74. ročník MFF Berlinale odštartoval protestom a otváracím filmom Small Things Like These s Cillianom Murphym v hlavnej úlohe

16.2.2024|Ivet Kollárová|

Začiatok roka patrí vo filmovom svete oscarovskej sezóne. Avšak, menšie odklonenie od stereotypu udeľovaní rôznych cien predstavuje štart sezóny filmových festivalov. Spomedzi tých prestížnejších už máme za sebou nezávislý Sundance a pred sebou prvý významný festival Veľkej trojky, ktorý predstavuje novinky svetového, progresívneho a taktiež nezávislého charakteru. Pozornosť filmovej verejnosti sa najbližších 10 dní bude sústrediť do hlavného mesta Nemecka, do Berlína, kde včera odštartoval (viac na politiku ako film zameraným otváracím ceremoniálom) 74. ročník Medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Festival, ktorý ponúka vysokú školu artovej kinematografie prebieha od 15. do 25. februára 2024, kedy sa na slávnostnom večeri dozvieme víťazov a držiteľa hlavnej ceny festivalu Zlatého medveďa pre najlepší film. 

A nebol by to filmový festival Berlinale, keby nezačal nejakou tou kontroverziou politického charakteru. Ako je dobre známe, Berlinale ostatné štyri roky čelil jednej náročnej udalosti za druhou, zároveň sa nebál veci pomenovať hoc aj kontroverznými menami a napriek všetkému vždy dokázal priniesť kvalitný festival, ktorý pozdvihol svetovú kinematografiu, či artové snímky na novú, vyššiu úroveň. Umelci sa vždy radi vracajú do Berlína, kde môžu predviesť svoje odvážne projekty, ktoré v mnohých prípadoch vychádzajú zo života a odzrkadľujú našu, v poslednej dobe, zložitú spoločnosť. Tento rok sa kontroverzia týka aj krajne pravicovej nemeckej politickej strany AfD. A vzhľadom k tomu, že v Nemecku (a všeobecne po Európe a širšom svete) narastá vlna nenávistných prejavov voči židovskej komunite, či Moslimom, čo je spôsobené najmä vojnou v pásme Gazy a stretmi medzi Izraelom a hnutím Hamas (na čo doplácajú najmä obyčajní ľudia z oboch brehov, Palestínčania aj Židia), či násilie zamerané na imigrantov, je Berlinale ešte pod väčším drobnohľadom ako inokedy.

A hneď na úvod festival vyvolal nešťastnú debatu týkajúcu sa spomínanej politickej strany AfD (čo trochu odvádza pozornosť od samotných filmov, či napríklad aj od prvej Afro-Americkej predsedkyne Medzinárodnej poroty). Festival, ktorý je financovaný štátom, každoročne pozýva na otvárací ceremoniál okolo 100 členov vlády, ktorá sama vyberá hostí, medzi ktorými sú zastupitelia všetkých zvolených strán. A od roku 2017 je to aj strana AfD. Takže na zoznam pozvaných sa dostali nejakí piati členovia tejto strany, čo spôsobilo veľkú nevôľu a hnev medzi filmovými profesionálmi, ktorí predstaviteľom festivalu adresovali otvorený list, v ktorom toto rozhodnutie označili, okrem iného ako nekompatibilné s charakterom festivalu, ktorý sa vyznačuje svojou otvorenosťou, empatiou, porozumením, či uvedomelými a demokratickými postojmi odsudzujúce akúkoľvek diskrimináciu. A predstavitelia Berlinale sa rozhodli pre krok, ktorým rozdúchali politické debaty, ktoré posunuli hlavnú vec festivalu, oslavu filmu, do úzadia. Tým piatim členom AfD zrušili pozvanie na otvárací ceremoniál. 

Na jednej strane pochopiteľné rozhodnutie, no človek sa zamýšľa nad tým, pri tak progresívnom prístupe festivalu a ich otvorenosti by nebolo lepšie týchto členov pozvať a viesť s nimi konštruktívne diskusie, premietnuť im dôležité filmy a ukázať im spoločnosť, ktorá odmieta radikálne smerovanie. Napríklad ako to urobil bývalý riaditeľ Berlinale Dieter Kosslick v roku 2019. V súvislosti s týmto sa na červenom koberci otváracieho ceremoniálu uskutočnil protest niekoľkých predstaviteľov filmovej verejnosti, ktorí volali po zachovaní demokracie, okamžitom nastolení prímeria v pásme Gazy, či odsúdení rasizmu v akejkoľvek forme. A podobné akcie budú pokračovať počas celého trvania Berlinale, či už na pomoc Palestíne, v boji proti vojne na Ukrajine, situácii v Iráne, či iných svetových konfliktov, ktoré rezonujú v spoločnosti.

Small Things Like These © Shane O’Connor

Ale späť k najhlavnejšiemu: filmom. O opäť raz neobyčajne silný výber snímok sa postarala dvojica umelecký riaditeľ festivalu Carlo Chatrian a výkonná riaditeľka festivalu Mariette Rissenbeck. Dvojica, ktorá sa kormidla Berlinale ujala v roku 2020, tesne pred festivalom ale ohlásila, že tento ročník bude ich posledným. Rozhodnutie ovplyvnili mnohé faktory, jedným z nich je aj priame spojenie s Ministerstvom kultúry, ktoré do budúcnosti nepočíta s dvomi riadiacimi článkami festivalu. Zvolený line-up ponúka mix známych mien, ako aj debutujúcich režisérov, či novicov v rámci Hlavnej súťaže Berlinale. Vo výbere sa nenachádza žiaden film veľkých hollywoodskych štúdii, avšak na červenom koberci sa očakávajú mnohé známe tváre, ktoré prídu podporiť svoje filmy.

V priebehu 10 dní uvedie MFF Berlinale okolo 200 nových filmov rozdelených do sekcii ako Hlavná súťaž Berlinale 74, Berlinale Special, Encounters, Berlinale Shorts, Panorama, Forum, Forum Special, Forum Expanded, Generation, či Special Screenings. Cenu Zlatého medveďa za celoživotné dielo si prevezme režisér Martin Scorsese, ktorý momentálne oslavuje úspech aktuálne jedného z najdôležitejších filmov sezóny Vrahovia mesiaca kvetov.

 La Cocina © Juan Pablo Ramírez / Filmadora

Otváracím filmom 74. ročníka MFF Berlinale je adaptácia rovnomennej novely od Claire Keegan s názvom Small Things Like These, ktorá odhaľuje pravdu o prevádzkovaní tzv. Magdalénskych práčovní, alebo Magdalénskych azylových domov, ktoré mali pomáhať “padlým“ ženám (väčšinou prostitútkam) v ich rehabilitácii. Azyly boli prevádzkované rímskokatolíckymi inštitúciami približne od 18. storočia až do roku 1996 a ich charakter od záchranného hnutia sa rýchlo zmenil na väzenský, násilný charakter. Snímku režíroval belgický režisér Tim Mielants a v hlavných úlohách uvidíme Cilliana Murphyho, Emily Watson, Eileen Walsh, Michelle Fairley, či Clare Dunne. Film sa odohráva v írskom County Wexforde počas Vianoc v roku 1985 a sleduje oddaného otca a obchodníka s uhlím, ktorý odhalí skryté tajomstvá a šokujúcu pravdu o miestnom azyle. Film sa premieta v rámci Hlavnej súťaže Berlinale 74.

Predsedkyňou Medzinárodnej poroty MFF Berlinale 2024, ktorá určí víťazov v Hlavnej súťaži sa stala kensko-mexická, oscarovská herečka Lupita Nyong’o, ktorá sa stala prvou Afro-Američankou v tejto úlohe. Ostatní členovia poroty sú americký herec a režisér Brady Corbet, hongkonská režisérka Ann Hui, nemecký režisér Christian Petzold, španielsky režisér Albert Serra, talianska herečka a režisérka Jasmine Trinca a ukrajinská spisovateľka Oksana Zabuzhko

In Liebe, Eure Hilde © Frederic Batier / Pandora Film

Hlavnej súťaži Berlinale 74 bude o hlavnú cenu Zlatého medveďa pre najlepší film súťažiť 20 snímok, z toho je šesť režírovaných, či spolu-režírovaných režisérkami (rovnako tak bolo aj minulý rok). V súťaži sa nachádzajú dva dokumentydva prvé, debutujúce filmy. Spomedzi 30 krajín, ktoré majú zastúpenie sa prvý krát v súťaži nachádza film z Nepálu, rovnako tak majú zastúpenie aj krajiny ako Dominikánska republika, Južná Kórea, či Irán. O Zlatého medveďa sa budú uchádzať tvorcovia ako Olivier Assayas, Bruno Dumont, Hong Sangsoo, Mati Diop, Abderrahmane Sissako, Piero Messina, Aaron Schimberg, Victor Kossakovsky, Margherita Vicario, Claire Burger, Matthias Glasner, či Johannes Hegemann

Inovatívny mexický režisér Alonso Ruizpalacious bude súťažiť o Zlatého medveďa so snímkou La Cocina, ľúbostným príbehom zasadeným do prostredia kuchyne jednej manhattanskej reštaurácie, ktorá rieši zmiznutie peňazí z kasy. Z krádeže je obvinený mexický kuchár Pedro, ktorý je v krajine ilegálne. Do toho si začne románik s americkou čašníčkou Juliou, ktorá si ale takýto vzťah nemôže dovoliť. V hlavých úlohách Rooney Mara, Raúl Briones Carmona, či Anna Diaz. Domáce Nemecko má v súťaži zastúpenie hneď niekoľkými snímkami. Režisér Andreas Dresen bude súťažiť s drámou z Druhej svetovej vojny In Liebe, Eure Hilde, ktorá rozpráva životný príbeh o mladej žene, ktorá je súčasťou odboja proti režimu, ktorej život zničí zatknutie Gestapom.

Sterben © Jakub Bejnarowicz / Port au Prince, Schwarzweiss, Senator

Ďalším nemeckým režisérom v súťaži je Matthias Glasner, ktorý v Berlíne predstaví svoju novinku Sterben. Film rozoberá vzťahy medzi jednotlivými členmi (a ich osobné rozpoloženie) odcudzenej rodiny, ktorých spojí blízke stretnutie so smrťou. V jednej z hlavných úloh si zahral aj Lars Eidinger. V nemecko-francúzskej koprodukcii sa bude o Zlatého medveďa uchádzať aj režisér Victor Kossakovsky s dokumentom Architecton o materiáloch sveta a budúcnosti. Prvá nepálska snímka v súťaži MFF Berlinale, Shambhala od režiséra Mina Bahadura Bhama, ktorá sa odohráva na mýtickom mieste v Himalájach a nazerá na budhistické tradície, rozpráva príbeh tehotnej Pemy, ktorá sa vydáva na cestu, aby našla svojho “hlavného“ manžela, ktorý zmizol. Na jej ceste jej asistuje jej ďalší manžel.

Shambhala © Aditya Basnet / Shooney Films

Z Ameriky bude o Zlatého medveďa bojovať režisér Aaron Schimberg s drámou A Different Man o nádejnom hercovi Edwardovi, ktorý podstúpi drastickú fyzickú premenu, avšak toto rozhodnutie rýchlo oľutuje, keď mu ujde životná úloha, ktorá bola pre neho ako stvorená. V snímke, ktorá mala premiéru na festivale v Sundance si hlavné úlohy zahrali Sebastian Stan, Adam Pearson, či Renate Reinsve. Táto nórska herečka sa predstaví aj v snímke od talianskeho režiséra Piera Messinu, Another End. Táto sci-fi ponúka pohľad do blízkej budúcnosti, kde nové technológie umožňujú umiestniť podvedomie a spomienky mŕtveho späť do živého tela, čo má pomôcť s trúchlením a rozlúčením sa s milovanou osobou. Po boku Renate si zahrali aj Gael García Bernal, Bérénice Bejo, Olivia Williams, či Pal Aron.

A Different Man © Faces Off LLC

Na Berlinale sa do Hlavnej súťaže vracia aj juhokórejský režisér Hong Sangsoo s filmom Yeohaengjaui pilyo (A Traveler´s Needs) o mysterióznej žene, ktorá sa zjaví v jednom kórejskom parku a začne učiť miestnych po francúzsky. Jej prvými žiačkami sú dve kórejské ženy. Mimo toho si užíva život, prechádzky v prírode, či kórejský drink makegeolli, ktorý jej každý deň poskytuje určitý príjemný komfort. V hlavnej úlohe francúzska herečka Isabelle Huppert, ktorá si, okrem podpory filmu, príde do Berlína vyzdvihnúť aj svoju čestnú cenu Zlatého medveďa za celoživotné dielo, ktorú si nemohla prebrať v roku 2022.

Pepe © Monte & Culebra 

Zlatého medveďa pre najlepší film sa bude uchádzať aj zaujímavý počin z Dominikánskej republiky v réžii Nelsona Carlosa De Los Santosa Ariasa, Pepe. Dramatická snímka, ktorá dáva hlas hrochovi, ktorý nás prevádza historickými udalosťami s tragickým koncom. Jeho príbeh začína u Pabla Escobara, ktorý vlastnil štyroch hrochov na svojom pozemku v Kolumbii. Francúzska režisérka Mati Diop prichádza do Berlína s dokumentom Dahomey, ktorý sleduje presun tisícov kráľovských artefaktov bývalého Kráľovstva Dahomey z Paríža do dnešného Beninu. Ďalší francúzsky režisér Abderrahmane Sissako bude v Berlíne prezentovať romantickú drámu Black Tea. Film sleduje príbeh Joice, ktorá opúšťa Pobrežie Slonoviny a začína nový život v čínskom meste Kanton, kde sa zoznámi s majiteľom čajovne, a ktorých vzťah prerastie do lásky. 

Francúzska kinematografia má v Hlavnej súťaži aj dve režisérske legendy. Bruno Dumont bude o Zlatého medveďa súťažiť so svojou klasickou bizarnosťou, sci-fi komédiou L’empire, v ktorej ospalú rybársku dedinku prebudí k životu udalosť, na ktorú všetci čakali.. teda všetci nadpozemskej existencie. Jedno unikátne dieťa rozpúta vojnu medzi nadpozemskou silou dobra a zla. Film je paródiou na známu sci-fi filmovú sériu od Georga Lucasa. V hlavných úlohách Lyna Khoudri, Anamaria Vartolomei, Camille Cottin, či Fabrice Luchini. A Olivier Assayas bude súťažiť s pandemickou komediálnou drámou Hors du temps o Etiennovi, filmovom režisérovi a jeho bratovi Paulovi, hudobnom žurnalistovi, ktorí spoločne s ich polovičkami prečkávajú lockdown v ich rodinnom dome. No po čase sú ich denné životy ovplyvnené upadajúcou realitou, ktorú strieda zúfalstvo.

Trochu toho hollywoodskeho lesku ponúkne sekcia Berlinale Special. Sekcia premietne napríklad aj film s Kristen Stewart, ktorá predsedala Medzinárodnej porote minulý rok, s názvom Love Lies Bleeding. Tento queer, krimi thriller od britskej režisérky Rose Glass, ktorý mal premiéru na Sundance, sleduje mladú kulturistku Jackie, ktorá sa zamiluje do Lou, majiteľky posilovne, no ich vzťah je poznačený násilím a kriminálnou stránkou Louinej rodiny. Okrem Kristen vo filme uvidíme aj Katy O´Brian, Eda Harrisa, Dava Franca, či Jenu Malone. Nemecko-americký režisér Tilman Singer natočil horor Cuckoo o mladej žene, ktorá v rezorte v nemeckých alpách prepadne hystérii a začne mať strašidelné vidiny o žene, ktorá ju prenasleduje. V hlavných úlohách Hunter Schafer, Dan Stevens, či Jessica Henwick

Z festivalu Sundance do Berlína prichádza aj ďalší film, ktorý povýši klasický filmový zážitok na vyššiu, o niečo surrealistickejšiu úroveň. Bratské duo DavidNathan Zellnerovci natočili snímku Sasquatch Sunset o netypickej rodine, ktorá žije v divočine Severnej Ameriky a bola dlho schovaná pred svetom. Snímka je bez dialógov a rozhodne nečakajte klasickú, ľudskú rodinu. V hlavných úlohách Riley Keough, Jesse Eisenberg, Christophe Zajac-Denek, či Nathan Zellner. Herečku Amandu Seyfried uvidíme vo filme egyptsko-kanadského režiséra Atoma Egoyana, dráme Seven Veils. Amanda stvárni úlohu divadelnej režisérky Jeanine, ktorej pri príprave produkcie opery Salome vychádzajú na povrch bolestivé spomienky a skryté túžby.  

Seven Veils© Amanda Matlovich / Headless Films Inc.

Pri príležitosti organizovania futbalového Eura 2024 v Nemecku sekcia Special ponúkne aj jedenásť krátkych dokumentárnych snímok pod názvom Elf Mal Morgen: Berlinale Meets Fussball o jedenástich juniorských futbalových tímoch v rôznych vekových kategóriách, ktoré vychovávajú ďalšie futbalové talenty. Stream Netflix predstaví v Berlíne novinku, ktorú natočil podľa predlohy česko-amerického autora Jaroslava Kalfařa, Kosmonaut z Čech. Romantické sci-fi Spaceman režíroval Johan Renck a hlavnú úlohu kozmonauta Jakuba Procházky stvárnil Adam Sandler. Ten vyráža na vcelku osamelú misiu preskúmať podozrivý oblak, ktorý sa objavil medzi Zemou a Venušou. Po mesiacoch strávených vo vesmíre Jakub zisťuje, že opustil jediného človeka na Zemi, na ktorom mu najviac záleží – jeho manželku Lenku, ktorá na neho nemusí už čakať. Pri zúfalých pokusoch o skorý návrat mu pomáha záhadné, mimozemské stvorenie, ktoré celý čas žilo v rakete. Okrem Sandlera si vo filme zahrali aj Carey Mulligan, Kunal Nayyar, či Isabella Rossellini

Slovenská kinematografia bude mať tento rok na Berlinale zastúpenie v dvoch koprodukciách. V sekcii Panorama Dokumenty sa bude premietať snímka od režisérky Kláry Tasovskej s názvom Ještě nejsem, kým chci být o fotografke Libuši Jarcovjákovej, ktorá sa v roku 1968 v okupovanom Československu vydáva na dlhú cestu za slobodou. A v sekcii Forum v ukrajinsko-nemecko-českej koprodukcii premietnu film Redaktsiya od režiséra Romana Bondarchuka, ktorý ponúka surreálny, kritický a satiristický pohľad na média a politiku.

74. ročník Medzinárodného filmového festivalu Berlinale prebieha od 15. do 25. februára 2024.

Tu je prehľad všetkých filmov v hlavných súťažných sekciách:

Hlavná súťaž Berlinale 74
Small Things Like These - Tim Mielants (otvárací film)
Another End - Piero Messina
Architecton - Victor Kossakovsky
Black Tea - Abderrahmane Sissako
La Cocina - Alonso Ruizpalacios
Dahomey - Mati Diop
A Different Man - Aaron Schimberg
L’Empire (The Empire) - Bruno Dumont
Gloria! - Margherita Vicario
Hors du temps (Suspended Time) - Olivier Assayas
In Liebe, Eure Hilde (From Hilde With Love) - Andreas Dresen
Keyke mahboobe man (My Favourite Cake) - Behtash Sanaeeha a Maryam Moghaddam
Langue Etrangere - Claire Burger
Me el Ain (Who Do I Belong to) - Meryam Joobeur
Pepe - Nelson Carlos De Los Santos Arias
Shambhala - Min Bahadur Bham
Sterben - Matthias Glasner
Des Teufels Bad (The Devil’s Bath) - Severin Fiala and Veronika Franz
Vogter (Sons) - Gustav Moller
Yeohaengjaui pilyo (A Traveler’s Needs) - Hong Sangsoo

Encounters
Arcadia - Yorgos Zois
Cidade; Campo - Juliana Rojas
Demba - Mamadou Dia
Direct Action - Guillaume Cailleau a Ben Russell
Dormir de olhos abertos (Sleep With Your Eyes Open) - Nele Wohlatz
The Fable - Raam Reddy
Une famille (A Family) - Christine Angot
Favoriten - Ruth Beckermann
Ivo - Eva Trobisch
Khamyazeye bozorg (The Great Yawn) - Aliyar Rasti
Kong fang jian li de nv ren (Some Rain Must Fall) - Qiu Yang
Maos no fogo (Hands in the Fire) - Margarida Gil
Matt and Mara - Kazik Radwanski
Through the Graves the Wind Is Blowing - Travis Wilkerson
Tu me abrasas (You Burn Me) - Matias Pineiro

Panorama
Alle die Du bist (Every You Every Me) - Michael Fetter Nathansky
All Shall Be Well - Ray Yeung
Andrea lässt sich scheiden (Andrea Gets a Divorce) - Josef Hader
Betânia - Marcelo Botta
Between the Temples - Nathan Silver
Crossing - Levan Akin
Cu Li Không Bao Gio Khóc (Cu Li Never Cries) - Lân Phạm Ngọc
Faruk - Aslı Özge
Les gens d’à côté (My New Friends) - André Téchiné
I Saw the TV Glow - Jane Schoenbrun
Janet Planet - Annie Baker
Jia ting jian shi (Brief History of a Family) - Lin Jianjie
Memorias de un cuerpo que arde (Memories of a Burning Body) - Antonella Sudasassi Furniss
The Outrun - Nora Fingscheidt
Les Paradis de Diane (Paradises of Diane) - Carmen Jaquier, Jan Gassmann
Pendant ce temps sur Terre (Meanwhile on Earth) - Jérémy Clapin
Sex - Dag Johan Haugerud
Verbrannte Erde (Scorched Earth) - Thomas Arslan
The Visitor - Bruce LaBruce
Yo vi tres luces negras (I Saw Three Black Lights) - Santiago Lozano Álvarez
Zeit Verbrechen 1: Dezember - Mariko Minoguchi (seriál)
Zeit Verbrechen 2: Der Panther - Jan Bonny (seriál)
Zeit Verbrechen 3: Deine Brüder - Helene Hegemann (seriál)
Zeit Verbrechen 4: Love by Proxy - Faraz Shariat (seriál)

Panorama Dokumenty
Afterwar - Birgitte Stærmose 
À quand l’Afrique? (Which Way Africa?) - David-Pierre Fila 
Baldiga – Entsichertes Herz (Baldiga – Unlocked Heart) - Markus Stein 
A Bit of a Stranger - Svitlana Lishchynska
Diaries From Lebanon - Myriam El Hajj
Ještě nejsem, kým chci být - Klára Tasovská
No Other Land - Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham, Rachel Szor
Sayyareye dozdide shodeye man (My Stolen Planet) - Farahnaz Sharifi
Teaches of Peaches - Philipp Fussenegger, Judy Landkammer
Tongo Saa (Rising Up at Night) - Nelson Makengo

Pre ďalšie informácie a filmy v ostatných sekciách navštívte stránku berlinale.de

Zdroj:  berlinale.de Foto © Internationale Filmfestspiele Berlin/youtube/Netflix/A24/BleeckerStreet

Súvisiace články