Medzi šiestimi novými filmami,ktoré prichádzajú dnes do kín sú aj Posledný súboj,Venom 2,či Cenzorka

14.10.2021|Ivet Kollárová|

Mesiac október neprestáva prekvapovať filmovými novinkami, na druhý týždeň pripravili distribútori šesť nových snímok, medzi ktorými uvidíme aj na MFF Benátky ocenený film režiséra Petra Kerekesa, Cenzorka, ktorý v sekcii Horizonty získal cenu za najlepší scenár. Filmami týždňa sú blockbustre Venom 2 a Posledný súboj.

Poďme sa najskôr pozrieť k našim českým susedom. Režisér Petr Zahrádka natočil romantickú komédiu Láska na špičkách. Príbeh filmu je zasadený do malého mesta a okolia Broumovska. Dramatická krajina korešponduje s náladami hlavnej hrdinky Terezy (36), bývalej primabaleríny Národného divadla, ktorá po úraze skončila kariéru profi tanečnice a presťahovala sa s manželom Petrom a sedemročnou dcérou Maruškou do opusteného mlynu, ktorý zdedila po babičke. S neoblomnou vôľou a aj cez obmedzené finančné prostriedky mlyn rekonštruuje, aby vytvorila rodine nový domov. Privyrába si tým, že v miestnej škole vedie krúžok pohybovej výchovy. Učí životom unavené ženy dávno zabudnutým tanečným pohybom a ich dcéry základom baletu. Peter na dedine nie je šťastný, chce robiť kariéru v Prahe. Ich manželstvo prechádza krízou, neistá existencia a ľudská obmedzenosť niektorých obyvateľov malého mesta Terezu núti ťahať na vlastných bedrách viac, než možno dokáže uniesť. Najšťastnejšie sú jej malé „primabaleríny“, ktoré majú od dokonalosti ďaleko, no o to rozkošnejšie sú. Ako to však býva, život nám kladie do cesty nečakané nástrahy. Jednej noci mlyn začne horieť, na scéne sa objavia dobrovoľní hasiči a ich sympatický veliteľ. Peter Tereze oznamuje, že sa sťahuje do Prahy, riaditeľ školy prezradí, že krúžok pohybovej výchovy chce vedenie mesta zrušiť, a na scéne sa z ničoho nič objavia Terezine kamarátky. Pokiaľ to všetko bude chcieť Tereza prežiť v zdraví, bude musieť vymyslieť plán... v hlavných úlohách Vica Kerekéš, Jana Stryková, Linda Rybová, Jakub Kohák, Jitka Schneiderová, Leoš Noha, Jana Paulová, Pavel Nový, Jiří Havelka, Igor Chmela, Ondřej Veselý, či Valentýna Becková. 

Filmové štúdio 20th Century Studios a legendárny režisér Ridley Scott prinášajú epický historický film Posledný súboj (The Last Duel), pútavý príbeh zrady a pomsty na pozadí temného a brutálneho stredovekého Francúzska 14. storočia. Historický epos Posledný súboj je filmová, provokujúca historická dráma, ktorá skúma všadeprítomnú silu mužov, krehkosť spravodlivosti a silu a odvahu jednej ženy vo svete ovládanom mužmi, ktorá je ochotná riskovať a postaviť sa za svoju pravdu.

Na základe skutočných udalostí film odhaľuje príbeh posledného súboja medzi šľachticmi Jeanom de Carrougesom a Jacquesom Le Grisom, dvoch dlhoročných priateľoch, ktorí sa  pod vplyvom turbulentných udalostí stávajú nekompromisnými rivalmi a úhlavnými nepriateľmi. Keď manželku Jeana de Carrouges Margueritu brutálne napadne Jacques Le Gris, tá odmieta mlčať a vystúpi, aby obvinila svojho útočníka, zo zločinu, jej čin odvahy a vzdoru, predstavuje v stredovekom Francúzsku čin, ktorý ohrozuje jej vlastný život. Kráľ Karol VI nariaďuje svojím poddaným šľachticom, aby vzájomný spor vyriešili rozhodujúcim súbojom. Následná skúška bojom a vyčerpávajúci vzájomný duel na život a smrť, stavia osud všetkých troch hlavných hrdinov do Božích rúk.

Vo filme “Posledný duel” uvidíme hviezdne obsadenie, Matta Damona v úlohe Jeana de Carrouges, Adama Drivera ako šľachtica Jacquesom Le Grisom, Jodie Comer ako Marguerite de Carrouge a tiež dvojnásobného držiteľa Oscara Bena Afflecka. Okrem nich si vo filme zahrali aj Harriet Walter, Clare Dunne, Clive Russell, či Nathaniel Parker. Príbeh na základe historickej skutočnosti bol sfilmovaný podľa knihy spisovateľa Erica Jagera.

Po troch rokoch sa na plátna kín vracia „roztomilý“ extraterrestrial anti-hrdina, v kooperácii Marvel-Sony, v réžii herca, režiséra a motion capture profíka Andyho Serkisa s názvom Venom: Carnage prichádza (Venom: Let There Will Be Carnage). Viac ako po roku sa novinár Eddie Brock snaží prispôsobiť životu hostiteľa, nebezpečného mimozemského symbionta, ktorý mu prináša nadľudské schopnosti. Svoju kariéru chce obnoviť rozhovorom so sériovým vrahom Cletusom Kasadym, ktorému sa ale podarí utiecť z väzenia a sám sa stáva ďalším hostiteľom. V hlavných úlohách Tom Hardy, Woody Harrelson, Stephen Graham, Michelle Williams, Naomie Harris, Reid Scott, Laurence Spellman, či Rodrig Andrisan. 

Od tvorcu filmu Mia a biely lev, Gillesa de Maistreho prichádza do kín rodinná snímka Vlk a lev (The Wolf and the Lion). Nečakané priateľstvo. Neuveriteľné dobrodružstvo. V kanadskej divočine zvedie osud dokopy mladé dievča s mláďatami dvoch obávaných šeliem a na svete je priateľstvo, aké nemá páru. Snímku je výnimočná aj tým, že sa opäť natáčala so skutočnými zvieratami a zaobišla sa bez digitálnych trikov.

Dvadsaťročná Alma preruší štúdium hry na klavíri a odíde na nejaký čas na chatu po dedkovi, ktorá sa nachádza na ostrove uprostred majestátnej kanadskej divočiny. Krátko nato sa jej život obráti hore nohami. Po leteckej havárii objaví v lese malé levíča určené na výcvik v cirkuse a v rovnakom čase sa zároveň ujme aj mláďaťa vzácneho strieborného vlka, ktoré do chaty prinesie vlčica zvyknutá na prítomnosť a priazeň Alminho dedka. Rozhodne sa zvieratá ochrániť pred svetom ľudí a postarať sa o ne. Spolu tak vytvoria originálnu rodinu. Zvieratá majú ostrov len pre seba a v prírode si cvičia svoje divoké inštinkty. Alma ich učí počúvať hru na piane a hoci sa vlk a lev z rozkošných mláďat postupne vzhľadom a silou menia na obávané šelmy, puto medzi všetkými tromi je čoraz silnejšie. Ich idylické spolužitie však po čase naruší dotyk civilizácie. V hlavných úlohách Graham Greene, Charlie Carrick, Mylène Dinh-Robic, Molly Kunz, Rhys Slack, Evan Buliung, Rebecca Croll, či Derek Johns. 

Dnes do oficiálnej kino-distribúcie prichádza slovenský film v česko-ukrajinskej koprodukcii Cenzorka režiséra Petra Kerekesa. Irina je oddanou dozorkyňou vo väznici č. 74 v Odese - v ženskom nápravnom ústave na Ukrajine, kde stráži viac ako sto väzenkýň. Lesja, odsúdená na sedem rokov za zločin z vášne, je jednou z nových žien, prichádzajúcich do basy. Je tehotná so svojim prvým dieťaťom.

Kým si Lesja postupne zvyká na pravidlá väzenského života, zisťuje tiež, že viaceré jej spoluväzenkyne postihol podobný osud. Matky s malými deťmi majú povolenie ich raz za čas navštíviť v oddelenej časti väznice, kde sa o nich starajú benevolentné sestry a dozorkyne. Pokiaľ však väzenkyňa nenájde pre svoje dieťa domov po jeho tretích narodeninách, potomka umiestnia do ústavnej starostlivosti, čo je tragédia pre každú matku a dieťa, ako aj ťažká rutina pre Irinu, ktorá je zodpovedná za odovzdávanie detí do sociálnej starostlivosti. Pod zámkom a takmer s nikým, na koho by sa mohla obrátiť vo svete vonku, musí Lesja nájsť spôsob, ako zabrániť tomu, aby jej syn skončil v sirotinci. Vo filme si zahrali Maryna Klimova, Iryna Kiryazeva, či Lyubov Vasylyna. 

Cenzorka sa bude premietať spolu s krátkym animovaným filmom Bolo raz jedno more poľskej režisérky, animátorky a výtvarníčky Joanny Kozuch. Príbehy z trblietavého dna umierajúceho Aralského mora. Svetlana hľadí do soľnej púšte svojim jediným okom. Gulšat spravuje prázdny hotel. Kapitán zaznamenáva stopy mora, ktoré odchádza a Sergej vozí turistov po jeho prázdnom, ligotavom dne. Poslední ľudia z Moynaku, ktorí si pamätajú pôvodný breh vysychajúceho Aralského mora...

Ich dni sú posplietané zo spomienok na slávnu minulosť rybárskej veľmoci a snov o návrate veľkej vody. Súčasnosť tvorí cintorín lodí, ktoré už nikdy nevyplávajú z prístavu. Animovaný film Bolo raz jedno more... je o dôsledkoch ľudských rozhodnutí a činov. O tom, ako môžu ovplyvniť každodenný život jedného uzbeckého mesta a život jeho obyvateľov. Ako napísal reportér Ryszard Kapuściński: „Neexistuje taký́ nezmysel, aký by ľudská myseľ nemohla vymyslieť.“

Posledným filmom, ktorý prichádza dnes do našich kín je animovaná dráma od režisérky Michaely Pavlátovej, Moja afganská rodina (Moje slunce Mad). Film, ktorý vznikol v koprodukcii s Českou republikou a Francúzskom, rozpráva príbeh Herry, ktorá sa zamiluje do Afganca Nazira a rozhodne sa s ním odísť do jeho rodnej krajiny. Netuší, aký život ju čaká v Afganistane ani do akej rodiny vstupuje. Ako ostatné ženy v rodine aj Herra nosí burku a schováva sa, keď prídu do domu hostia. Po čase získava novú prácu s Američankou Heidi, ktorá len veľmi málo rozumie tomu, ako žijú ženy v Afganistane, a ešte menej tomu, že nie každý chce, aby ho zachránil Západ. Moja afganská rodina je adaptáciou knihy Frišta českej novinárky Petry Procházkovej. Ako hlasy postáv budeme počuť Elišku Balzerovú, Hynka Čermáka, Bereniku Kohoutovú, Miroslava Krobota, Zuzanu Stivínovú, či Ivana Trojana.   

  Foto © CinemArt/ASFK/Bonton/ContinentalFilm/Filmtopia/Itafilm

Súvisiace články