Prehľad filmov na júl 2023 – Oppenheimer, Barbie, Mission: Impossible Odplata, Aftersun, Strašidelný dom, Rebel

3.7.2023|Ivet Kollárová|

Letné mesiace sú obľúbeným obdobím každého roka. Horúce počasie láka k vode, školopovinní si oddýchnu od svojich školských povinností, pracujúci sa tešia na zaslúžené dovolenky a pre milovníkov filmu sú pripravené príjemne chladné kinosály, kde si budú môcť vychutnať to najlepšie zo súčasnej kinematografie, čo nám ponúka toto letné obdobie. A aj keď by sa to na prvý pohľad mohlo zdať, o uhorkovej sezóne reč vôbec nebude. 

Na mesiace júl a august pripravili filmoví distribútori balík filmov, ktorý poteší ako nadšencov hollywoodskych veľkofilmov, akčných trhákov, neviazaných komédii, či romantiky, rovnako tak ulahodí náročnému divákovi s klubovým duchom, či záľubou v emočne vypätých drámach. Prvý letný mesiac júl síce prinesie do kín “len“ štrnásť nových filmov, avšak kvalita bude prevažovať nad kvantitou. Hollywoodskymi ťahákmi mesiaca sú filmy Oppenheimer, Barbie, či Mission: Impossible Odplata. Klubovými snímkami mesiaca sú filmy Aftersun, Rebel, či Svet včerajška.

Okrem toho nás čaká otvorenie letných kín, mnoho kultúrnych podujatí, prehliadok a žánrových festivalov a začiatkom mesiaca bude v Čechách prebiehať 57. ročník Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary.

Štyri filmové týždne otvoríme s najväčším počtom noviniek v kinách na mesiac júl, ktorých bude v prvom týždni šesť. A začneme hororovou snímkou štúdii Blumhouse v režijnom debute Patricka Wilsona s názvom Insidious: Červené dvere, ktorá nás vráti do životov rodiny Lambertovcov. Vo filme si zahrali Rose Byrne, Ty Simpkins, Hiam Abbas a aj samotný Patrick Wilson. Dokumentom týždňa bude slovenská snímka Územie fantázie od Pauly Maľárovej. Film sleduje podobu vojny v čase dlhotrvajúceho mieru.

Francúzskou klubovou snímkou týždňa bude komédia Hrdina nikoho od režiséra Alaina Guiraudieho. Film sleduje tridsaťpäťročného Médéric, ktorý sa zaľúbi do vydatej prostitútky Isadory v strednom veku. Keď sa centrum mesta Clermont-Ferrand stane terčom teroristického útoku, mladý bezdomovec Selim sa skryje uňho v byte, čo v okolí vyvolá značnú podozrievavosť. Náklonnosť k Selimovi a city k Isadore odrazu premenia Médéricov život v jeden veľký chaos. V kinách budeme mať aj austrálsky film, rodinnú, ekologickú snímku o záchrane oceánov a ohrozeného druhu vzácnej ryby s názvom Tajomstvo modrej zátoky od režiséra Roberta Connollyho. V snímke si zahrali aj Mia Wasikowska, či Eric Bana.

Česká režisérka Jitka Rudolfová natočila komédiu Život pre samoukov. Príbeh sleduje Kláru, ktorej život sa po rozvode otočí o 180 stupňov, začne bicyklovať, vráti sa ku svojej mame, nerozumie svojej dospievajúcej dcére, influencerka jej radí ako mať rada samú seba a posiela ju na rande, ktoré často končia trápnymi situáciami. Vo filme uvidíme Janu Plodkovú, Jaroslava Plesla, Zuzanu Kronerovú, Báru Seidlovú, či Simonu Babčákovú. Prvý júlový týždeň prinesie do kín aj hit nezávislej filmovej scény minulého roka, režijný debut Charlotte Wells, komornú, emočnú drámu o vzťahu otca a dcéry Aftersun s Paulom Mescalom a Francescou Coriou v hlavných úlohách. Calum, mladý rozvedený otec a jeho jedenásťročná dcéra Sophia trávia dovolenku v tureckom letovisku. Jeho pohodové vystupovanie a iskra nepokazí žiadnu zábavu, avšak na pozadí tým zakrýva ťažobu problémov, ktoré si so sebou v živote nesie. 

Druhý júlový týždeň prinesie do kín tri nové filmy. Ťahákom týždňa bude siedma časť v megaúspešnej akčnej filmovej sérii Mission: Impossible s názvom Mission: Impossible Odplata - Prvá časť, o réžiu ktorej sa opäť postaral Christopher McQuarrie (režisér ostatných dvoch Mission snímok). Ethan Hunt sa spoločne s tímom Impossible Mission Force vydávajú po stopách nebezpečnej zbrane, ktorá má potenciál zničiť celé ľudstvo, aby ju zaistili skôr, ako sa dostane do rúk šialenca. Po boku nezničiteľného Toma Cruisa si zahrali staré známe tváre ako Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Ving Rhames, Vanesa Kirby, či navrátilec z prvého filmu Henry Czerny. Medzi novými tvárami sú Hayley Atwell, Pom Klementieff, Shea Whigham, či Esai Morales. 

Klubovým ťahákom týždňa je snímka v belgicko-luxembursko-francúzskej koprodukcii od režisérov Adila El Arbiho a Bilalla Fallaha, dráma s názvom Rebel. Film ponúka nesmierne silný a nežný portrét rodiny, ktorú rozvracia problém budúcnosti malého moslimského chlapca. Zobrazuje ako romantický a hrdinský sa džihád môže na prvý pohľad zdať a ako sa z náboženstva stáva zbraň. V kinách budeme mať aj maďarskú, romantickú drámu Prví dvaja od režiséra Balázsa Szövényi-Luxa o milencoch, ktorí majú jeden deň na to, aby rozhodli o osude svojho vzťahu.

Rovnako tri nové filmy prídu do kín v tretí júlový týždeň, ktorý možno rozdelí divákov na dva vskutku rozdielne tábory. Do kín prichádzajú dva dlho-očakávané filmy Oppenheimer a Barbie. 

Film Oppenheimer ponúka príbeh muža, ktorý riskoval zničenie sveta, aby ho tým zachránil. Režisér Christopher Nolan prepožičal svoj rozprávačský talent životopisnému filmu o vynálezcovi atómovej bomby. Okrem príbehu samotného sú highlightom filmu jeho praktické efekty (ktorými je Nolan známy), najmä verné stvárnenie testu Trinity, prvého riadeného výbuchu atómovej bomby v histórii a silné, hollywoodske herecké obsadenie. Vo filme si zahrali Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Gary Oldman, Josh Hartnett, Alden Ehrenreich, Rami Malek, Kenneth Branagh, Casey Affleck, Jason Clarke, Josh Peck, Jack Quaid, Matthias Schweighöfer, Gustaf Skarsgård, David Dastmalchian, či Dane DeHaan.

Film Barbie prináša nevšedný pohľad na ikonu medzi bábikami (a Kena) v bezchybnom Barbie svet, na jej zdanlivo dokonalý život, ktorý naruší existenčná kríza. Otvoriť oči jej (a Kenovi) má čas strávený v reálnom svete, v ktorom objaví slasti a strasti skutočného života medzi ľuďmi. O réžiu sa postarala Greta Gerwig, ktorá do filmu obsadila (rovnako ako Nolan) výnimočné herecké obsadenie: Margot Robbie, Ryan Gosling, Simu Liu, Kate McKinnon, Emma Mackey, Hari Nef, Will Ferrell, Michael Cera, John Cena, Nicola Coughlan, America Ferrera, Issa Rae, Kingsley Ben-Adir, Jamie Demetriou, Emerald Fennell, Ncuti Gatwa, Scott Evans, Sharon Rooney, či Dame Helen Mirren, ktorá je narátorkou príbehu. 

No a pre deti je druhý júlový týždeň pripravený animovaný film od ukrajinských tvorcov Oleh Malamuzh a Oleksandra Ruban, Mavka: Strážkyňa lesa. Lesná víla Mavka stojí pred ťažkou voľbou medzi láskou a povinnosťou strážkyne Srdca lesa. Zamiluje sa do muža, obyčajného chlapca menom Lucas, ktorý ju dokáže očariť svojou hudbou. Film sa premieta so slovenským dabingom. 

Posledný štvrtý júlový týždeň budeme mať v kinách len dva nové filmy. Justin Simien natočil rodinnú dramédiu Strašidelný dom. Film je inšpirovaný klasickou atrakciou v zábavnom parku Disneyland a rozpráva príbeh o mame a jej synovi, ktorí sa prihlásia do skupiny takzvaných duchovných expertov, aby sa naučili ako sa zbaviť nadprirodzených nájomníkov v ich dome. V hlavných úlohách Rosario Dawson, Lakeith Stanfield, Tiffany Haddish, Owen Wilson, Danny DeVito, Dan Levy, či Jamie Lee Curtis, Winona Ryder, Jared Leto a iní.

Francúzsky režisér a scenárista Diastème natočil drámu Svet včerajška. Tri dni na zmenu chodu dejín. Morálny príbeh a politický thriller: niekoľko dní pred koncom svojho mandátu musí prezidentka urobiť zásadné rozhodnutie, ktoré môže zmeniť osud Francúzska. V hlavných úlohách Léa Drucker, Denis Podalydès, Benjamin Biolay či Thierry Godard. 

  Foto © Depositphotos

Súvisiace články