Sue Charltonová; divadelná herečka z Broadwaya, ktorá od tej doby pracuje v televízii.
John Meillon /52/ ako Wally Reilly; ďaľšia austrálska legenda, známa z filmu Na brehu /On the Beach, 1959/ a mnoho ďalších. Tu hrá rolu, ktorú napísali špeciálne pre neho.
John Cornell, producent; Hoganov manažér a partner. Režíroval Krokodíl Dundee II. /Crocodile Dundee II, 1987/.
Peter Faimar, režisér; prvý film Hoganovho televízneho režiséra.

VZNIK :
Paul Hogan zarábal slušné peniaze v televíznych komédiach a televíznych reklamách, hral aj zadarmo v sérii reklám „Navštevujte Austráliu“, zameraných na turistov zo Spojených štátov.
Krokodíl Dundee uzrel svetlo sveta potom a oni chceli mať istotu, že si americký divák spomenie na známu tvár.
Rovnakú techniku s dobrým výsledkom Hogan použil, aby prerazil v Británii, zahral si v sérii reklám na austrálsky ležiak. Hogan rozhodne nemusel o svojich kvalitách presvedčovať svojich protinožcov. Behom predchádzajúceho desaťročia vyrástol zo stepujúceho komika, ktorý debutoval v sólovom čísle ako vrhač nožov so zaviazanými očami v lokálnej televíznej show v celonárodnej inštitúcii.
Hogan si uvedomoval, že filmy z Austrálie s výnimkou Šialený Max /Mad Max, 1979/ majú značný kritický ohlas, obvykle sa premietajú iba vo filmových kluboch. Nastal čas, aby cenovo prístupný, masovo obľúbený film vytvoril nového národného ľudového hrdinu, ktorý by nahradil doterajší zástup postáv bez nádeje na lepšie časy, akým bol napríklad Ned Kelly.
Cornell a Hogan prišli do Spojených štátov bez akejkoľvek zmluvy o distribúcii a bez obvyklého doprovodu obchodných poradcov. Na Američanov obaja zapôsobili svojou schopnosťou vyjednávať a robiť obchody. Paramount získal práva a vynaložil sumu rovnajúcu sa pôvodnému rozpočtu na propagáciu. Nechali film rozoberať odborníkom na marketing, čo ho viedlo k vystrihnutiu siedmich minút z prvej polovice nezrozumiteľných australianizmov ako napríklad: „Sklapni, vy mizerné havrany“ (Zavri im hubu)“. Veľa času zabrali úvahy nad zmenou názvu. Nakoniec sa experti zhodli, že použitie úvodzoviek okolo slova Crocodile bude dostatočným upozornením pre amerických divákov, že nejde o populárno-vedecký film.
Americkí recenzenti obdarili film miernou chválou, avšak reklama Paramountu a ústne komentáre pracovali rýchlo. Krokodíl Dundee sa stal najobľúbenejším /na jeseň uvedeným/ filmom všetkých dôb. Tiež sa to opakovalo v Británii a vo zvyšku sveta, hrubý príjem činil na celom svete 375 miliónov dolárov, čo znamenalo prvú priečku v rebríčku neamerických filmov všetkých dôb.
Šťastní Austrálčania, ktorých peniaze boli vložené do rozpočtu , zarobili päťkrát toľko než do toho vložili. Ale Cornell a Hogan si dali dobrý pozor, aby vlastnili 100% druhého dielu, ktorý prišiel do distribúcie nasledujúci rok.

Známa scéna z filmu Krokodíl Dundee
Známa scéna z filmu Krokodíl Dundee

ZO ZÁKULISIA :
Pre scénu, v ktorej Dundee zachraňuje Sue pred krokodílom, chceli pôvodne použiť, skutočného, duševne vyrovnaného plaza, lenže poisťovacia spoločnosť o tom nechcela ani počuť. Takže krokodíl, ktorého máte česť vidieť je model za 50 tisíc austrálskych dolárov, ktorý vyzerá o to realistickejší, že mohli jeho kožu tvarovať na telo skutočného 5 metrového zabijaka. Bolo treba vybrať z dna tony bahna, aby sa dali inštaľovať hydraulické zdviháky, ktoré po koľajniciach vymrštili príšeru na Lindu Kozlowskú.
Turistický ruch sa v tomto skutočnom raji divočiny po uvedení filmu zdvojnásobil. Vyskytli sa aj púte do nelákavého mesta McKinley v queenslandskom vnútrozemí, teda filmového Walkabout Creeku. Okúzlení domorodci vycítili šancu a premenovali miestny Federálny hotel na hotel Walkabout Creek. Jeho vlastníci ho predali za dvojnásobnú cenu.
Linda Kozlowská bola vo filme nováčik, doporučil ju  Dustin Hoffman a zmluvu dostala cez  odborový zväz austrálskych hercov, ktorý chcel, aby túto prácu získal nejaký nádejný austrálsky talent! Rodená Newyorčanka krstená Hudsonom sa dobre skamarátila so štábom a udržiavala si profesionálne radostný výraz na tvári aj pri natáčaní vo vnútrozemí, kde o nejakom komforte nebolo ani reči. Získala si Austrálčanov predovšetkým tým, že odmietla žuvať atrapu dlabanca.
Hogan si vybral trochu inú zábavu. Noci v autrálskom buši boli celkom otravné, nie však pre Paula a Lindu. Neskôr noviny písali, že bolo verejným tajomstvom, že  počas natáčania Krokodíla Dundee sa spolu zblížili. Nad slnko jasnejšie to bolo na  tlačovej konferencii k príležitosti uvedenia Krokodíla Dundee II, keď sa nadšene objali pred kamerami. Zakrátko opustil Hogan kvôli Linde svoju manželku Nolene (ktorú si vzal, keď ešte nemal 20 rokov) a 5 detí.
Hogan hrá postavu, ktorú vydestiloval k dokonalému presahu vlastnej príťažlivej osobnosti. Napriek jeho veku jasne vidíte, že ako lovec krokodílov je vo forme, lenže jeho snaha dosiahnuť Dundeeho fyzično skončila takmer tragicky. Hneď pri natáčaní Hogana  zľahka klepla  pepka,/môžeš nechať tento výraz pozná každý a je výstižný, v slovenčine by to bolo oveľa opisnejšie/ keď to prehnal so zdvihnutím 113 kilových činiek. Celá Austrália bola na nohách, ale Hogan sa rýchlo a úplne uzdravil. Neskôr tvrdil, že krvná zrazenina zasiahla časť mozgu, ktorú však nepoužíva.
Po 7 týždennom filmovaní Krokodíla Dundee v Austrálii nasledovalo šesť týždňov v Spojených štátoch. Keď dospeli k záverečnej scéne v metre, použili niekoľko stoviek štatistov, ktorí si ešte zahrali ako náhodne vybrané obecenstvo na predpremiére. Získali tak gýčový dôkaz, že Američanom všetky fóry dôjdú.
Miesto nakrúcania v USA vzbudilo zvedavosť fanúšikov, keď ich očakávanie sa nesplnilo. V hoteli Plaza sa hostia často sťažovali, že nemajú bidet,/aj v slovenčine je to ako WC len voda strieka zdolahore a umyješ si riťku/ jednu z mnohých kultúrnych záhad, na ktoré Dundee na svojich cestách narazil. Čas od času sa museli recepční ospravedlňovať a vysvetľovať, že aj keď v izbe chýbal tento civilizovaný výdobytok majú v Plaza tiež celkom roztomilé toalety.

Paul Hogan vo filme Krokodíl Dundee
Paul Hogan vo filme Krokodíl Dundee

ZÁŽITKY :

  • „Asi to najhoršie, čo sa o Krokodílu Dundee dá povedať, je, že je to pekný film a nie príliš vybrúsený, ale pekný. Je to film, ktorý bol vymyslený preto, aby ste sa cítili dobre.“ Vincent Canby, New York Times, 16.novembra 1986.
  • „Dundee so svojou austrálskou verziou stetsonu na hlave sa správa ako stelesnenie starého kovboja a pripomína americkému filmu jeho mužnejšiu, hrdinskejšiu a (aspoň v jeho prípade) zábavnejšiu minulosť.“ Peter Ackroyd, The Spectator, 3.január 1987.
  • „Dôvod prečo Američania tento film kúpili, bude najskôr ten, že Hogan sa k nim správa pekným spôsobom, aký by oni sami od seba nečakali.“ Victoria Maatherová, Daily Telegraph, 12.decembra 1986.
  • „Nie sú tam len samé narážky na veľké prsia alebo záchodový humor a tento chalan sa naviac na svet pozerá ružovými okuliarmi a každému dáva to lepšie z jeho vlastných pochybností.“ Paul Hogan, keď analyzoval pôsobenie filmu.

VŠIMNITE SI :

  • Importovaných krokodílych zubov. Nad farbou a tvarom Mickovho klobúku uvažovali tvorcovia pekne dlho, nakoniec však museli zuby zohnať v juhovýchodnej Ázii.
  • Vrátnik v hoteli Plaza ukazuje nesprávnu cestu. Aby Sue našla Micka na stanici metra, musí ísť na západ k Columbus Circle, aby ju bolo vidieť na pozadí Central Parku a pritom bližšia stanica je hneď na východ za rohom.
  • Prirodzeného prvého bozku na plátne. Keď Paul a Linda museli záber opakovať po 3 a 4 krát, štáb si z oboch hercov uťahoval. „No tak, ukľudni sa, Hogan,“ pokrikovali na neho. Že sa mu trochu chveje ruka, keď berie Lindu za bradu, a podobne.
  • Vedúci výpravy Graham (Grace) Walker hrá v autrálskych scénach Angela.
  • Príšerného počasia. Stratili celý deň nakrúcania, keď New Yorkom zmietal hurikán Gloria.
Zdroj:  MovieMania.sk

Súvisiace články