V dnešný premiérový deň prichádza do kín sedem nových filmov – Marvels, Disco Boy, Umenie jesť a milovať, či Kukučka

9.11.2023|Ivet Kollárová/moviemania|

Druhý novembrový týždeň nás v kinách poteší siedmymi novými filmami. Hollywoodskym ťahákom je novinka od Marvelu, s výstižným názvom Marvels, avšak prevažovať bude klubová scéna na čele s francúzskym kandidátom na nomináciu na Oscara v kategórii Medzinárodný film, Umenie jesť a milovať.

Režisérka Nia Dacosta natočila film Marvels, ktorý je už 33. filmom z Marvel Cinematic Universe a je pokračovaním kasového trháku “Captain Marvel” z roku 2019, ktorý divákom na celom svete predstavil úplne nové dobrodružstvo s Carol Danvers, prvej samostatnej titulnej ženskej postavy MCU.

Teraz, v “Marvels”, Carol Danversová alias Captain Marvel získala späť svoju identitu od Kreejských tyranov a pomstila sa Najvyššej inteligencii. V nezamýšľaných dôsledkoch však Carol nesie bremeno destabilizovaného vesmíru. Keď ju jej povinnosti pošlú do anomálnej červej diery spojenej s revolucionárom Kree, jej sily sa zapletú so silami superfanynky z Jersey City Kamaly Khan alias Ms Marvel a Carolinej odcudzenej netere, teraz astronautky S.A.B.E.R. kapitánky Moniky Rambeauovej. Táto nepravdepodobná trojica sa musí spojiť a naučiť sa spolupracovať, aby zachránila vesmír ako “Marvels“. “The Marvels” je obrovským úsilím o vybudovanie sveta. Film vykresľuje najväčší obraz vesmírneho marvelovského univerza, aký sme doteraz videli.  S tým súvisia lokácie a nové postavy, ktoré oslavujú všetky najzákernejšie a najzáhadnejšie aspekty sci-fi, ktoré ako filmári milujeme.” dodáva NIa da Costa. V hlavných úlohách Brie Larson, Samuel L. Jackson, Teyonah Parris, Iman Vellani, Park Seo-joon, Zenobia Shroff, Saagar Shaikh, či Zawe Ashton.

Vietnamsko-francúzsky režisér Anh Hung Tran natočil kulinársku a filmovú lahôdku, za ktorú si na MFF Cannes 2023 vyslúžil cenu pre najlepšieho režiséra, historickú, romantickú drámu Umenie jesť a milovať (Le pot-au-feu de Dodin Bouffant)

V hrnci buble lahodný vývar, ostrý nôž krája čerstvo natrhané bylinky a o kúsok ďalej v bielom víne odpočíva čerstvo ulovená ryba. Umenie jesť a milovať je pastvou pre oči a poctou francúzskej gastronómii. Rozpráva príbeh gurmána Dodina a jeho šéfkuchára, ktorí spoločne oživujú kulinárske skvosty.

Píše sa rok 1885. V rozľahlom dome v údolí rieky Loiry sa začína ďalší deň a kuchárka Eugénia od skorého rána pobehuje po kuchyni. Výsledkom jej jedinečného talentu a lásky k vareniu sú neuveriteľne chutné jedlá. Už 20 rokov pracuje pre slávneho gurmána Dodina. Spoločne hľadajú a nachádzajú nové, neotrepané recepty, objavujú chute a zdieľajú lásku ku gastronómii. Za tie roky sa medzi nimi vytvorilo silné puto, ktoré je prevoňané úprimnou láskou.

Dodin by chcel, aby sa Eugénie stala jeho manželkou. Ona však odmieta, nechce prísť o svoju slobodu. Veď ich spolužitie je také dokonalé. Trávia spolu dlhý čas, skúmajú a hľadajú recepty. Nie je to lepšie ako akékoľvek manželstvo? Dodin je však tvrdohlavý, a tak sa rozhodne urobiť niečo, čo ešte nikdy neurobil: varí pre ňu. Možno mu potom povie áno.

“Krása ich vzťahu spočíva v jeho neprístupnosti. Dodin je do nej aj po toľkých rokoch stále zamilovaný, pretože má pocit, že ju nikdy nevlastnil ako celok. Časť z nej sa stále bráni,” hovorí režisérka filmu Anh Hung Tran. “Divák sa to dozvedá len z náznakov. Rád vytváram momenty, v ktorých je napätie hmatateľné, ale nevyslovené, V živote sú najsilnejšie tie momenty, keď si nie sme celkom istí, čo sa nám náš partner snaží povedať,” dodáva. Recepty k filmu pripravil Pierre Gagnair, svetoznámy šéfkuchár a držiteľ 14 michelinských hviezdičiek. Ústrednú dvojicu stvárnili Juliette Binoche a Benoît Magimel. Okrem nich si vo filme zahrali aj Pierre Gagnaire, Jan Hammenecker, či Jean-Marc Roulot.

Film mal premiéru na MFF Berlinale 2023, odkiaľ si odniesol cenu pre najlepšiu kameru. Dnes prichádza do našej oficiálnej kino-distribúcie, dráma od režiséra Giacoma Abbruzzeseho Disco Boy. Po náročnej ceste naprieč Európou sa Alexej dostane do Paríža a vstúpi do francúzskej cudzineckej légie - elitnej, výberovej vojenskej jednotky, do ktorej môže vstúpiť každý cudzinec bez dokladov a získať francúzsky pas. V delte rieky Niger Jomo bojuje proti ropným spoločnostiam, ktoré ohrozujú existenciu dediny, v ktorej žije. Jeho sestra Udoka však sníva o úteku, pretože je jej jasné, že všetko je už stratené. Za hranicami, medzi životom a smrťou, sa ich osudy pretnú.

Alexej je mladý Bielorus, ktorý uteká pred minulosťou, ktorú musí pochovať. Uzavrie akúsi faustovskú zmluvu a vstúpi do cudzineckej légie výmenou za prísľub francúzskeho občianstva. Ďaleko v delte Nigeru žije Jomo, revolučný aktivista zapojený do ozbrojeného boja na obranu svojej komunity. Alexej je vojak, Jomo partizánsky bojovník. Ich osudy sa pretnú kvôli ďalšej nezmyselnej vojne. Čo je to "inakosť" a ako ju vnímame vo vzťahu k tomu, kým sme, keď prechádzame životom, prekračujeme hranice a ocitáme sa v neustále sa meniacom fyzickom a mentálnom priestore? Giacomo Abbruzzese skúma tieto otázky s pozoruhodnou bezprostrednosťou a veľkou invenciou vo vizuálne pôsobivom diele, ktoré je plné poézie a napätia. Ľudia sa dostávajú do tranzu, vďaka ktorému sa o sebe dozvedajú nové veci a vďaka otvorenejšej komunikácii s ostatnými prestávajú myslieť len na seba. Toto magické snenie sprevádza silná hudba elektronického hudobníka Vitalica, ktorá mení nočný klub na transcendentálny priestor. Diskotéka sa stáva konečným cieľom pre všetkých, ktorí upierajú svoj zrak k posvätnému horizontu utópie. V hlavných úlohách Franz Rogowski, Morr Ndiaye, Laetitia Ky, Leon Lučev, Robert Więckiewicz, Matteo Olivetti, Giacomo Abbruzzese, či Donia Eden.

Španielska kinematografia bude mať zastúpenie netradične mysterióznym thrillerom Kukučka (El Cuco) od režisérky Mar Targarona. Marc a Anna sa rozhodnú vymeniť si na týždeň dom s Hansom a Olgou, nemeckým párom na dôchodku, s ktorým sa zoznámili online. Výmena bývania sa postupne stáva nočnou morou pre Marca a Annu, ktorí zistia, že nemecký pár nie je až taký evinný, ako sa na prvý pohľad zdá. V hlavných úlohách Belén Cuesta, Marina Gatell, Hildegard Schroedter, Jorge Suquet, David Selvas, Chacha Huang, Rainer Reiners, či Manel Dueso. 

Slovenskú kinematografiu bude druhý novembrový týždeň reprezentovať animovaná novinka od režiséra Filipa Pošivača, Tonko, Slávka a kúzelné svetlo. Jedenásťročný Tonko má jedinečnú vlastnosť – od narodenia svieti. Jeho príliš starostliví rodičia sa ho snažia držať doma, aby ho ochránili pred vonkajším svetom. Keď sa do ich domu pred vianočnými prázdninami nasťahuje tajuplná Slávka, Tonkov svet sa obráti naruby. Získava prvú naozajstnú kamarátku a vydáva sa s ňou na dobrodružné pátranie po pôvode záhadných chumáčikov tmy, ktoré vysávajú z ich domu slnečný svit. Tonko, Slávka a kúzelné svetlo je film o tom, aké je to byť iný, príbeh o priateľstve a fantázii, o svetle a tme. V slovenskom znení: Radoslav Kotleba, Karolína Kubánková, Juraj Kemka, Petra Polnišová, Peter Bebjak, či Soňa Norisová. 

Český režisér Rudolf Merkner natočil romantickú komédiu Ako prežiť svojho muža (Jak přežít svého muže). Mladá herečka Lucie sa po materskej dovolenke snaží vrátiť do práce, bojuje s klasickými problémami slobodných matiek a zároveň sa pri hľadaní novej lásky zamotáva do bláznivých situácií. Hlavnú hrdinku na jej neľahkej životnej ceste sprevádzajú mierne uletené kamarátky a zhmotnený vnútorný hlas Šedivka, s ktorou má veľmi komplikovaný vzťah. Koľko mužov a žien musíme v živote prežiť, kým stretneme toho pravého...? V hlavných úlohách Jana Bernášková, Marek Němec, Pavla Dostálová, Tomáš Měcháček, Iva Pazderková, Mahulena Bočanová, Hana Vagnerová, Ivana Chýlková Veronika Khek Kubařová, Sabina Rojková, Andrea Kerestešová, VlastinaSvátková, Alžbeta Stanková, Patricie Pagáčová a ďalší. 

No a v dnešný premiérový deň prichádza do kín aj dokument v česko-slovenskej koprodukcii od režiséra JQr s názvom 15x15x5 (minisalon 1984). Filmová esej o hraniciach slobody, rámcovaná príbehom unikátneho československého výtvarného experimentu doby normalizácie. V „orwellovskom“ roku 1984 rozoslal výtvarník Joska Skalník po československej výtvarnej scéne drevené krabičky s výzvou na slobodnú umeleckú hru. Diela 244 umelcov tvoria unikátny súbor Minisalón – rozmanitý a ambivalentný obraz doby. Rozmanitosť súboru sa odráža aj vo filmovom rozprávaní, ktoré voľne pracuje s dokumentárnymi postupmi, animáciami a televíznymi archívnymi materiálmi. Film hravým a „multimediálnym“ portrétom (nielen) normalizačnej doby, filmovým dialógom súčasnosti s minulosťou a s totalitným myslením a systémom založeným na izolácii, obmedzení občianskych a umeleckých slobôd, praxi jednotného, autoritou limitovaného „formátu“, do ktorého sú ľudia nútení sa „zmestiť“. Vo filme sa objavia Joska Skalník, Michael Rittstein, Kurt Gebauer, Laco Teren, Rudolf Sikora a ďalší. 

  Foto © CinemArt/ASFK/ContinentalFilm/Bonton/FilmEurope

Súvisiace články