Hollywood sa vracia späť do normálu. Herecký štrajk ukončila dohoda medzi odbormi a štúdiami

9.11.2023|Ivet Kollárová|

Po 118 dňoch a hodinách neúnavných rokovaní sa skončil jeden z najdlhších štrajkov v histórii Hollywoodu, Združenia hercov pod hlavičkou SAG-AFTRA. Herecké odbory uzavreli s Alianciou filmových štúdii, televíznych producentov a streamov, skrátene AMPTP predbežnú dohodu, ktorá bude platiť tri roky a jej hodnota sa pohybuje okolo jednej miliardy dolárov. 

Dohoda, o ktorú sa odbory usilovali od 14. júla, kedy vstúpili Herci do štrajku, by mala na najbližšie obdobie zabezpečiť, okrem iného aj zvýšenie platov, vyššie odmeny a to aj od streamovacích spoločností, regulovanie využívania umelej inteligencie, vyššie prostriedky na poskytnutie zdravotnej starostlivosti a odvodov do dôchodku, lepšiu kompenzáciu pre herecký komparz, či zvýšenie prostriedkov na ochranu minoritných skupín. Predbežnú dohodu ešte musí schváliť vedenie SAG-AFTRA a viac ako 160tisíc hercov sa tak môže vrátiť späť do práce.

Dohoda nemohla prísť v lepšom čase ako v práve rozbiehajúcej sa novej oscarovskej sezóne. Okrem toho, že sa obnovujú natáčania projektov, či rôzne fázy produkcie, herci sa môžu pripravovať na promovanie svojich filmov, ktoré pravdepodobne naberie na sile a rýchlosti a my môžeme opäť očakávať plné červené koberce, press tlačovky, filmové, či televízne udeľovania (najväčšou zmenou prešlo udeľovanie ceny Emmy, ktoré sa kvôli štrajku presunulo zo septembra 2023 na január 2024).

Hollywood tak tento rok prešiel historickým dvoj-štrajkom, ktorý sa zopakoval po viac ako 60tich rokoch. Štrajkujúce Združenie hercov sa pripojilo ku štrajku Združenia scenáristov (WGA), ktoré začalo 2. mája a skončilo dohodou so štúdiami 27. septembra. Avšak nastala jedna šokujúca zmena v rámci oscarovskej sezóny. Udeľovanie cien WGA sa presunulo na 14. apríl 2024, čo je mesiac po udeľovaní cien Oscar (ktoré sa bude konať 10. marca 2024). Ceny, ktoré poväčšine naznačia smerovanie k víťazovi kategórii originál a adaptovaný scenár tak tento rok budú hrať len vedľajšie husle a práve ony môžu byť ovplyvnené výsledkom Oscarov. 

Zdroj:  sagaftra.org Foto © Depositphotos/twitter/SAG-AFTRA

Súvisiace články