Štyri nové snímky a jedna nemá klasika prichádzajú dnes do našich kín, uvidíme filmy ako Bratia, Svetloplachosť, či Démon vo mne

25.10.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Mesiac október uzavrieme v kinách štyrmi novými filmami. Uvidíme česko-slovenský film Bratia, americký horor Démon vo mne, či slovensko-česko-ukrajinský film Svetloplachosť. Pre fanúšikov zlatého fondu kinematografie je pripravený aj jeden nemý film, ktorý na plátna kín prináša klasiku z roku 1920, Posledný Mohykán. A napriek tomu, že máme “len“ koniec októbra, Vianoce máme doslova za rohom, čomu napovedá aj prvý vianočný film v kinách s názvom Teddyho Vianoce.

Český režisér Tomáš Mašín predstaví slovenskému publiku jeden z najväčších príbehov studenej vojny o odbojovej skupine bratov Josefa a Ctirada Mašínovcov v historickej dráme Bratia (Bratři). Päť mladých mužov so zbraňami, prenasledovaných tisíckami vojakov, sa v boji o život dotýka hraníc vlastného strachu a odvahy. Rodina, ktorej členovia vzdorovali nacistickej aj komunistickej totalite. Jeden z kľúčových príbehov našich moderných dejín rozpráva film Bratia, ktorý bude mať v kinách premiéru sedemdesiat rokov po ich úteku do Západného Berlína.

Film rozpráva aj o túžbe vzoprieť sa nespravodlivosti a útlaku, o potrebe kričať, keď ostatní mlčia. Skupina mladých chlapcov prejavuje nielen nekompromisnú odvahu, ako ich otec proti nacistom za cenu vlastného života, ale aj nezrelosť, neskúsenosť a chyby v úsudku. Film rozpráva jeden z určujúcich príbehov našich moderných dejín, fascinujúce dobrodružstvo najväčšieho honu na človeka v komunistickom bloku 50. rokov. Jeho nesporná sila spočíva aj v posolstve, ktoré je stále aktuálne a všeobecne zrozumiteľné, že bez slobody sa nedá žiť a treba za ňu bojovať. Bratia sú tiež veľmi silným príbehom rodiny prenasledovanej nacistami aj komunistami, ktorá pre svoju krajinu a jej slobodu obetovala veľa.

Režisér Tomáš Mašín sa k filmu vyjadril slovami: “Máme filmy, ktoré adorujú nástup komunizmu, a filmy, ktoré oslavujú odboj. Chýba nám však brutálne úprimný film o tejto dobe, film o snahe vymaniť sa z područia, o túžbe zostať slobodný. Aby sme jeho prostredníctvom sprostredkovali pohľad na zmýšľanie nejednoznačných a rozporuplných aktérov ovládaných nepredstaviteľne mocnejšími silami.” Jiří Padevět, spisovateľ a bádateľ, ktorý sa venuje protektorátnym a povojnovým dejinám v českých krajinách, dodáva: “Vďaka filmu Bratia sa príbeh Mašínovcov vráti do verejného priestoru v novom svetle a pomôže nám pochopiť, prečo je potrebné bojovať za slobodu aj proti mnohonásobne silnejšiemu nepriateľovi. Niet pochýb o tom, že film Bratia dokáže najmä mladým divákom celkom zrozumiteľne priblížiť realitu totalitného štátu, ktorý by najradšej svojim občanom prikazoval, čo si majú myslieť, koho majú nenávidieť a čo si majú dať na večeru.” V hlavných úlohách Adam Vacula, David Bowles, Václav Neužil, Veronika Bellová, Joe Weintraub, Tatiana Dyková, Oskar Hes, Matyáš Řezníček, Matěj Hádek, Adam Ernest, či Jan Nedbal. 

Nórska režisérka Andrea Eckerbom natočila rodinný dobrodružný film Teddyho vianoce (Teddybjørnens jul). Snehové vločky, trblietavé svetielka a vôňa Vianoc zaplavia Vianočné trhy, keď Mariann zrazu objaví neuveriteľné tajomstvo: plyšový medvedík na poličke stánku práve pohol hlavou! Mariann hneď padol do oka, a tak niet lepšieho vianočného želania, ako toto živé plyšové zvieratko. Teddy má však iné plány, sníva totiž o bohatom majiteľovi, ktorý ho bude rozmaznávať. Keď však Teddyho odvedú do starej drevárne, jeho nový najlepší priateľ, ježko Bolla, mu pomôže uvedomiť si, na čom v živote skutočne záleží.

Vo filme si zahrali Marte Klerck-Nilssen, John F. Brungot, Vegard Strand Eide, Gunn Tove Grønsberg, Mariann Hole, Medina Iqbal, Nader Khademi, či Zachary Levi ako medvedíkov hlas v origináli. U nás sa film premieta so slovenským dabingom, v ktorom budeme počuť Alžbetu Karpatovú, Petra Sklára, Olivera Boublíka, Zuzanu Porubjakovú, Rastislava Sokola, či Danicu Jurčovú. 

Americký režisér indického pôvodu Bishal Dutta natočil hororový thriller Démon vo mne (It lives inside). Tínedžerka Sam sa zúfalo snaží zapadnúť v škole. Má problémy kvôli svojmu indiánsko-americkému pôvodu a želá si, aby mohla byť ako ostatní. 

Saminu neistotu ešte znásobuje zvláštne správanie jej najlepšej kamarátky Tamiry. Tamira sa zrazu každému vyhýba a neustále so sebou nosí zavretú prázdnu nádobu. V záchvate zlosti počas hádky Sam rozbije Tamirin pohár. Nevedomky tak uvoľní prastarú démonickú bytosť, ktorá unesie jej kamarátku. Sam je odhodlaná urobiť čokoľvek, aby svoju priateľku zachránila... 

Silu démona však živí osamelosť jeho obetí. Samina realita sa mení na desivé vízie a vrhá ju do hlbín šialenstva. Sam musí prijať svoj pôvod a dedičstvo, aby mala šancu prežiť... 

Od úspešnej producentskej dvojice Sean McKittrick a Raymond Mansfield, ktorí stoja za celosvetovo úspešným hororom Uteč, prichádza ďalšie nervy drásajúce dielo. Mysteriózny horor Démon vo mne neúprosne servíruje tie najčiernejšie nočné mory, ktoré nenechajú diváka ani na sekundu vydýchnuť. V hlavných úlohách Megan Suri, Neeru Bajwa, Mohana Krishnan, Betty Gabriel, Vik Sahay, Gage Marsh, Jamie Ives, či Siddhartha Minhas. 

Slovenskí tvorcovia Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík natočili hybridnú drámu Svetloplachosť (Photophobia). V jedno chladné februárové ráno prichádza dvanásťročný Niki a jeho rodina na charkovskú stanicu metra, aby sa ukryli pred desivou vojnou, ktorá zúri v uliciach ich mesta. Pre Nikiho rodinu sa denné svetlo stáva synonymom smrteľného nebezpečenstva. Chlapec nesmie opustiť priestory stanice, kde žije spolu so stovkami ďalších ľudí, pod neustálou žiarou neónových svetiel. Niki sa bezcieľne túla po opustených vagónoch a nástupištiach, a keď stretne Viku (11), otvorí sa pred ním celkom nový svet. Deti sa postupne zbližujú a spoločne nachádzajú odvahu opäť pocítiť na svojich tvárach lúče slnka.

Film Photophobia, režisérskej dvojice Ostrochovský a Pekarčík sleduje podoby detstva cez dve ukrajinské detí, ukrývajúce sa s rodinami pred bombardovaním v metre zdevastovaného mesta Charkov. Film si z MFF Benátky 2023 v paralelnej sekcii k Hlavnej súťaži – Giornate degli Autori odniesol cenu Europa Cinemas Labels pre najlepší európsky film. V hlavných úlohách Nikita Tyshchenko, Viktoriia Mats, Yana Yevdokymova, Yevhenii Borshch, Anna Tyshchenko, Vitaly Pavlovitch, či Tetiana Volodymyrivn Syrbu. 

A na veľké plátna v reštaurovanej verzii prichádza nemá klasika z roku 1920, akčná, dobrodružná dráma Posledný Mohykán (The Last of the Mohicans) v réžii Clarenca Browna a Maurica Tourneura. Uprostred bojov medzi Francúzskom a Indiánmi sa najstaršia dcéra britského dôstojníka zaľúbi do indiánskeho spojenca, ktorý je posledným žijúcim bojovníkom mohykánskeho kmeňa.

Uncas, syn posledného žijúceho náčelníka Mohykánov, varuje Britov pred blížiacim sa vojnovým oddielom Hurónov a upúta pozornosť Cory Munroovej, plukovníkovej dcéry, ktorá prišla na návštevu z pevnosti Fort Henry. Keď ich Magua, zved a domnelý britský spojenec vyslaný odprevadiť Coru a jej sestru späť do Fort Henry, namiesto toho unesie, Uncas, jeho otec a zároveň ich priateľ dievčatá zachráni pred istou záhubou.

Literárna klasika Jamesa Fenimora Coopera, ktorá vyšla v roku 1826, sa dočkala mnohých filmových spracovaní. Táto nemá verzia, ktorú nakrútili vizionárski filmári Clarence Brown a Maurice Tourneur, bola uvedená v roku 1920, teda v čase, keď celovečerné filmy takýchto rozmerov boli ešte v plienkach. Rozsiahle exteriérové lokácie, kulisy a kostýmy a veľkolepé bojové scény sú pôsobivé aj po takmer sto rokoch. Pozitívne vykreslenie niektorých indiánskych postáv bolo na tú dobu tiež raritou. V jednej z prvých neobsadených úloh sa medzi bojovníkmi mihol mladý Boris Karloff. Vo filme si zahrali aj Wallace Beery, Barbara Bedford, Alan Roscoe, Lillian Hall, James Gordon, George Hackathorne.

  Foto © FilmEurope/ContinentalFilm/CinemArt/Magicbox/Filmtopia

Súvisiace články