Mesiac november otvorí v kinách osem nových filmov – Päť nocí u Freddyho, Hadí plyn, Kôň, či Všetka tá krása a zabíjanie

2.11.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Prvý z piatich filmových, novembrových týždňov prinesie do kín osem nových filmov a potešia sa ako fanúšikovia žánrového filmu, adaptácii hier, klubových snímok, dôležitých dokumentov, animovaného filmu, či snímok s posolstvom pre dnešný pokrivený svet. 

Začnime hororom od režisérky Emmy Tammi, Päť nocí u Freddyho (Five Nights at Freddy’s). Nechceli by ste byť v koži Mikea, hlavného hrdinu filmu Päť nocí u Freddyho. Sám sa stará o svoju desaťročnú sestru Abby a doteraz sa nevyrovnal s nevysvetliteľným zmiznutím druhého súrodenca spred viac ako desiatich rokov. Čerstvo bez práce s vyhliadkou na stratu opatrovníctva Abby sa zamestná ako nočný strážnik v zatvorenej pizzerii Freddyho Fazbeara. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o pohodovú a nenáročnú prácu, ale Mike čoskoro zistí, že Freddyho reštaurácia skrýva množstvo prekvapení, z ktorých väčšina vôbec nie je príjemná. Nevysvetliteľné udalosti, do ktorých sa Mike čoraz viac zamotáva, ho postupne privedú do situácie, ktorá pripomína tú najdesivejšiu nočnú moru, akú si dokážete predstaviť. Zdanlivo nudná nočná zmena sa zmení na boj o život, v ktorom jeho protivník nehrá podľa pravidiel.

Scott Cawthon, tvorca úspešných videohier, vytvoril v roku 2014 herný fenomén založený na veľmi jednoduchej premise, keď zdanlivo roztomilé bábky premenil na príšery, ktoré išli hráčom po krku. Hra Päť nocí Freddyho a jej pokračovania sa stali obrovským fenoménom, čo si pochopiteľne všimli aj filmári. Práva nakoniec získal Jason Blum, majiteľ hororového, produkčného gigantu Blumhouse. Ten si Scotta Cawthona získal tým, že chcel, aby filmári mysleli predovšetkým na fanúšikov pôvodných hier. “Keby nebolo ľudí, ktorí hre od začiatku verili a hrali ju, nevznikol by tento film. Práve oni by si ho mali užiť,” hovorí Cawthon. V hlavných úlohách Josh Hutcherson, Matthew Lillard, Mary Stuart Masterson, Elizabeth Lail, Kat Conner Sterling, Jophielle Love, Kevin Foster, či Theodus Crane. 

Český režisér David Jařab natočil drámu Hadí plyn. Robert Klein sa vydáva na dobrodružnú cestu na  miesta, kde sa súčasná civilizácia stretáva s nutkavou potrebou ľudstva podmaniť si prírodu,  túžbou vysávať jej dušu aj zdroje a uloviť alebo si podmaniť všetko živé. Jeho úlohou je nájsť strateného brata na miestach, kde už neplatia civilizované pravidlá a realita osciluje medzi racionalitou a snom. Vydáva sa na cestu čoraz nepreniknuteľnejšou prírodou k sebe samému a temným prúdom svojho vnútra, na konci ktorej ho čaká ťažká skúška.

Dobrodružstvo je inšpirované románom Josepha Conrada Srdce temnoty o hľadaní samého seba uprostred nepreniknuteľnej divočiny a pochopení potreby mentálne prijať zodpovednosť za dôsledky európskeho kolonializmu. Režisér a scenárista David Jařab svoju adaptáciu slávneho románu uvádza slovami: “Hlavný hrdina rieši svoj vnútorný konflikt medzi vzdelaním a liberálnym myslením na jednej strane a neschopnosťou vyrovnať sa s vnútorným nutkaním k násiliu a deštrukcii na strane druhej. Je zaskočený sám sebou a cesta do ‘srdca temnoty’ ho núti zmieriť sa s vlastnou temnou stránkou a prijať ju.” V hlavných úlohách Stanislav Majer, Dalibor Bus, Brian Caspe, Jiří Černý, Daniel Fischer, Tomáš Jeřábek, Róbert Mikluš, Martin Pechlát, či Václav Vasák. 

Do oficiálnej kino-distribúcie prichádza víťaz Zlatého leva z MFF Benátky 2022, dokumentárny film Všetka tá krása a zabíjanie (All the Beauty and the Bloodshed) režisérky Laury Poitras. Všetka tá krása a zabíjanie je epický, emotívny a premyslene vystavaný dokument o medzinárodne uznávanej umelkyni a aktivistke Nan Goldin. Film, ktorého režisérkou je oscarová Laura Poitras, je rozprávaný pomocou prác Nan Goldin, jej súkromných rozhovorov, prelomových fotografií a vzácnych záberov z jej osobného boja za to, aby rodina Sacklerových bola nútená niesť zodpovednosť za krízu z predávkovania, ktorý spustil tzv. opioidovú krízu.

Vo filme sa prelína umelkynina minulosť s jej súčasnosťou a hlboko osobná rovina s rovinou politickou, od aktivistických kampaní P.A.I.N. v renomovaných umeleckých inštitúciách cez fotografie jej priateľov a rovesníkov až po jej obrazové dielo „Balada o sexuálnej závislosti“ a jej legendárnu výstavu o AIDS z roku 1989 nazvanú „Witness: Against Our Vanishing“, ktorú cenzurovala umelecká nadácia NEA. Celý príbeh začína založením skupiny P.A.I.N., ktorou Goldin zamýšľala kompromitovať múzeá, ktoré by tak boli nútené odmietnuť peniaze rodiny Sacklerových, čím by sa odstránila závislosť a zároveň zmiernili napáchané škody. Skupina, inšpirovaná hnutím Act Up, zorganizovala protesty, aby upozornila na pokryteckú filantropiu rodiny Sacklerových, ktorých farmaceutická spoločnosť Purdue Pharma vyvolala svojím úspešným liekom OxyContin priamo opioidnú epidémiu. Dôležitú úlohu vo filme majú hlavné umelecké diela Nan Goldin, ako sú The Ballad of Sexual Dependency, The Other Side, Sisters, Saints and Sibyls a Memory Lost. Goldin v nich milo a so surovou nehou zachytáva svoje priateľstvá, ktoré sú spolu s odkazom jej sestry osou všetkého jej umenia. Vo filme sa objavia Nan Goldin, David Velasco, Megan Kapler, Marina Berio, Noemi Bonazzi, Maggie Smith, či John Waters. 

Pre najmenších bude prvý novembrový týždeň pripravený animovaný film Čarovná Lienka a Čierny Kocúr vo filme (Ladybug & Cat Noir The Movie) od francúzskeho režiséra Jeremyho Zaga. Animák Čarovná Lienka a Čierny Kocúr vo filme ukáže zrod superhrdinov, ktorí chránia Paríž pred zlom a ktorí si v piatich sériách rovnomenného seriálu získali srdcia miliónov divákov po celom svete vrátane Slovenska. Nesmelé dievča Marinnette, ktoré práve začalo chodiť do novej školy, si vyberú sily dobra ako tú pravú osobu, ktorá sa má stať držiteľkou čarovného drahokamu. Ten dokáže premeniť obyčajné dievča na superhrdinskú Čarovnú Lienku.

Na svojej prvej misii stretáva Marinnete v katedrále Notre-Dame druhého vyvoleného hrdinu – Čierneho Kocúra – a spoločne zneškodnia desivé oživené gotické sochy. Ani jeden z nich však netuší, že sú spolužiaci. Ich hlavnou úlohou bude postaviť sa do cesty mocnému zloduchovi Lišajovi. Každý sám je ako hrdina super, spoločne by však mohli byť nepremožiteľní. V slovenskom znení: Natália Kóšová, Dávid Hartl, Zuzana Vačková, Martin Kaprálik, Lenka Debnárová, Sväťo Malachovský, Štefan Bučko, Dagmar Sanitrová, Bianka Bucková a ďalší. 

V kinách budeme mať aj dojemný príbeh podľa skutočnej udalosti, ktorá okúzlila Nemecko v snímke s názvom Víkendoví rebeli (Wochenendrebellen) od režiséra Marca Rothemunda. Od tvorcov Srdcoví rebeli prichádza film pre celú rodinu, tentokrát z prostredia futbalu. Malý Jason do bežnej triedy celkom nezapadá. Má poruchu autistického spektra. Je inteligentný, škola rodina navrhuje preložiť Jasona do špeciálnej školy. Avšak rodina sa nevzdáva a medzi otcom a synom je dohoda – keď Jasonovi otec Mirco pomôže vybrať futbalový klub, ktorého sa stane Jason fanúšikom na oplátku sa Jason bude snažiť v škole. Má to však háčik. Jason chce navštíviť všetky futbalové štadióny v Nemecku! V hlavných úlohách Florian David Fitz, Cecilio Andresen, Aylin Tezel, Milena Dreißig, Joachim Król, Ilknur Boyraz, Leslie Malton, či Markus Hoffmann. 

O poľský film v kinách sa postará režisér Damian Kocur s drámou Chlieb a soľ (Chleb i sól). Lenivé leto na rozpálenom poľskom sídlisku, kde sa dá len bezcieľne poflakovať, popíjať a posedávať pri novej predajni kebabu. Pre Tymoteusza je toto všetko už len spomienka, ktorú si prichádza pripomenúť na prázdniny. Pred sebou má vidinu hviezdnej kariéry klavírneho virtuóza a slávne koncertné sály po celom svete. Doma ho čaká matka, mladší brat a kamaráti z mokrej štvrte, s ktorými musí zabiť vlečúci sa čas leta. Pod panelovým ambientom pitiek, drog, flirtov a rasistických provokácií sa ale pomaly rozoznieva temný tón, ktorý veští blížiacu sa tragédiu.

Chlieb a soľ je suverénny autorský debut Damiana Kocura, ktorý pripomína presne zahranú filmovú partitúru. Ide o úspornú, pritom prenikavú generačnú výpoveď aj drámu o tom, aké je to vrátiť sa domov a byť tam sám sebe cudzincom. V hlavných úlohách Tymoteusz Bies, Jacek Bies, Bartosz Olewinski, Dawid Piejko, Malgorzata Puzio, či Nikola Raczko. 

Od dnes si budem môcť ísť pozrieť do kín aj slovensko-českú komediálnu drámu Kôn od režiséra Martina Šulíka. Na Vianoce objaví učiteľ Dušička vo svojom byte koňa. Situácia je o tom absurdnejšia, že býva v byte na druhom poschodí činžiaku. Nepamätá si ako sa k nemu kôň dostal, nevie ako sa ho zbaví. Prítomnosť cirkusového koňa sa stáva zdrojom nielen bizarných situácií ale aj katalyzátorom jeho vzťahov v živote. Dušička spoznáva skutočnú tvár ľudí, ktorí ho obklopujú. Pretože vo vyhrotenej situácii všetci strácajú svoje masky. V hlavnej úlohe sa predstaví Daniel Fischer. Okrem neho si vo filme zahrali aj Branislav Bystrianský, Dominika Kavaschová, Jevgenij Libezňuk, Tomáš Mischura, Jana Bittnerová, Vladimír Zboroň, Eva Mores, Juraj Johanides, Gregor Hološka, či Peter Bebjak. 

Dnes do kín prichádza aj animovaná snímka ako pre deti, tak aj pre dospelých od tvorcov André Kadi a Marya Zarif s názvom  Dounia a princezna z Aleppa (Dounia et la princesse d’Alep). Šesťročná Dounia opúšťa vojnou zničenú Sýriu aby si spolu so starými rodičmi našla nový domov. Na ceste musia prekonať mnoho prekážok, ale ona vie, že sa môže spoľahnúť na pár kúzelných semienok černuchy, ktoré zviera v ruke, a tiež na pomoc princeznej z Aleppa.

Dounia je malé veselé dievčatko, ktoré miluje svoj domov v Aleppe v Sýrii a všetky jeho nádherné vône, piesne, pamiatky a tradície. Ako 5-ročná však príde o matku a jej otec sa stane väznenou obeťou režimu. Keď vypukne vojna, Dounia a jej starí rodičia musia utiecť do cudziny, aby našli bezpečie.

Dounia odchádza len s vtáčikom vyrezaným z mydla a štyrmi malými semienkami černuchy vo vrecku. Z rozprávania starej mamy si totiž pamätá, že semienka černuchy odháňajú zlo. Vďaka nim, a tiež vďaka pomoci princeznej z Aleppa, Dounia a jej rodina postupne prekonávajú prekážky, ktoré im stoja v ceste.

Pútavý film o mladom dievčati plnom fantázie, nádeje a húževnatosti, ktoré sa aktívne zúčastňuje na svojom osude. Film ukazujúci tragické udalosti v Aleppe a Sýrii, ale zároveň poskytujúci aj iný obraz arabského sveta, ktorý je na míle vzdialený od toho, ktorý si s ním spájame, a je tvorený radosťou, láskou, hudbou a jedlom.

  Foto © CinemArt/ASFK/Bonton/Magicbox/Film Europe/Garfield Film

Súvisiace články