Tri nové filmy máme od dnes v kinách – Mission: Impossible Odplata – Prvá časť, Rebel a Prví dvaja

13.7.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Druhý júlový týždeň bude na počet nových filmov v kinách o niečo chudobnejší ako ten prvý, avšak o to napínavejší. Do kín prichádza siedma časť v najprestížnejšej akčnej sérii súčasnosti, ktorá odštartovala originál filmom Mission: Impossible v roku 1996, v réžii Christophera McQuarrieho s názvom Mission: Impossible Odplata - Prvá časť (Mission: Impossible Dead Reckoning – Part 1). Na čele skupiny agentov, pre ktorých nie je žiadna misia nesplniteľná opäť stojí Ethan Hunt, ktorého predstaviteľ Tom Cruise sa stal synonymom frázy - ,,nič nie je nemožné.“

“Začali sme tým, že sme sa Toma opýtali, čo by chcel vo filme robiť,” hovorí režisér Christopher McQuarrie, ktorý režíroval posledné dva diely série a ako scenárista je podpísaný pod hitom Top Gun: Maverick. “Povedal mi, že chce skočiť z útesu na motorke, a potom sa spýtal, čo by som chcel vidieť ja. A ja som vždy chcel natočiť vykoľajenie vlaku. Tak sa zrodili dve kľúčové scény,” vysvetľuje režisér.

Tentoraz sa Ethan Hunt a tím Impossible Mission Force vydávajú po stopách nebezpečnej zbrane, ktorá má potenciál zničiť celé ľudstvo, aby ju zaistili skôr, ako sa dostane do rúk šialenca. Počas svojho náročného a nebezpečného pátrania sa však musí neustále obzerať cez plece, pretože z jeho dávnej minulosti sa vynára až príliš živý prízrak. Gabriel poznal Ethana ešte v čase, keď nebol elitným agentom, a pozná každú jeho slabinu. Ethan, pre ktorého bolo zdravie a bezpečnosť jeho blízkych a členov tímu vždy viac,  ako úspešne splnená misia, bude tentoraz možno musieť prehodnotiť svoje priority. V hlavných úlohách si po boku Toma Cruisa zahrali Rebecca Ferguson, Indira Varma, Cary Elwes, Vanessa Kirby, Charles Parnell, Hayley Atwell, Shea Whigham, Simon Pegg, Ving Rhames, Esai Morales, Henry Czerny, Mark Gatiss, Rob Delaney, Marcin Dorocinski, či Pom Klementieff.

V dnešný premiérový deň prichádza do kín aj dráma Rebel od dvojice Adil El Arbi a Bilall Fallah (režiséri filmu Bad Boys navždy). Túžba po rodine, boj o prežitie. Režiséri Adil a Bilall sa pri tvorbe inšpirovali filmami Oheň a Prorok. Nakrútili nesmierne silný a nežný portrét rodiny, ktorú rozvracia problém budúcnosti malého moslimského chlapca.

Kamal sa rozhodne zmeniť svoj život k lepšiemu a odchádza z Belgicka, aby pomohol obetiam vojny v Sýrii. Po príchode je však nútený pridať sa k milíciám a zostáva uväznený v Rakke. Doma sa jeho mladší brat Násim stane ľahkou korisťou radikálnych agitátorov, ktorí mu sľubujú, že sa s bratom opäť stretne. Ich matka Leila bojuje, aby ochránila to jediné, čo jej zostalo: svojho najmladšieho syna. Film zachytáva portrét doby, ktorú obaja tvorcovia zažili na vlastnej koži - obdobie pred vznikom Islamského štátu, keď sa mnoho Belgičanov s marockými koreňmi vydalo na cestu do Sýrie. Po príchode sa niektorí z nich prihlásili do organizácií a zradikalizovali sa. To bol aj prípad niektorých príbuzných oboch režisérov a práve túto skúsenosť sprostredkúvajú kamery Adila El Arbiho a Bilalla Fallaha. "Chceli sme ukázať, ako romantický a hrdinský sa džihád môže na prvý pohľad zdať a ako sa z náboženstva stáva zbraň. V hlavných úlohách Aboubakr Bensaihi, Lubna Azabal, Tara Abboud, Younes Bouab, Amir El Arbi, Kamal Moummad, Ala Riani, či Issam Messaoudi. 

A v kinách budeme mať aj novinku od maďarského režiséra Balázsa Szövényi-Luxa, Prví dvaja (The First Two). Po neúspešnom pokuse o manželstvo musí američanka Sasha opustiť Budapešť a svojho maďarského priateľa, aby mohla pokračovať v štúdiu v USA. Milenci majú jeden deň na to, aby rozhodli o osude svojho vzťahu. Vedia, že vzdialenosť medzi nimi čoskoro narastie na tisíce kilometrov. Ako deň postupuje, ich zvláštne puto robí z ranného odlúčenia ťažkú ​​voľbu. V hlavných úlohách Hannah Saxby, Barnabás Bergendi, Sára Schmidt, Andrea Drahota, Júlia Nyakó, či Gábor Kocsis. 

  Foto © Depositphotos/CinemArt/Film Europe/Vertigo Distribution

Súvisiace články