V kinách máme tri nové filmy – Mníška 2, Moja tučná grécka svadba 3 a Na lodi Adamant

7.9.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Filmový mesiac september otvoríme v kinách s tromi novými filmami, dvoma pokračovaniami – jedným hororom a jednou slnkom zaliatou komédiou a netradičnou snímkou o netradičných životoch ľudí s duševnými poruchami, ktorá získala Zlatého medveďa na MFF Berlinale 2023.

Režisér Michael Chaves natočil hororovú snímku, pokračovanie k hitu z roku 2018 s názvom Mníška 2 (The Nun 2). 1956 – Francúzsko. Kňaz je zavraždený. Zlo sa šíri. Pokračovanie celosvetového hitu sleduje sestru Irene, ktorá sa opäť stretáva zoči-voči s Valakom, démonom mníšky. V hlavných úlohách Taissa Farmiga, Storm Reid, Anna Popplewell, Bonnie Aarons, či Katelyn Rose Downey. 

Herečka Nia Vardalos sa posadila na režisérsku stoličku a na plátna kín prináša ďalšie pokračovanie príbehov rodiny Portokalos, v komédii Moja tučná grécka svadba 3 (My Big Fat Greek Wedding 3). Hrdinovia legendárnej komédie Moja tučná grécka svadba sa vracajú, aby ukázali, čo všetko sa môže stať, keď sa bláznivá rodina rozhodne hľadať svoje korene. Grécko, maj sa na pozore!

Snaha splniť posledné želanie zosnulého otca je chvályhodná a môže sa zmeniť na úplne nečakané dobrodružstvo. Toulin otec bol Grék ako poleno, navzdory americkému občianstvu (jeho takmer nezdravý vzťah k rodnej krajine bol totiž hlavným zdrojom vtipov v Mojej tučnej gréckej svadbe). Jeho snom bolo vrátiť sa do rodnej dediny a stretnúť sa so starými priateľmi. Toula sa rozhodne spojiť príjemné s užitočným, a tak naplánuje rodinný výlet do kolísky civilizácie, kde sa kedysi “kolísali“ aj jej predkovia. Rodinný výlet klanu Portokalos však znamená, že polovica lietadla do Grécka patrí im. A keďže čím väčšia rodina, tým väčšie problémy, krajina pod Akropolou sa má na čo tešiť. Najmä keď nič nejde podľa plánu a Portokalovci sú chodiaca prírodná katastrofa. Kam sa však v tomto smere hrabú na svojich gréckych príbuzných, ktorí majú pre nich pripravenú celú plejádu prekvapení. A zďaleka nie všetky sú príjemné. Grécko je však čarovná krajina, kde stačí jesť souvlaki, piť ouzo a pozerať sa do azúrovo modrých vĺn Egejského mora a viete, že všetko dobre dopadne.

Nia Vardalos, hviezda populárnej série, sa v tretej epizóde nielenže objaví pred kamerou, ale stane sa aj jeho scenáristkou a režisérkou. “Vďaka tomu som mala možnosť precestovať celé Grécko a vybrať pre náš film tie najkrajšie miesta,” hovorí. Paradoxne to bola najťažšia časť celého natáčania. “Ako vybrať tie najkrajšie lokácie, keď je celá krajina absolútne čarovná,” dodáva Vardalos. V hlavných úlohách Stephanie Nur, John Corbett, Andrea Martin, Elena Kampouris, Lainie Kazan, Louis Mandylor, Joey Fatone, Daphne Alexander, Gia Carides, Joey Fatone, či samotná Nia Vardalos. 

Klubovou snímkou týždňa je dokument od režiséra Nicolasa Philiberta, Na lodi Adamant (Sur l’Adamant). Loď Adamant je denný stacionár. Unikátna bárka sa nachádza v srdci Paríža na rieke Seine a starajú sa v nej o osoby trpiace duševnými poruchami. Nicolas Philibert, jeden z najznámejších dokumentaristov súčasnosti, predstavuje prívetivú komunitu, netypickú najmä tým, že pacienti spoluutvárajú svoju starostlivosť. Ľudia sú tu povzbudzovaní k výmene názorov, k účasti na umeleckých a kultúrnych aktivitách, a niektorí sa dokonca schádzajú, aby viedli účtovníctvo združenia. Muriel, François, Sébastien, Frédéric nie sú iba pacientmi, ale skutočnými ľuďmi, ktorí sú schopní premýšľať, cítiť, tvoriť a majú zmysel pre humor. Víťazný film z festivalu Berlinale je príbehom každodenných radostí a strastí v komornej atmosfére kajuty lode Adamant, boriace zažité predstavy o „šialenstve“.

  Foto © Depositphotos/Continental Film/CinemArt/Filmtopia

Súvisiace články