serial Miazgovci (1968)
TV seriál Miazgovci (1968)

Miazgovci (1968)

serial Miazgovci (1968)
TV seriál Miazgovci (1968)

Žáner:

Animovaný

Krajina

Maďarsko

Dĺžka filmu

25 min

Pôvodný názov:

Mézga család


Dávno predtým, ako sa v našich televíziách usadil pojem sitkomu ako situačnej komédie, vznikol v Maďarsku v štúdiu Pannónia filmstúdió, kreslený seriál, ktorý nesie všetky atribúty kvalitného sitkomu. Znie to neuveriteľne, ale korene Miazgovcov (Mézga család, mézga je po slovensky miazga) siahajú do roku 1968, keď ho na svet priviedli jeho „otcovia“ Attila Dargay a József Nepp. Seriál Miazgovci vznikal postupne v rozmedzí rokov 1968 až 1978, má tri série po 13 dieloch a v Maďarsku sa odvysielala aj štvrtá séria s názvom Miazgovci a počítač, ktorá vznikla roku 2005. Niekedy sa seriál označuje aj ako maďarskí Simpsonovci.

Seriál bol v 70. a 80. rokoch minulého storočia mimoriadne obľúbený nielen v Maďarsku, ale aj v Československu, NDR a Taliansku. Vysielali ho úspešne aj vo Francúzsku, SRN, Rakúsku a inde. Na Slovensku je známy predovšetkým vynikajúcim dabingom, ktorý je zaujímavý aj tým, že výber dabingových hercov bol dôkladný a hlasy sa veľmi podobajú pôvodným maďarským:

Gejza – Jozef Skovay (Endré Harkányi)

Paula – Magda Paveleková (Ilona Györiová)

Kristína – Zuzana Cigánová (Margit Földessyová)

Aladár – Maja Velšicová (Nándor Tomanek)

Záviš – Juraj Kukura (Attila Némethy)

MZPRX – Ivan Letko (Rudolf Somogyvári)

A práve kongeniálny dabing zostáva v pamäti mnohých divákov dodnes, preto sa netreba čudovať, že mnohé výroky a vtipy sú dodnes kultovými, a milovníci seriálu sa vždy potešia, keď sa so svojimi obľúbenými hrdinami znovu stretnú.

Seriál podáva vtipné príbehy bežnej, typicky stredoeurópskej, smoliarskej rodiny tých čias – hlúpi rodičia Gejza Miazga a Paula Miazgová, rod. Režovičová, otrávená a uvrieskaná dcéra Kristína s mačkou Mafiou, geniálny a flegmatický syn Aladár so psom Cvokym – a náladového suseda Záviša. Záhadne sa v dialógoch stále objavuje istý Pišta Hufnágel, ktorého si kedysi Paula, ako hovorí, skoro vzala za manžela a dnes pri pohľade na svojho Gejzu ľutuje, že tak neurobila.

Gejza

Gejza je hlavou smoliarskej rodinky a od Homera Simpsona občas nemá ďaleko. Pravda, o jeho práci príliš nevieme, ale je priemerným úradníkom v úplne priemernom úrade. S Homerom ho spája intelekt, postava a aj záľuba v konzumácii jedla. Na rozdiel od svojho amerického dvojníka však namiesto popíjania piva Duff s chuťou fajčí cigary. Snaží sa svoju rodinu ovládať, jeho vplyv na všetko dianie je však minimálny. Keby nemal svoju drahú Paulu...

Paula

Rovnako ako Marge Simpsonová je skutočným motorom rodiny Miazgovcov rázna Paula. Plná nenaplnených ambícií, nenaplnených výchovných snáh pri starostlivosti o svojich potomkov a nenaplnenej chladničky. K úsiliu svojho manžela podniknúť z času na čas niečo pre rodinu sa stavia mimoriadne skepticky – a takmer vždy sa dozvieme, prečo to bolo správne. Preto jej nezostáva nič iné, len si povzdychnúť: „Prečo som si radšej nevzala Pištu Hufnágela!“

Kristína

Kto by si hádam myslel, že Kristína je predobrazom Lízy Simpsonovej, škaredo sa mýli. Tie dve sa nepodobajú takmer v ničom. Kristína je slečna v puberte so všetkým, čo k tomu patrí. Voňavky od hlavy k päte, matkine lodičky s vysokými podpätkami o tri čísla väčšie, šialený chichot od rána do večera a zžieravý humor, ktorý najčastejšie smeruje na adresu mladšieho brata.

Aladár

Aladár je jednoznačne najinteligentnejší člen rodiny. Hoci je najmladší, je nad vecou a zásadne všetkým vo svojej rodine pohŕda, príbuznými počínajúcu a výchovou končiac. O škole ani nehovoriac, je totiž príliš bystrý a múdry, aby sa zaťažoval niečím takým prízemným, ako je pravidelné navštevovanie školy. Žije si tichý život vo svojom laboratóriu označenom lebkou a skríženými hnátmi. Tam má svoje kráľovstvo a tam vyrába svoje vynálezy. Jeden z nich sa stane zápletkou prvého zo seriálov – Aladár sa totiž vysielačkou dovolá svojho praprapravnuka z 33. storočia.

Záviš

Sused Miazgovcov, na ktorého najčastejšie doliehajú problémy a ťažkosti vydarenej rodinky. Za roky súžitia s nimi sa už musel obrniť obrovskou dávkou cynického humoru. Jeho jedinou životnou túžbou je zbaviť sa svojich otravných susedov, hoci len na chvíľočku. Najhoršie však je, že na to väčšinou šeredne dopláca.