Sedem nových filmov od dnes v kinách – Brutální vedro, Tvorca, Falcon Lake, Sparta, či Tori a Lokita

28.9.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Záver mesiaca september si v kinách užijeme v spoločnosti siedmych nových filmov, ktorým za hollywoodsky veľkofilm kraľuje sci-fi snímka Tvorca. Klubových lahôdok máme viac, napríklad na minuloročnom festivale Cannes ocenenú sociálnu drámu Tori a Lokita, či coming-of-age drámu Falcon Lake. A tento týždeň bude v kinách aj provokovať a to s kontroverznou snímkou od ešte kontroverznejšieho rakúskeho režiséra Ulricha Seidlera s názvom Sparta.

Ewald sa pred rokmi presťahoval do Rumunska. Teraz má štyridsať rokov a chcel by začať odznova. Opúšťa svoju priateľku a sťahuje sa do vnútrozemia. S mladými chlapcami z okolia premení chátrajúcu školu na pevnosť. Deti si užívajú novú, bezstarostnú existenciu. Čoskoro sa však prebudí nedôvera dedinčanov. A Ewald je nútený čeliť pravde, ktorú dlho potláčal. SPARTA je bratským filmom RIMINI a záverom diptychu Ulricha Seidla o nezvratnosti toho, čo sa udialo a o bolesti pri hľadaní samého seba.

Kontroverzný film SPARTA bol uvedený v súťaži na filmovom festivale v San Sebastiáne po tom, čo bol len niekoľko dní predtým stiahnutý z filmového festivalu v Toronte. Už meno samotného tvorcu spolu s témou naznačujú, že pôjde o hutné, provokatívne a komplikované dielo. Film rozpráva príbeh Ewalda, 40-ročného pedofila, ktorý sa potuluje po niekoľkých malých mestách v rumunskej Transylvánii a snaží sa uspokojiť svoje túžby, pričom sa pokúša ovládať a neposlúchať svoje pudy. V schátraných domoch buduje „džudo centrá", ktoré sa stávajú zvláštnym útočiskom pre množstvo detí mimo domova, ktoré ich navštevujú, pretože väčšina ich rodičov sú alkoholici, čo ich zneužívajú. SPARTA nadväzuje na film RIMINI a vytvára s ním dvojdielny príbeh o dvoch veľmi odlišných synoch bývalého nacistu trpiaceho demenciou. Je to drsný, na hranici odpudivosti balansujúci, no zároveň zvláštne presvedčivý portrét muža, ktorý sa snaží, nie príliš úspešne, bojovať so svojimi vnútornými démonmi. Príbeh stratenej duše, tuláka, vinníka a obete. V hlavných úlohách Georg Friedrich, Hans-Michael Rehberg (vo svojej poslednej úlohe), či Florentina Elena Pop.

Vo francúzsko-belgickej koprodukcii uvidíme v kinách novinku od režisérskeho dua Jean-Pierre a Luc Dardennových, Tori a Lokita (Tori et Lokita). Bratia Dardennovci v jednom zo svojich najlepších filmov prinášajú silnú, sociálne realistickú výpoveď o ľudstve a humanizme. Mladý chlapec a dospievajúce dievča, ktorí pricestovali z Afriky do Belgicka, čelia vďaka svojmu nerozlučnému priateľstvu ťažkým podmienkam imigrácie.

Lokita sa snaží presvedčiť úrady, že v západoafrickom sirotinci vypátrala a spoznala svojho o osem rokov mladšieho brata Toriho – hoci ho naposledy videla ako batoľa. Jej obavy sú oprávnené. Nie je dôveryhodným svedkom. A skutočne, Tori nie je jej pokrvný príbuzný; spoznali sa až na vyčerpávajúcej ceste naprieč Európou. Ich silné puto však nie je len dielom okolností. V nepriateľskom a nebezpečnom prostredí nachádzajú jeden pri druhom lásku a oporu. Dočasne ubytovaní v štátom spravovanom centre, pracujú v noci bok po boku v talianskej reštaurácii, v ktorej slúžia jej šéfkuchárovi ako poslíčkovia drog. Bratia Dardenneovci pracujú zotrvalo na takej vysokej úrovni (Dva dni, jedna noc; Neznáme dievča), že máme tendenciu vnímať ich filmy ako niečo samozrejmé. To by však bola chyba. V čase, keď veľkej časti kinematografie dominujú fantazijné úteky od reality k moci a sile, bratia Dardenneovci zakladajú svoje filmy na sociálnom realizme a vcítení sa do slabých a zraniteľných. Ich posledný film vás napne až na prasknutie a rozbúši vám srdce. V hlavných úlohách Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts, Charlotte De Bruyne, Nadège Ouedraogo, Claire Bodson, či Thomas Doret. Film získal na MFF Cannes 2022 Špeciálnu cenu 75. výročia konania festivalu.

Animovanou snímkou pre najmenších je na tento týždeň film od režiséra Cala Brunkera, Labková patróla vo veľkofilme (Paw Patrol: The Mighty Movie). Najroztomilejší psí záchranári z Labkovej patroly sú späť s ďalším veľkým dobrodružstvom. Tentoraz je to všetko o super – schopnostiach, ktoré naši hrdinovia získajú po tom, čo ich dom zasiahne meteorit.

Labková patrola je nepochybne jedným z najväčších fenoménov súčasnosti. Záchranárske psy, ktoré dokážu pilotovať lietadlo (kríženec Skye), hasiť požiare (dalmatín Marshall), strážiť zákon (nemecký ovčiak Chase) a robiť mnoho ďalších užitočných vecí (ostatní štvornohí chlpáči), milujú deti na celom svete. Rovnomenný televízny seriál láme rekordy v sledovanosti, rovnako sa darí aj predaju hračiek a podobne dobre si viedlo aj ich prvé filmové dobrodružstvo spred dvoch rokov.

A teraz je tu nový film a s ním aj zázračný meteorit, ktorý spadne priamo na ich domov, mestečko Adventure City. Prečo zázračný? Pretože dodá už aj tak šikovným labkám úžasné super-schopnosti a z Labkovej patroly sa stanú Mocné labky. Najmenšia členka bandy, Skye, je zrejme najšťastnejšia z celej partie, pretože získala obrovskú silu, vďaka ktorej by mohla lámať skaly. Ale skôr ako Mocné labky začnú svoje super-schopnosti využívať na pomoc ďalším obyvateľom Adventury city, musia si ich poriadne vyskúšať. V tom sa im bude snažiť zabrániť ich večný a neodbytný nepriateľ pán Humdinger. Bývalý starosta Adventure City, ktorý utiekol z väzenia sa spojil so šialenou vedkyňou menom Victoria. Tá tiež túži po čarovnom meteorite. Čo sa stane, keď títo dvaja zloduchovia získajú super-schopnosti? Celé Adventure City je v hroznom nebezpečenstve. Zvládnu mocné labky zachrániť svoje mesto a ich obyvateľov? Film sa u nás premieta v slovenskom znení: Vanda Ružičková, Frencién Bauer, Zuzana Kyzeková, Zuzana Porubjaková, Jakub Ružička, Dárius Koči, Roman, Ferienčík, Juraj Predmerský, Dominika Havranová, Marek Suchitra, Kamil Kollárik, Natália Kóšová, Dušan Szabo, Marko Vitek, Barbora Chlebcová, Peter Krajčovič, Ján Tréger, Andrea Somorovská, Gabriela Škrabáková, či Daniel Ratimorský.

Britský režisér Gareth Edwards prináša na plátna kín epický akčný sci-fi thriller Tvorca (The Creator). Film od štúdií 20th Century Studios, New Regency a Entertainment One sa odohráva uprostred vojny medzi ľudskou rasou a silami umelej inteligencie niekde v ďalekej budúcnosti. 

Hlavný hrdina Joshua, vojnami zocelený bývalý agent špeciálnych jednotiek, ktorý smúti za za svojou nezvestnou ženou je naverbovaný, aby vypátral a zabil TVORCU, nepolapiteľného architekta pokročilej umelej inteligencie, ktorý vyvinul záhadnú zbraň so schopnosťou ukončiť vojnu… a ľudstvo ako také. Joshua a jeho tím elitných agentov sa vydávajú cez nepriateľské línie, do temného srdca územia okupovaného umelou inteligenciou, aby zistili, že zbraň, ktorá má zničiť svet, je umelá inteligencia v podobe malého dieťaťa.

Režisér a spoluscenárista Gareth Edwards (“Rogue One: A Star Wars Story”, “Godzilla”) hovorí: “Načasovanie tohto filmu je neskutočné. Hoci sme tento film pripravovali roky, premiéru má vo fascinujúcom čase, keď náš svet zápasí s mnohými problémami a otázkami, ktoré sme chceli filmom riešiť – čo znamená byť človekom, či môže byť umelá inteligencia vedomá, otázky dobra a zla medzi umelou inteligenciou a medzi ľuďmi. Skutočne si myslím, že skúmanie týchto otázok je to, čo sci-fi robí najlepšie.” Vo filme si zahrali John David Washington, Ralph Ineson, Allison Janney, Gemma Chan, Sturgill Simpson, Ken Watanabe, Michael Esper, Eoin O'Brien, Marc Menchace, Veronica Ngo a iní.

Priaznivcov športových dokumentov poteší film od režiséra Petra Větrovského s názvom Martin Škrtel: Buď, alebo. Podľa jeho vlastných slov nie je žiadna stredná cesta. Kvôli svojej tvrdej hre sa stal idolom i vyvrheľom. Málokto však vie, aký je skutočný príbeh dlhoročného kapitána národného futbalového mužstva a hráča vrcholového FC Liverpool. Martin Škrtel sa rozhodol prehovoriť v pôsobivom dokumente, ktorý zachytáva nielen jeho životný príbeh, ale tiež konfrontácie s negatívnymi témami, rivalitu s Marekom Hamšíkom či návrat na Slovensko po dlhých rokoch strávených v zahraničnom angažmáne. Vo filme sa objavia futbalové esá z domácej scény, Martinova rodina, ale aj hviezdy najväčšieho kalibru, akými sú Steven Gerrard, Jamie Carragher, Rafael Benítez, Luis Suárez a ďalší.

Česko-slovenskú spoluprácu si budeme môcť vychutnať vo filme režiséra Alberta Hospodářskeho s názvom Brutální vedro. Keď civilizácia končí, čo budeš robiť ty? Vo svete ohrozenom slnečným úlomkom letiacim k Zemi uviazne osemnásťročný chlapec cestou na chatu v neznámom meste. Séria bizarných udalostí ho prinúti postaviť sa svojim najväčším strachom a zmieriť sa s realitou vykĺbeného sveta.

Vincek sa cíti byť ochromený svojou stagnujúcou mladosťou bez jasnej budúcnosti, vo svete, ktorý je ohrozený vesmírnou hrozbou, a hľadá odpovede na základné existenciálne otázky. Kamarát ho presvedčí, aby sa vydal z rozpáleného mesta na chalupu, kde sa pred dusným letom ukrývajú jeho priatelia. To, čo malo byť obyčajnou cestou do prírody, sa zmení na zhustený iniciačný proces. Vincek sa stretáva s násilím aj láskavosťou, čelí rade nečakaných a nepríjemných výziev. Podriadi sa prítomnému okamihu, a nechá svoju mladícku otupenosť rozdrtiť úderom nekontrolovateľnej existencie? V hlavných úlohách Tereza Dočkalova, Vincent Hospodářský, Václav Kopelec, Milan Mikulčík, Zděnka Petrová, či Ivana Uhlířová.

Kanadská režisérka a herečka Charlotte Le Bon prichádza so svojím režijným debutom, Falcon Lake. Film o radostiach a strastiach dospievania počas letných prázdnin na brehoch jazera Falcon Lake. Vizuálne podmaňujúca kombinácia romantickej komédie o dospievaní a mysterióznej drámy o mieste, na ktorom sa z ľudí stávajú duchovia.

Prvá láska je ten najkrajší aj najdesivejší prízrak – tak znie podtitul filmu Falcon Lake. Hanblivý trinásťročný Bastien prichádza s rodičmi na letnú dovolenku k jazeru Falcon Lake. V krajine, ktorá je občas idylická a občas prízračná, stretáva o tri roky staršie dievča Chloé. Vzniká medzi nimi nerovnocenný vzťah, ktorý nejasne balansuje medzi romantikou a manipuláciou. Na brehu jazera, ktoré je opradené duchárskymi legendami, prežíva Bastien prázdniny, ktoré nenápadne zmenia všetko, čo dovtedy poznal. Chlapec prestáva byť chalanom, hra prestáva byť hrou. Detstvo sa mení na jeden z mnohých prízrakov.

Dlhometrážny režijný debut známej quebeckej herečky Charlotte Le Bon je štýlovou delikatesou, ktorá v sebe obratne spája romantickú komédiu o dospievaní a mysterióznu drámu o mieste, na ktorom sa z ľudí stávajú duchovia. V hlavných úlohách Joseph Engel, Sara Montpetit, Monia Chokri, Arthur Igual, Karine Gonthier-Hyndman, Anthony Therrien, Pierre-Luc Lafontaine, či Thomas Laperriere. 

  Foto © FilmEurope/ASFK/CinemArt/ContinentalFilm/Filmtopia

Súvisiace články